Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.09.2025, 10:41:50
apacurgatoare7 apacurgatoare7 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.09.2025
Post gand la bunul meu inceput

Buna ziua si bine v-am gasit!

De mult timp, voiam sa va scriu, simt ca discutand cu dvs aici, voi putea intra si eu in sporire si intr-o odihnire a sufletului meu. Ca tare mi-e sufletul apasat, incarcat.
Am dormit mult de la oboseala celor lumesti sau am avut ochii atipiti, si multe ale lui Dumnezeu mi-au trecut pe sub ochi.
De ceva timp, am deschis larg ochii, dar in mod timid si bajbaind prin greselile pe care le-am facut din nestiinta duhovniceasca. Imi doresc mult sa sporesc in credinta, in viata crestina si sa corectez cele gresite.
Asadar, va intreb:
1) Care-s pasii de urmat? De unde sa incep?
2) Caror sfinti sa ma rog pentru indrumare?
3) Care este buna purtare in demersul meu?
4) Ati avea carti sa imi recomandati?
5) .........spune-ti dvs ce este de spus, de impartasit. Sunt convinsa ca o veti face cu draga si curata inima.
Puneti, va rog, gand ziditor la inceputul meu cel bun.

Stiti, ma rog adesea la Dumnezeu sa imi puna in cale oameni de la care sa invat, sa lucreze cu mine prin oameni blanzi, sa fiu receptiva la cele ce imi sunt adresate mie. Stiu ca putem invata enorm si de la oameni innegriti de carbunii vietii, dar stiu de asemenea, ca daca cineva arunca cu carbuni catre tine, daca nu te arde, te innegreste, de aceea am preferat intotdeauna sa primesc indrumare de la omul bland, cu odihnire sufleteasca.

Va multumesc. Doamne, ajuta!

Last edited by apacurgatoare7; 25.09.2025 at 10:46:06.
Reply With Quote
Vechi 25.09.2025, 12:09:37
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit Bine ai venit!

Un gând de început frumos ca apa curgătoare... spre viața veșnică. Sper să ne molipsim cât mai mulți ide acest duh bun și proaspăt pe care îl aduci.

Pentru început, e bine să știi că cei care suntem prezenți pe forum de mai multă vreme nu suntem neapărat mai sporiți duhonicește, așa că va trebui să discerni cu atenție – și cu rugăciune – între sfaturile pe care eventual le vei primi.

Cel mai bun povățuitor pentru cineva care vrea să o apuce serios pe calea duhovnicească nu poate fi decât un duhovnic priceput, care-și ia foarte în serios chemarea. În epoca internetului pe care o parcurgem a apărut, din nefericire, și un soi de creștinism de internet – poate cea mai mare ispită a timpului nostru, pe care trebuie să învățăm să o învingem. Trăim prea mult în virtual și prea puțin în viața reală.

Dacă ești în căutarea unui duhovnic, cred că ai putea primi un sfat, în funcție și de zona în care locuiești.

P.S. În general, după ce îți evaluează starea duhovnicească – păcatele care te încearcă cel mai mult, cât de bine cunoști învățăturile Bisericii, care este relația ta cu oamenii în general și în particular etc. – îți dau un canon, care înseamnă de fapt un program de viață duhovnicească menit să te ajute în pocăință, în menținerea pe Cale și în sporire. Unii duhovnici au și recomandări generale, valabile pentru toți credincioșii. Părintele Galeriu spunea așa:

1. Rugăciune neîncetată, plus cele de dimineață și de seară, respectiv cu ocazia meselor zilei.
2. Citire zilnică din cărțile sfinte – Evangheliile în special, și Noul Testament, Pateric, Filocalie și alte cărți duhovnicești.
3. Să iubiți (nu doar să participați) slujbele Bisericii, cu accent pe Sfânta Liturghie.
4. Cu lumea să aveți legătură divină (nu păgână) – adică de dragoste curată, fără dorința de a stăpâni (inclusiv în relația soț-soție ori de familie), cu smerenie, răbdare, îngăduință; respectiv fără invidie, ură, dispreț, egoism.

În privința cărților de citit, cred că ți s-ar potrivi foarte bine cartea Sfântului Teofan Zăvorâtul: Viața duhovnicească și cum o putem dobândi – care este de fapt o colecție de scrisori pe care acesta le-a adresat unei tinere aristocrate dornice să aprofundeze viața în Hristos.

