Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2018, 02:50:46
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de simpllu
Canoanele prin acele termene de oprire de la împărtășire arată gravitatea faptei, dar termenul de oprire de la împărtășire îl stabiliește duhovnicul care urmărește vindecare omului și nu canonul în sine.
In sfarsit ti-ai dat seama ca nu-i treaba ta sa ne spui de cate ori se impartaseste un ortodox. Asta-i hotararea duhovnicului cu fiecare credincios in parte.In al 2-lea rand nu-i treaba ta ce reguli a hotarat Biserica in privinta Impartasaniei.

Tot teatrul cu impartasirea ca in Biserica primara nu e altceava decat sa ne semnalizezi cat de virtuos esti tu si cat de constiincios si grijuliu esti . Biserica habar nu are cum sa se organizeze si duhovnicii n-au citit nimic despre Biserica primara ,noroc cu tine sa-i luminezi...
Vechi 22.05.2018, 09:12:46
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
Asta-i hotararea duhovnicului cu fiecare credincios in parte.
Puneți ochelari înainte să mai faci pe deșteapta zburătoare. Mereu am repetat acest aspect, la fel și cu alte ocazii în discuția cu Cătălin. Dar așa se întâmplă când te bagi ca musca-n lapte cu interpretări tendențioase.

Citat:
In al 2-lea rand nu-i treaba ta ce reguli a hotarat Biserica in privinta Impartasaniei.
Dar o fi treaba ta să stabilești un șablon de împărtășire valabil pentru toți credincioșii? Sau care preoți greșesc și care nu?

Citat:
Tot teatrul cu impartasirea ca in Biserica primara nu e altceava decat sa ne semnalizezi cat de virtuos esti tu si cat de constiincios si grijuliu esti .
Teatrul pleacă de la lista preoților ecumeniști cu idei protestante. Iar discuția este veche.

Citat:
Biserica habar nu are cum sa se organizeze si duhovnicii n-au citit nimic despre Biserica primara ,noroc cu tine sa-i luminezi...
Ești în stare să răspunzi la o simplă întrebare: cine și unde a amintit de împărtășirea zilnică?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2018, 16:37:56
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Acestea sunt argumente false si multe citate sunt scoase din context sau intereptate partizan. De fapt toata aceasta practica si conceptie e luata de la catolici, cuvant cu cuvant, in sec. XX. Ca sa se argumenteze acestea s-au adus citate din sfinti si canoane. Unde spune, dupa ce s-a introdus spovedania individuala, ca sa te spovedesti cand vrei tu (te indeamna constiinta) si sa te impartasesti in fiecare saptamana? Niciunde, este fix practica de la catolici. Sau ca pacatele usoare nu trebuie sa le spovedesti, doar cele grele. La spovedania iti iarta pacatele usoare, pentru pacate grele trebuie facuta oricum pocainta o perioada, deci nu te poti impartasi. Chiar si in Didahia scrie sa marturisesti pacatele inainte de impartasire. In cap. XIV "1. Cand va adunati in dumninica Domnului, frangeti piinea si multumiti, dupa ce mai intai v-ati marturisit pacatele voastre, ca jertfa voastra sa fie curata." Ce dovada mai clara exista?
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 03:00:38
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acestea sunt argumente false si multe citate sunt scoase din context sau intereptate partizan.
Scrie negru pe alb.

Citat:
De fapt toata aceasta practica si conceptie e luata de la catolici, cuvant cu cuvant, in sec. XX. Ca sa se argumenteze acestea s-au adus citate din sfinti si canoane.
Păi ce argumente vrei? Artcolul unui anonim? :))

Citat:
Unde spune, dupa ce s-a introdus spovedania individuala, ca sa te spovedesti cand vrei tu (te indeamna constiinta) si sa te impartasesti in fiecare saptamana?
Cine spune că este obligatoriu să te spovedești săptămânal? Nu a fost destul de clar că acest lucru îl trasează duhovnicul? Și tot el îți stabilește un program de spovedanie. Iar ca să te spovedești o poți face ori de câte ori simți nevoia, dacă este mai des decât termenul stabilit cu duhovnicul.

Citat:
Niciunde, este fix practica de la catolici.
De exemplu Sf. Nicoale Cabasila.

Citat:
Sau ca pacatele usoare nu trebuie sa le spovedesti, doar cele grele.
Altă interpretare greșită. Unde spune păcatele grele nu trebuie spovedite? Eu am înțeles că ele nu te opresc de la împărtășire.

Citat:
La spovedania iti iarta pacatele usoare, pentru pacate grele trebuie facuta oricum pocainta o perioada, deci nu te poti impartasi.
Și păcatele grele nu ți se iartă?
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 20:53:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Scrie negru pe alb.
Important e ce scrie, nu ca scrie ceva. De exemplu, am mai dat ce spune Parintele Calciu si care sunt erorile doctrinare ale celor ce sustin impartasirea deasa. http://www.cuvantul-ortodox.ro/deasa...ie-spovedanie/
Citat:
Păi ce argumente vrei? Artcolul unui anonim? :))
Daca ce spun catehismul si Liturghierul le desconsideri, de ce te-ai impiedica de ceea ce spun altii.
Citat:
Cine spune că este obligatoriu să te spovedești săptămânal? Nu a fost destul de clar că acest lucru îl trasează duhovnicul? Și tot el îți stabilește un program de spovedanie. Iar ca să te spovedești o poți face ori de câte ori simți nevoia, dacă este mai des decât termenul stabilit cu duhovnicul.
Nu spune nimeni ca e obligatoriu sa te spovedesti saptamanal, nici eu n-am spus asa ceva. Poate la preoti si calugari, credonciosii se spovedesc atunci cand vor, dar inainte de impartasire intotdeauna. Pentru ca asa spune Biserica. Daca un duhovnic spune altceva decat ce spune Biserica ii atragi atentia ca e gresit. Peste tot scrie ca e important sa alegi un duhovnic bun, nici nu se pune problema sa fie cineva care adera la alte practici decat cele ale Bisericii.
Citat:
De exemplu Sf. Nicoale Cabasila.
Complet fals, Sfantul Nicolae Cabasila nu spune sa nu te sovedesti sau sa tii post inainte de impartasire. Nu spune nici de pacate de moarte si pacate usoare, la ultimele netrebuind sa te spovedesti. De fapt nu spune nicio sursa ortodoxa toate acestea, sunt luate de la catolici.
Citat:
Altă interpretare greșită. Unde spune păcatele grele nu trebuie spovedite? Eu am înțeles că ele nu te opresc de la împărtășire.
Eu am zis altceva, invers. Pacatele grele trebuie spovedite, cele usoare nu. Asta sustii tu si cei ce sustin aceste lucruri, luate de la catolic. Am avut chiar pe forum o astfel de discutie despre impartasirea de la catolici, cu Mihnea Dragomir. In ortodoixe pacatele grele te orpesc de la impartasire, o perioada. Pacatele usoare se sterg prin spovedanie si te poti impartasi. Uite, inca o intelegere gresita.
Citat:
Și păcatele grele nu ți se iartă?
Orice pacate se iarta, daca sunt spovedite, dar pentru ele se face un canon si abia apoi se primeste dezlegare de impartasire. Mai citeste si surse ortodoxe, nu doar de la un anumit grup.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 06.05.2011 00:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 17:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 18:56:11