Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.02.2008, 19:32:43
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Daca ne oprim la indemnul "cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati" ar trebui ca la fiecare Liturghie sa ne impartasim. Insa, cred ca daca ne-am impartasi in fiecare duminica, am fi panditi de pericolul de a cadea intr-un automatism lipsit de simtirea primirii Sfintei impartasanii. Dar ma si intreb, oare preotii care se impartasesc la fiecare liturghie, se mai impartasesc cu cutremur? Daca da, inseamna ca putem si noi sa facem acest lucru.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2008, 09:32:08
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Sa te impartasesti des sau rar ? Daca esti mai la inceput de drum, ai venit in Biserica si de acum vrei sincer sa mergi pe drumul acesta, faci pocainta sincera, atunci poti sa te apropii de Sfanta Impartasanie cu acordul duhovnicului tau. Toti avem nevoie sa ne intarim si de aceea toti trebuie sa ne si impartasim. Aceasta cred ca o face fiecare in functie de constiinta proprie, de starea lui de pocainta, de taria cu care simte. Pentru a nu deveni un automatism, poate ca e bine sa se pastreze un echilibru. Ma gandesc, dar pt cine poate deveni automatism sau obisnuinta ? Pai tot pt acela care de la un moment dat ii scade taria. Gresim cu totii, sa mergem atunci cu frica si cu cutremur, sa ne spovedim si sa ne impartasim, desi vrednic nimeni nu este. Aceasta stare de frica si cu cutremur, aceasta tarie, intensitate a trairii noastre, ne poate fi un ghid calauzitor pt fiecare. Acestea te pot apropia de Sfanta Impartasnie mai des sau mai rar, in functie de fiecare om in parte. Deci mai mult conteaza CUM ne apropiem de Sfanta Impartasanie, decat frecventa apropierii. O apropiere de Sfanta Impartasanie asa cum trebuie, la inceput fiind mai rara, daca omul merge sincer pe Calea adevarata, constiinta lui ii arata cat de des sa se apropie in continuare.
Doamne ajuta !
Reply With Quote
Vechi 19.03.2008, 10:57:02
pui pui is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Am si eu o nelamurire atunci cand trebuie sa ne impartasim de ce nu avem voie sa mancam cv?:)
Reply With Quote
Vechi 19.03.2008, 12:04:46
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

In secolul XIV patriarhul Filotei II Kokkinos spunea: "Daca vreti sa va impartasiti des, ca Sfintii Apostoli si primii crestini, trebuie sa se cerceteze fiecare pe sine si sa va ganditi bine daca sunteti si voi ca Sfintii Apostoli, daca sunteti la masura virtutilor lor. Aceia aveau dragoste din tot sufletul si din toata inima fata de Dumnezeu, in vreme ce voi aveti multa dragoste fata de voi insiva si putina fata de Dumnezeu.Aceia erau bucurosi sa se jertfeasca unul pentru altul. Voi insa va certati si ii pizmuiti pe fratii vostri, fiindca nu imbratiseaza parerea voastra. Aceia aveau in comun toate si nici unul nu zicea: acesta este al meu, acesta este al tau." Si tot el afirma:"Cati au dragoste din tot sufletul si din toata inima fata de Dumnezeu si cati il iubesc pe aproapele lor ca pe ei insisi, au smerenie, ascultare, taierea voii, blandete, nemaniere, infranare, rabdare, tacere, acestia pot sa se impartaseasca o data pe saptamana. Cand nu au aceste virtuti sa se sileasca sa le dobandeasca..."
Reply With Quote
Vechi 19.03.2008, 12:20:37
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de pui
Am si eu o nelamurire atunci cand trebuie sa ne impartasim de ce nu avem voie sa mancam cv?:)
Iti spun ce-am inteles eu, dar sa speram ca o sa mai vina si parerea altora mai cunoscatori. In biserica primara, adica biserica din primele secole, impartasirea se facea ca o cina de tipul celei la care a participat Mantuitorul cand a zis "Luati, mancati, Acesta este Trupul meu Care Se da spre iertarea pacatelor" si apoi luand potirul a zis "Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi care pt voi si pt multi Se varsa spre iertarea pacatelor". Deci apostolii ii impartaseau pe oameni dupa ce se facea agapa (masa), ca moment final al ei. Problema e ca unii mancau peste masura si isi imbuibau pantecele, altii beau prea mult si se imbatau si apoi se apropiau asa de Sf. Impartasanie, fara sa mai constientizeze valoarea Ei.

