![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Pentru Iorest: Nu știu dacă era o misiune asumată de duhovnic al neamului; era doar unul dintre cei mari, dar probabil cu cea mai mare implicare socială. Mai erau și Teofil Părăian, care ținea multe prelegeri pentru studenți, la solicitarea ASCOR, iar duhovnici de anvergură erau părintele Cleopa - care cu siguranță poate fi socotit un duhovnic al neamului –, părintele Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu, Adrian Făgețeanu, părintele Sofian Boghiu, dar și alții.
Sorin Dumitrescu realizase în vremea aceea un calendar cu doisprezece mari duhovnici ai neamului, toți chipuri de lumină, parte a unei generații care trecuse prin experiențele extrem de dure, la limită, ale închisorilor comuniste, însoțind suferința cu rugăciunea, cărora li se datorează, cred, sporul de har care a făcut din ei o generație de duhovnici irepetabilă, prin bunătatea lor parcă Dumnezeu răzbunând, peste timp, urâțenia și răutatea îngrozitoare aduse de comuniști. Nu am interacționat personal cu vreunul din cei pomenți mai sus, iar cu părintele Ioanichie a fost, într-adevăr, o singură interacțiune. N-am mai fost la Sihăstria, nu știu cum a evoluat, iar în '93 am cunoscut-o doar ca unul din mulțimea de sute de pelerini care o luau cu asalt, făcând-o un loc aglomerat, pe care călugării îl administrau cât puteau de bine. M-a impresionat, spre exemplu, că de Înălțare toți pelerinii - de ordinul sutelor - au fost invitați la masă, în serii de aprox. o sută de oameni.