Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.05.2016, 23:04:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Scrisoarea parinilor de la Muntele Athos pare destul de transanta, parintii spun ca nu se refera doar la acest sinod, ci si al faptul ca de 100 de ani a fost tolerata aceasta erezie in ortodoxie.
Cateva precizari:
1. Daca un preot sau ierarh spune ceva gresit sau neconform cu invatatura ortodoxa e ceva diferit fata de cazul in care un sinod ar afirma invataturi eronate. In primul caz e doar greseala aceluia, in cazul sinodului e vorba de invatatura Bisericii, aceea ar deveni dogma Bisericii.
2. In scrisoarea Patriarhiei Ruse scrie ca sinodul acesta a inceput sa fie pregatit din 1961. In acei ani era Patriarhul ecumenic Athenagoras, cel care a ridicat anatemele peste putin timp. Tot atunci se pregatea Conciliul vatican II, care a inceput anul urmator, in 1962. Eu presupun ca Patriarhia Ecumenica dorea intrunirea unui Sinod tocmai pentru a adopta o linie ecumenista (la fel ca Vatican II) si pentru a pregati o unire cu catolicii.
3. Tot un sinod pan-ortodox (aceeasi denumire, pana la urma a fost o conferinta pan-ortodoxa) s-a vrut si cand s-a schimbat calendarul. Dorinta Patriarhiei ecumenice in acel timp era initierea unor schimbari care sa pregateasca o unire cu celelalte "biserici" (tot Patriarhia denumea pentru prima data celealte culte "biserici). Un punct pe ordinea de lucru era postul, doar ca nu a fost aprobata nicio modificare a postului si a altor lucruri. S-a adoptat doar schimbarea calendarului, care nu avea un impact dogmatic sau canonic.
4. Se stie ce conceptii are Patriarhul Ecumenic (la fel ca Patriarhii ecumenici din ultimul secol), cel care l-a introdus pe Papa in diptice si il pomeneste ca episcop, considerand ca BC este o Biserica. La fel si alti ierarhi care sunt influentati de invataturile ecumeniste. E posibil ca acest sinod sa fie inceputul sfarsitului ereziei ecumeniste in ortodoxie chiar si fara sa vrea acei ierarhi. Sau, mai grav, e posibil si ca sa se produca o schisma, cei cu conceptii ecumeniste sa intre in schisma. Parerea mea e ca e putin probabila ultima varianta, cel putin deocamdata. Eu cred ca ecumenismul a primit o grea lovitura de unde era mai putin asteptat. Adica datorita aparitiei internetului, orice credincios poate afla acum care este invatatura Bisericii si o poate compara cu alte invataturi.