Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa si Massmedia

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2017, 17:04:14
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
... modalitatea de lupta pentru păstrarea dreptei credințe ...
Printre primele lucruri care m-au surprins când am ajuns student la Teologie (am pierdut și eu vremea, pe acolo, vreo doi ani, candva... - spun că am pierdut vremea în sensul că nu mi-am făcut bine treaba, nu că ar fi pierdere de vreme să studiezi acolo, la poalele Patriarhiei!) au fost afirmațiile de acest gen.
Auzeam adesea pe unii tineri seminariști sau pe mai vârstnicii colegi studenți că vorbeau despre "luptă" și "misiune". Ei înțelegeau acești termeni, desigur, ca pe acțiuni îndreptate împotriva altora, care împărtășesc alte credințe, au alte accente, felurite alte nuanțe...
Aflam că trebuie (evident!) să luptăm mai întâi împotriva papistașilor (spre rușinea mea, abia atunci auzeam termenul acesta), apoi împotriva protestanților dar și a ateilor, agnosticilor, buddhiștilor, musulmanilor etc.
Practic, oamenii aceia înflăcărați se arătau a fi în luptă cu toată lumea! Cu toate mișcările religioase care nu se subordonează Ortodoxiei (înțeleasă ca credință promovată de Biserica noastră sau, uneori, de alte comunități considerate Biserică...), cu toți oamenii care ar avea de spus ori de făcut orice diferit decât ceea ce vine din "Program".

M-am sperit nițel, mi-a părut că am intrat într-un fel de Armată a tristului regim, aceea politizată și mutilată de fostul dictator... Aceleași reflexe, același aer dictatorial, același mic hitler ori stalin deghizat mișuna, parcă, peste tot...

Am întrebat mai întâi pe un fost ofițer, un colonel, student și el acum: oare cum ți se pare "atmosfera" pe aici? Lupta asta, ideologia asta de tip comunist sau neonazist etc. Cum îți pare?
O porcărie, a spus el, nu mă așteptam, o să mă retrag. Și s-a retras omul, după câteva luni, mirat că Ortodoxia a ajuns să fie confundată cu o mare mașină de spălat creierașul. Colegul era un creștin "practicant" din fragedă pruncie. Din familie de credincioși ortodocși, se spovedea și se împărtășea regulat, se ținea departe de viciile frecvente pe la noi, era om cu adevărat serios, temperat, echilibrat. Milostiv, disciplinat, sobru, el citea frecvent din Sfinții Părinți, adeseori îmi lămurea câte un lucru din Patristică etc. Îmi părea, deja, preot...:) Și încă unul dintre cei mai destoinici. Dar a ales să plece, dezamăgit de accentul pus pe "luptă", "trebuie", "misiune"...

Am întrebat și pe un alt coleg, psihanalist. Acesta a fost mult mai reținut, a început firește să mă întrebe el, în loc de a-mi da un răspuns: dar ce te face să vezi așa, ce simți legat de asta etc. În final a acceptat și el că nu e chiar cum se aștepta și, după vreo juma de an, satisfăcut de ce specimene mai cunoscuse pe-acolo, a tulit-o și el.

Am întrebat și pe un alt coleg, filosof de profesie, ca să zic așa (doctorand, profesor nu știu unde...). Acesta mi-a încadrat fenomenul într-o puzderie de conexiuni, curente, accepțiuni. Foarte încântat de întrebare, s-a apucat să deschidă mulțime de fișiere pentru a încropi, într-un agonizant sfârșit, un răspuns de genul: "domle, ce să-i faci, niște proști!"...:))

Și uite-așa am rămas singur printre misionari și luptători, canonindu-mă vreo doi ani să îmi văd de treburi (e mult de studiu la Teologie! e și de participat la slujbe, dacă chiar vrei să faci vreo treabă cu tine) și să mă lămuresc, printre altele, cum e cu lupta asta, cu misiunea sfântă, cu trebuie și cu alte formule foarte la modă prin acel mediu unde își făceau veacul câteva miișoare de creștini.

Ei bine, n-am aflat cum e cu lupta. Probabil va rămâne o enigmă veșnică a vieții mele.
Singura luptă pe care aș fi vrut să o aud dezbătută și purtată ar fi fost lupta cu patimile proprii, cu prostia personală, cu boalele toate, cu nedesăvârșirile...
Dar pe cât de mare era taina luptei aceleia pentru mine, pe atât de mare s-a arătat ceastălaltă taină pentru aceia... Pesemne făceam parte din "divizii" distincte. Și iată că tot la luptă ajungem...

P.S. Un student mai special, unul foarte "credincios", aflat, zicea lumea, în "severă ascultare", venea din dulcea Moldovă, avînd binecuvântare taman de la (să fiu iertat de dezvăluire) celebrul și nestăvilitul orator Calistrat. L-am întrebat și pe el ce să înțeleg din lupta asta, mărturisindu-mi neputința de a găsi tâlcul ei... Îmi amintesc că s-a uitat lung la mine (cam cum te uiți, pesemne, la vreun drac bătrân), m-a măsurat bine și ... mi-a întors spatele. Purta sub braț, îmi amintesc, "Cuvintele" sfântului Nil Ascetul.
Nu mi-a mai vorbit niciodată. Nu mi-a mai răspuns la salut. Am aflat mai apoi că avea ascultare de la duhovnic să nu vorbească cu nimeni, vreme de 5 ani, decât cu profesorii când îl întrebau ceva la vreun examen. (În general nu prea îl întrebau, că era, oricum, cel mai slab din grupă. Prost bocnă, își făcea mereu copiuțe la examen, avea sute de foițe îndesate prin mâneci, pe sub curea, prin mici și tainice buzunare... Îl treceau de milă și de jenă, în baza renumelui că are o "credință puternică", atât cât să țină, chipurile, loc de orice altă însușire a viitorului preot.....)
Mare luptător, acesta!
Mă întreb uneori, cu oarece stupor - nu cumva o fi ajuns, între timp, .... preot? Sau nu cumva se ocupă de educația copiilor noști prin vreo școală?....
Reply With Quote