![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Acum esti si purtator de cuvant. Ioan se refera la altceva, daca urmareai discutia de pe alt topic. Iar tu ai repetat doar ce a spus altcineva, deci nu ai o opinie personala, pentru ca nu ai scris nimic despre asta.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In link-ul pe care l-am dat sunt aratate si sursele (afara de cele mentionate la inceput, din timpul Sfintilor Apostoli: "Sfintele Taine, toate ierurgiile si ierarhia bisericeasca sacramentala cu cele trei trepte harice care tin de constitutia teandrica a Bisericii, precum si anumite oranduieli privind viata Bisericii si viata membrilor ei.") http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/?p=140#more-140 Citez: "1. Simbolurile de credinta (cel zis “apostolic” sau “roman”, folosit astazi de Biserica Romano-Catolica si de Bisericile Protestante; simbolul niceo-constantinopolitan alcatuit la sinoadele ecumenice I de la Niceea (325) si II de la Constantinopol (381), singurul folosit in Biserica Ortodoxa si, alternativ cu cel “roman”, in Biserica Romano – Catolica, si uneori la protestanti; si cel “atanasian”, folosit in Biserica Anglicana); 2. Cele 85 de canoane apostolice; 3. Definitiile dogmatice si canoanele celor 7 sinoade ecumenice si ale celor 9 sinoade particulare (aprobate de sinodul Trulan); 4. Marturisirile de credinta ale martirilor; 5. Definitiile dogmatice impotriva ereziilor; 6. Scrierile Sfintilor Parinti; 7. Cartile de slujba ale Bisericii si 8. Marturiile istorice si arheologice referitoare la credinta crestina apostolica." |
|
|||
|
|||
![]()
In biserici nu sunt icoane eretice. Am mai purtat pe forum aceasta discutie. Dumnezeu Tatal era reprezentat inca din primul mileniu, dupa viziunea din Sf. Profet Daniel. Lossky s-a bazat pe hotararile sinodului rus care i-a condamnat pe rascolnici. Dar acel sinod s-a dovedit ca gresise in mai multe aprecieri, crezand ca multe din obiceiurile rusilor de atunci erau nascocite de curand sau imprumutate de la catolici. Inclusiv icoane. S-a dovedit in ultimul timp ca nu era asa, pastrasera ce le fusese dat inca de la convertirea lor la crestinism, din acele timpuri.
|
|
||||
|
||||
![]()
Observ, o dată în plus, confuzia între canon și dogmă. Eu am spus că este necanonică, nu eretică. Iar abateri de la canoane se mai găsesc în bisericile noastre, chiar dacă cea în cauză este, să zicem, discutabilă.
|
|||
|
|||
![]()
Stiu ca ai spus de canoane (desi unele canoane sunt legate de dogma si au la baza o invatatura de credinta). In acest caz ai spus ca Dumnezeu Tatal nu poate fi reprezentat.
|
|
|||
|
|||
![]()
Cătălin, nu observi nici o diferență între cele două icoane:
https://liviudumitrescu.files.wordpr...n2dsc_0342.jpg http://www.centrupelerinajelorsfapfi...din-radulesti/ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=148 Last edited by simpllu; 02.01.2017 at 23:38:53. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spun Apostol pentru ca faptele lui sunt demne de numele Apostol, pentru ca calauzit enorm de multe suflete si este reper apostolic in Ortodoxie acum, si toata Ortodoxia ii stie numele. Spun Apostol pentru ca puterea lui a fost la fel cu a Apostolilor. Si poti vedea singur in viata sa. Spun iubire pentru ca nu stiu daca ai sa gasesti dovezi mai mari de iubire fata pentru semeni fata de cele date de el. Viata lui este o asceza enorma pentru a ajunge la Dumnezeu impletita cu o jertfa si dragoste nemasurata pentru semeni. Daca vrei sa vezi un om aproape de Dumnezeu trebuie sa citesti viata Cuviosului. Este ceva la nivelul ingerilor si care te trezeste si te invata si sa iubesti aproapele si sa gandesti si sa te pozitionezi corect in fata lui Dumnezeu. Intreaga Ortodoxie il cinsteste acum si pe buna dreptate. Si nu exagerez cu laudele, este la nivelul pe care il spun si la masura asta in Ortodoxie. Insa trebuie sa-i citesti viata sa poti intelege exact cine a fost Cuviosul Paisie Aghioritul. |
|
|||
|
|||
![]()
Temină cu exaltarea asta, unui creștin nu-i șade bine, chiar și Sfântul (om smerit) se rușineză de afirmațiile tale.
Nu ceva îl cinstește, ci cineva. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu cred ca eu trebuie sa il cinstesc, altcineva a facut deja lucrul asta. |
|