Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2017, 22:18:16
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
si acum chiar am terminat pentru ca nu te vei opri niciodata. uite si linkul asta, desi nu-mi place wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Boniface
nicaieri nu ai sa gasesti o localitate din fosta galie, actuala franta si importantul regat franc de la vest de rin, toate, dar absolut toate, sunt localitati din dreapta rinului, asa zisa austrasie, francia de la est de rin. zona locuita in mare parte de saxoni.
e basta.
Acolo e un rezumat al vietii sfantului, nu contine partea cu reformarea Bisericii Franciei, o actiune care a durat doar 2-3 ani, cand au fost cele doua sinoade.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 22:25:37
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.

Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist.

Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.
Vechi 05.05.2017, 22:28:15
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Mă bucur sincer că îl admiri. Însă în citatele pe care le dai - nu puține -, părintele Stăniloae apare destul de rar. Dacă l-ai cita mai mult sunt convins că am ajunge mai ușor la un numitor comun.
Eu dau citate doar cand e nevoie sa argumentez din invatatura de credinta. De aceea, de obicei citez din catehism sau un sfant.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 22:34:44
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Și apropo de Anastasia, că lucrurile se leagă: Autorii pe care-i publica Sorin Dumitrescu erau dintre cei recomandați de părintele Galeriu și părintele Stăniloae, care făceau referire la Lossky, Berdiaev, Evdokimov, Bulgakov, Schmemann, Uspensky, Florovsky ș.a.
Deci n-ai cum să-l scoți pe părintele Stăniloae din compania în care se simțea bine, a teologilor neopatristici.
Vechi 05.05.2017, 22:35:42
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.
De ce, ce ai cu noi? Nu vrei sa traiasca legiunea si capitanul?
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 22:44:09
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acolo e un rezumat al vietii sfantului, nu contine partea cu reformarea Bisericii Franciei, o actiune care a durat doar 2-3 ani, cand au fost cele doua sinoade.
esti culmea, practic nu-mi vine sa cred cat esti de incrancenat sa ai dreptate si tu chiar crezi ca ai dreptate! :)

ba scrie exact ca si in celelalt link, dar nu e vorba despre francia de la vest, fosta galie si actuala franta, ci asa cum iti spun de atata vreme, de francia de la est de rin, aia e biserica reformata de sfant, DUPA crestinarile fortate.

"The support of the Frankish mayors of the palace (maior domos), and later the early Pippinid and Carolingian rulers, was essential for Boniface's work. Boniface had been under the protection of Charles Martel from 723 on. The Christian Frankish leaders desired to defeat their rival power, the non-Christian Saxons, and to incorporate the Saxon lands into their own growing empire. Boniface's campaign of destruction of indigenous Germanic pagan sites may have benefited the Franks in their campaign against the Saxons.

In 732, Boniface traveled again to Rome to report, and Pope Gregory III conferred upon him the pallium as archbishop with jurisdiction over Germany. Boniface again set out for what is now Germany, baptized thousands, and used his authority to resolve the problems of many other Christians who had fallen out of contact with the regular hierarchy of the Roman Catholic Church. During his third visit to Rome in 737–38, he was made papal legate for Germany.

After Boniface's third trip to Rome, Charles Martel erected four dioceses in Bavaria (Salzburg, Regensburg, Freising, and Passau) and gave them to Boniface as archbishop and metropolitan over all Germany east of the Rhine. In 745, he was granted Mainz as metropolitan see. In 742, one of his disciples, Sturm (also known as Sturmi, or Sturmius), founded the abbey of Fulda not far from Boniface's earlier missionary outpost at Fritzlar. Although Sturm was the founding abbot of Fulda, Boniface was very involved in the foundation. The initial grant for the abbey was signed by Carloman, the son of Charles Martel, and a supporter of Boniface's reform efforts in the Frankish church. The saint himself explained to his old friend, Daniel of Winchester, that without the protection of Charles Martel he could "neither administer his church, defend his clergy, nor prevent idolatry."

According to German historian Gunther Wolf, the high point of Boniface's career was the Concilium Germanicum, organized by Carloman in an unknown location in April 743. Although Boniface was not able to safeguard the church from property seizures by the local nobility, he did achieve one goal, the adoption of stricter guidelines for the Frankish clergy,[22] which often hailed directly from the nobility. After Carloman's resignation in 747 he maintained a sometimes turbulent relationship with the king of the Franks, Pepin; the claim that he would have crowned Pepin at Soissons in 751 is now generally discredited.[23]

Boniface balanced this support and attempted to maintain some independence, however, by attaining the support of the papacy and of the Agilolfing rulers of Bavaria. In Frankish, Hessian, and Thuringian territory, he established the dioceses of Würzburg, and Erfurt. By appointing his own followers as bishops, he was able to retain some independence from the Carolingians, who most likely were content to give him leeway as long as Christianity was imposed on the Saxons and other Germanic tribes."
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 23:06:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.

Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist.

Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.
Asa cum am citit, Razvan Codrescu respinge doar contopirea cultelor intr-o dogma comuna, care modifica si dogma ortodoxa. In schimb sustine unirea (cel putin cu catolicii) in diversitate, adica fieacre sa-si pastreze dogma, dar sa nu o schimbe nici pe a celuilalt. Adica sa ne unim cu catolicii, noi cu dogma noastra si ei raman cu dogma lor, inclusiv ereziile. Ceea ce e complet gresit, niciun preot sau ierarh ortodox nu sustine asa ceva. Din cauza aceasta era criticat de unele site-uri si a scris acel articol din primul link.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 23:17:00
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Eu spun sa mai asteptam. Si, intre timp, mai intrebam, mai speram si ne rugam. :)
Ultima variantă este cea mai potrivită. :)
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 23:21:28
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
Am citit si eu ieri acel link, conceptii tipic ecumeniste, de genul unitate in diversitate, unirea netinand cont de erezii.
Care link, acesta?: http://www.cuvantul-ortodox.ro/parin...singur-cuvant/
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 23:24:17
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Adica sa ne unim cu catolicii, noi cu dogma noastra si ei raman cu dogma lor, inclusiv ereziile.
Asta nu e posibil, pentru că dacă nu mărturisești același Crez nu poți avea unitate de credință. Iese o babilonie. Dar nu cred că susține asta.