Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2018, 16:49:16
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
ti-am raspuns acum cate zile despre acel pasaj din Daniel

Acolo spune ca Sf. Daniel a cazut cu fata la pamant, adica s-a inchinat.
Chiar daca ar fi lesinat...
Uite cum isi descrie Daniel experienta: "n-a rămas în mine putere, fața mea și-a schimbat înfățișarea, stricându-se, și nu mai aveam vlagă, am căzut înmărmurit cu fața la pământ"

Termenul folosit este "nirdam" care apare de cinci ori in VT.
Judecatori 4:21 - el dormea, fiind obosit
Psalmul 76:6 - au adormit și călăreți, și cai
Proverbe 10:5 - cel care doarme în vremea secerișului
Daniel 10:9 - pasajul nostru
Iona 1:6 - Pentru ce dormi?
Folosirea termenului "nirdam" in toate cazurile arata starea unui om adormit, lesinat, fara cunostinta. Asta a fost experienta lui Daniel. Fata i s-a deformat, a ramas fara vlaga si s-a prabusit fara cunostinta, la pamant. Asta spune Biblia. Asta trebuie sa spunem si noi daca vrem sa fim fideli textului scriptural.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
tot nu are legatura cu intrarea in transa de genul celor de la penticostali si carismatici.
Nu cunosc nimic despre intrarea in transa. Si nici nu ma intereseaza.
Stiu doar despre experientele curate ale Duhului Sfant.
Ceea ce s-a petrecut in cazul lui Daniel poate sa se intample si astazi, fara indoiala.

Un novice care nu cunoaste nici Scriptura si nici puterea Duhului Sfant poate crede ca e o intrare in transa. Insa se inseala. Face o confuzie grava.

Last edited by Penticostalul Traditional; 03.01.2018 at 16:51:26.
Vechi 03.01.2018, 16:55:01
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Un novice care nu cunoaste nici Scriptura si nici puterea Duhului Sfant poate crede ca e o intrare in transa. Insa se inseala. Face o confuzie grava.
Tu numara virgulele din Scriptura si pe toti cei care au cazut, s-au impiedicat sau altele din astea.

Vezi ca Hristos este in alta parte si El a vorbit despre har, sfintire, adevar, lumina, dreapta credinta... tu insa numara toate virgulele Scripturii si le pune inaintea tuturor stalpilor credintei.

Degeaba enumeri tu virgule multe, eu iti spun ca nu stii corect stalpii si principalele adevaruri: pe acestea trebuia sa le stii si pe alea sa nu le lasi, insa tu stai in bolborosiri si nu stii de fapt ce inseamna sa crezi, ce inseamna Biserica, ce inseamna adevarul, ce inseamna sfintire, post, rugaciune, ce inseamna mantuire. Dar sstii sa bolborosesti in schimb. O sa te duci la Hristos si o sa dai lectii de bolborosire.

Nu a venit nici un inger din cer bolborosind pe pamant, boscorodind in toate limbile pamantului sau cu altele din astea.

Last edited by gpalama; 03.01.2018 at 16:57:58.
Vechi 03.01.2018, 16:58:27
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Tu numara virgulele din Scriptura
Vezi ca Hristos este in alta parte
Pe Hristos il gasesti in Cuvantul lui Dumnezeu.
In alta parte e satana.
Vechi 03.01.2018, 16:59:51
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Nu a venit nici un inger din cer bolborosind pe pamant, boscorodind in toate limbile pamantului sau cu altele din astea.
Atunci de ce preotii ortodocsi au bolborosit, boscorodind slavona?
Vechi 04.01.2018, 10:52:03
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
lesinat, fara cunostinta. Asta a fost experienta lui Daniel.
Nu! Daniel a fost conștient în tot acest timp cât a avut teofania. Că a căzut cu fața la pământ, a făcut-o ca o metanie de rugăciune. Așa se rugau evreii, ba chiar salutul era în acest fel, se aruncau la pământ, cu fața în jos. Sunt zeci de exemple, uite numai unul:

Apoi am plecat capul, m-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului si am binecuvantat pe Domnul Dumnezeul stapanului meu, Avraam, ca m-a calauzit pe calea cea dreapta, ca sa iau pe fata fratelui stapanului meu pentru fiul lui. (Fac.24:48)
Vechi 04.01.2018, 10:54:43
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

A, poate crezi că e un caz singular. O, nu...

