Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.05.2018, 21:32:46
Ali Baba Ali Baba is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul

Asta pentru ca tu nu stii cum este Liturghia, probabil n-ai participat niciodata la slujba sau, daca ai fost, nu ai stat la toata slujba (adica ai incalcat canonul acela). Impartasirea este o parte din Liturghie, nu e separat. In acea vreme Liturghia consta in citirea Scripturilor, rugaciunile si apoi impartasirea. Toate acestea fac parte din slujba Liturghiei, ca si in zilele noastre, intre toate este "si". Si azi credinciosii stau si la impartasire, chiar daca ei nu se impartasesc, pentru ca pleaca doar cand se termina slujba.
nu, nu este intre toate si, este intre rugaciune si impartasanie, asta inseamna ca sunt doua parti din acelasi intreg, asta e in limba romana, dar ti-am zis, poate e traducerea gresita.

tu te faci ca nu intelegi sau vrei cu tot dinadinsul sa eviti faptul ca ortodoxia conditioneaza impartasania de spovedanie, de fapt asta e problema. asta contesta ambrozie inca de acum 1500 ani ortodocsilor si ii acuza de mandrie.

Citat:
Episcopii si preotii sunt diferiti de credinciosii obisnuiti, pentru ca sunt hirotoniti.
sigur, dar nu in sensul pe care i-l dai tu si pe care si-l aroga clerul ortodox de atata amar de vreme. in fata divinitatii ei au obligatii mult mai mari decat credinciosul obisnuit, hirotonisirea ii face diferiti printr-o functie administrativa, nu ii duce in niciun caz mai aproape de mantuire, nu ii duce mai aproape de dumnezeire, chiar dimpotriva! ei trebuie sa fie din momentul ala inmiit mai curati decat credinciosii obisnuiti. iar clerul ortodox chiar asa se credea, de aici confiscarea euharistiei, de aici toate ereziile astea ce le promovezi, "mai" induhovniciti, "imbunatatiti", si alte asemenea... lucruri care nu fac decat sa-l indeparteze de biserica pe cel care chiar vrea sa se pocaiasca.

si inca ceva, ar trebui sa se inceteze cu singura biserica, etc. daca tii mortis iti pun textul delegatiei papale din 1054, catolicii nu l-au acuzat decat pe celularie, de fapt chiar si-au manifestat incantarea despre spiritualitatea din oras si din biserici.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.

Last edited by Ali Baba; 23.05.2018 at 21:37:31.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 21:40:35
Senior Member

Implicit

Citat:

Pe tine oricum nu te intereseaza aceste subiecte si oricum nu esti credicnios si nu esti de acord cu invatatura de credinta.
pentru asta am sa raspund in fata altcuiva, in niciun caz nu e treaba ta sau a altora. dar gresesti intr-o buna masura, ma intereseaza subiectul.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 22:52:12
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Mai ales atunci cand citeste canonul, negru pe alb, si spune ca nu spune ceea ce spune.

Mai ales atunci cand citeste ce scrie Sf. Ioan Hrisostom si spune ca nu spune ceea ce spune.
...spune canonul sa te impartasesti la fiecare sf. Liturghie? spune! spune alt canon sa te impartasesti peste 25 de ani sau doar sfarsitul vietii? spune! Ia lumineaza-ne mihaita de care canon sa ascultam...daca te impartasesti la sfarsitul vietii mai vii in timpul vietii tale la sf. Liturghie sau participi la sf. Liturghie o singura data la sfarsitul vietii?
Vechi 23.05.2018, 23:18:54
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
Nu interpetez eu gresit, tu nu intelegi limba romana. Ti-am mai spus de multe ori ca nu intelegi frazele in romana. Verbul "raman" este si la "rugaciune" si la Sfanta Impartasanie", cred ca oricine poate intelege asta.
Canoniștii bizantini Balsamon, Aristen, Zonara și ații înțeleg contrariul. Respinge Biserica interpretările acestor canoniști?

Citat:
Cei ce sustin impartasirea deasa au luat interpretarea de la Sfantul Nicodim Aghioritul care cita singurii canonisti care au intereptat acest canon in sensul impartasirii obligatorii, doi canonisti din sec. XII.
Probabil este vorba de aceeași canoniști pe care i-am amintit. Deci, s-a înșelat și Sf. Nicodim Aghioritul?

