Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.11.2016, 22:47:31
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ei afirma ca sunt un procent oarecare din populatie si ca se nasc asa. Neadevarat, in Grecia Antica aproape toti barbatii erau bisexuali, era obisnuita si pedofilia. La fel, in multe civilizatii (America precolumbiana, de exemplu) se practica homosexualitatea pe scara larga. Deci este vorba de mentalitate...
Și totuși unii respingeau această mentalitate. Dar să fie vorba doar despre influența grupului cultural dominant?
Se pare că de fapt este mereu o "combinare" personală de 3 mari factori: ereditatea, mediul, educația instituționalizată. Jocul celor 3 variabile este imprevizibil în cazul fiecărui om. Uneori e decisiv mediul familial, alteori influența unui dascăl, alteori bagajul genetic. Greu de spus...
Mai există și un al patrulea factor, deloc neglijabil. L-am întâlnit în filmul acela rusesc, "Preotul". Acolo vedem că, în ciuda unei familii evreiești tradiționale, mica "gâză" este receptivă la Cuvântul lui Dumnezeu și se hotărăste să devină creștină, împotriva insistențelor familiei. Sunt, deci, în total 4 factori mari care influențează devenirea unui om.
Probabil că la fel stau lucrurile și cu homosexualii. Nu știm care este, de fapt, "ecuația" lor, a fiecăruia în parte. Eu am cunoscut mai mulți și am descoperit că au povești de viață destul de diferite. Nu merge, așadar, să tragem în grabă o concluzie generală, doar ca să scăpăm de stresul unei probleme delicate.

Citat:
Homosexualitatea fiind considerata ceva normal, homosexualii le spun celorlalti ca macar ar trebui sa incerce, sa vada daca e gay sau nu. La tineri poate prinde bine aceasta idee.
Unele lucruri e bine să nu fie încercate niciodată. Dacă ar fi ținut cont de asta, probabil că însăși Eva s-ar fi abținut să muște din măr.
Dar dacă unii sunt tentați să dea curs invitației de a încerca experiența homosexuală, asta ține de multe variabile: presiunea grupului și teama de a fi exclus din grup, sugestibilitatea mai ridicată a unora, dileme privind identitatea personală, un gust prea ridicat al riscului, impulsivitate etc. Și o educație cu totul precară, desigur.

Citat:
Aici e o descriere a acestui personaj: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom...ponsabil-pent/
În general descrierile de acest gen conțin numeroase exagerări. Portretul făcut lui Kinsey este prea întunecat pentru a fi demn de crezare. Există o regulă, Cătălin, potrivit căreia pentru a cunoaște un om trebuie să accepți din start că el nu e niciodată atât de rău cum îți pare și nici atât de bun.
Eu nu îl cunosc pe Kinsey, nu m-a interesat în mod special problema sexologiei și, chiar dacă l-oi fi întâlnit pomenit pe la cursuri, nu i-am reținut numele. Ar trebui să studiez cu atenție măcar o lucrare de-a lui că să îmi fac o opinie.
Totuși, nu pot să nu sesizez ridicolul unui argument adus împotriva lui: anume, că pentru a studia comportamentul sexual al copiilor, autorul a trebuit să-i molesteze...
Ei bine, am studiat și eu comportamentul sexual al copiilor. Avînd 4 copii, mi-a atras atenția conduita lor genitală (hai să nu-i spun chiar sexuală). Ei bine, metoda mea de studiu nu a fost molestarea, ci ...observația. Când vei avea un copil, poți și tu, dacă dorești, să observi cu ochiul liber cum se raportează copilul la organele genitale și să constați ce reacții emoționale are. Nu știu dacă e vorba, propriuzis de masturbație, însă e cert că descoperirea genitalității îi face plăcere copilului. Privește singur, când vei fi tată, și trage concluziile direct din experiență, fără să te lași influențat de vreo teorie sau alta.
Acum, nu sunt sigur că cercetătorii sexualității infantile nu au folosit și alt emetode. E posibil ca ei să fi apelat chiar la metode mai puțin acceptabile etic și chiar condamnabile. În orice caz, un lucru e cert și se poate constata lesne: mulți copii au comportamente erogene/sexuale foarte de timpuriu.
Pe de altă parte, lucrînd cu familii, mi s-au plâns destui părinți de conduita masturbatorie a copiilor mici. Eu i-am sfătutit întotdeauna pe părinții îngrijorați să nu dea atenție comportamentului copilului și să se centreze pe problemele majore din familie. Pe măsură ce familia se liniștea (scădeau conflictele dintre părinți etc.), se retrăgea și conduita masturbatorie a copilului. Aceasta e un fapt demult consemnat în psihologie: masturbația la copil este o cale de eliberare din stresul provocat de familia conflictuală.
În fine, mi se pare nepotrivit ca Kinsey să fie comparat cu Freud. Acesta din urmă nu era sexolog, ci psihanalist. El a luptat mult să arate oamenilor că sexualitatea poate deveni nevrotică și că sensul dezvoltării este prin sublimarea instinctului sexual, iar nu prin erotizare excesivă. El propunea cultura în locul sexului, de pildă. Sau sportul sau munca creatoare. Citește, de pildă, "Introducere în psihanaliză. Psihopatologia vieții cotidiene" și vei vedea limpede că Freud e necunoscut publicului dar e criticat ca și cum i-ar cunoaște careva opera... O cunosc foarte puțini, de fapt.
Reply With Quote