![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pavecernița face parte din cele 7 laude cu care se mai roagă doar călugării, eu nu cred că mirenii fac pavecernița acasă -deși nu le e interzis, poate 1 din 20.000 sau din 50.000 care are și studii teologice la teologie pastorală sau citește în strană. Mulți nu se roagă nici din cartea de rugăciuni. "...Ca mai inainte de toate esti, Cel ce esti Parinte, si impreuna fara de inceput ai pe Fiul Tau..." Fără de început ai pe Fiul tău, adică și Hristos și Dumnezeu Tatăl există dinaintea timpului cum îl percem noi, ce e contradictoriu cu Crezul în toată treaba asta ? Că zici mai-nainte de toți vecii - mai-nainte de timpul perceput în creație, sau cel făr de început - adică cel care preexistă timpului perceput de noi făptura - infinitul (față de noi creația finită) e același lucru. Citat:
A mai fost o controversă generată dinspre papalitate și cu formula din Tatăl Nostru nu ne duce pe noi în ispită și s-au găsit argumente pt care e formula validă asta și nu ce a adăugat Papa cu nu ne lăsa pe noi în ispită.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 26.03.2023 at 22:57:38. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In rest sunt de acord cu tine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce zice de fapt Chiril al Ierusalimului în Cateheza a X-a, reluat de Mărturisirea de Credință ortodoxă editura IBMBOR, 2015: 158. Putem noi intelege nasterea aceasta dinainte de veæi? Nasterea aceasta dinainte de veæi a Fiului din Tatal este o taina » pe care nu o poate intelege nici mintea omului, nici a ingerului. „Tatal L-a nascut nu in modul in care omul ar putea gandi, ci asa cum numai Tatal stie. Nu numai cerurile nu cunosc nasterea Fiului, dar nici chiar toata firea ingereasca [...]. Nici Insusi Duhul Sfant n-a vorbit in Scripturi despre nasterea Fiului din Tatal. Pentru ce iscodesti, deci, acelea pe care nici Duhul Sfant nu le-a scris in Scripturi?" – Chiril al Ierusalimului Cateheza a X-a „Cand auzi ca Dumnezeu a nascut, sa nu cazi in ganduri trupesti, nici sa presupui o nastere stricacioasa; «Duh este Dumnezeu» (loan 4, 24), duhovniceasca este nasterea"170. Nasterea Fiului din Tatal s-a asemanat cu nasterea gandului din minte. S-a spus ca, precum nasterea gandului din minte e duhovniceasca, asa si nasterea Fiului din Tatal e duhovniceasca; si precum indata ce exista mintea, exista si gandul, si minte fara gand nu exista, tot asa de cand exista Tatal exista si Fiul si Tatal fara Fiul nu exista. Dar si aceasta e numai o asemanare foarte nedeplina.”[/...] ____ Deci spune că e o comparație nedeplină, sau mică în raport cu Taina Nașterii Lui Dumnezeu Cuvântul, ca pentru noi oamenii mai mult să avem noi un mic termen de comparație.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 27.03.2023 at 10:37:13. |
|
|||
|
|||
![]()
Salut, bine v-am regasit.
Cred ca problema ridicata e o taina mare unde omul nu poate patrunde nici macar cu gandul. Insa in Crezul avem precizata si sintagma "nascut, iara nu facut", care cred eu ca inlatura orice speculatie legata de vre-un inceput la un moment dat pentru Fiul (necreat). Nu cred ca e o greseala acolo de exprimare pur si simplu s-a preluat din Evanghelii, noi gandim din punct de vedere omenesc, Sf Ioan ne spune ca Fiul era "intru incept cu Tatal", noi nu putem intelege asta. Ori il credem pe cuvant ori nu, nu exista cale de mijloc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Despre Acest Fiu Al lui Dumnezeu spun (nu numai eu) ca este fara de inceput, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, cu toate ca numai de la Iisus Hristos incoace se spun acestea, nu si prin prooroci. P.S. * echivalentele mele.
Sublimă fărâmă a Sfintei Chemări, Zvâcnită din Vrerea divină, Mi-e sufletul vultur ce spintecă zări Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru) Last edited by Demetrius; 28.03.2023 at 05:26:24. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
La ce invatatura crestina te referi aici? Sau doar din mintea ta si din filozofie vestica? Citat:
Durerea mandriei sau ce durere? Sa crezi ca tu stii mai bine ca intreaga traditie ortodoxa, sa numesti crezul eretic, si sa te-apuci sa modifici crezul dupa mintea ta nu poate fi altceva decat un act luciferic.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E inexplicabil, deci, cum ai nimerit primul "corect"!
|
||||
|
||||
![]()
Te rog lasa prostiile si spune-mi clar ce n-ai inteles.
|
||||
|
||||
![]()
Pun aici cateva fragmente din "Dogmatica" de Sfantului Cuvios Ioan Damaschin pentru cine e interesat:
Cartea I, Capitolul VIII: Despre Sfânta Treime Citat:
Cartea II, Capitolul I: Despre veac Citat: