Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.06.2023, 11:38:07
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Te rog sa ma ierti, dar raspunsul tau mi l-ai adresat mie?

Aia si-au dat "arama pe fata", adica si-au certificat harul credintei lor, dându-și ei înșiși ”notă”(scazuta).
Nu e vb de asta, a apărut și un articol pro pe active news primul ziar care a spus despre mustrarea adresată părintelui de către un episcop din Patriarhie, de unde a preluat toată presa fără să citeze sursa

https://www.activenews.ro/opinii/PRO...dactiei-182749

Citez din articol, nu am scris eu articolul și văd că e adăugat pt un fel de echilibrare a pozițiilor:

7. De ce partea bucureșteană a BOR își reglează conturile cu partea transilvană a BOR sacrificând în piața publică, spre deliciul progresiștilor, cel mai bun profesor de Omiletică al României din acest moment?! Mai ales că și în politica pro-vaccinare, Constantin Necula a avut și a susținut poziția oficială a BOR, inclusiv a Preafericitului, care îndemna la vaccin.

8. Cui folosește această mascaradă de linsare mediatică în condițiile în care Constantin Necula este poate cea mai iubită personalitate asociată cu BOR, teolog, profesor, o autoritate incontestabilă care a promovat interesele Ortodoxiei Române prin toată activitatea sa, inclusiv prin Referendumul pentru Familie, prin conferințe care a susținut ridicarea Catedralei Neamului (când BOR era atacată sistematic pe acest motiv), contribuția lui în crearea și întărirea unei mișcări ortodoxe naționale a tinerilor fiind incontestabilă?! De ce și spre folosul cui s-a considerat că acum este momentul oportun pentru execuția celui care nu a ratat nicio ocazie pentru a-și arăta susținerea față de conducerea BOR în cele mai delicate momente, de criză de imagine, deși Constantin Necula apare de ani de zile în companii care pot fi considerate de către unii nepotrivite?!

________

Chestiunea e că și pr Necula și pr Calistrat au fost la simpozioanele alea de dezvoltare personală-team building-discurs motivațional, gen Super Teach, masterclass, șamd, s-au organizat și la Sihăstria Putnei în trecut.

https://www.activenews.ro/opinii/Ung...delului-182746

https://www.activenews.ro/opinii/Sca...erteach-175917

Deci e limpede că trebuie o delimitare de la nivel sinodal de găzduirea sau participarea la așa ceva, cei care au greșit atenționați ușor și discret în spatele ușilor închise, abia dacă nu ar face ascultare s-ar dovedi vreo rea intenție.
Vechi 27.06.2023, 12:09:41
David_1859 David_1859 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2019
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
(...)
8. Cui folosește această mascaradă de linsare mediatică în condițiile în care Constantin Necula este poate cea mai iubită personalitate asociată cu BOR, teolog, profesor, o autoritate incontestabilă care a promovat interesele Ortodoxiei Române prin toată activitatea sa, inclusiv prin Referendumul pentru Familie, prin conferințe care a susținut ridicarea Catedralei Neamului (când BOR era atacată sistematic pe acest motiv), contribuția lui în crearea și întărirea unei mișcări ortodoxe naționale a tinerilor fiind incontestabilă?! De ce și spre folosul cui s-a considerat că acum este momentul oportun pentru execuția celui care nu a ratat nicio ocazie pentru a-și arăta susținerea față de conducerea BOR în cele mai delicate momente, de criză de imagine, deși Constantin Necula apare de ani de zile în companii care pot fi considerate de către unii nepotrivite?!
Hai să fim serioși, nu este vorba despre nicio linșare sau execuție a popii Necula, este doar o fabulație a autoarei respective, așa cum fabulație este așa-zisa „mișcare ortodoxă națională a tinerilor” pe care ar fi „creat-o” Necula, și așa cum fabulație este și echivalarea popularității cu valoarea.

Dacă cineva se iluzionează că sfinții apostoli, sfinții părinți sau chiar teologi mai noi precum Stăniloae (căruia Necula îi ajunge din punct de vedere al vredniciei teologice maxim la nivelul „gleznelor”) și-ar fi putut permite ceea ce și-a permis Necula, cred că acela este într-o înșelare clară. De fapt Necula n-a făcut decât să se dea încă o dată în stambă și să arate cât este de „mic”, deși el se crede „mare”.

