Citat:
În prealabil postat de Iorest
Dacă părintele învaÈă ce zice Biserica nu mai contează dacă e canonizat sau nu, de parca dacă cutare părinte nu e sfânt ai autoritate morală să înveÈi ceva peste ce zice Biserica.
Înseamnă că nu realizezi măreÈia ortodoxiei dacă cugeÈi aÈa, am făcut trimitere la rânduiala de primire ca să înÈelegi gravitatea duhovnicească a trecerii sub mitra papală.
Ce zice Biblia:
â25.Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea,
26.Ca s-o sfințească, curățind-o cu baia apei prin cuvânt,
27.Și ca s-o înfățișeze Sieși, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă și fără de prihanăâ Efeseni cap 5 v. 25-27
Oare nu Èi-a păstrat Dumnezeu Biserica slăvită, fără pată sau zbârcitură în Biserica Ortodoxă ?
Romano catolicii erau o minoritate la 1054 nu i-au urmat nicio altă Patriarhie din cele 4 rămase, nu puteau să-Èi aroge termenul de catolicească(universală) fiind 1 la 4, ulterior prin jafuri Èi cuceriri din Lumea Nouă au ajuns la ce sunt acum.
Unde s-a mai pomenit âimaculata concepÈieâ cu privire la Maica Domnului cum că ar fi fost zămislită fără de firească rânduială, unde scrie aÈa ceva, cine a îndrăznit să înveÈe aÈa ceva în Biserica cea Una ?
Chiar nu sesizezi ridicolul, mai ales că dogma imaculatei conceptii a fost introdusă la sute de ani după schismă, aici e corectă adăugirea ?
Tu Ètii că adaosul filioque a fost condamnat înainte de 1054, în timpul lui Fotie cel mare în anii 879-880 prin consens ?
Tu Ètiai că Papa Leon III(795-816) a consemnat crezul fără adaosul filioque gravat în niÈte plăci care să rămână mărturie ?
|
Ba multi invata altceva decat invata Biserica. Un exemplu care imi vine in minte acum, este legat de relatiile trupesti dintre sot si sotie in post. Nu stiu daca parintele Cleopa face referiri in indreptarul lui dar in alt indreptar sigur se fac. Sfantul Ioan gura de Aur nu si-a permis sa intre in detalii si sa impuna reguli care tin doar de cei doi.
Spui ca nu realizez maretia Ortodoxiei. Ba poate chiar am exagerat, ajungand in cele din urma sa cred ca e doar utopie. Oricum maretia Ortodoxiei nu o intalnesc in biserica zilelor noastre.
Dumnezeu a pastrat-o fara pata, in schimb noi nu.
Cat despre imaculata conceptie, eu nu indraznesc sa ma pronunt si nici nu cred ca se stirbeste sfintenia Maicii Domnului indiferent de felul in care a fost conceputa.
Iar despre Filioque nu stiu in ce imprejurari a fost introdus, am inteles ca pentru a combate vreo erezie cu care se confruntau in apus. Fii sigur ca ma voi documenta si nu cum am facut-o pana acum, doar din surse ortodoxe, vreau sa vad ce zice si cealalta parte.
In definitiv cred ca trebuie sa-mi gasesc locul si sa ma regasesc cu adevarat si daca n-am reusit in Ortodoxie cu siguranta voi reusi in catolicism.