Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.05.2016, 02:07:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ionel28 Vezi mesajul
Da ce are Simion Florea Marian ,ca etnolog sau Gabriel Gheorghe cu ,,Turnul de veghere,,? Nici o treaba. Faptul ca exista astfel de argumente in carti de cultura generala , deranjeaza pe multi care desi vad si stiu ca e asa , tot nu vad,,,.Daca am spus autorul si titlul cartii , ce rost mai are sa dau si citatul din moment ce nici asa nu sant crezute ideile respective.
Ca de obicei, logica sectara e taman pe dos: daca nu esti crezut, nu aduci argumente, ca si asa nu esti crezut.

Concluzia: sa ma credeti chiar si fara sa va argumtez ceva
Vechi 25.05.2016, 08:45:53
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Da ce are Simion Florea Marian ,ca etnolog sau Gabriel Gheorghe cu ,,Turnul de veghere,,? Nici o treaba. Faptul ca exista astfel de argumente in carti de cultura generala , deranjeaza pe multi care desi vad si stiu ca e asa , tot nu vad,,,.Daca am spus autorul si titlul cartii , ce rost mai are sa dau si citatul din moment ce nici asa nu sant crezute ideile respective.
incerca totusi...
ps: am o mare nedumerire. Daca Simion Florea Marian a afirmat in cartile lui ca intreg cultul ortodox este pagan, atunci DE CE a ramas pana la moarte preot ortodox? DE CE a mai oficiat (si s-a impartasit cu Trupul si Sangele Domnului) liturgii pagane? Nu era logic sa parasesca un cult pagan? Si totusi...NU A FACUT-O! OARE DE CE?

Last edited by stefan florin; 25.05.2016 at 09:27:12.
Reply With Quote
Vechi 25.05.2016, 10:00:02
Urbanophon Urbanophon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.11.2015
Implicit

Ionel, crestinismul s-a suprapus peste obiceiurile ancestrale sau pre-crestine. Hristos nu a distrus lumea si a construit una noua, ci a transformat-o. Daca voia sa faca asta, se repeta episodul potopului. Si atunci lumea o lua de la 0, cu cativa crestini "autentici" care trebuiau sa repopuleze lumea.

Dupa ce crestinii au iesit din catacombe si au devenit "legali", multi au trasnformat cladirile fostelor temple pagane in biserici.

Daca e sa o luam dupa principiul originalitatii, crestinismul de fapt e iudaismul in care e acceptata Trinitatea si pe Hristos cel ingropat si inviat ca om si Dumnezeu. Dar poporul ales l-a refuzat pe Hristos si atunci darul credintei a fost dat la "neamuri".

Stii episodul biblic in care Petru viseaza masa plina de soparle, iar refuzand sa manance Dumnezeu ii spune ca ce a binecuvantat El nu mai e spurcat?

Stramosii mei cand priveau sfinxul si babele se gandeau la Zamolxe. Eu ma gandesc la Dumnezeu si cat de minunata e creatia Lui. Ca sa fiu crestin autentic trebuie sa dinamitez sfinxul si babele?

Crestinismui ne invata cum si cui sa ne inchinam. Sa il gasim pe Dumnezeu in tot ce ne inconjoara.

Dumnezeu s-a intrupat. A fost un om ca toti oameni. Nu s-a intrupat intr-o creatura noua. A fost la fel si ca cel sfant si ca cel pacatos. A innoit vechiul om.

Eu cred ca intruparea Bisericii si formarea ei de-a lungul secolelor isi gaseste logica in intruparea lui Dumnezeu. Si maturizarea, consolidarea si supravietuirea Bisericii in forma ei ortodoxa, e pe placul Domnului. Asta cred...si nu am dubii.

Am incercat sa iti raspund cat de "politicaly corect" am putut. Fara sa fiu ironic sau de dragul polemicii.
Reply With Quote
Vechi 12.06.2016, 16:51:51
Ionel28 Ionel28 is offline
Banned

Data înregistrării: 11.12.2015
Locație: Targu-Mures
Smile

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ca de obicei, logica sectara e taman pe dos: daca nu esti crezut, nu aduci argumente, ca si asa nu esti crezut.

Concluzia: sa ma credeti chiar si fara sa va argumtez ceva
Nu cred ca e de ras deloc la asa lucruri importante , avand in vedere ca , insusi Hristos Iisus a spus ,,Vai de cei ce numesc raul bine , si binele rau , care dau amaraciunea in loc de dulceata,,,.
Reply With Quote
Vechi 12.06.2016, 17:00:01
Banned