Citat:
Deci e limpede că trebuie o delimitare de la nivel sinodal de găzduirea sau participarea la așa ceva, cei care au greșit atenționați ușor și discret în spatele ușilor închise, abia dacă nu ar face ascultare s-ar dovedi vreo rea intenție.
Mai este o problemă. Nu știu câți bani a făcut Necula din această „afacere”, în mod normal, dacă tot s-a făcut public cazul, ar fi trebuit să se specifice suma și ce s-a întîmplat și cu acea sumă, că dacă Necula a trecut și nesancționat în vreun fel și mai și rămânînd cu o căciulă sau cu un sac cu bani, atunci cred că cineva are probleme la nivel decizional. Iar neprecizarea soluționării în această speță în mod clar ridică suspiciuni cu privire la ce soluție s-a dat atât în cazul abaterii lui Necula, dar și în cazul direcționării banilor.
Reply With Quote
Vechi 27.06.2023, 12:54:27
Moroco's Avatar
Moroco Moroco is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.04.2019
Locație: Crestin Ortodox cu Calea ✝ Apocalipsa
Implicit

Domnule David_1859, nu te supara ca ma amestec si ma bag unde nu-mi fierbe oala.

Vad insa ca dumneata dintr-un foc denigrezi(hulesti) tot ce se poate inchipuindu-ti ca o sa (te) faci bine:

-pe David, marele rege al imparatiei lui Dumnezeu pe pamant.
-pe Cuza si unirea romanilor, implinirea dupa o rabdare milenara,
-ortodoxia BOR (faci tu curatenie),
-pe par. prof. Constantin numindu-l popa si autointitulat ca ”preot al neamului” de parca ar fi rau ce face si ar fi rau facand bine si apoi sa te autointitulezi asa. Cum ar fi sa te autointitulezi din moment ce pentru asta ai fost pregatit, hirotonit-investit si trimis sa slujesti?

Adica tu-ti bati joc de ce avem noi mai bun si mai sfant aici vrand cu cate o lovitura pragmatica-concentrata sa hulesti-lovesti si sa distrugi totul, daca s-ar putea ai mai vrea sa-ti si dea unii dreptate?

Nu-ti dai seama cat de mult rau iti faci tie insuti de la diavol?

Vrei sa participam la depresia-deznadejdea ta sinucigashe cu drum sigur spre iad?

Te sfatuiesc sa te linistesti si sa arunci sulita lui Saul din mana, cutitul lui Brutus si sageata lui Ulise, coltul alb si cel de argint, vorba cruda de pe limba vicleana si sa incerci sa nu mai produci turbare-tulburare fiindca noi aici incercam sa ne linistim fiind in post si nu vrem sa ne preschimbam in beroi de benzi desenate gen Hulk sau Thor sau Batman-batman si multi alti tradatori-razbunatori pe sfinvers care apara lumea (pacatul ei = calaul). Ok?
MoroncEkUlaș înVaț leppăd∈LUMEjuglu(fivrEhoț-șcaUsLEUz∈u=sminț∈E-=nEbUParv∈grozînș∈= pripIS∈xpuUnga+cârâmErid-fugid-logivina-stiEsin∈rEUtU-antisimțidur-lăudobasculaș-trădățol-scopbârf-tUt∈u-trufhus=altvisgrij-strescapoSS-f∈ciUkUxklacUj-ghinorokkciospădosdă-ter∈sUșefhUț-fant∈zis-progr∈xit=victiviclUadicdol t∈iasiamin∈ picUpic n facinatia gogoș∈rporkd∈luvulps sat∈ plâplaci sascapi d T sal∈faci tlaba mudara poftarmorE-pliktisU c@luatu-droghipocrițU-fakE) sascult iubimca ucemici CuvânteuL si FataTa

Last edited by Moroco; 27.06.2023 at 13:16:39.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2025, 18:46:57
Senior Member

Implicit

Citat:
(...)
-pe par. prof. Constantin numindu-l popa (...)
Într-un mod întîmplător l-am „etichetat” așa pe așa-zisul „părinte”, „păzitorul farului” cum se mai autointitulează el, însă ulterior, pe baza a ceea ce am aflat, mi-am dat seama că nu este deloc nepotrivită numirea de „popă” pentru Necula în calitatea lui fostă, dacă nu cumva și actuală (și oricum și actuală, că trecutul nu poate fi falsificat așa de ușor cum ar putea crede așa-zisul „părinte”, ca și alți așa-ziși „părinți”, „chiriarhi” și „mitropoliți mai mici” din anturajele lui), anume cea de „belitor de beregate”, după cum a ieșit la lumină și a și fost dovedit, așa cum am menționat și în cursul acestei dezbateri.