Last edited by simpllu; 23.05.2018 at 23:23:46.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 23:52:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba scrie clar fara pregatire, pregatirea inseamna spovedire si post, nu sa faci munci agricole.
Hai să-ți citez chiar din finanlul articolului Pr. Pruteanu:

”Pentru a nu se ajunge la tot felul de excese, pentru ca cineva să se poată împărtăși (după Sfântul Simeon Noul Teolog), este obligatoriu să aibă și binecuvântarea duhovnicului... Dacă nu vor fi încălcate rânduielile stabilite de Biserică pentru primirea Împărtășaniei (împăcarea cu toți, spovedania, pravila de rugăciune, postul etc.), nu se va ajunge la nici o extremă.”

Iar legat de îndemnul la deasa împărtășanie spune așa:

Acest sfat însă, așa cum cred că s‑a înțeles deja, nu este valabil pentru toți, căci majoritatea „ortodocșilor” nu prea fac cele ale Ortodoxiei. Sfatul sau, mai bine zis, îndemnul este valabil doar pentru cei care merg regulat la biserică, țin toate posturile (inclusiv miercurile și vinerile), au un canon stabil de rugăciune, fac ascultare de un duhovnic, se feresc de păcat și lucrează virtuțile. Creștini din aceștia sunt relativ puțini, dar suficienți pentru a putea împărtăși în fiecare duminică măcar câte 20‑30 de credincioși (adulți), iar la mănăstiri chiar întreaga obște.”

Citat:
Poate tie ti se pare cine stie ce vitejie si mare onoare sa vorbesti cu parintele Pruteanu pentru ca il vezi ca un mare teolog.
Nu, chiar deloc. Dar să știi că nu este onest ceea ce faci, eviți o confruntare directă, deși ai această posibilitate.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2018, 00:45:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ali Baba Vezi mesajul
nu, nu este intre toate si, este intre rugaciune si impartasanie, asta inseamna ca sunt doua parti din acelasi intreg, asta e in limba romana, dar ti-am zis, poate e traducerea gresita.
Nu stiu ce ai vrut sa spui acolo.
Citat:
tu te faci ca nu intelegi sau vrei cu tot dinadinsul sa eviti faptul ca ortodoxia conditioneaza impartasania de spovedanie, de fapt asta e problema.
Nu am negat niciodata asta, dimpotriva,a sta am afirmat tot timpul. Am spus doar ca spovedania se face si fara impartasire.
Asta nu e ceea ce s-a inventat acum, ortodoxia afirma ceea ce au lasat chiar Apostolii. Am spus de doua ori ce scrie in Didahia. Didahia este considerata ca fiind din timpurile Apostolilor. In ea scrie asa: "Cand va adunati in dumninica Domnului, frangeti piinea si multumiti, dupa ce mai intai v-ati marturisit pacatele voastre, ca jertfa voastra sa fie curata." Deci marturisirea pacatelor inainte de impartasire.
Dimpotriva, din ceea ce scrie in cartea sa diac. Ica catolicii au schimbat in secolul XVIII.
Citat:
sigur, dar nu in sensul pe care i-l dai tu si pe care si-l aroga clerul ortodox de atata amar de vreme. in fata divinitatii ei au obligatii mult mai mari decat credinciosul obisnuit, hirotonisirea ii face diferiti printr-o functie administrativa, nu ii duce in niciun caz mai aproape de mantuire, nu ii duce mai aproape de dumnezeire, chiar dimpotriva! ei trebuie sa fie din momentul ala inmiit mai curati decat credinciosii obisnuiti. iar clerul ortodox chiar asa se credea, de aici confiscarea euharistiei, de aici toate ereziile astea ce le promovezi, "mai" induhovniciti, "imbunatatiti", si alte asemenea... lucruri care nu fac decat sa-l indeparteze de biserica pe cel care chiar vrea sa se pocaiasca.
Hai ca e culmea, tu fiind necredincios spui care sunt erezii, desi nu stii despre ce vorbesti. Nu sunt erezii, crestinii care ajung mai induhovniciti se numesc imbunatatiti. Dintre acestia cei care reusesc intr-o masura mai mare sa faca asta sunt calugarii. De aceea se si fac calugari, doar nu renunta la tot pentur nimic. Preotia nu este functie administrativa, functii administrative sunt altele.
Citat:
si inca ceva, ar trebui sa se inceteze cu singura biserica, etc. daca tii mortis iti pun textul delegatiei papale din 1054, catolicii nu l-au acuzat decat pe celularie, de fapt chiar si-au manifestat incantarea despre spiritualitatea din oras si din biserici.
Daca zici tu te si asculta. Asta e adevarul, nu renunta niciodata Biserica la adevar. Din cate stiu actul depus de delegatia apuseana anatemiza atat pe patriarh, cat si toti clericii si credinciosii rasariteni. Dimpotriva, ecomunicarea rasaritenilor viza doar pe cardinal sau delegatia apuseana. Deci e invers. Oricum, asta nu are importanta, importanta e invatatura de credinta, din aceasta cauza s-a produs schisma si din aceasta cauza raman catolicii despartiti.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2018, 01:14:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Am cautat acum, pentru ca m-ai intrebat si am gasit unde citisem: http://www.cuvantul-ortodox.ro/taina...asa-pregatire/
Cuviosul era în pustia Sinaiului și de fiecare dată când cobora la Litughie se pregătea pentru a se împărtăși. Și vedea împărtășania ca pe o nevoie permanentă, ca pe un medicament: ”Hristoase al meu, Tu știi câtă nevoie am.” Vezi, nu se împărtășea pentru că se considera mai vrednic ca alții, deși trăia permanent în post și rugăciune. Nu vedea împătășania ca pe o încununare a eforturilor sale ascetice sau a virtuților pe care mereu le lucra.

