Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.05.2017, 14:06:40
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

"Știți ce înseamnă să iubești pe cineva? Să-l aduci în tine. Să nu-l lași lângă tine. Să nu-l lași departe de tine. Să-l aduci aproape de tine. Să-l îmbrățișezi. Să-l transferi din afară înlăuntru. Să-l aduci în suflet. Să poți zice: „Te port în mine, te port în suflet, te port în visuri, te port în brațe”

Parintele Teofil Paraian
Vechi 22.05.2017, 01:52:39
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Când un monah se roagă, copile, oricât ar fi de păcătos, rugăciunea lui, dacă e sinceră, degrabă e plinită de îngerii lui Dumnezeu, pe care Domnul i-a rânduit spre slujire aceluia, când a îmbrăcat schima. De aceea, să prețuim rugăciunea unui monah... Câtă vreme, copile, vor mai exista monahi, care se roagă cu lacrimi pentru pocăința lor și pentru lumea toată, Dumnezeu va mai ține lumea aceasta.

Dar rugăciunea este din ce în ce mai puțină pe pământ, din ce în ce mai puțină, și răutățile se înmulțesc, încât Dumnezeu va trebui să scurteze vremurile...

De aceea avem nevoie, dragul Bunelului drag, de rugăciune, de cât mai multă rugăciune. Aceasta te va învăța pe tine multe, te va purta pe cărări luminoase, te va adăpa cu apă rece de izvor, de viață veșnică dătător; cu cât o vei înmulți, cu atât în Duhul vei spori. Hmm, iată că buneii plicticoși știu să scrie și versuri (și în limba rusă rimează), desigur, nu chiar așa ca nepoțeii lor, dar tot știu puțintel.. (...)

Îmi mai spui că așa simți: „Fugi, taci, liniștește-te”... Cu adevărat, aceasta e calea, și nu odată ți-am scris despre ea... Piotr, Piotr, adâncește-te în pustie, fugi în pustie, lasă toate cele trecute și înnoiește-te încet, încet... „Bine, dar unde, care pustie?”, mă întrebi... Ei, dragul Bunelului, fă-ți inima ta pustie față de duhurile deșarte ale lumii: de tot ceea ce ține de glumele ei deșarte, de ambițiile ei serbede, de rigorile ei de mucava, de mondenitatea care face toată viața cenușie, cenușie... Fă-ți inima ta pustie dinspre acestea, copile, și, încet-încet, la schitulețul din oaza de apă vie aflată în mijlocul acestei pustii, vor veni și îți vor sluji și te vor veseli îngerii, cu darurile lor dumnezeiești.

Căci altfel, poți fi în pustia Athosului cea mai adâncă, în pustia Siberiei cea mai sălbatică, și să n-ai liniște, pentru că nu ți-ai făurit încă pustie în inimă dinspre deșertăciunile lumii. Și invers, poți să fii călugăr și-n mijlocul orașului, unde și acolo Domnul te va ajuta cu harul Său să te pustiești față de comoditățile vieții citadine, copile drag. De aceea, totul se făurește întâi în inimă, și pustia, și fuga, și monahismul, apoi vine vremea dării pe față a acestei stări, adică a înfăptuirii a ceea ce ai înlăuntru...

Sfântul Arsenie avea deja pustia preadulce în inima sa, situația sa era „coaptă”, ca să zic așa, și plecarea lui nu a fost decât o consecință firească a ceea ce purta, de ceva vreme, în suflet. Așa va fi și cu tine, copile, dar ai răbdare puțintel... Domnul îți va rândui cele de care sufletul tău însetează, El nu rămâne dator dorurilor noastre... Mai multe, ce să-ți spun... Desigur că recomand, dragul Bunelului, ca cel mai de folos dintru început, celui iubitor de Dumnezeu, să se ducă într-un schituleț mai departe de plaiurile natale, într-un loc mai liniștit, mai fără gâlcevi și fără zgomote. Marile orașe, în general, nu sunt prielnice pentru monahism, dar aceasta nu este o regulă... Cum iconomisește Dumnezeu pentru fiecare...

Piotr al meu drag, ți-am trimis un petec de cer... și, poate, un petec din inima mea, a Bunelului care te iubește.

(Părintele Selafiil, Bunelul meu din vecinicie - Scrisori din Siberia, Editura Cuvântul ortodox, București, 2013, pp. 75-77)
Vechi 22.05.2017, 20:00:57
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Intaărește-ți inima ca pe-o piatră tare. Iar piatră numesc tăria sufletului, ca să poți auzi cele ce-ți voi spune.

Ia deci seama la tine însuți (...) te pregătește spre mulțumire în toate, auzind pe Apostolul care zice: „întru toate mulțumiți” (I Tesaloniceni 5, 18), „fie în necazuri, fie în nevoi, fie în strâmtorări” (II Corinteni 6, 4), fie în neputințe și osteneli trupești.

Mulțumește lui Dumnezeu în toate cele ce vin asupra ta. Căci nădăjduiesc că și tu vei „intra în odihna Lui” (Evrei 1, 4). „Pentru că prin multe necazuri trebuie să intrăm în împărăția lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 14, 22). Nu te îndoi deci în sufletul tău și să nu slăbească inima ta în ceva. Și adu-ți aminte de cuvântul Apostolului „chiar de se strică omul nostru cel din afară, cel dinăuntru se înnoiește din zi în zi” (II Corinteni 4 ,1 6 ).

Dacă deci nu suferi pătimirile, nu poți ajunge la cruce. Iar de rabzi mai întâi pătimirile, vei intra la limanul odihnei Lui. Și te vei liniști apoi întru toată negrija, având sufletul întărit și lipit de Domnul pentru totdeauna, străjuit în credință, bucurându-se întru nădejde, veselindu-se în dragoste, păzit în sfânta și cea de o ființă Treime. Și atunci se va împlini cu tine ceea ce s-a spus: „Să se veselească cerurile și să se bucure pământul” (Psalmul 95, 11).

(Sfântul Varsanufie)
Vechi 23.05.2017, 16:30:45
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Libertea e prețioasă numai după ce o pierzi. Sau cel puțin așa pare să gândească omul nostru. Omul toată viața lui caută să fie liber, dar nu-și dă seama de darul libertății decât atunci când e prea târziu. Libertatea este în trup dar și în inimă. Libertatea este în mișcare dar și în cuget, în inteligență. Omul este liber pe cât de deștept este, pe cât de sincer iubește, pe cât de atașat este de valorile cele înalte ale credinței.

Suntem liberi în măsura în care ne asumăm misiunea pentru care ne-am născut, în măsura în care ne facem treaba cum se cuvine. A fi liber nu înseamnă trândăveală și uitare de sine, înseamnă împlinirea destinului tău de om.

Libertatea nu însemnă să fac ceea ce vreau, căci, de multe ori, facînd ceea ce vrem, facem voia diavolului. Libertatea se cunoaște în discernâmântul omului, în capacitatea lui de a alege între bine și rău. Omul trebuie să conștientizeze faptul că numai în adevăr poate trăi liber, că în lumea aceasta este și multă amăgire, de care el trebuie să se ferească. Asta n-au înțeles comuniștii, că sufletul pe cruce câștigă adevărata libertate, că toate metodele lor de tortură, toate metodele de reeducare psihică au făcut mai mulți sfinți decât robi, au sfințit pământul țării cu sânge de mucenici.

Libertatea e greu de dus pentru oamenii care nu trăiesc în timpul vieții lor, iar creștinii noștri ajung greu din trecut în prezent.

(Părintele Iustin Pârvu)
Vechi 24.05.2017, 01:23:23
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Dumnezeu este Iubire. Dacă este încălcat acest principiu, familia se destramă. De prisos sunt atunci icoanele, candela, posturile, crucea, lecturile duhovnicești, rugăciunile etc. Dacă în familie nu există iubire, nu există în mijlocul ei nici Dumnezeu. Iar dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu caută ale sale (I Corinteni 13, 4-5).

Dar, oare în care familie nu există aceste păcate? Copiii simt tot, simt și părăsirea harului Dumnezeiesc din familie. Rămâne doar forma, lipsită de conținut, sarea care și-a pierdut puterea. Să ne străduim deci, să păstrăm dragostea și respectul copiilor. O dată pierdute acestea, sunt pierduți și copiii. De multe ori, însă, putem slăbi cerințele, adică să fim mai îngăduitori și să iertăm, așa cum și Hristos ne iartă.

(Nikolaj Evgrafovich Pestov, Cum să ne creștem copiii: calea spre desăvârșita bucurie)
Vechi 24.05.2017, 11:21:35
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Indiferența !

"Indiferența e un păcat, indiferența înseamnă egoism și, mai mult decât atâta, indiferența înseamnă pactizarea cu răul, înseamnă promovarea răului, înseamnă lipsa iubirii, înseamnă păcat împotriva iubirii. Să nu se confunde datoria creștinului de a iubi și de a ierta pe cel care-i greșește personal, cu datoria și cu dreptul de a lupta pentru a stăvili răul făcut obștii." așa spunea Părintele Constantin Voicescu
Aurel Baranga spunea că “Din toate păcatele omenești, cel mai detestabil rămâne, fără putință de tăgadă, nepăsarea, augusta indiferență a omului față de suferințele și durerile omului de lângă.”
Să ne oprim la aceste citate și să analizăm, să cercetăm și să conștientizăm, dincolo de griji, necazuri, răutăți, mândrie și invidie !!! Ce putem spune?!!! Cum suntem?

