În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Doamne ajută.
Întâi îmi cer iertare pentru orice sminteală ce vi-am adus în neputinÈele mele sau ale voastre.
Am fost chemat să dau un răspuns Èi pentru liniÈtea care o doresc tuturor, vreau să-l dau. Nu să mă apăr, că nu mă simt atacat, că vă iubesc, ci să scriu un pic, pentru liniÈtea tuturor.
Pe forum nu mai activez, din ascultare faÈă de duhovnic, că i-am cerut dezlegarea de forum Èi din multe motive, nădăjduiesc, duhovniceÈti, în măsura duhovniciei mele mici, care o am.
Am fost plecat în Sfântul Munte Athos unde am stat o perioadă, ca pelerin, vizitând locurile sfinte Èi viaÈa duhovnicească a acelor sfinÈi, cu dorinÈa vie de-a rămâne acolo, iar asta din ascultare Èi dezlegare de la duhovnic, că până la urmă duhovnicul nu poate să împiedice un om de pe cărările mântuitoare, nu? Căsătoria Èi călugăria. Mi-a spus: dute Èi dacă simÈi că asta vrei cu adevărat, rămâi, ai dezlegare Èi binecuvântare, cel puÈin poÈi încerca o perioadă Èi apoi ai timp să te hotărăÈti.
Deci acolo am fost binecuvântat, să îmi împlinească Domnul dorinÈa să ajung să văd Èi să vorbesc cu pustnici, în zonele Karulia, Katunakia, Kavsokalivia Èi să găsesc oameni cu viaÈă mult îmbunătăÈită Èi chiar desăvârÈită, de la Marea Lavră, schitul Prodromul, Lacu, Sfânta Ana, Pantelimon, Sfintele Mănăstiri Pavel, Grigoriu Èi altele, oameni plini de Duhul Sfânt, unde am rămas cam câte o noapte sau două la fiecare, căutând cuvânt pentru mântuirea mea. Am primit binecuvântare să rămân în unele locuri, dar atenÈionarea principală a fost de la pustnici, ca să nu mă joc cu călugăria, oameni a căror viaÈă am găsito peste orice cuvânt Èi simÈirile avute când am vorbind cu ei, a păcii Èi bucurie, înÈelepciunii, discernământului, siguranÈei, credinÈei Èi dragostei, nădejdii, oamenii Duhului Sfânt, mi-au spus că ei pentru mine simt să merg în lume, să fiu preot acolo, că e mare nevoie de misiune printre oameni. Èi pentru că nu am simÈit nici eu că sunt pregătit să rămân toată viaÈa în Athos, având credinÈă mult mai slabă ca a puternicilor mucenici athoniÈi, am decis să fac ascultare, să mă întorc în lume Èi să nădăjduiesc la mântuirea mea aici, din mila Domnului, nădăjduind la Sfânta PreoÈie, de care pururea nevrednic voi fi Èi voi rămâne.
Iar motivele pentru călugărie, de la început, da, sunt întro măsură copilăreÈti, dar nu ne spune Domnul? âpână nu vă veÈi întoarce Èi nu veÈi fi precum copii, nu veÈi intra în ÎmpărăÈia Cerurilorâ, iar comentariul patristic de la acel verset, îl iubesc la fel de mult ca versetul, anume se vorbeÈte despre măsura bărbatului-copil în Hristos, azi un paradox în lumea tot mai lipsită de Hristos.
Deci nădăjduiesc că nu vă smintiÈi, sau nădăjduiesc că nu prea mult Èi îmi îngăduiÈi Èi-mi purtaÈi din neputinÈe, să nu vă smintiÈi de măsura care am avuto atunci Èi modul cum am înÈeles să vorbesc despre problemele lumii în care trăim. Firesc, călugăria e mult mai mult decât o sumă de motive, oricât de teologic de bine explicate, sau mai copilăresc explicate. Căsătoria tot aÈa.
Nădăjduiesc să mai vizitez Sfântul Munte Athos, unde am fost atunci prima dată, dar care am ajuns să-l iubesc nespus, ca un izvor de Har, de Duhovnicie, de SfinÈenie Èi de Duhul Sfânt Dumnezeu, cu adevărat ocrotire a Maicii Domnului, care se luptă mult să-Èi păstreze în sfinÈenie grădina, care e cerută mereu de demoni, tot mai furibund, cum spunea un Părinte acolo...
Deci sunt retras de pe forum, nu Ètiu pentru cât timp, poate pentru totdeauna, fiindcă duhovnicia nu se face Èi se trăieÈte în spaÈiile virtuale, care devin atât de toxice, că pot ucide, fiindcă au ucis Èi vor mai ucide, suflete Èi trupuri, deci aici doar ne informăm de unele aspecte, de care ne putem lipsi cu bucurie, în favoarea Sfintelor CărÈi DuhovniceÈti, în special scrise de SfinÈi canonizaÈi Èi mai ales în favoarea Sfintelor Slujbe, de la care bine este să fim nelipsiÈi, participând mai ales la cântare, la citit, la rugăciune fierbinte Èi cu lacrimi de pocăinÈă.
Îmi cer iertare pentru postările unde nu m-am ridicat la aÈteptările voastre, oricum niciodată nu poÈi mulÈumi pe toÈi, nici Hristos nu a vrut asta, nici Apostolii, SfinÈii PărinÈi, SfinÈii Mucenici, iar pentru că ei sunt exemplele care trebuie să le înÈelegem, să le urmăm, de ei să ascultăm Èi la ei să ajungem, bine este âsă fim sfinÈi, precum Tatăl nostru sfânt esteâ, să ajungem fiecare la măsura lui, cât de bine poate âsă fim lumina lumiiâ, fie ele luminiÈă de candelă, sau lumină de lumânare, de sfeÈnic, de felinar, de sobă, de cuptor, sau stâlp de foc, dar să fim lumina lumii. Èi sigur, nu cerem, să facem fapte mai mari decât cele ce le-a săvârÈit El, Hristos Domnul, cum El ÎnsuÈi spune că vom face Èi Apostolii Èi SfinÈii PărinÈi cu adevărat au făcut, dar mai bine zis Domnul prin ei, ci cerem să ne dăm măsura noastră cât mai bună, să urcăm din âslavă-n slavăâ, cum spune Sfântul Vasile cel Mare, adică mereu să ne îmbunătăÈim.
Vă mulÈumesc tuturor care aÈi spus o rugăciune pentru mine, Dumnezeu să vă răsplătească înmiit dragostea jertfelnică Èi să vi-o înmulÈească. Să-mi daÈi un mesaj privat să vă pomenesc Èi eu Èi să nu încetăm rugăciunea unii pentru alÈii, că e mai dulce simÈire care o poate avea vreodată un om, să se roage în Biserică, cu Sfintele Icoane vii, purtătoare de Duh Sfânt, ale persoanelor vii, care nu mai au spaÈiu Èi timp, ci pot să ajungă peste tot, care e Domnul Èi SfinÈii.
Deci vă rog să mă iertaÈi Èi să mă pomeniÈi, Remus-Emilian păcătosul.
|