![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Scrisoarea parinilor de la Muntele Athos pare destul de transanta, parintii spun ca nu se refera doar la acest sinod, ci si al faptul ca de 100 de ani a fost tolerata aceasta erezie in ortodoxie.
Cateva precizari: 1. Daca un preot sau ierarh spune ceva gresit sau neconform cu invatatura ortodoxa e ceva diferit fata de cazul in care un sinod ar afirma invataturi eronate. In primul caz e doar greseala aceluia, in cazul sinodului e vorba de invatatura Bisericii, aceea ar deveni dogma Bisericii. 2. In scrisoarea Patriarhiei Ruse scrie ca sinodul acesta a inceput sa fie pregatit din 1961. In acei ani era Patriarhul ecumenic Athenagoras, cel care a ridicat anatemele peste putin timp. Tot atunci se pregatea Conciliul vatican II, care a inceput anul urmator, in 1962. Eu presupun ca Patriarhia Ecumenica dorea intrunirea unui Sinod tocmai pentru a adopta o linie ecumenista (la fel ca Vatican II) si pentru a pregati o unire cu catolicii. 3. Tot un sinod pan-ortodox (aceeasi denumire, pana la urma a fost o conferinta pan-ortodoxa) s-a vrut si cand s-a schimbat calendarul. Dorinta Patriarhiei ecumenice in acel timp era initierea unor schimbari care sa pregateasca o unire cu celelalte "biserici" (tot Patriarhia denumea pentru prima data celealte culte "biserici). Un punct pe ordinea de lucru era postul, doar ca nu a fost aprobata nicio modificare a postului si a altor lucruri. S-a adoptat doar schimbarea calendarului, care nu avea un impact dogmatic sau canonic. 4. Se stie ce conceptii are Patriarhul Ecumenic (la fel ca Patriarhii ecumenici din ultimul secol), cel care l-a introdus pe Papa in diptice si il pomeneste ca episcop, considerand ca BC este o Biserica. La fel si alti ierarhi care sunt influentati de invataturile ecumeniste. E posibil ca acest sinod sa fie inceputul sfarsitului ereziei ecumeniste in ortodoxie chiar si fara sa vrea acei ierarhi. Sau, mai grav, e posibil si ca sa se produca o schisma, cei cu conceptii ecumeniste sa intre in schisma. Parerea mea e ca e putin probabila ultima varianta, cel putin deocamdata. Eu cred ca ecumenismul a primit o grea lovitura de unde era mai putin asteptat. Adica datorita aparitiei internetului, orice credincios poate afla acum care este invatatura Bisericii si o poate compara cu alte invataturi. |
|