Și asta pentru că termenul de popă provine din religia romană, transmițîndu-se probabil „popular” asupra unor noi oficianți religioși, creștini, deși popii în religia romană erau dintre cei mai de jos „clerici”, și semnifica deci o categorie de „clerici” din religia romană, anume pe unii care făceau parte din categoria sacrificatorilor de animale, a „belitorilor de beregate”, și oarecum mai precis popii ar fi fost cei care loveau în cap „victimele” (animalele de sacrificat) probabil pentru a le ameți și pentru a fi astfel mai ușor de supus tăierii gîtului („belirii beregatei”) de către alți „oficianți”, împreună cu care făceau parte din rîndurile sacrificatorilor de animale (adică ale „belitorilor de beregate”).

Citat:
The victimarius was a Roman slave or freedman who helped perform the actual killing and handling of the animal during animal sacrifice. In depictions of Roman animal sacrifice, the victimarius is identifiable by his attire, size, and tools he carries. The presence of the victimarius shows the importance of slaves in Roman religion and in the social hierarchy of the Roman world.

The victimarius was commonly depicted as a shirtless figure, leading the animal — typically a bull, pig, or goat — to the altar in preparation for the sacrifice. Most often the victimarius was pictured with two to three other slaves whose jobs were also to assist in the ritual process. The others are the popa, cultrarius, and a third unnamed individual. The role of the victimarius was to hold the head of the animal down whilst waiting for the stunning of the animal. The popa can be identified by the weapon he carries, typically either a hammer or an axe. In the depictions on Trajan’s column and the sarcophagus of Mantua, popae are clearly visible standing with an axe held above their heads ready to stun the animal. The cultrarius is pictured with a triangular knife and crouched down beneath the head of the animal ready to slit the throat directly after the popa stuns the animal. The third individual is typically a flute player (tibicen) or an attendant holding a jug or bowl to carry a libation.
https://en.wikipedia.org/wiki/Victimarius

Citat:
The victimarius was an attendant or assistant at a sacrifice who handled the animal. Using a rope, he led the pig, sheep, or bovine that was to serve as the victim to the altar. In depictions of sacrifice, a victimarius called the popa carries a mallet or axe with which to strike the victima. Multiple victimarii are sometimes in attendance; one may hold down the victim's head while the other lands the blow. The victimarius severed the animal's carotid with a ritual knife (culter), and according to depictions was offered a hand towel afterwards by another attendant. He is sometimes shown dressed in an apron (limus). Inscriptions show that most victimarii were freedmen, but literary sources in late antiquity say that the popa was a public slave.
https://en.wikipedia.org/wiki/Glossa...on#victimarius

Oarecum corespunzător popii din religia romană veche, avînd în vedere și anumite părți din trecutul așa-zisului „părinte” Neculă, în iudaism era și este „șoahtărul”, cum ajunsese să i se spună printre români.

Citat:
(...) După al Doilea Război Mondial au plecat toți evreii din Buia. Cu toate că numărul lor era destul de redus ei posedau în Buia și o sinagogă. Aceasta era așezată în grădina mare din spatele celor două magazine amintite (...) și anume în partea dinspre deal a grădinii. În centrul satului locuia „șoahterul”, cum îl numeau buienii. El avea funcția de rabin și era răspunzător de pregătirea corespunzătoare a mâncărurilor, (...)
https://www.tribuna.ro/stiri/timp-li...re-167204.html

Din CV-ul așa-zisului „Părinte” Neculă:
Citat:
predare curs și coordonare seminar la disciplina „Precepte religioase în certificarea halal și kosher a alimentelor” (program master, specializarea Controlul și expertiza alimentelor ecologice, halal și kosher)”
https://doctorate.ul...TANTIN_2019.pdf
https://forum.softpedia.com/topic/12...ecte-dubioase/
Vechi 27.06.2023, 22:30:51
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de David_1859 Vezi mesajul
Hai să fim serioși, nu este vorba despre nicio linșare sau execuție a popii Necula, este doar o fabulație a autoarei respective, așa cum fabulație este așa-zisa „mișcare ortodoxă națională a tinerilor” pe care ar fi „creat-o” Necula, și așa cum fabulație este și echivalarea popularității cu valoarea.
Problema e că se tot organizează masterclassuri, traininguri cu firme deținute de mormoni sau cu progresiști pe la mănăstiri, seminarii de dezvoltare personală, nu e pr Necula singurul care a călcat pe bec.

