![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Eu sunt convins cum ziceam mai sus că sunt grupări nu le numesc comunități, mai degrabă găști prin fiecare parohie, care ies ei de ei și împart lumea între ei și restul, deci sunt grupuri de oameni adunați dar sunt în cerc restrâns.
|
|||
|
|||
|
Drumul catre credinta ,si anume : urcusul interior , curatirea gandului ,invatarea slavirii lui Duimnezeu,poate chiar asceza nu se pot face fara un drum paralel al invatarii iubirii de semeni , prin relatiile pe care le ai cu ei si prin continua auto-perfectionare.
O Biserica care are doar una din componente : intelepciunea, credinta sau oricum i-ai zice, si nu se incalzeste la dogoarea dragostei , este precum schiopul care ar vrea sa alerge la maraton. Iubirea fara credinta e flecareala lumeasca. Credinta fara iubire este dogma seaca. Doar conlucrarea lor poate duce comunitatea catre statura de om mare , catre participarea la Trupul lui Hrisots. Tocmai pentru ca suntem slabi, nu pot nici eu fara tine, dar nici tu fara mine, si amandoi impreuna nu putem fara Hristos. Cand ne e greu pe plan personal, vine un om si ne ajuta cu ceva, ceea ce e echialvent zic eu cu o mana intinsa de la Dumnezeu. Daca pe plan personal avem asa mare nevoie de ceilalti, cu cat mai mult avem in drumul credintei ? Acum Bisericile tot sunt pline, chiar daca nu comunicam unii cu altii , dar cat de mult ne ar ajuta sa ne cunoastem , sa vorbim cu oameni cu preocupari asemanatoare ca ale noastre. Nu mi-ar mai trebui ani ca sa inteleg nu stiu ce taina ,. Nu as mai fi ratacit pe calea pacatului , nu as mai fi stat izolat crezand ca sunt altfel decat ceilalti. Si doar forumul asta si tot ma ajuta putin, cu atat mai mult un dialog real cu oameni reali, cu aceleasi conceptii, ar fi ca o descatusare. Si sunt foarte multi ca mine, care isi urmeaza calea credintei singuri sau in instrainare fata de lume , nestiind cat de aproape sunt de aproapele. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Chiar mă bucur că oamenii sunt mai discreți la orașe, nu sunt băgători în seamă, își văd de treabă și muncesc. Citat:
Nu ai nevoie nici de hula, nici de lauda oamenilor. Citat:
Pe lângă asta cu cât știu oamenii mai mult despre tine BÂRFESC, INVIDIAZĂ, URMĂRESC, STUDIAZĂ, FILEAZĂ, CALOMNIAZĂ, DENIGREAZĂ, PUN BEȚE ÎN ROATE, ÎNVRĂJBESC mai e și o țară cu mentalitate infectă cu să moară capra vecinului în care unii suferă dacă li se pare că tu o duci mai bine ca ei, sau ai o calitate în plus. Citat:
Până la urmă de ce am avea nevoie de oameni cu aceleași concepții, să ne auzim citați de alții, râzi la glumele tale repetate în oglindă ?
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 27.08.2025 at 21:30:43. |
|
|
|||
|
|||
|
La sate era comuniune , in afara de barfa si toate cele , si uneori e suficient ca sa simti legattura umana.
Hristos nu s-a dus intre academicieni ci intr-un sat de pescari. La oras dimpotriva , a fost primit in triumf si rastignit de aceiasi oameni cateva zile mai apoi. Deci satele mai ales in ultimele 2 secole de decadere a civilizatiei au fost pastratoarele umanitatii adevarate si credintei simple. In drumul credintei poate ajunge cum spui tu si un duhovnic , pentru intrebari si momente dificile. Caci sigur e cel mai in masura sa iti dea sfaturi , daca este si bun. Dar mai sunt si alte oportunitati si necesitati pe plan uman decat le-ai putea gasi in cele 5 minute la un duhovnic : -sa imbini credinta cu viata de zi cu zi, -sa stai intr-o comunitate de oameni credinciosi chiar daca nu esti la manastire , -sa poti sa iti marturisesti deschis credinta ceea ce cu ceilalti se uita la tine ca la extraterestru, - sa vezi cum fac altii practic sa imbine credinta cu viata , - sa mai inveti una alta ce singur te invarti in cerc vicios - sa ajuti tu insuti In mod normal mare parte din acestea se implinesc la manastire, deci e clar ca sunt cerinte firesti. Dar de ce sa nu ne infrumusetam si viata mireana si sa o facem cu adevarat interesanta impletind credinta cu prietenia, cu nevoile si intrajutorarea ? Ce ne costa ? Un grup de whatsup in plus ca oricum participam la atatea inutile ? Cateva iesiri cu persoane de care nu trebuie sa iti mai ascunzi aspiratiile? O mana de ajutor data unor batrani ? Nu vezi ca oamenii tind catre tot felul de alte refugii sihologi,social-media, socializare in baruri, gasti selective, refugiul in dragostea desfranata , tocmai pentru a isi implini aceasta nevoie de comuniune si intelegere ?Cand de fapt tot ce au nevoie e o mana de oameni care sa gandeasca si sa simta ca si ei, si sa fie orientata catre credinta. Citat:
Last edited by iustin_dumitru; 27.08.2025 at 23:37:53. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
La sate era ceva foarte toxic și pentru Biserică pe termen lung numit gura satului, bârfa a scârbit multă lume și a ținut departe de parohie și mulți s-au cărat și din sat fiindcă era un loc nociv unde nu evoluai, nu te dezvoltai, bălteai într-o mediocritate a mentalului colectiv. Citat:
De ce atâta teoretizare în jurul unor presupuse acțiuni și fapte ? Grupul de watsap nu va sfârși tot în ceva tras pe linie moartă în timp ?