Citat:
Povestea e chiar mai interesanta, sfantul spune ca un cleric i-a atras atentia ca se impartaseste prea des (adica la o saptamana sau doua). Sfantul a factua scultare si spune ca desi nu se impartasea simtea ceva mai puternic decat daca s-ar fi impartasit.
Da, a făcut ascultare, s-a smerit și Domnul l-a binecuvântat. Tot el spune: ”Ce? Să mă cert? De fiecare dată când coboram mă pregăteam pentru Sfânta impărtășanie și mergeam la biserică.” ....adică el așa se pregătea pentru fiecare Liturghie. Lucrurile sunt destul de clare.

Citat:
Nu chiar toti, stim ca Sfantul Ioan Gura de Aur a scris ca se impartaseau unii calugari si la doi ani. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sfanta Maria Egipteanca s-a impartasit doar o data.
Sau sfinți care s-au împărășit des, deci nu toți se împărtășesc după cum crezi tu.

Citat:
Am raspuns la asta in mesajul de mai sus.
Irelevant, prefer interpretarea unor canoniști mai vechi decât a unora mai noi pe care îi accepți tu.

Citat:
Eu am auzit si de preoti care au facut pacate mult mai mari, ce importanta are in discutia noastra?
Adică preotul care mănâncă de dulce sâmbăta păcătuiește?

Citat:
Noi vorbim de credinciosi, tu nu esti preot, esti credincios.
Subiectul discuției este dacă împărtășirea des este o practică greșită. Nu eu sunt subiectul discuției.

Citat:
Eu am spus doar ce a raspuns un ieromonah la aceasta intrebare, nu sunt de la mine. Nu stiu cum fac preotii, sunt de acord cu ce spune parintele Cleopa.
Este imposibil așa ceva. Sunt preoți care liturghisesc zilnic. În acest caz este imposibil să se spovedească zilnic. Și ar trebui să țină post permanent.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2018, 02:10:45
Senior Member

Implicit

Citat:
Sfantul Nicoale Cabasila, ca la el te referi, spune ca obiectul este prefacerea darurilor, iar scopul este sfintirea credinciosilor. Cei ce nu se impartasesc ce fac, au pierdut doar timpul?
Nu.

Citat:
Este o biserica aicic are tine slujbe in fiecare zi si, evident, nu se impartaseste in fiecare zi cineva. Acea slujba a fost degeaba,
Nu.

Citat:
n-a avut niciun scop?
Ba da, dar scopul principal este de se împărtăși credincioșii și eu am amintit mereu de acesta.

Citat:
Sfantul Nicolae Cabasila spune mai departe in acel citat ca rugaciunile si cantarile ii sfintesc pe credinciosi, deci si cei ce nu se impartasesc au folos.
Categoric! Decât să fii spectator la TV, mai bine spectator în biserică (glumesc!).

Citat:
Nu ai spus chiar si tu ca trebuie sa ne reintoarcem la practica Bisericii primare si sa se imparatseasca toti credinciosii asa?
Nu.

Citat:
Oricum, cei pe care ii citezi spun ca s-a deviat de la practica adevarata, deci trebuie sa se adopte practica dinainte.
Greșit! Acelea sunt doar exemple din Biserica primară pentru a înțelege cum stau lucrurile. Pr. Pruteanu spune destul de clar că îndemnul la împărtășirea des nu este adresată tuturor credincioșilor, ci numai acelora care îndeplinesc anumite condiții, iar aceștia sunt relativ destul de puțini.