Last edited by CristianR; 25.09.2025 at 13:16:51.
Reply With Quote
Vechi 25.09.2025, 14:41:43
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de apacurgatoare7 Vezi mesajul
.
Asadar, va intreb:
1) Care-s pasii de urmat? De unde sa incep?
2) Caror sfinti sa ma rog pentru indrumare?
3) Care este buna purtare in demersul meu?
4) Ati avea carti sa imi recomandati?
5) .........spune-ti dvs ce este de spus, de impartasit. Sunt convinsa ca o veti face cu draga si curata inima.
Puneti, va rog, gand ziditor la inceputul meu cel bun.
Aceste întrebări se pot pune preoților la spovedanie, aveți un preot la care vă spovediți frecvent la dvs în localitate?

Frecventați slujbele Bisericii - Duminica - Liturghie, dar și maslu, vecernie, utrenie în timpul săptămânii când e posibil ?
Vechi 25.09.2025, 14:46:18
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
În epoca internetului pe care o parcurgem a apărut, din nefericire, și un soi de creștinism de internet – poate cea mai mare ispită a timpului nostru, pe care trebuie să învățăm să o învingem. Trăim prea mult în virtual și prea puțin în viața reală.
Păi asta e problema de fapt, un soi de pustnicie digitală la început era amuzant omul care se intitula cu pustnicul digital, acum e clar că omul contemporan trăiește vreo 55% în internet și 45 în viața reală, de fapt trebuia să fie invers 1% să fie internetul sub o oră pe zi pe el și restul viața reală .

E mai simplu să întrebi pe internet decât să cercetezi mai multe parohii în decursul a x ani de zile.
Vechi 25.09.2025, 21:21:58
apacurgatoare7 apacurgatoare7 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.09.2025
Implicit

Seara binecuvantata!

Va multumesc pentru ca v-ati facut timp sa imi scrieti cateva randuri.

Raspund la intrebarile dvs si reflectez, de asemenea, la cum mi-a fost ziua de astazi.

Cred ca starea mea launtrica si credinta imi sunt precum apa curgatoare calduta.
Stiu, nu-i bine starea de caldut/ calduta. Nu ma autolimitez, dar stiu ca nu se poate mai mult acum. Efectiv, nu vad cum. Nu traim izolati, suntem interconectati si starea aceasta imi da un confort, o protectie, parca sunt ca o ramura prinsa in invalmaseala apei curgatoare, ca sa continui in nota pseudonimului meu, nu vreau sa ma duc la vale, dar nici la mal...sa fie teama de necunoscut sau de statornicie?
Poate este doar o scuza pentru ca ma simt oarecum bine asa, asumandu-mi ca ii dau lui Dumnezeu pe jumatate din ceea ce pot, din ceea ce as putea fi, iar eu imi asum sa nu ii cer mai mult cu insistenta, desi imi doresc mai mult. Poate ca in sinea mea imi zic ca nu merit mai mult, nu stiu....si nu stiu inca daca este bine ca eu caut sa imi explic toate acestea, dar in acelasi timp, imi zic ca nu-i rau, caut sa ma cunosc.
Totusi, nu vreau ca toate acestea sa fie un troc, sa ma ridic cu pretentii de genul "Doamne, eu iti dau, Tu imi dai". Stiu ca Dumnezeu nu ramane dator, si poate gandul acesta profitor lucreaza in mine. Si totusi, totusi...cand ma cercetez, nu gandesc, nu simt asa. Pe scurt, nu caut a ma trudi ca sa primesc bine. Poate ca binele este inainte, si apoi, vine truda care da bucuria binelui...
Incerc sa imi explic altfel. Ai cumparat o casa cu o gradina superba. In gradina, un smochin ale carui roade zambesc violet in roua diminetii. Te bucuri ca il ai. Ca exista acolo. Anul viitor, ca nou proprietar, tu te ocupi de el. Il ingrijesti. Trudesti. Trudesti pentru acel violet copt. :)
Ma indepartez de subiect, dar cred nici noua, oamenilor, nu ne place sa ramanem datori. Iar faptul ca am primit viata, ca suntem intregi fizic si mental, nu-i putin lucru.