|
|||
|
|||
|
Citat:
Sincer eu nu am trait la sat, dar am ramas placut impresionat cand eram mai mic, ca acolo se aduna lumea seara si vorbea,si vecinii erau ca fratii , si zilele de sarbatoare erau tinute, si lumea era egala , si fiecare era respectat. Sunt convins insa ca in prezent s-a schimbat si acolo ,din pacate. Citat:
Daca as m-ai gasi inca cel putin o persoana ,sau feedbackuri pozitive, as trece la actiune. Si eu ma indoiesc daca am dreptate sau nu, si daca nu cumva e un moft. Si tin de cont de faptul ca rugaciunea, tainele si duhovnicul plus viata monahala, au dus inainte Biserica asta 2000 de ani. Dar ce se intampla acum mi se pare ca e mai multa nevoie de colaborarea umana ca si in alte epoci, pentru ca si atacul la om, si instrainarea e mai mare , conform prezicerii Apocalipsei "in zilele din urma dragostea celor multi se va raci" . . Si cine limiteaza ortodoxia doar la dogme si reguli nu face decat sa o preia trunchiat de la inaintasi. Partea umana, dragostea, faptele bune , au fost motorul credintei cele drepte de-a lungul secolelor , si au dat sens dogmelor si Bisericii. Citat:
Si tine cont ca nu ne vedem(au fost ceva incercari timide in trecut). Daca ne am si vedea,si daca ne-am pastra pe subiectele credintei si am fi mai practici, probabil ar creste exponential Last edited by iustin_dumitru; 29.08.2025 at 01:18:17. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Nu întâmplător a fost un exod de la sat, lumea abia aștepta să plece dintr-o pușcărie mentală, există oameni care nu se bot dezbăra de gura lumii, ce-o zice lumea dacă, arată că reflexul e adânc înrădăcinat. Școala e mai slabă la sat și e o diferență de 8-10 clase între unul care face gimnaziul la sat și unul care face gimnaziul la un Colegiu Național care are și clase de gimnaziu pe lângă el. Citat:
Sunt convins că în București sunt multe parohii unde e câte ceva de făcut cred că dacă voiaia găseai ceva cu binecuvântare și timpul cât scriai aici îl foloseasi la într-ajutorare. Citat:
Au mai fost încercări de întâlnire soldate cu semi-eșec sau eșec, nu spui ceva nou, așa și ASCOR-ul rezistă de 35 de ani dar e tot mai slab numeric și diluat ca pondere acțiunilor.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 29.08.2025 at 02:07:13. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Eu văd că pe nicăieri românii nu se asociază, nici în străinătate, nici în legătură cu diferite hobby-uri, sporturi, șamd, deci e o problemă ce ține de specificul poporului. S-a mai întâmplat că după 90 unii au sporit de au fost câteva clase financiare peste alții, automat și-au căutat anturaje doar din clasa lor socială, pe restul i-au dat la o parte.Asta se cheamă capitalism, unii abia plătesc întreținerea de la o lună la alta, iar alții sporesc de au 3-4 case și apartamente, 3 mașini de clasă, deși ambele categorii pot fi de oameni cinstiți.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Mantuitorul a tinut sa ne arate si prin acest episod al vietii Lui intre noi, ca in MARE nu suntem decat o masa de manevra, usor manipulabilā, in imposibilitate de a decide ceva, in permanenta cautare obsesiva, bolnavicioasa de scamatori si minuni care sa ne tina ADORMITI in DOLCE FAR-NIENTE. Pe foarte putini ii intereseaza TREZIREA si ATENTIA, CUNOASTEREA DIRECTA a Puterii Lui Dumnezeu care Mantuieste. Imi vine in minte replica orbului din nastere tamaduit miraculos de Iisus: "Daca este pacatos sau nu, nu stiu. Ce stiu eu este ca eram orb si acum vad" care reflecta( lasand poezia si metaforele neincetate la o parte) decat STRICT ceea ce am descris mai sus: Minuni si Scamatori! De asta este interesat poporul carcotas si invidios in mare parte, si vindecari daca se poate pe gratis!
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» Last edited by cozia; 29.08.2025 at 00:32:14. |
|
|