![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Mihnea Dragomir, eu vă respect, chiar vă rog să-mi semnalați dacă vi se pare ceva neînregulă cu umor mai bine, decât în forță.
Citat:
Din câte știu eu Biserica Ortodoxă Română are la nivel parohial - un consiliu parohial compus din mireni, la nivel eparhial (Mitropolitan) un consiliu eparhial mixt mireni + preoți, la nivel monahal există un Exarh Mănăstiresc care consultă părerea călugărilor. La nivel Sinodal, există consilieri bisericești naționali , care erau foarte aproape la alegerea Patriarhului să dea lovitura și să strice jocurile sistemului alegându-l în bloc și masiv pe Bartolomeu Anania. După ce sistemul a văzut ce putere au Consilierii Bisericești, a tăiat posibilitatea ca mirenii sau preoții nepărtinitori să aibă vreun cuvânt în alegerea Patriarhului. Mi se pare că un sistem centralist-piramidal se teme foarte rău de comunitate, deși nu există preoție fără comunitate, fiecare hirotonie se face pe seama unui altar în jurul căruia există o comunitate. Citat:
Ce este rău ca un preot să aibă încrederea comunității și împreună cu o echipă în spate să facă treabă ? Foarte mult ajută o echipă închegată de mireni capabili un preot în activitatea lui misionar-filantropică.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 15.08.2020 at 14:11:26. |
|