Citat:
În prealabil postat de catalin2
Desigur, toti sunt ignoranti de sute de ani, ierarhi, preoti, sfinti si doar marele teolog parintele Pruteanu e intelept, luminatorul ortodoxiei.
|
Nu, sunt mulți alți părinți care merg pe această rânduială. Invitația mea în Sf. Munte rămâne valabilă.
Citat:
Nu te-ai gandit ca poate parintele nu e infailibil si poate gresi, sau ii scapa ceva?
|
Bineînțeles că poate greși, dar invers nu este posibil? Nu-mi spune că Tradiția Bisericii s-a păstrat cel mai bine la noi în țară. Înțelege că nu este singurul, doar că el este unul dintre aceia care spune lucrurilor pe nume.
Citat:
Tot parintele spune ca nu exista minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim si ca de sute de ani ierarhii, preotii si credinciosii care merg acolo ii pacalesc pe ceilalti.
|
Cred că ai înțeles greșit. O sursă ai?
Citat:
Trebuie sa te uiti si cine e cel ce face niste afirmatii. In primul mileniu, din ce am vazut, nu se facea sfintire cu apa sfintita pentru nimic, probabil aceasta practica a fost introduse dupa aceea. Chiar Molitfelnicul este realizat in secolul IX, dupa Sinodul VII.
|
În 1649, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului introduce, pentru prima oară, scurte rugăciuni de
binecuvântare a icoanelor în Molitfelnic. Este prima sursă ortodoxă. Dacă te uiți la catolici aceste rugăciuni existau în perioada Sinodului VII. Ideea este că le-am importat și nu au nici o legătură cu Tradiția Bisericii.