![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu știi bine: și cineva necăsătorit poate fi hirotonisit. După asta nu se mai poate căsători. De aia, de ex, TOȚI preoții care ajung văduvi, văduvi rămân! Nu se mai pot căsători, dacă mai vor să fie preoți.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
este preotul de mir. Eu stiu astfel: fie esti preot de mir si ai nevasta, fie esti monah si n-ai nevasta. Eu n-am intalnit preot de mir fara nevasta. |
|
||||
|
||||
![]()
Parcă ești țiganul cu girafa...
|
||||
|
||||
![]()
Copacel, absolut nimeni pe acest pământ poate să oblige pe cineva să se căsătorească, de aia Biserica nu o face. Dacă vrei să fii preot necăsătorit, bine, episcopul te hirotoniseste, dar trebuie să te mentalizezi că așa o să rămâi până la moarte, necăsătorit.
Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri. |
|
|||
|
|||
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Eu am cunoscut un preot ortodox celib. A slujit la mine în parohie. Avusese nunta programată, iar la o săptămână hirotonisirea programată. Viitoarea mireasă a dat înapoi și a anulat nunta. El nu a dat înapoi de la hirotonisire, și astfel a rămas celib. Și-a purtat cu demnitate crucea. Fusese prin anii 2000 si preot secretar al Facultății de teologie ortodoxă.
A murit săracul de câțiva ani, avea până în 50 de ani...Dumnezeu să-l odihnească. PS. Da, Copacel, la noi în Transilvania se poate; și nu pentru că suntem mai aproape de Apus.
"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."(Pr. D. Staniloae) |
|
||||
|
||||
![]()
Demetrius, eu vorbesc despre același lucru: incompatibilitatea dintre hirotonie și căsătorie (în ordinea asta). Cu cele două cazuri amintite.
|
|||
|
|||
![]()
Care-i faza cu tiganul si girafa ?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tema topicului este despre hirotonire a unui celib, iar vaduvul(deja hirotonit) nu e celib, e vaduv; el a fost hirotonit numai dupa ce s-a casatorit, altfel nu era hirotonit. Biserica hirotoneste fara exceptie numai candidati casatoriti pentru slujirea in parohii. Mai sunt si hirotoniri ale celibilor, dar acestia sunt dedicati Domnului(de obicei selectati din manastiri) in Episcopii, nu in parohii, chiar daca, ocazional, inlocuiesc pe preotul paroh doar la Liturghii. De cele mai multe ori, absolventii cu sanse de hirotonire se casatoresc ca sa nu amane hirotonirea si candidate la maritis se gasesc din plin fiindca domeniul le asigura fidelitate.