![]() |
![]() |
|
|
|
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() Citat:
Departe de mine asa ceva. Citat:
Citat:
Citat:
fi taina. Citat:
autoritate este Dumnezeu.Restul de noi trebuie sa invatam unii de la altii cum sa ne mantuim, adica sa exersam milostenia-duhovniceasca. Citat:
sa-l roage pe Dumnezeu ca in marea Sa mila sa-l ajute atata tot. Citat:
nicaieri :"sari la gatul clericului care nu este de acord cu tine". Citat:
Marturisirea Adevarului se face prin suferinta, adica prin Cruce. Ar fi bine sa fii la fel de indarjit si atunci cand vei pus de-a adevaratelea in situatia de a marturisii Adevarul.Situatii cum ar fi: 1.Daca il alegi pe Hristos te vor crucifica la propriu. 2.Daca il alegi pe Hristos te vor decapita la propriu. 3.Daca il alegi pe Hristos iti vor chinuii copii si apoi si pe tine dupa care te vor omora, etc. Iar calaul va fi chiar fratele tau de limba si natie care a trecut la islamism pt bani sau ca ai sai copii lui sa nu moara de foame. Ai grija ca marturisirea Adevarului se face prin jertfa de sange, martiriu si nu marturisire verbala. Citat:
multi nu vor cu adevarat sa se pocaiasca.Problemele adevarate vin din lipsa practicii.De altfel daca s-ar face mai mult practica decat teorie , nici nu ar mai nevoie de teologie, pt ca toata teologia este in Liturghie.Atata tot. Citat:
sa te invredniceasca pt aceea LUMINA, altfel vezi sa nu faci cunostiinta cu alte "lumini". Citat:
ofera probleme sau solutii ca sa nu pui genunchiul la rugaciune.Bunoara hai sa facem circ si scandal legate de orice problema,doar ca sa ne consumam timpul si sa uitam de pocainta in rugaciune. Citat:
se face prin pocainta si rugaciune. Iar daca vei starui in pocainta si rugaciune o sa vezi cum o sa te lase ideile astea de "teologie mistica" si "chef de lupta impotriva dusmanilor" care de fapt in realiteate sunt si ei aproapele nostru. Nu m-ar mira daca cel mai mare dusman al Ortodoxiei ar fi insusi ortodoxul care in loc sa faca pocainta in rugaciune se tine de "cruciade" fantasmagorice. Ce ar trebui pe noi sa ne preocupe este urmatoarea: Daca azi sau maine vine cineva is iti zice : Esti gata sa mori pt Hristos ? (pentru ca in momentul ala toate probleme despre sinoade cam dispar si ai in fata propria apocalipsa )Daca zici DA,atunci frate te poti preocupa de probleme sinodale si para-sinodale(pt ca esti deja in Rai, si nu iti mai este mai frica de moarte,caci l-ai intalnit cu adevarat pe Iisus si nu-ti mai este frica de nimic, nici de moarte). Last edited by Copacel; 13.04.2016 at 11:05:42. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt de acord cu ce zice Copacel dar el vorbeste despre cu totul altceva. Subiectul nostru (deviat din cel principal) era unul simplu: daca dupa sinodul .... vin episcopii cu o invatatura gresita in Biserica, (condamnata de canoane, duhovnici), atunci ce faci? Daca Adevarul, consfintit prin canoane e mare cat o zi de post, si vine altcineva la sfarsitul veacurilor cu invataturi straine, ce faci? Te apuci de post si rugaciune sau iei sabia Adevarului in mana? Nu trebuie sa iesi din Biserica pentru a spune "lucrul asta e gresit". Si nu trebuie sa inghiti o liturghie impreuna cu catolicii de dragul iubirii de frate sau impartasirea cu catolicii, cum s-au intamplat in Romania. Are grija Dumnezeu de toate, dar si noi suntem vinovati daca nu aparam ce am primit. Daca cineva este eretic in Biserica, oricine este el trebuie spus clar ca este eretic. Iar daca este episcop trebuie scos din post. Astea sunt canoanele, nu am facut eu invatatura asta. Iar mirenii dinafara Bisericii sunt