![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
In sine nu este nimic ceva nou.Este o rugaciune de multumire.Poate te referi
la acatiste recunoscute de biserica.Asta este altceva.De obicei daca un acatist trece de comisia bisericeasca si este validat el poate fi publicat in masa atunci si folosit cu binecuvantarea bisericii. |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru mine, aceasta initiativa este inca o dovada ca am ajuns sa relativizam totul. Poate gresesc, pentru ca din moment ce sunt destui insi care picteaza icoane oricum, numai sa arate bine, de ce n-ar fi si dintre aceia care compun acatiste oricum, numai sa sune bine.
Sunt de parere ca un acatist de slava trebuie sa tasneasca dintr-o inima plina de evlavie pentru sfantul respectiv. Intr-un fel transmite un om ce a fost atins de Har, pentru ca vorbeste dintr-o inima miscata, intr-altul o face cel care vorbeste bazandu-se pe sine, pentru ca o face dupa mintea lui sau dupa tipare. La fel si cand e vorba sa simta sau sa se roage. Inteleg ca antoniap nu se multumeste ca rugacinunea ei personala, avand compozitie proprie, sa ramana ca atare ci doreste sa poarte forma si denumirea specifica a ceea ce stim cu totii ca se cheama a fi un acatist. Ca forma da, arata ca oricare acatist. Cu duhul insa nu transmite, pentru ca este doar o insiruire de cuvinte seci, golite tocmai de continutul care i-ar da puterea unui acatist. Mai mult, desi vrea sa il slaveasca pe Sfantul Apostol Iuda, ruda Domnului, in putine cuvinte de lauda, nu a ratat prilejul sa-si puna si amprenta proprie. Curat-murdar! Last edited by crinrin; 07.09.2016 at 14:58:29. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aceasta e o propunere de acatist, nu cer drepturi de autor și nici nu am semnat cu numele adevărat, ca sa mă acuzi de slava deșartă. Cine dorește poate sa scrie altul ori sa-l modifice pe acesta pentru a-l propune apoi unei comisii de validare. Mai exista sfinți care au câte doua sau chiar trei acatiste. Ceea ce mă interesează pe mine este ca acest sfânt sa aibă un acatist, pentru ca ortodocsii care vor sa-i ceara ajutor acestui sfânt sa nu fie nevoiți sa apeleze la rugăciunea catolica prezenta pe internet. Iar la noi, la ortodocși, o asemenea propunere nu mi se pare deloc deplasata, avand în vedere ca este vorba despre un sfânt cunoscut. Cred ca cineva în măsura va prelua ideea, si ii va face un acatist mai bun acestui sfant, spre slava lui Dumnezeu și spre cinstirea Sfântului Iuda Tadeu. Atunci când critici ceva, trebuie sa vii cu soluții. Te aștept sa vii cu propuneri pentru îmbunătățirea acestui acatist. Asa cum a facut Copacel. Îmi spui care expresie nu-ti place și ce propunere ai. În acest fel, demersul nostru este unul constructiv. O atmosfera de cenaclu, daca vrei. Ai putea sa-l prezinți duhovnicului tău și sa-i ceri părerea. Poate ca va prelua ideea. |
|
|||
|
|||
![]()
Deci este nevoie de cineva in masura care sa faca un acatist acestui sfant. Si atunci ce este cu compozitia de mai sus? Te simti in masura?
Daca ti-am criticat indrazneala de a creiona un acatist, nu am facut-o pentru ca mi-as dori sa fac acelasi lucru. Iti spun doar ca ti-ai depasit rolul. Sau poate ma insel. Cine esti, ce relatie ai cu sfantul, cum ai scris acele randuri? Ai consultat pe cineva avizat? Nimeni mai potrivit nu a dorit sa-l faca si n-ai avut de ales? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
În ziua în care am scris acatistul mă simțeam foarte rău. Nu dau detalii. Primisem în dar o icoană a Sfântului Iuda Tadeu, ruda Domnului. Știam de la cineva ca e grabnic ajutator în situații disperate. Am citit si eu de cateva ori o rugaciune adresata sfantului care circula pe internet, dar mi s-a parut ca nu e scrisa de cineva ortodox.
L-am rugat pe sfânt sa mă binecuvânteze sa-i scriu un acatist. Mi-am propus sa nu mănânc pana nu termin acatistul. Am citit Viata Sfântului și câteva articole și comentarii de pe internet. Am simțit cum cuvintele se insiruiau cuminți unele lângă altele, de parcă cineva mi le dicta. Pana seara, acatistul a fost gata. Aveam o bucurie nespusa, dar și un strop de neliniște care a dispărut după ce acatistul a fost corectat. Mulțumesc încă o data ușerului Copacel pentru ajutor. M-am simțit din ce în ce mai bine pe măsură ce scriam. Mai întâi, m-am gândit sa îl citesc doar eu, dar, în cele din urma mi-am dat seama ca nu e corect așa. Eu îl citesc cu mare drag fără sa mă mai gândesc cine l-a scris. Sa fie spre slava Preasfintei Treimi și spre cinstirea Sfântului Iuda Tadeu! |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc!
Am exagerat cand am afirmat ca acatistul pe care l-ai scris ar fi doar o insiruire de cuvinte goale. Habar n-am eu ce inseamna rugaciunea, cu atat mai mult sa-mi dau seama care sunt scrise in duh si care nu. Multumesc pentru ca mi-ai explicat mai multe in ultima postare. Te cred. In seara zilei cand am facut primul comentariu, legat de faptul ca mi s-a parut ciudat ca oricine poate scrie acatiste, am mers intr-o biserica unde se citea un acatist. La un moment dat, un copil m-a intrebat ce acatist se canta. N-am apucat sa-i raspund pentru ca mama lui l-a indemnat - asculta, ca zice! Deci asta e tot ce conteaza - sa ascultam cuvintele acatistelor, pentru ca ele canta imnuri de slava sfintilor! Cat timp spunem - Bucura-te, Sfinte... - nu are ce sa fie gresit! Simteam ca nu trebuie sa comentez mai mult, dar totusi am facut-o si te rog sa ma ierti!. Acum am inteles ca acatistul tau e ok iar intamplarea cu copilul a fost practic ca sa inteleg ce rol au acatistele. Sa-i slavim pe sfinti! Inca o data, multumesc! |
|
|||
|
|||
![]()
Mda... Un poem de acatist, nu alta! O moartea caprioarei, fato, un mistret cu colt de argint, soro, vreo noapte la venetia, duduilor.... Ceva de genul, nu-i asa?
Fiti binecuvantate! |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|