Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.03.2017, 11:56:45
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

"Mintea noastră consumă multe resurse și se adaptează zilnic la noi trăiri, la noi provocări. Mintea este un panou pe care proiectăm mereu vrute și nevrute. Inconștientul e un loc unde adeseori nu ai vrea să intri, un loc plin de conflicte nerezolvate purtate încă din copilărie. Și paradoxal, în inconștient există toate resursele necesare pentru a supraviețui. Inconștient pozitiv, inconștient psihanalitic. Logică inconștientă versus logică conștientă (emoții, acțiuni, gânduri, credințe). Inconștientul muncește la maximum doar ca să stai cu ochii în tavan, de pildă. E o falsă senzație că stai și nu faci nimic. Pentru a face sau a nu face, se depune același efort pentru că inconștientul nu se oprește niciodată. Cu inteligența noastră ne creăm singuri probleme pe care încercăm să le rezolvăm.

Când ai un ciocan în mână vezi cuie peste tot! Atunci când ne învinuim singuri pentru diferite lucruri pe care le-am gândit sau le-am făcut cândva, adeseori nici nu mai avem nevoie să fim acuzați de alții. Știm să o facem „bine”, uneori prea bine! Factorul de insecuritate a responsabilizării propriei conștiințe poartă dureri ale eu-lui moral. De tine însuți nu te poți ascunde și mai devreme sau mai târziu travaliul de a te privi așa cum ești trebuie înfruntat și acceptat.
„Sentimentul rușinii” reprezintă sensibilitatea morală a dorinței de îndreptare, de schimbare în mai bine, de creștere armonioasă. Dezlegi, eliberezi, corectezi, protejezi... Gândești altfel despre tine în relație cu eu-tu-situație. E alegerea ta! Menținerea iertării înseamnă corectarea mentalului de fiecare dată când mă trezesc în „contracte”. Observarea propriei dependențe și alegerea de a pleca din „baltă”. Schimbarea ta declanșează schimbarea celuilalt. Dă-ți voie și alege să ieși din buclă!

Într-un sistem o problemă rămâne o problemă pentru că fiecare își joacă rolul. Ne învârtim, dar nimeni nu pune degetul pe buton, pe rană. Cine crede că deține adevărul e un tiran și avem destule exemple în istoria lumii de oameni care credeau că dețin adevărul și ce au făcut cu acel adevăr. Au murit cu adevărul între dinți, pătat cu sânge. De acolo încă mai picură și pe alte pagini ale conștientului colectiv. Toată viața învățăm și la sfârșit tot neînvățați murim!
Am învățat de curând că ușa se deschide în două părți și fiecare e liber să aleagă dacă o închide sau o deschide. Și nu trebuie să te simți vinovat sau dator pentru asta! Viața te obligă, te dă cu nasul de realitate. Poate ai ceva de învățat, poate ai ceva de iertat…

Nu poți controla comportamentul celuilalt și nici comportamentul celuilalt nu îți dă ție valoare. Stăm în viitor visând, sau în trecut regretând. Copiii stau în prezent și sunt conectați mereu la tot ce e viu. Chiar dacă îți place o haină foarte mult și corpul crește și nu mai încapi în ea, la un moment dat e nevoie să te dezbraci de ea și să-ți cauți haina. Mergi odată cu schimbările din viața ta. După cum certificatul de căsătorie nu îți oferă un certificat de garanție, tot la fel nu poți controla totul prin „contracte” cu tine sau cu cei din jur. Oricând poate apare neprevăzutul și e nevoie să fii pregătit emoțional și mental pentru orice. Trecem prin toți pașii pierderii, travaliul pierderii (șoc, negare, tristețe, acceptare) și gustăm iertarea, pacea și speranța. Pisica nu face depresie pentru că nu a prins șoricelul, ci mai încearcă iar și iar și iar…

Comunicarea este o formă exterioară a unei realități interioare. Unii oameni sunt bronzați pe trup, alții sunt bronzați pe suflet. Unii au cicatrici pe suflet, alții au cicatrici pe trup, însă omul trebuie iubit cu răni cu tot. Iubește și rana și pe cel ce a făcut rana! Nu ajută să găsim un vinovat și să plângem de milă victimei, ci să căutăm soluții reale. Dacă e să ne luăm „după ochi pentru ochi”, toți rămânem orbi. Nu ai putut ventila sau nu ai putut vorbi despre ce ai simțit atunci, e un început bun să vezi cine ești acum, ce s-a dărâmat și ce a rămas în picioare. Schimb emoția din dușman în amic, o trăiesc și o înlocuiesc cu ceva bun. Jelesc ce am de jelit și merg mai departe! Lacrimile se transformă în gânduri și devin parcă un organ interior care ne ajută să vedem mai bine. Te dor strămoșii? Nu uita că sentimentele îngropate de vii nu mor niciodată!

Povestim crude sau coapte, dar e o muncă de arheologie interioară. Avem nevoie să ne îndreptăm oasele minții și sufletului pe o gândire magică. Nu putem pune mintea în clor, dar putem ierta, putem face oricând „actualizare” la „programul” nostru interior. Iertarea dă naștere la sentimente, gânduri, comportamente pozitive. Și e super ofertă să-ți faci acest cadou! De astăzi, nu de mâine!"

(Ieromonah Hrisostom Filipescu)

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 18:13:32
Caut niste raspunsuri NeInocentiu Secte si culte 108 18.04.2011 13:43:12