Roabele s-au apropiat, cu copiii lor, si s-au aruncat cu fata la pamant; (Fac.33:6)
Lea si copiii ei, de asemenea, s-au apropiat si s-au aruncat cu fata la pamant; in urma s-au apropiat Iosif si Rahela si s-au aruncat cu fata la pamant. (Fac.33:7)
Iosif era mai mare in tara; el vindea grau la tot poporul din tara. Fratii lui Iosif au venit si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui. (Fac.42:6)
Iuda si fratii lui au ajuns la casa lui Iosif, pe cand era el inca acolo, si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui. (Fac.44:14)
Iosif i-a dat la o parte de langa genunchii tatalui sau si s-a aruncat cu fata la pamant inaintea lui. (Fac.48:12)
Domnul a deschis ochii lui Balaam, si Balaam a vazut pe Ingerul Domnului stand in drum, cu sabia scoasa in mana. Si s-a plecat si s-a aruncat cu fata la pamant. (Num.22:31)
M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului: patruzeci de zile si patruzeci de nopti, m-am aruncat cu fata la pamant, pentru ca Domnul spusese ca vrea sa va nimiceasca. (Deut.9:25)
Iosua s-a aruncat cu fata la pamant, s-a inchinat si I-a zis: "Ce spune Domnul meu robului Sau?" (Ios.5:14)

etc.etc.
Vechi 04.01.2018, 14:30:31
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
Daniel a fost conștient în tot acest timp cât a avut teofania.
Cornelush, nu insist.
Termenul ebraic "nirdam" semnifica somnul. Insa nu exclud ca Daniel sa fi fost totusi constient.
Citat:
Că a căzut cu fața la pământ, a făcut-o ca o metanie de rugăciune.
Asta e o supozitie care NU corespunde adevarului.
Observa, te rog ca Daniel marturiseste ca a cazut la pamant, lipsit de vlaga. Asta nu e inchinare, prietene. Nici vorba. Nu mai ai putere sa te tii pe picioare si cazi la pamant. Asta spune Daniel ca i s-a intamplat.
Citat:
Sunt zeci de exemple, uite numai unul:
Apoi am plecat capul, m-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului si am binecuvantat pe Domnul Dumnezeul stapanului meu, Avraam, ca m-a calauzit pe calea cea dreapta, ca sa iau pe fata fratelui stapanului meu pentru fiul lui. (Fac.24:48)
"Ia bine seama la citire!" il indemna apostolul Pavel pe mai tanarul sau ucenic. Si asta te indemn si eu pe tine.

In versetul din Genesa omul nu a cazut, lipsit de putere
El s-a aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului. A fost o actiune intentionata, NU o cadere.

Sunt doua situatii complet diferite, doi termeni complet diferiti.
Si in ebraica si in romana.

Citat:
A, poate crezi că e un caz singular. O, nu...

Roabele s-au aruncat cu fata la pamant; (Fac.33:6)
Lea si copii ei s-au apropiat si s-au aruncat cu fata la pamant;
Iosif si Rahela si s-au aruncat cu fata la pamant. (Fac.33:7)
Fratii lui Iosif au venit si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui. (Fac.42:6)
Iuda si fratii lui s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui. (Fac.44:14)
Iosif s-a aruncat cu fata la pamant inaintea lui. (Fac.48:12)
Balaam s-a aruncat cu fata la pamant. (Num.22:31)
M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului (Deut.9:25)
Iosua s-a aruncat cu fata la pamant, s-a inchinat (Ios.5:14)
Vezi bolduit ce au facut toti acestia, da?
Niciunul din ei nu a cazut, fara vlaga, cu fata la pamant.

Toti acestia, plini de vlaga, s-au aruncat cu fata la pamant.
Termeni diferiti (si in ebraica si in romaneste), situatii diferite, actiuni diferite.

