Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Iudaismul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2025, 08:33:38
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit Literele Vav si Hey

35. Litera Vav a intrat și a spus: „Ar fi bine să creezi lumea cu mine, deoarece eu sunt o
literă din Numele Tău HaVaYaH (Yod-Hey-Vav-Hey).” Creatorul a răspuns: „Vav, atât tu
cât și litera Hey ar trebui doar să fiți mulțumite că sunteți conținjte în Numele Meu. Acesta
este motivul pentru care Eu nu voi crea lumea cu proprietățile voastre”.Deși litera Yod a exprimat o cerere similară, Vav a gândit că Yod s-a întors în jos datprită mărimii
sale excesive (forța spirituală). De aceea, Vav a pretins că ar fi bine ca lumea să fie creată cu
proprietățile sale, în concordanță cu literele Vav-Hey din numele HaVaYaH, cu Lumina Cerească
a lui Bina (Ima) a lumii Atzilut.

Creatorul a dat același răspuns pe care l-a dat literei Yod – pe care a restricționat-o spunându-i lui
DaY (Dalet-Yod): „Oprește-te la litera Shin și nu merge mai departe, astfel încât forțele impure sa
nu se lipească de tine”. De aceea, literele Vav și Hey nu sunt potrivite ca lumea să fie creată cu
proprietățile lor, deoarece ele au nevoie de protecție împotriva forțelor impure.
Sfira Tifferet este descrisă de marea literă Vav (Vav cu un cap), deoarece are toate cele șase (Vav)
Sfirot: Hesed-Gevura-Tifferet-Netzah-Hod-Yesod. Yesod este Sfira responsabilă de trecerea
Luminii de la ZA la Malchut. Acesta este motivul pentru care are aceeași Lumină ca în Malchut –
NHY fără HGT și tot aceasta este cauza pentru care Yesod este numit micul Vav (Vav fără un
cap).
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote