Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.10.2025, 09:05:05
alexHurley98 alexHurley98 is offline
Member

Data înregistrării: 19.06.2023
Post Program de rugăciune

Bună, eram curios sa știu si programul vostru de rugăciune
De exemplu zilnic sau săptămânal sau cum îl aveți, ce rugăciuni spuneți într o zi etc
Reply With Quote
Vechi 16.10.2025, 09:37:20
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Cel mai bun program de rugăciune ar trebui să includă și participare săptămânală Liturgică, în plus pe lângă Sfânta Liturghie Duminicală, adică și o vecernie cu Litie Sâmbăta, și un maslu măcar pe săptămână și un acatist, urmat de o mini-cateheză Duminică seara.

Acasă dacă stai singur poate păcălești rugăciunea, când te rogi în obște nu poți să stai să faci altceva să mănânci, să bei, să asculți muzică, să stai mono-maniacal pe butonat telefonul etc.
Vechi 16.10.2025, 10:30:48
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Dacă cineva ți-ar spune cum și cât se roagă el, asta ar putea să-l facă să se mândrească, căzând în felul ăsta din har.

Bine este să-ți asculți duhovnicul, să-i ceri un program duhovnicesc potrivit cu râvna și posibilitățile tale. Cei mai mulți or să te îndrume către cartea de rugăciuni ori ceaslov. Rugăciunile de acolo sunt foarte bune, dar e posibil să nu-ți ajungă la inimă decât peste un timp, mai lung ori mai scurt.

Este bine să citim toate rugăciunile dimineții și toate rugăciunile de seară plus rugăciunile de la vremea mesei (înainte și după). Rugăciunea inimii ar trebui să ne însoțească pe tot parcursul zilei, ca o amintire că Hristos este mereu cu noi, iar alegerile – mai mărunte ori mai importante – să le facem ca în fața Lui.

La început s-ar putea ca efortul resimțit să fie mai mare decât mângâierea pe care o aduce rugăciunea, mintea să caute să scape către orice altceva, inima să rămână uscată... Persistând, însă, vor veni și roadele – la vremea lor, după ce am lucrat pământul, l-am udat, iar frunzele și-au primit porția de lumină. Se poate începe și cu mai puține rugăciuni, cele care ți se par mai potrivite pentru tine, iar restul să fie adăugate treptat, pe măsură ce și setea ta va crește.

Pe lângă rutina zilnică (care nu trebuie să se lemnifice, ci să aducă o conștientizare tot mai profundă), Canonul Sfintei Împărtășanii și rugăciunile de mulțumire ajută foarte mult la intrarea în starea de pocăință, dar și de recunoștință și nespusă bucurie prilejuită de împărtășire – care este bine să fie cât mai deasă, chiar săptămânală dacă duhovnicul îți dă binecuvântare.

Îndemnul fratelui Iorest cu rugăciunea de obște prilejuită de slujbele Bisericii – culminând cu Liturghia, bineînțeles – este cât se poate de bun, fără îndoială.

P.S. Rugăciunile de dimineață și de seară sunt elementare, spunându-le zilnic poți ajunge după o vreme să le știi pe dinafară în bună măsură... dar important este să le știi și pe dinlăuntru. Adică rugăciunea să nu o facem "la normă", cantitativ, ca pe o datorie de care trebuie să ne achităm în grabă. Mai bine mai puțin, citită mai rar, în liniște, meditând asupra fiecărui cuvânt, care așteaptă să-i fie descoperite înțelesurile adânci. În felul ăsta vom ajunge înțelegem că ele au fost scrise de oameni care au ajuns să întrupeze Evanghelia în carnea lor, care respirau în Duhul Sfânt, iar aceste rugăciuni ne unesc și cu ei, care au luptat și au biruit, și între noi, cei care suntem încă în faza luptei duhovnicești.

Aș mai adăuga că nu cred că fiecare ar trebui să se simtă dator să se roage după toată rânduiala, pentru că înclinarea către rugăciune – sau lipsa ei – ține și de temperament, cei introvertiți făcând-o cu mai multă ușurință, în timp ce unui extrovertit s-ar putea să i se potrivească o altă modalitate de a-i sluji lui Dumnezeu. De aceea este importantă consultarea unui duhovnic experimentat, care să se priceapă la sondarea sufletului fiecăruia.

Last edited by CristianR; 16.10.2025 at 11:24:15.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2025, 22:53:06
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Rugaciunea la mine nu vrea sa se inscrie intr-un program. Desi as dori dimineata si seara .
Folosesc rugaciiunile dedicate pentru asta, si desi sunt aceleasi , parca mereu mai inveti ceva din ele.

Mai incerc sumar inainte de masa, macar o rugaciune scurta,si incerc sa ma lupt cu mine daca nu vreau sa ma rog,nici nu vreau sa mananc.
Desi ar fi buna si rugaciuine de multumire, dupa masa, ca si asa multumim putin.

Daca ai canon de la duhovnic iti mai poate da acatiste sau psalmul 50 sa le mai adaugi zilnic,cel putin la inceput .

Imi e mai usor sa citesc acatistul Domnului ,am incercat in premiera si acatistul Maicii Domnului.
Daca ai vrea sa citesti si acatiste de sfinti, iti recomand cu caldura sa citesti viata lor inainte, caci asa ii vei cunoaste, si rugaciunea va veni din respect sincer.

e la liber insa rugaciunea particulara ,din mintea ta, bineinteles daca iti vine. Mie oricat am citit de mult, mai mult de "Doamne Iisuse Hristoase ai mila de mine" , nu imi vine.

De aceea e nevoie de cuvinte scrise,pentru ca in mintea noastra ( a se citi a mea) e un mare gol duhovnices. Nu ne pricepem sa spunem cuvinte de lauda si multumire de la noi , pentru ca nu avem har. Dar citind ale celor ce au avut, in care regasesc si nevoile mele , treptat trag nadejde ca voi putea spune si eu in mine ceva asemanantor, sau macar sa imi ramana in minte acelea.

Oricum uneori cand am o nevoie puternica dar nu stiu ce sa zic, ma rog si fara cuvinte, doar asa ca si stare .

Fericiti care puteti urma un program .
Reply With Quote
Vechi 17.10.2025, 07:03:47
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alexHurley98 Vezi mesajul
De exemplu zilnic sau săptămânal sau cum îl aveți, ce rugăciuni spuneți într o zi etc
Programul meu de rugaciune consta în felul următor:

Rugaciunea Dimineții din cartea "Dai Voința iei Putere" + Rugăciunile către Îngerul Păzitor, Rugăciunea pentru izbăvirea de boala plus Rugaciunea de încredințare în Voia Domnului (Ambele din cartea Dai Voința iei Putere).

Rugaciunea Sf. Efrem Sirul:
https://doxologia.ro/rugaciunea-sfantului-efrem-sirul

Rugaciunea de fiecare zi Sf. Părinți de la Optina:
https://doxologia.ro/rugaciunea-de-f...i-de-la-optina

Rugaciune la Maica Domnului pentru potolirea intristarilor:
https://doxologia.ro/rugaciune-catre...-intristarilor

Rugaciune pentru ocrotirea tuturor copiilor, născuți si nenăscuți, către Sf. Stelian Plafagonul:
https://doxologia.ro/rugaciune-catre...lor-al-mamelor

Mai citesc de asemenea si "Rugaciune la Maica Domnului Grabnica Ascultătoare" si "Rugaciune puternica la Maica Domnului" (le găsești în documente atașate) si, pentru concluzionare, Rugăciunile extrase din cartea "Rugăciunile dupa Vecernie", textele fiind publicate pe lataifas.ro:

https://lataifas.ro/religii-si-credi...r-la-dumnezeu/

https://lataifas.ro/religii-si-credi...nghel-gavriil/

https://lataifas.ro/religii-si-credi...anghel-rafael/

Sa iti ajute Bunul Dumnezeu sa iti fie de folos una dintre Rugăciunile pe care le am în programul de rugăciune. Amin!
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 17.10.2025, 07:35:09
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alexHurley98 Vezi mesajul
Legat de postarea pe care am făcut-o anterior, atașat te rog sa găsești atașamentele în legătură cu cele doua rugaciuni la Maica Domnului. Doamne Ajuta!

Cat despre cand se desfășoară acest program de rugaciune al meu. Dimineata cand ma trezesc. Ma ajuta sa merg mai departe în fiecare zi :).
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Răspunde