cei care se declara crestini, dar sunt numai cu numele. Sunt in Biserica doar ca declaratie formala, in rest nu stiu nimic ce e cu ei. Copacel cred ca vorbesti despre o situatie diferita, nu sunt cruciatul impotriva episcopilor asa cum vrei sa ma faci. Incerci sa ma invinovatesti inflorind putin povestea initiala, cum ca as fi razboinicul impotriva celor care nu sunt de acord cu ideile mele personale, ceea ce e gresit. Incerc ca in tot ce fac sa am marturie din Scripturi si Viata Bisericii si Canoane. Dar sunt cruciatul impotriva apostaziei dovedite cu canoanele in mana, asa cum trebuie sa fie fiecare crestin. Daca dupa sinod se desfiinteaza sau se laxeaza la maxim posturile, impartasire fara spovedire si altele, atunci ce faci Copacel? Te pui pe rugaciune si post, nu? Treci la ingaduinta si pogoramant sau la incalcare de Adevar? Daca te pune sa te impartasesti cu un musulman din acelasi potir o sa fii multumit? Pentru ca despre asta am vorbit eu (poate ca nu am explicat complet lucrul asta)... Last edited by gpalama; 13.04.2016 at 13:09:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Calugarii fac ascultare, se roaga si tac. Preotii tac pentru a nu fi caterisiti. Pe mireni i-au subestimat iluminatii considerandu-i neimportanti. Eu cred ca, daca in mod constant mirenii isi vor spune opinia despre realitatile din Biserica, vor incetini considerabil innoirile propuse. Se mizeaza prea mult pe santajarea ierarhilor. Astfel, prin opinii decent si la obiect formulate, mirenii isi pot aduce contributia la apararea ortodoxiei. Daca vor vedea ca mirenii sunt implicati si nu pot fi manipulati cu usurinta, indiferent ce presiuni vor fi asupra lor, ierarhii vor tine cont de ei. Asa ca, pe langa rugaciune, sunt necesare cunoasterea de catre mireni a necesarului dogmatic si apararea cu vorba si cu fapta. Trebuie sa stim de ce suntem ortodocsi pentru a ne educa in primul rand copiii si nepotii, dar si pentru a face fata invaziei sectelor si prozelitismului altor culte si religii. Sfantul Theodor Studitul spunea: ,,Cand credinta este primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere." Si chiar accentua ca faptul de a fi mirean nu reprezinta o scuza pentru tacere. Nu e si Biserica mea? De ce sa tac? Ca sa-i las pe altii s-o distruga linistiti? De la cine sa cer binecuvantare sa vorbesc? De la ierarhul pe care tocmai vreau sa-l trag de maneca si sa-i spun ca ortodoxia apartine ortodocsilor, nu unui sinod vremelnic? Last edited by antoniap; 13.04.2016 at 19:44:50. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si ai dreptate, preotii sunt controlati de ierarhie si santajabili, calugarii si ei intr-o oarecare masura. Asa ca ramane in spatele mirenilor obligatia ca in cazul unor abateri mari sa le expunem. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ghici, ce va urma? Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La tine totul trebuie sa fie 100% perfect si aliniat pe tiparul asta. Doar inginerul are voie sa construiasca, inafara de un inginer nimeni nu poate si nici nu are voie sa faca nimic. Pe tiparul asta sunt toate demonstratiile tale, "nu e un inginer nu ai voie sa construiesti, uite ce rau ai gresit". Si vad ca infierezi tare orice nu se aliniaza pe tiparul asta. Ori viata e putin mai complexa de atat si tiparul asta nu se poate aplica peste tot. Nu toate lucrurile au nevoie de perfectiune, aprobare, certificare. Da, pentru a face un lucru "ca la carte" ai nevoi de profesionisti, adunati, care sa discute. Dar pentru a impinge un proiect ai nevoie de oameni care sa-si doreasca proiectul