Deci treaba durează, trebuie o delimitare fermă a Sfântului Sinod pe temă, s-a greșit la mănăstiri și pr Calistrat a participat de acasă nu prin prezența personală la o chestie de genul.

În ordinea gravității cel mai nasol mi se pare ca la o mănăstire să se găzduiască, dar dacă s-a greșit doar o singură dată, nu pot să judec.
Țineți cont totuși că pr Necula e preot de mir, are altă autonomie și de mișcare și de dinamică în societate, nu e închinoviat, deci poate merge la conferințe atât timp cât nu validează, în mod indirect, prin prezența-i ezoterisme. de fapt se face confuzie că și respectivele ar fi bune puse lângă un preot ortodox.

Citat:
Dacă cineva se iluzionează că sfinții apostoli, sfinții părinți sau chiar teologi mai noi precum Stăniloae (căruia Necula îi ajunge din punct de vedere al vredniciei teologice maxim la nivelul „gleznelor”) și-ar fi putut permite ceea ce și-a permis Necula, cred că acela este într-o înșelare clară. De fapt Necula n-a făcut decât să se dea încă o dată în stambă și să arate cât este de „mic”, deși el se crede „mare”.
Păi popa Costi cum îi place lui să zică nu s-a dat niciodată mai deștept decât alt părinte profesor, ba chiar a vorbit cu reverența cuvenită față de alți titulari de materie ortodoxă de la diferite catedre din țară.
Eu niciodată nu l-am auzit să zică de alt preot profesor că ce prost e ăla și ce deștept e el, de abia de aici ar fi fost trufie, ba din contră a spus că pe anumite teme un anumit preot profesor are cărți în domeniu.

Citat:
Mai este o problemă. Nu știu câți bani a făcut Necula din această „afacere”, în mod normal, dacă tot s-a făcut public cazul, ar fi trebuit să se specifice suma și ce s-a întîmplat și cu acea sumă, că dacă Necula a trecut și nesancționat în vreun fel și mai și rămânînd cu o căciulă sau cu un sac cu bani, atunci cred că cineva are probleme la nivel decizional. Iar neprecizarea soluționării în această speță în mod clar ridică suspiciuni cu privire la ce soluție s-a dat atât în cazul abaterii lui Necula, dar și în cazul direcționării banilor.
Nu știu dacă lumea dă bani pe seminariile respective, era 100 și ceva de lei și oricum la popa Costi intri gratis la conferințe, postează gratis pe youtube, deci auzi acolo gratis ce rost are să dai bani pe ceva ce găsești pe surse deschise pe internet ?
Chiar nu-i înțeleg pe cei care ar da bani

La Dan Puric când conferențiază prin țară fără 100 de lei sau 150 nu intri, popa Costi nu a pus niciodată taxă de intrare din inițiativa lui și s-a dus și în orășele de prin țară nu doar prin centre hiperurbanizate pline de bani.

Popa Costi vb și la Lipova și la Jimbolia, pe cine altcineva ai văzut să vină de la sute de km să conferențieze acolo ?

Omul poate renunță la concediul personal ca să conferențieze.

Last edited by Iorest; 27.06.2023 at 22:56:42.
Reply With Quote
Vechi 04.07.2023, 20:04:47
Senior Member

Implicit

Citat:
Păi popa Costi cum îi place lui să zică nu s-a dat niciodată mai deștept decât alt părinte profesor, ba chiar a vorbit cu reverența cuvenită față de alți titulari de materie ortodoxă de la diferite catedre din țară.
Ar fi fost și culmea să pretindă așa ceva.
Dar aici era vorba despre altceva. Sfinții apostoli, sfinții părinți și alți mari teologi nu și-ar fi permis, așa cum și-a permis Necula spre exemplu să apară la emisiune cu sute de mii sau poate chiar milioane de spectatori și să își exprime admirația față de un antiromân și antiortodox ca Wernăr Iohannis. Aici discutăm despre o diferență mare de calitate spirituală și morală a oamenilor. Reperele sînt cei menționați mai sus; prin urmare „părintele” Necula nu este vreun fel de etalon al ortodoxiei, ba dimpotrivă, iar compromisuri compromițătoare pe care și le-a permis să le facă stau clar dovadă pentru afirmațiile mele.
Reply With Quote
Vechi 04.07.2023, 21:59:26
oitza ratacita's Avatar
oitza ratacita oitza ratacita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.05.2015
Locație: RO
Implicit