Cred in Dumnezeu. Fac adesea fapte placute lui Dumnezeu. Nu simt o fortare in acestea, imi vin natural, asa am vazut, asa fac, asa m-am obisnuit, asa ma simt bine, nu le gandesc in slava lui Dumnezeu, dar uneori imi zic "Asta cred ca ii place lui Dumnezeu, asa ca o s-o mai fac", "Asta nu-i pe placul lui Dumnezeu, cum sa o indrept?".
Gresesc. Dar am dorinta de indreptare (ma scuz eu cu nitica mandrie). Si nu este doar o dorinta. Indrept, indrept la mine. Ma necajesc tare ca odata indreptand la mine, nu s-a indreptat si la altul, si aici caut luciditatea aceea, sau intelepciunea, care sa ma invete detasamentul, sau mai simplu zis, sa nu mai ma consum pentru ceea ce nu tine de mine.
Iubesc oamenii si nu caut a judeca. Am inca in mine o naivitate care te poate face sa razi batjocuritor sau sa zambesti duios. Am descoperit si ca pot fi nemiloasa in raspunsuri, in atitudine cand sunt ranita, dar apoi ma caiesc, sufar in sinea mea. Dar trec repede peste, zicandu-mi ca este uman...

Cred ca daca as spune ca nu sunt practicanta, as exagera un pic si as da bine in cercul celor care te vad cu capul in sac daca saruti icoane, moaste. Mai degraba nu sunt o buna practicanta.
Dar am idee de un pic din toate si le accept cu draga inima si vreau sa le accept si cu buna-stiinta, adica sa inteleg de ce si pentru ce.
Citesc rugaciuni, particip la Sfanta Liturghie, la Sfantul Maslu, tin post. Uneori. De ce nu mai des? Din nestiinta, probabil, nu cunosc taina lor si importanta lor. Nu din lene. Nu din prejudecati.

Ma spovedesc? Da, la cativa ani, dar nu am un preot duhovnic. De ce? Ramane sa ma gandesc la acest lucru sau o fac acum cu voi. Stiu doar ca imi deschid inima complet, nu ascund pacate, desi de unele mi-e jena. Ma intreb de ce fac acestea, poate stiind ca nu ma voi mai spovedi la acel preot data viitoare. Probabil am cautat sa dau jos din povara, sa imi curat "apa", dar nu am cautat sa deviez directia, cursul apei.
Cred ca m-am spovedit de 4 ori. Doar unul dintre preoti mi-a dat un canon si mi-a spus grav "Dar ma ascultati, da?" Am tinut canonul? Da, ma straduiesc, desi nu imi iese in fiecare zi. Dar nu renunt. Voi primi ceea ce cer in urma canonului implit? Nu vad cum, desi cred cu tarie ca la Dummnezeu toate sunt cu putinta. Nu ma tin de canon pentru a primi ceea ce am nevoie, ce am cerut, ci ma rascoleste acest "Da', ma ascultati, da?" Spus foarte serios, grav, dar si plin de suras, empatie si speranta in acelasi timp. Deci, da, pot asculta de un parinte. Si mai ales ca este spre binele meu. Si spre credinta in Dumnezeu.

Ma opresc cu aceste reflectii. Deocamdata. Continui in intimitatea mea.
Daca aveti lucruri de adaugat, de comentat in legatura cu reflectiile mele, va citesc cu mintea deschisa. Mi-ar fi de folos si alte ganduri.

Last edited by apacurgatoare7; 25.09.2025 at 22:21:31.
Reply With Quote
Vechi 26.09.2025, 00:08:54
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Sunt 2 realitati la inceput paralele ,intre care exista o comuniune si un schimb permanent, ca intre 2 stele care comunica prin razele lor.

Aceste realitati sunt : gandul propriu si cuvantul (auzit din afara).

Pe acest thread le am avut pe ambele :cuvantul din afara exprimat de Cristian :rugaciunea citirea cartilor sfinte, slujbele, si sfaturi de comportare cu altii.

Si am avut si lumea dinauntru, exprimata de tine , in toata curgerea ei , ca un zgomot de izvor, cu diferite tonalitati.

Amandoua sunt la fel de importante, iar cand se unesc ,sub conducerea harului , apare credinta adevarata , cea din inima.

Nici una fara cealalta nu e vie, nici una fara cealalta nu e implinita.

