Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.02.2016, 16:46:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Am spus cruzime, pentru că o consider altceva decât sadismul. Viața sălbatică e crudă; a mânca de viu un alt animal consider că e o cruzime, chiar dacă animalele nu conștientizează asta. Din perspectivă umană, într-adevăr, că noi suntem privitorii.
consideri tu din perspectiva ta subiectiva, incadrandu-le intr-un sistem moral unde nu au ce sa caute
Vechi 26.02.2016, 19:21:16
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
consideri tu din perspectiva ta subiectiva, incadrandu-le intr-un sistem moral unde nu au ce sa caute
Nu mă înțelege greșit; nu le judec, nu le consider vinovate de ceva. Cruzimea în cazul animalelor e de înțeles.
Vechi 26.02.2016, 19:42:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Nu mă înțelege greșit; nu le judec, nu le consider vinovate de ceva. Cruzimea în cazul animalelor e de înțeles.
Dar nu e cruzime :))
Vechi 26.02.2016, 19:51:14
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Bun, deci termenul ăsta e problema. Văd în dex că el se mai traduce și prin ferocitate, bestialitate; deci specific animalelor. Dezbrăcat de orice conotații morale, care n-au ce căuta în lumea animală; dincolo de bine și de rău, neutru.
Termenii ăștia sunt negativi doar în legătură cu oamenii.
Dar chiar și aici nu e întotdeauna rău: „Trebuie să fii crud pentru a fi bun” – vorba lui Shakespeare – nu e un îndemn la a fi rău, ci la a fi tranșant, poate dur, aspru, nemilos, ca să desparți cât mai net răul de bine. Iar aspectul ăsta nu mi se pare că ți-ar fi străin. :)
Vechi 27.02.2016, 11:25:16
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Fratilor, sa va zic ceva: primele cordate, si apoi vertebrate, NU erau carnivore. Ci filter feeders. Regret profund ca javrele de Veghetori cazuti si tilharestile societati secrete inarmate cu tehnica data de aia, au exterminat toata fauna si flora straveche, cu putine exceptii. Pe vremuri erau niste fiinte, carora in engleza li se spune "jawless fish", si care, in variantele lor fosile, erau, fara exceptie, detritofagi sau planctonofagi. Jawless de astazi (ciclostomii) se hranesc cu pesti, melci si alte fiinte.
Insa nu cred nici ca au evoluat in carnivorie pe pilot automat, nici ca vezi Doamne, doar fiindca omul a cazut, a cazut si Natura. Asta e speculatie a unor teologi, fie ei si in sinaxar. Nu avem cum sti. Pur si simplu, Dumnezeu a creeat fiinte adaptate unei modificari in matricea spirituala a Pamintului. Adica, dupa ultima extinctie majora, careia i se spune "potop", ceva s-a schimbat in modul de hranire si nu numai, al tuturor fiintelor vii, inclusiv al omului. S-a trait mai putin, au aparut boli mai multe, etc. A inceput ce traditiile orientale numesc Kali-Yuga, veacul de pe urma, cind moartea si decaderea isi fac de cap.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2016, 12:19:49
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit A propos de cine haleste pe cine

https://www.uoguelph.ca/~gbarron/N-D...i/n-dfungi.htm
Reply With Quote
Vechi 23.05.2016, 12:22:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Exact, e mai degraba o problema tehnica, de fapt :)

Last edited by AlinB; 23.05.2016 at 12:24:42.
Reply With Quote
Răspunde