Cand e vorba de Biblie, roaga-te, intr-o atmosfera sfanta arunca-te cu fata la pamant, cere-i Domnului intelepciune si apoi ia seama bine la citire!
Vechi 04.01.2018, 19:45:33
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Sunt doua situatii complet diferite, doi termeni complet diferiti.
Si in ebraica si in romana.
Vezi bolduit ce au facut toti acestia, da?
Niciunul din ei nu a cazut, fara vlaga, cu fata la pamant.

Toti acestia, plini de vlaga, s-au aruncat cu fata la pamant.
Termeni diferiti (si in ebraica si in romaneste), situatii diferite, actiuni diferite.
E exact acelasi lucru, se mai spune si "am cazut in genunchi" in loc de m-am asezat in genunchi. Nici aruncat nu prea se foloseste in limba romana cand e vorba de a te inchina, mai repede am cazut.
Vechi 05.01.2018, 11:23:25
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Insa nu exclud ca Daniel sa fi fost totusi constient.

Asta e o supozitie care NU corespunde adevarului.
Observa, te rog ca Daniel marturiseste ca a cazut la pamant, lipsit de vlaga. Asta nu e inchinare, prietene. Nici vorba. Nu mai ai putere sa te tii pe picioare si cazi la pamant. Asta spune Daniel ca i s-a intamplat.
!
Nu ai priceput textul. Daniel a suferit o lipotimie, care nu înseamnă neapărat că nu mai era conștient. Sunt copii care când află că au luat bacul cad în lipotimie, nu mai au vlagă în ei, corpul se destinde brusc cuprins de emoție, plâng, li se modifică fața, sunt transfigurați, dar rămân conștienți. Unii pot să leșine complet, să nu mai știe nimic. Dar părinții vin cu un pahar cu apă și stropesc pe față pe copil, care-și revine. Asta s-a întâmplat și cu Daniel. A fost ajutat de Înger să-și revină. Starea lui de lipotimie, datorată întâlnirii cu o ființă dumnezeiască a fost corectată de Înger. Pricepi diferența? Carismații trebuie să cadă pe spate fiindcă ăsta e obiceiul și rămân așa fiindcă trebuie să se odihnească în duhul. Se pun lințolii pe ei. Daniel a suferit niște traume de ordin fizic, o fi fost lumină puternică, un glas ca de tunet, nu știm, cert este că Daniel, fizic, nu a rezistat teofaniei. Dar îngerul l-a pus imediat pe picioare. Asta e o ffff mare diferență, fundamentală cu ce se întâmplă la carismatici. Apoi, ce am comentat eu ulterior este adevărat, căderea pe față a lui Daniel a fost într-un context de venerație, de închinare. El nu a căzut pe spate, fără să mai știe de el, hipnotizat. Nu, nu! A căzut cu fața la pământ fiindcă se închina, tremurând de emoție.

E GREU SĂ CITEȘTI UN TEXT BIBLIC????

Pe cand imi vorbea el, am cazut cu fata la pamant lesinat. El m-a atins si m-a asezat iarasi in picioare in locul in care ma aflam. (Dan.8:18)

Deci lui Daniel i se vorbea, când a căzut. Era conștient. Scrie negru pe alb. Apoi, a fost pus pe picioarele lui!
Vechi 05.01.2018, 11:40:55
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu ai priceput textul. Daniel a suferit o lipotimie, care nu înseamnă neapărat că nu mai era conștient. Sunt copii care când află că au luat bacul cad în lipotimie, nu mai au vlagă în ei, corpul se destinde brusc cuprins de emoție, plâng, li se modifică fața, sunt transfigurați, dar rămân conștienți. Unii pot să leșine complet, să nu mai știe nimic. Dar părinții vin cu un pahar cu apă și stropesc pe față pe copil, care-și revine. Asta s-a întâmplat și cu Daniel.
Aha... Asa deci.
Si aia de dau bacul, cand lesina, fac matanii precum ai zis tu ca facea Daniel?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Miscarea Legionara anonim97 Generalitati 366 26.08.2013 13:58:23
Miscarea Sfantului Graal alexandra28again Generalitati 4 16.07.2008 19:40:13