Ce ar fi cuvantul adevarului ,fara oameni ,fara trairea lor, fara regretele , caderile si ridicarile lor, fara nemultumirea de sine, fara dorul de Dumnezeu?

Si ce ar fi omul fara a simti prezenta lui Dumnezeu in el si in jur, fara rugaciunea ca mod de dialog cu Dumnezeu, fara atingerea reala a Euhartistiei care este dragoste, fara ascultare ca mod de daruire?

Si pentru ca toate sa aiba un sens si relatia sa fie desavarsita , Dumnezeul Treimii , ne-a daruit al 3-lea punct al triunghiului : ceilalti.

Deci in ecuatia eu si Dumnezeu intervine a 3-a perspectiva : ceilalti .

Noi astia de pe aici ne bucuram ca ai vrut sa vii alaturi de noi, sa iti impartasesti cu noi gandurile , si sa te vezi ca intr-o oglinda pe tine refelectata in ceilalti.

Ii ziceam eu lui Iorest despre o carja stramba care sa o dai unui schiop macar sa aiba iluzia sprijinului , si ma asteptam ca el sa zica "cand un orb calauzeste pe alt orb , vor cadea amandoi in groapa"

Dar cred ca am putea adapta putin si am putea considera ca dintr-un schiop un chior si un surd, la un moment dat, chiar poti scoate un om intreg.
Reply With Quote
Vechi 26.09.2025, 00:51:29
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu traim izolati, suntem interconectati si starea aceasta imi da un confort, o protectie, parca sunt ca o ramura prinsa in invalmaseala apei curgatoare
Tocmai asta e problema, că internetul oferă doar iluzii, ai doar iluzia că ești interconectat, în realitate ești îndepărtat de acel om.
Chiar era pe bune că la o bătrână nu venise nimeni la înmormântare dintre prietenii de pe facebook, dar acolo avea „sute de prieteni”.

Dacă asculți un acatist pe net nu e ca și cum ai fost la Biserică, dacă stai tolănit în pat, cu cafeaua în mână e chiar păcat să stai așa ascultând Liturghia.
Dacă-l asculți pe Pimen Vlad sau vezi un documentar despre Muntele Athos, nu e ca și cum te-ai fi nevoit să ajungi până acolo.

E cea mai bună capcană asta a lui aghiuță, îți dă iluzia siguranței, a confortului dintre pereții casei și a unui întreg univers care ți se deschide, dar tu stai închis în colivie ca un scatiu și nici cu un deget nu miști cele ale mântuirii.

Și uite așa trece viața pe lângă tine și te întrebi ce ai făcut la x ani.

Citat:
Pe scurt, nu caut a ma trudi ca sa primesc bine. Poate ca binele este inainte, si apoi, vine truda care da bucuria binelui.
E vorba că nu înveți nici abc-ul dacă nu te strădui, e ca și cum vrei să ajungi la Universitate dar nu finalizezi nici gimnaziul, un creștin e un auto-didact care se șlefuiește mereu, către piscuri și mai înalte.

Citat:
Citesc rugaciuni, particip la Sfanta Liturghie, la Sfantul Maslu, tin post. Uneori. De ce nu mai des? Din nestiinta, probabil, nu cunosc taina lor si importanta lor. Nu din lene. Nu din prejudecati.

Ma spovedesc? Da, la cativa ani, dar nu am un preot duhovnic. De ce? Ramane sa ma gandesc la acest lucru sau o fac acum cu voi.
Tu e ca și cum ai vrea să te vindeci fără să ajungi la doctor, sau ai vrea să șofezi fără să faci ore de conducere.

Citat:
Cred ca m-am spovedit de 4 ori.
Blană, te-ai spovedit de 4x și ai vreo 30-40 de ani.

Citat:
Ma opresc cu aceste reflectii. Deocamdata. Continui in intimitatea mea.
Daca aveti lucruri de adaugat, de comentat in legatura cu reflectiile mele, va citesc cu mintea deschisa. Mi-ar fi de folos si alte ganduri.
Tu ai talent de compozitor literar poate, dar nu uita că acțiunea trebuie să aibă o finalitate, despătimirea, sporirea în Har, în înțelegere, primenirea sufletească, putem umple cu vorbe văzduhul, dar nu ne ajută cu nimic.

Tags
cuvant ziditor, pune bun inceput