ala. Iar acestia nu au nevoie sa stie inginerie, au nevoie sa stie suficiente incat sa inteleaga ce e de facut si sa impinga lucrurile mai departe. La nivelul asta sunt suficiente principiile de baza si dorinta de a face. Nu mai alinia de fiecare data pe unii dupa masura altora. Noi nu o sa fim niciodata teologi de profesie dar nici complet neinformati nu suntem. Pana nu iti iei o diploma, un doctorat si pana nu ai 15 ani de experienta in discutarea si rezolvarea problemelor dogmatice nu ai cum sa vorbesti la nivel de "expert" problemele dogmatice. Dar chiar si atunci degeaba ai experienta asta daca tu nu ai inteles "DUHUL BISERICII". Insa daca te documentezi suficient si intelegi logica Bisericii (din Scriptura dar si din Vietile Sfintilor) atunci poti sa intelegi ce se intampla in Biserica si sa poti sa decide asupra unor probleme. Iar Biserica sa stii ca ramane atat o cunoastere continua dar si o experienta continua. Nu ai cum sa vorbesti despre Dumnezeu decat cunoscandu-L. Cum zicea un Sfant: sa fii preot doar dupa ce Il cunosti tu pe Dumnezeu, doar dupa ce te-ai sfintit, doar dupa ce esti intreg lumina si intelepciune si poti sa-i inveti pe altii. Iar lucrul asta presupune o experienta si cunoastere continua. Cativa pescari au ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu fata catre fata, si nu carte catre carte. Dumnezeu este altceva decat cunoastere din carti, este viata. Biserica nu este o problema de inginerie, Dumnezeu nu a ridicat lucrurile la un nivel atat de mare de complexitate, altfel nimeni nu s-ar mai fi mantuit. Este la nivelului omeniei si al bunului simt astfel incat fiecare sa se mantuiasca. Iti doresc pace si liniste in suflet si mult har care sa-ti imbuneze sufletul, pentru ca asa cum vorbesti tu arata ca nu ti-ai impropriat duhovnicia Bisericii si nici duhul crestinesc pe care ar trebui sa-l avem, al blandetii, al dragostei, al rabdarii. Last edited by gpalama; 15.04.2016 at 09:49:43. |
|
||||
|
||||
![]()
Tot așa cum n-aș avea curaj să trec cu mașina (și poate nici pe jos) peste un pod despre care aș știi că a fost făcut de vineva fără studii inginerești, nu mi-aș lăsa mântuirea în mâna unora fără studii teologice și/sau fără o autoritate recunoscută de Biserică.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman. "Laudato si, mi Signore, per frate Uento et per aere et nubilo et sereno et onne tempo, per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento" - Sfântul Francisc de Assisi |
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Asa cum s-au lasat stilistii pe mana lui Glicherie Tanase pe care l-au imbalsamat apoi si l-au declarat sfant cu moaste. Citat:
E suficient sa-ti dai seama daca te uiti la postarile semnate "antoniap". Un sir lung de minciuni, dezinformare, prefacatorie, logica rasucita,toate ca pentru nivelul unora cu o slaba intelegere, sa puna umarul la un pseudo-patriotism, pseudo-traditionalism, obiective pseudo-duhovnicesti, defaimat preoti, ierarhi, toti care le contrazic agenda. Prosti, dar sa fie multi. Slava Domnului ca nu prea sunt. Multi. Citat:
Ei, cum suna? Citat:
Sunt niste apucati care tot il citeaza pe Sf. Maxim Marturisitorul ca si cand ar marturisi el pentru apucaturile lor. Dar ce, este vreo unul dintre ei la nivelul lui? Citat:
S-a mai vazut.. Citat:
Dar daca vrei sa talmacesti canoane, sa stabilesti dogme, blamat episcopi care fac ascultare, etc. e operatie pe cord deschis. Citat:
"Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori."
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 15.04.2016 at 12:32:25. |
|