Deci s-a decis ca oamenii sa se pregateasca pt Sf. Impartasanie si Ea sa se dea numai celor care se apropie cu frica, cu cutremur, cu constientizare a Ceea ce Ea reprezinta. Apoi daca suntem invitati de Hristos la Cina, ne pregatim sa fim curati si sa-L primim intr-un trup si un suflet in asteptarea Sa, in infranare, in spovedanie curata, in rugaciune, in postire, etc. Si deci fara a ne apuca sa mancam/bem inainte de a ne impartasi cu El.

E drept ca in ultimul secol catolicii s-au plans ca e greu sa posteasca si au redus postirea la o ora inainte de slujba. Dar sunt si catolici practicanti, traditionalistii care tin dupa tipicul ortodox. Ortodocsii tin fie de seara nu mai mananca nimic, fie sunt unii care o zi inainte nu mananca nimic. Fiecare cu puterea si vointa sa. Totusi aspectul cel mai important e curatia inimii. Iar daca ai rugaciunea, nu prea mai simti nevoia de multa mancare, adica postul devine un mod normal de a trai.

Elena
Reply With Quote
Vechi 19.03.2008, 13:04:08
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

Eu spun ca e nevoie de post pentru ca acesta ii poate oferi omului puterea de a vedea si altceva in cele le mananca decat mate*ria de consumat. Ca Hristos sa salusluiasca in noi mai deplin, este potrivit sa nu mancam inainte de a ne impartasi. Se salasluiete mai bine in noi, decat daca ne-am impartasi dupa ce am mancat. E o alta retinere a noastra ca semn al dragostei fata de El. Cel care vine mancat da dovada ca se iubeste mai mult pe sine, decat pe Domnul. Caci atunci cand Il iubesti cu adevarat, doresti sa te hranesti numai cu El, sa petrececi numai cu El, sa faci totul pentru El. Si petrecand cu aceste ganduri vei avea si puterea de a posti mult si ziditor.
Cat priveste modul de impartasire al catolicilor, trebuie sa afirmam ca ei considera ca natura umana nu a suportat nicio modificare prin caderea in pacat. A pierdut doar harul. Nu e nevoie de asceza, de transfigurare a firii umane si prin post, pentru ca natura umana nu a fost afectata de pacat.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2008, 12:48:02
pui pui is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2008
Implicit

VA multumesc multtttttt:)
Reply With Quote
Vechi 21.03.2008, 15:52:36
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Parintele Teofil Paraianu: "Impartasania este pentru oameni nu pentru ingeri".
Reply With Quote
Vechi 21.03.2008, 18:47:29
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Tocmai am gasit pe site-ul crestinortodox o scriere a Sf. Nicodim Aghioritul despre Sf. Impartasanie cum sa fie: des, rar sau continuu.

http://www.crestinortodox.ro/Cum_sa_ne_impartasim_des_sau_rar-160-22038.html

Se afla si in cartea de la Deisis "Impartasania continua cu Sf. Taine" pe care mi-a imprumutat-o si mie Parintele meu, dar pe care nu am gasit-o nicaieri in tara. Peste tot e eupizata, iar eu eram la fel de epuizata de cautat. Daca stie cineva unde pot sa dau de ea, as dori sa cumpar mai multe exemplare...pt mine si pt altii. Indiferent de loc, am pe cine sa trimit sa le ia sau pot sa platesc expedierea daca sunt pe net. Macar sa dau de ea. Multumesc din suflet.

Elena
Reply With Quote
Vechi 22.03.2008, 19:42:57
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ierom_petru
In prezent nu se prea intampla de astea. Doar prin carti. Este vorba de cei care au facut pacate deosebit de grave spre sfarsitul vietii (omor, adulter [?], etc) si pe care nu poti sa-l opresti pe 10 ani, de exemplu. In acest caz ii spui ca te vei impartasi pe patul de moarte. Repet, cazurile astea sunt foarte rare.
Trebuie insa sa retinem ca in virtutea recomandarilor pt o impartasire deasa, sunt nevoit sa spun ca avem "ortodocsi" care nu-i poti imparatasi nici pe patul de moarte!
nu stiu daca ar trebui sa fie chiar asa de rare ,tinind cont de numarul mare de avorturi din Romania ,CARE SINT TOT UCUDERI!,sau poate ca alea nu se spovedesc,acele femei.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16