Prin indiferența noastră de multe ori rănim sufletele, în loc să le ajutăm ...este aproapele nostru, omul de lângă noi...pe care îl lasăm să cadă în groapă sau prin comportamentul nostru necreștinesc, îl ajutăm să cadă în mâna celui rău și întunecat!!!
Fiecare dintre noi are astfel de exemple din viață, poate am contribuit și noi la amărăciunea unui suflet sau răzvrătirea altora....

“Indiferența, egoismul și individualismul ucid suflete.”
Așa cum tot mai mult se vorbește de terapia "prin schimbarea stilului de viață" în scopul vindecării multor boli trupești, consider că mult mai mult contează o schimbare la nivel sufletesc prin recalibrarea ființei noastre, reconectarea noastră cu ajutorul Lui Dumnezeu care să ne călăuzească gândurile și simțirile, în fiecare clipă, în toate vorbele și faptele noastre.
Părintele Paisie Aghioritul spunea "Oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla."

Să ne rugăm Bunului Dumnezeu!

"...Doamne, dă-mi puterea să port osteneala zilei ce vine și să trăiesc tot ce-mi va aduce ea. Călăuzește-mi voința și învață-mă să mă rog, să nădăjduiesc, să cred, să iubesc, să rabd și să iert!" Amin.

Rugaciunea întâia a Sfântului Macarie cel Mare către Dumnezeu Tatăl:
"Dumnezeule cel veșnice și Impărate a toată făptura, Cela ce m-ai învrednicit a ajunge până în acest ceas, iartă-mi păcatele ce am facut în această zi: cu lucrul, cu cuvântul, și cu gândul, și curățește, Doamne, smeritul meu suflet, de toată întinăciunea trupului și a sufletului. Și-mi dă, Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace, ca sculându-mă din ticalosul meu așternut, bine să plac Preasfântului Tău nume, în toate zilele vieții mele, și-mi ajută cu harul Tău să calc pe vrajmașii cei ce se luptă cu mine, pe cei trupești și pe cei fără de trup. Izbăvește-mă Doamne de gândurile cele deșarte, care mă întinează și de poftele cele rele, că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."
Vechi 25.05.2017, 22:14:33
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

De ce S-a înălțat Domnul Iisus Hristos la Cer și n-a rămas pe pământ? În primul rând, ca să trimită pe pământ credincioșilor Săi pe celălalt*Mângâietor*de aceeași cinste cu El și la fel de îm*belșugat în dragoste, pe Duhul Sfânt Cel Atot*puternic, Care de la Tatăl purcede (și nu de la Fiul), ca Acesta să rămână în veac cu Biserica lui Hristos, să îi învețe pe credincioși toată drepta*tea și tot adevărul, să alunge toată minciuna și nedreptatea din credință și din viață, să întărească în credință și în pătimirile pentru credință, să facă semne și minuni spre întărirea credinței celei adevărate în Hristos și a faptului că ea este mântuitoare pentru toți.

În al doilea rând, Hristos n-a rămas pe pă*mânt, ci S-a înălțat la cer*ca să umple cu Sine tot cerul, pământul și cele mai dedesubt, ca să cau*te dintru înălțime spre toți creștinii, fiii și urmă*torii Săi, ca să vadă toată viața lor, atât ascunsă cât și vădită, ostenelile si nevoințele lor, să le dea imbold, să-i întărească, să îi îmbărbăteze și să îi mângâie, și astfel să răspândească și să întăreas*că pe pământ credința Sa și împărăția lui Dum*nezeu. Comandanții armatelor pământești urcă în timpul bătăliei pe un loc înalt și de acolo ur*măresc cu agerime dispozitivul de luptă și mane*vrele armatelor dușmane și pe cele ale propriilor ostași, luând măsurile de cuviință: așa și Domnul, Comandantul și Împăratul nostru, ca să vadă din înălțimea cerului nevoințele tuturor celor care se nevoiesc pentru credința Lui pe pământ, S-a suit la ceruri, spre a vedea nevoințele tainice și vădite pentru credință ale celor ce cred în El, spre a le ajuta neîncetat, a-i întări*și a birui împreună cu ei, și a-i încununa cu cununile biruinței.

(Sfântul Ioan de Kronstadt,*Despre tuburările lumii de astăzi,Editura Sophia, București, pp. 33-35)
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 19:13:32
Caut niste raspunsuri NeInocentiu Secte si culte 108 18.04.2011 14:43:12