Moaa, cât venin și câtă fiere! Griji la pancreas. Vezi să nu-ți strici și ficatul cu atâta acreală îndreptată într-o singură direcție.
Până una-alta, uite citește ceva, poate lectura te relaxează https://doctorate.ulbsibiu.ro/wp-con...Constantin.pdf Incepe prin a-i citi CV-ul până la capăt apoi poate-ți face cu ochiul vreun titlu și citești măcar una dintre cărți. Poate îți mai descrețește fruntea, îți mai luminează mintea, îți mai stâmpără sufletul...că pari tragic de trist.
A, și poți să ne trimiți spre lectură și CV-ul tău să vedem pe tine ce te recomandă, cam din ce poziție scuipi tu așa spre părintele Necula.
"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."(Pr. D. Staniloae)
Reply With Quote
Vechi 05.07.2023, 11:33:34
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita Vezi mesajul
Până una-alta, uite citește ceva, poate lectura te relaxează https://doctorate.ulbsibiu.ro/wp-con...Constantin.pdf Incepe prin a-i citi CV-ul până la capăt apoi poate-ți face cu ochiul vreun titlu și citești măcar una dintre cărți.
Din punctul meu de vedere, un personaj care a făcut astfel de declarații față de Wernăr Iohannis, precum cele din linkul de mai jos, fie el și popă, din perspectiva mea este din început discreditat în ceea ce privește maculatura scrisă ca „grafoman”. Oricum dacă ar fi fost cine știe ce reper, probabil că aș fi aflat câte ceva până acum; n-am auzit de el ca fiind un reper, așa că nu mă grăbesc să-i citesc maculatura. Încă mai am treabă cu sfinții profeți, cu sfinții apostoli și cu sfinții părinți, Necula nefiind, spre deosebire de cei menționați, printre „standardele” ortodoxiei creștine.

Admirația declarată a popii Necula față de un Iohannis bizar care cică ar vrea să rămână în istorie (s-ar putea să rămână, dar nu așa cum crede el, Iohannis, că va rămâne):
https://www.facebook.com/40deintreba...2451783855151/
Reply With Quote
Vechi 05.07.2023, 22:34:20
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
este din început discreditat în ceea ce privește maculatura scrisă ca „grafoman”.
Dă-i mă pace, are uneori și harul scrierii și al vorbirii chiar dacă mai dă cu bâta în gard, tot Dumnezeu dă sclipiri în anumite momente.
Nu-l mai asculta dacă e atât de rău, parcă ai o fascinație în sens invers față de el, cum aveau fariseii și cărturarii să pândească, să bage vinovății, să prindă în cuvânt.

Citat:
Oricum dacă ar fi fost cine știe ce reper, probabil că aș fi aflat câte ceva până acum; n-am auzit de el ca fiind un reper, așa că nu mă grăbesc să-i citesc maculatura. Încă mai am treabă cu sfinții profeți, cu sfinții apostoli și cu sfinții părinți, Necula nefiind, spre deosebire de cei menționați, printre „standardele” ortodoxiei creștine.
N-ai auzit de el dar numai despre el vorbești de câteva zile, e atât de necunoscut că-i știi și anumite adresări.
Vechi 06.07.2023, 23:22:00
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita Vezi mesajul
Moaa, cât venin și câtă fiere! Griji la pancreas. Vezi să nu-ți strici și ficatul cu atâta acreală îndreptată într-o singură direcție.
Până una-alta, uite citește ceva, poate lectura te relaxează https://doctorate.ulbsibiu.ro/wp-con...Constantin.pdf Incepe prin a-i citi CV-ul până la capăt apoi poate-ți face cu ochiul vreun titlu și citești măcar una dintre cărți. Poate îți mai descrețește fruntea, îți mai luminează mintea, îți mai stâmpără sufletul...că pari tragic de trist.
A, și poți să ne trimiți spre lectură și CV-ul tău să vedem pe tine ce te recomandă, cam din ce poziție scuipi tu așa spre părintele Necula.
Uitându-mă pe siteul Universității de Teologie Sibiu https://teologie.ulbsibiu.ro/cadre-didactice/, constat că pr Necula e prodecan penultima treaptă administrativă în conducerea unei universități.
Posibil va fi decan în viitor, actualul decan era în stare gravă în spital.

Cv-ul din 2017 e depășit de timp, de atunci a ajuns din Pr Conf în Pr Prof, maximul de la Asistent-Lector-Conferențiar-Profesor Univ, a urcat o treapta și a mai adăugat lucrări, participări la simozioane, distincții.

Mai e și coordonator de lucrări de doctorat, ceea ce iarăși e solicitant.