Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.02.2016, 23:12:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Ce inseamna "eu"? Prin extensie toate "eurile": - tu, el/ea, noi, voi, ei ?

Eul este trupul?

Cum apare eul?

Este o diferenta de esenta intre un "eu" si alt "eu"?
Sufletul omului este "eul".
Creat dupa chipul lui Dumnzeu, avand trei atribute de baza: ratiune, afect si vointa.

Inca o diferenta fundamentala fata de "budhismul" tau care sustine ca "eul" este ceva "trecator", un "fenomen iluzoriu", etc.

Binenteles, clasica ignoranta intre EU si EGO.
Vechi 11.02.2016, 09:30:27
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
In crestinism, Hristos a facut o evaluare pe intelesul omului - talantii.

Eu cred ca Imparatia Lui Dumnezeu se intinde pana unde fiinta mai pastreaza cel putin uzul ratiunii. Mai jos este intunericul.
te inseli amice. Fizicienii care au inventat bomba atomica nu si-au folosit ratiunea pentru a inventa acesta arma? Faceau ei parte din Imparatia lui Dumnezeu sau din Imparatia intunericului?
Vechi 11.02.2016, 12:04:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Ei au crezut ca o fac pentru o cauza buna.

Inselarile ratiunii..
Vechi 11.02.2016, 15:39:01
Misuar Misuar is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ei au crezut ca o fac pentru o cauza buna.

Inselarile ratiunii..
tie nu iti prea place buddha bar, pare-mi-se :)
Reply With Quote
Vechi 11.02.2016, 16:29:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

barul da, budha nu :))

sau era invers? :D
Vechi 12.02.2016, 17:51:42
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
te inseli amice. Fizicienii care au inventat bomba atomica nu si-au folosit ratiunea pentru a inventa acesta arma? Faceau ei parte din Imparatia lui Dumnezeu sau din Imparatia intunericului?
Ratiunea la care se face referire este cea care intelege cauza patimii si lucreaza despatimirea.

"Ratiunea" lumii este una patimasa. Nici nu este capabila sa sesizeze ca este patimasa. Este oarba. Se invarte intr-un cerc vicios - fie ca sunt gandiri savante, fie simple rationamente.

Reply With Quote
Vechi 12.02.2016, 19:06:55
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Love the whole world as a mother loves her only child.

Iubeste intreaga lume precum o mama isi iubeste unicul ei copil.

-Buddha-

Reply With Quote
Vechi 12.02.2016, 22:40:36
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
Love the whole world as a mother loves her only child.

Iubeste intreaga lume precum o mama isi iubeste unicul ei copil.

-Buddha-
...si cum iubeste neconditionat o mama pe copilul ei? ...daca ii cere cutitul i-l da?...daca face pe el il lauda?...Dragostea mamei isi impune/sau nu niste restrictii fata de cel iubit?
“Vezi, îngăduința, dragostea îl fac pe cel obraznic mai obraznic, și pe cel mărinimos, mai mărinimos… Când văd că sufletul este sensibil sau se cutremură cu totul de simțirea greșelii lui, ce să spun? Atunci îl mângâi, ca să nu cadă în deznădejde. Iar când văd inima învârtoșată ca piatra, atunci vorbesc cu asprime, ca să o zgudui. Dacă cineva ar merge spre prăpastie și îi spun: “Inainte! Mergi foarte bine”, nu fac o crimă?
Faptul de a odihni pe celălalt în patimile lui nu constituie un ajutor; pentru mine aceasta este o crimă.”
Singurul bine pe care îl am este acesta: niciodată nu îndreptățesc pe nimeni, chiar dacă nu este vinovat. Atunci când, de pildă, vin femei și îmi spun că au probleme în familie și că bărbatul este vinovat, le dojenesc pe femei. Atunci când vin bărbați și se plâng de femeile lor, îi dojenesc pe bărbați. Nu le odihnesc gândul, ci fiecăruia îi spun strâmbăturile lui, îi spun fiecăruia ceea ce îi trebuie ca să poată fi ajutat. Altfel, pleacă odihnit unul, pleacă odihnit și celălalt, și acasă se încaieră între ei. “A avut dreptate spunându-mi așa despre tine!”.Dar mie, știi ce mi-a spus despre tine?“. Vreau să spun că pe nimeni nu odihnesc în patimile lui. Pe mulți chiar îi cert destul de tare – firește, spre, binele lor – dar pleacă astfel cu adevărat odihniți. Se poate să plece și amărâți, dar înlăuntrul lor își dau seama că eu m-am amărât mai mult decât ei.(Paisie Aghioritul)[COLOR=#003300]
[/COLOR]