Citat:
POate tu nu stii, dar ei spun ca imparatsania trebuie sa fie un medicament,
Așa trebuie privită. Grav este să crezi că te împărtășești datorită perfomanțelor tale duhovnicești.

Citat:
deci nu pot fi opriti de la imparasire nici cei cu pacate grele (ei se spovedesc doar).
Greșit! Am să citez tot din articolul Pr. Pruteanu:

”Sfântul Apostol Pavel spune clar: Oricine (preot sau mirean, nu contează – n.n.) va mânca pâinea aceasta sau va bea din paharul Domnului cu nevrednicie va fi vinovat față de Trupul și Sângele Domnului. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie osândă își mănâncă și bea, nesocotind Trupul Domnului. De aceea mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au și murit (I Corinteni 11:27‑30). În baza acestor versete biblice de necontestat, Sfinții Părinți au arătat că cei care au păcate grave, într‑adevăr, nu se pot împărtăși cu Trupul lui Hristos, care, așa cum spune Sfântul Simeon Metafrast, „este foc care arde pe cei nevrednici”[49]. Așa se explică faptul că Sfinții Părinți opreau, pentru anumite păcate, mai mulți ani de la Împărtășanie. Sfântul Vasile cel Mare, de exemplu, oprește 7 ani pentru desfrânare, 15 – pentru preadesfrânare (adulter), 10 – pentru mamele care își ucid pruncii (fac avort), 6 – pentru jurământ strâmb și mărturie mincinoasă etc.[50]; iar îndeplinirea acestui canon nu însemna absența pentru 6‑7 ani de la biserică, ci prezența în fiecare duminică la Liturghie...”

Citat:
Iar daca motivul e intemeiat poate sa nu se impartaseasca. In timp ce credinciosii sunt obligati, altfel sunt afurisiti, cum spun cei cu impartasirea deasa ca se interpreteaza canonul urmator. E evident care e adevarul si interpretarea corecta.
Cei care erau orpiți de la împărtășire după liturghia catehumenilor părăseau biserica. Cei care rămâneau și la liturghia credincioșilor se împărtășeau, iar cei ce rămâneau și nu se împărtășeau erau excomunicați.

Citat:
Am explicat destul de clar, conceptia este luata de la catolici, pe ea s-a incercat cautarea unor argumente din citate ortodoxe. Unde citesti tu spovedire doar din cand in cand si nepostire?
Unde s-a spus spovedanie din când în când? Dar miercurea și vinerea nu postești? Cine te reține să nu postești și sâmbăta? Dar să postești de fapte și gânduri?

Citat:
Si sfantul Grigorie a inteles gresit despre apocatastaza, asta nu inseamna ca erezia e adevarata.
Respinge Biserica interpretările acestor canoniști?
Reply With Quote
Vechi 24.05.2018, 02:33:03
Senior Member

Implicit

Citat:
Sfantul Nicodim a scris mai mult decat un pasaj in cartea sa, chiar daca tu il cunosti numai pe acesta. Intr-un loc scrie de termenul de 40 de zile, deci exista si acum 200 s ceva de ani acest termen. Evident, fiind partizanul desei impartasiri critica acest termen.
Adică de a nu se depăși acest termen.

Citat:
Eu am vrut sa arat doar ca era acest termen si atunci, nu e inventat de unii azi.
Și iată că au fost părinți care au contestat acest termen.

Citat:
Oricum, se pare ca lucrarea Sfantul Nicodim este de fapt o completare a cartii calugarului Neofit Kavsokalivitul, de care am scris in alte mesaje.
Nu este cam mare lista ta neagră?

Citat:
Da, este in Biserica acest termen,
Mai exact unde este menționat?

Citat:
dar se poate impartasi cineva si mai des, daca e mai induhovnicit.
Și cine stabilește acest lucru?

Citat:
Este scos din context (nu tu, ci cei pe care ii citezi) pentru ca nu spune si la cine se refera.
Spune clar că se referă la cei care se împărtășeau o dată pe an.

Citat:
Si sfantul spune ca nu conteaza daca se impartaseste cineva mai rar sau mai des, ci sa fie cu vrednicie. Deci nu spune ca trebuie sa se impartaseasca des credincisoul.
”În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți” ... ar trebui să fie destul de clar.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2018, 09:22:44
Senior Member

Implicit

Citat:
cei care reusesc intr-o masura mai mare sa faca asta sunt calugarii. De aceea se si fac calugari, doar nu renunta la tot pentur nimic.
mai cataline, ce ai ajuns sa scrii...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 05.05.2011 23:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 16:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 17:56:11