Smile

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
incerca totusi...
ps: am o mare nedumerire. Daca Simion Florea Marian a afirmat in cartile lui ca intreg cultul ortodox este pagan, atunci DE CE a ramas pana la moarte preot ortodox? DE CE a mai oficiat (si s-a impartasit cu Trupul si Sangele Domnului) liturgii pagane? Nu era logic sa parasesca un cult pagan? Si totusi...NU A FACUT-O! OARE DE CE?
Dar problema nu era ca Simion Florea Marian daca stia bine acest lucru , ca motiv si argument al profesiei lui , sa treaca la o alta religie , sau sa renunte la ortodoxie. Problema este ca toti Etnologii romani si nu numai si cei straini spun acelasi lucru deoarece Mitologia la orce popor in Europa are aceleasi tipuri de sarbatori la date fixe , doar denumirile difera . In schimb preluarea din perioada precrestina este aceeasi peste tot. Si Romulus Vulcanescu in cartea sa ,,Mitologie Romaneasca,, are un capitol despre originea ,,Craciunului,, unde titlul capitolului este asa ,,Vestigii ale Cultului Solar : Craciunul ,, Asa au stat lucrurile ,atunci dupa moartea majoritatii Apostolilor, nu ei sant de vina , ca ei au fost o bariera in calea paganizarii crestinismului , care incepea deja sa se formeze. Cei de dupa ei , care au vazut ca erau multi , pe margine care doreau cu ardoare sa se boteze ca crestini , dar fara sa renunte la frumoasele lor obiceiuri si ritualuri precrestine , in favoarea crestinismului care le cerea tocmai acest lucru. Si inevitabilul s-a intamplat.
Reply With Quote
Vechi 12.06.2016, 19:02:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu cred ca e de ras deloc la asa lucruri importante , avand in vedere ca , insusi Hristos Iisus a spus ,,Vai de cei ce numesc raul bine , si binele rau , care dau amaraciunea in loc de dulceata,,,.
Si tu de ce nu ai grija, atunci?
Vechi 12.06.2016, 19:04:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar problema nu era ca Simion Florea Marian daca stia bine acest lucru , ca motiv si argument al profesiei lui , sa treaca la o alta religie , sau sa renunte la ortodoxie. Problema este ca toti Etnologii romani si nu numai si cei straini spun acelasi lucru deoarece Mitologia la orce popor in Europa are aceleasi tipuri de sarbatori la date fixe , doar denumirile difera . In schimb preluarea din perioada precrestina este aceeasi peste tot. Si Romulus Vulcanescu in cartea sa ,,Mitologie Romaneasca,, are un capitol despre originea ,,Craciunului,, unde titlul capitolului este asa ,,Vestigii ale Cultului Solar : Craciunul ,, Asa au stat lucrurile ,atunci dupa moartea majoritatii Apostolilor, nu ei sant de vina , ca ei au fost o bariera in calea paganizarii crestinismului , care incepea deja sa se formeze. Cei de dupa ei , care au vazut ca erau multi , pe margine care doreau cu ardoare sa se boteze ca crestini , dar fara sa renunte la frumoasele lor obiceiuri si ritualuri precrestine , in favoarea crestinismului care le cerea tocmai acest lucru. Si inevitabilul s-a intamplat.
Cu alte cuvinte, te dernajeaza ca aia care aveau inainte sarbatori pagane, acum au sarbatori crestine.

Pai unde era nene secta ta acum aproape doua milenii, ca sa-i crestineze ei, ca la Turnu' de Veghe citire?

Aha..pai vezi?
Vechi 12.06.2016, 19:13:26
Romowe
Guest

Implicit

Citat:
Cu alte cuvinte, te dernajeaza ca aia care aveau inainte sarbatori pagane, acum au sarbatori crestine.

Pai unde era nene secta ta acum aproape doua milenii, ca sa-i crestineze ei, ca la Turnu' de Veghe citire?

Aha..pai vezi?
Erau sub turn; jucau table cu șobocheții și cocroacele.
Reply With Quote
Vechi 12.06.2016, 23:34:23
Banned

Smile

Citat:

Aha..pai vezi?
Tot nu ai inteles nimic. Aia care aveau sarbatori pagane inainte , multi dintre ei, nu le-au abandonat ci au fost primiti si botezati de ceilanti , asa s-a facut un talmes-balmes . Si atunci e logic ca cei care i-au primit asa , nici ei nu mai erau crestini ca cei de la inceput. Si eu vorbesc doar de inceputurile crestinismului , de crestinismul primar cum a fost la inceput. Intr-o carte din anul 1925 a unui preot spunea asa : Biserica crestina a pastrat datinile si obiceiurile paganesti , atat de inradacinate in viata poporului , cu haina religiunii crestine,,,,.Deci au gresit constient din momentul ala. Oare trebuia sa le pastreze, chiar daca pe margine erau multi care doreau sa devina crestini , dar fara sa renunte la frumoasele obiceiuri ?
Reply With Quote
Vechi 12.06.2016, 23:40:08
Banned

Smile

Citat:
Si tu de ce nu ai grija, atunci?
Ca sa avem grija fiecare trebuie sa distingem ce e adevarat si ce e fals. Sau azi cu atatea informatii nu numai pe Internet ci in carti de cultura generala , un crestin nu poate afla care ritualuiri sau invataturi sau simboluri sant pagane precrestine? . Si unde exista ritualuri , sau practici , de parca nu ai stii si tu bine, care nu au nici o legatura nici cu iudaismul din care s-a nascut crestinismul , dar nici cu crestinismul. Despre cine se vorbeste in fiecare an in preajma marilor sarbatori , Pastele sau Craciunul , ca tin ritualuri si obiceiuri precrestine? .Nu despre populatia de la sate . De fapt si cuvantul ,,paganus,, vine tot de acolo. Atunci.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Zeitgeist - Erori de Istoria si Filozofia Religiilor alexmatei Stiri, actualitati, anunturi 0 01.05.2012 19:36:50
Contra argument adus originilor Crestinismului in egiptul antic colaps Generalitati 37 11.05.2010 03:04:05
Proportiile religiilor pe glob luchian Generalitati 4 09.10.2009 15:32:51
100 de ani de istoria religiilor odin Generalitati 0 09.03.2007 18:47:32