Vechi 12.02.2016, 23:27:38
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
...si cum iubeste neconditionat o mama pe copilul ei? ...daca ii cere cutitul i-l da?...daca face pe el il lauda?...Dragostea mamei isi impune/sau nu niste restrictii fata de cel iubit?
“Vezi, îngăduința, dragostea îl fac pe cel obraznic mai obraznic, și pe cel mărinimos, mai mărinimos… Când văd că sufletul este sensibil sau se cutremură cu totul de simțirea greșelii lui, ce să spun? Atunci îl mângâi, ca să nu cadă în deznădejde. Iar când văd inima învârtoșată ca piatra, atunci vorbesc cu asprime, ca să o zgudui. Dacă cineva ar merge spre prăpastie și îi spun: “Inainte! Mergi foarte bine”, nu fac o crimă?
Faptul de a odihni pe celălalt în patimile lui nu constituie un ajutor; pentru mine aceasta este o crimă.”
Singurul bine pe care îl am este acesta: niciodată nu îndreptățesc pe nimeni, chiar dacă nu este vinovat. Atunci când, de pildă, vin femei și îmi spun că au probleme în familie și că bărbatul este vinovat, le dojenesc pe femei. Atunci când vin bărbați și se plâng de femeile lor, îi dojenesc pe bărbați. Nu le odihnesc gândul, ci fiecăruia îi spun strâmbăturile lui, îi spun fiecăruia ceea ce îi trebuie ca să poată fi ajutat. Altfel, pleacă odihnit unul, pleacă odihnit și celălalt, și acasă se încaieră între ei. “A avut dreptate spunându-mi așa despre tine!”.Dar mie, știi ce mi-a spus despre tine?“. Vreau să spun că pe nimeni nu odihnesc în patimile lui. Pe mulți chiar îi cert destul de tare – firește, spre, binele lor – dar pleacă astfel cu adevărat odihniți. Se poate să plece și amărâți, dar înlăuntrul lor își dau seama că eu m-am amărât mai mult decât ei.(Paisie Aghioritul)[COLOR=#003300]
[/COLOR]

Da, modelul de contemplat este o mama care isi iubeste neconditionat copilul, fie ca face fapte bune, fie ca face fapte rele.

Insa exprimarea afectiunii este adecvata situatiei, astfel incat sa produca efectul benefic optim.

In budism se invata doua tipuri de actiuni:
- peaceful actions - cu blandete
- wrathful actions - cu violenta

Modul de angajare al acestora are nevoie, in mod necesar, de suportul unei intelepciuni clarvazatoare, o anticipare precisa a efectelor actiunilor.

Fara aceasta intelepciune speciala, si blandetea si violenta pot fi angajate gresit - pot produce multa paguba spirituala - in ambele sensuri.

Aceasta intelepciune (skillful means) este adusa la perfectiune conform scripturilor budiste pe treapta a 7-a a unui Bodhisattva Superior ( "superior" pentru ca patrunde cognitiv toate fenomenele intr-un mod apofatic).

Reply With Quote
Vechi 13.02.2016, 09:46:45
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Mahayana - Despre Bodhisattva

Cine este Bodhisattva?

Oricine isi doreste din tot sufletul, ca intreaga umanitate, toate fapturile, indiferent de lumile in care exista, sa atinga perfectiunea fericirii vesnice.

Cine neglijeaza fie si o singura faptura, nu poate fi Bodhisattva.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh silverstar Generalitati 1175 03.08.2016 14:54:36
Cugetari ORTODOXE ! cristiboss56 Pocainta 80 02.07.2015 21:05:47
Cugetari si Citate Ortodoxe adorcrysti Generalitati 90 12.11.2014 21:55:18
Cugetari despre Hristos florin.oltean75 Generalitati 55 07.04.2012 10:13:01
Cugetari de Craciun florin.oltean75 Generalitati 5 25.12.2011 20:14:10