![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Există tradiții diverse în Biserică, unele locale, altele cu o răspândire mai largă, unele socotite bune de cunoscut, dar fără a face parte din învățătura dogmatică. Aceste vămi nici nu fac parte din teologia dogmatică de la seminarii, nici în teologia părintelui Stăniloae nu-mi amintesc să le fi întâlnit și nici în slujbele Bisericii nu sunt incluse.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai scrie ca aceasta invatatura apare la aproape toti Parintii Bisericii. Nu a contestat-o nimeni, doar IPS Puhalo, in disputa sa cu Parintele Serafim Rose. Dar IPS Puhalo spunea si alte lucruri gresite si ciudate, pana la urma, dupa ce a fost acut episcop, a trecut la stilisti, dar s-a reintors in Biserica, fara a mai fi primit ca episcop. Dupa IPS Puhalo s-au luat si unii scriitori, in special din America. |
|
||||
|
||||
![]()
Si sinodul american le-a zis tuturor sa taca din gura, ca nu exista o pozitie oficiala.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De fapt Sinodul a luat in discutie acest lucru deoarece episcopul diac. Puhalo reclamase faptul ca acesta scrisese invataturi eronate, in criticarea cartii Parintelui Serafim Rose. De exemplu afirma ca sufletul e adormit pana la judecata, ceva asemanator cu ceea ce spun adventistii. Sinodul i-a interzis diac. Puhalo sa mai scrie aceste invataturi. Diac. Puhalo s-a dus la stilisti si s-a reintors in Biserica ortodoxa din SUA in 2002. Dar acum acest aproba ideile despre homosexualitate si schimbarea sexului, iar Sinodul i-a interzis sa mai vorbeasca si despre aceste idei. Revenind la cartea Parintelui Serafim Rose, acesta scrisese mult mai multe, nu doar despre vami. Cand am citit din ea, acum ceva timp, am vazut si unele lucruri cu care nu prea rezonam, fiind mai greu de gasit in ortodoxie. Nu e o carte doar despre vami. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://orthodoxinfo.com/death/tollhouse_debate.aspx |
|
|||
|
|||
![]()
Irelevant! Sf. Damaschin vorbeste de judecarile privata si publica asupra sufletului.
Ce nu e dogma, poate fi inselare. Si nu, "sfintii" nu sint infailibili in ortodoxie. Poate la cei de la Radeni... Eu refuz sa cred prostia asta. Punct.