![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
|
Dacă în postarea ulterioară am recomandat un documentar de excepție,pe care l-am urmărit doar pe jumătate deocamdată,azi noapte după ora 2.Cealalta jumate o păstrez pentru o alta noapte.
Adică sper să vă faceți timp să o urmăriți, fiindcă unele secvențe efectiv m-au dus direct in literatura rusă. Această abilitate a rușilor de a crea profunzime, rezistență,chiar dramă însă nu victimizată,ci o metadrama mai degrabă a rezilientei,de la care toți avem ceva de învățat. Adică nu are rost să atrag atenția asupra supremației,politice ,statale,literare,muzicale și chiar artistice a Rusiei,la nivel mondial. Dar o să o fac din nou… În literatura nimeni nu este peste Tolstoi,care încă este puntea peste care încă nu pot sa trec deocamdată,și mai am timp până îmbătrânesc sau mor să-l tot abordez. Pur și simplu imediat ce îl citesc îi simt măreția,o vad,o ating,dar parcă încă nu mă simt pregătit să-l consum. Despre Dostoievski,ce sa mai zic,am devorat Frații Karamazov la 17 ani. Continuam cu Mihail Bulgakov, Vladimir Nabokov,Maxim Gorki și mai sunt destui. Trecem la muzică,și mulți poate nu v-ați gândi că Rusia are cea mai bună muzică din lume. Ei bine, forțat ar fi un loc 1,însă asigurat are locul doi, că pe unu este Germania. Vă miră așa-i că două țări că Germania și Rusia au cea mai bună muzică din Lume. Nu știu câți ați auzit de Igor Stravinsky,dar toți ați auzit de Ceaikovsky,și mai puțini de Rahmaninov,și mai sunt…. Căutați pe YouTube Dance of the Knights, să vă lămuriți de altul despre care iar nu prea știu mulți. Revenind la Igor,ei bine el a revoluționat muzica clasică,a inspirat Hollywood, Jocuri video etc, desigur din punct de vedere muzical. În fine,nu vreau neapărat să fac iar o pledoarie a culturii ruse,dar de ceva ani,pare așa in umbră,în favoarea kitschului occidental de consum. Acum trecem la Orientul Mijlociu,unde oricât aș aprecia Iranul,nu mă pot tăia in doua fiindcă câteva procente în plus am față de Israel. Pentru cine dorește să mai iasă din producțiile occidentale, că recomand un serial numit Fauda, israelian și îmi recomand și mie încă unul ,pe care îl voi începe chiar azi, numit Tehran,care vizează fix ce se întâmplă ACUM. În privința Iranului,are cele mai frumoase filme din lumea islamică,unul din preferatele mele este A separation… Ne-am intoxicat prea mult cu Hollywood,și subcultură, consum de masă și alte mizerii… Hai sa aruncăm în ochi și spre Răsărit! PS Așa un fragment de introducere sau reascultare pentru cei familiarizați https://youtu.be/qVA1ieo9Js4?is=XHNRSBnR4JmJHRiK PS 2 https://youtu.be/SvuitFzDxDg?is=G4sXofJ4Z1VCrH0d Desigur preferata mea rămâne asta,iar o împărtășesc, că n-am cum să nu . Rahmaninov interpretat de nemți:)) Ce poate ieși decât perfecție PS 3 https://youtu.be/Ez2svbysu-Q?is=RdlWprH7mnZE8-fG Mda,nu mă pot abține să nu împărățesc iarăși a nu știu câtă oară și o BIJUTERIE. Din partea lui Ceaikovsky, din nou, pentru tot sufletul ortodox și nu numai, cântat de Cel mai Tare cor care a existat vreodată pe fata pământului, deși în esență într-o perioadă a URSS.
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 07.03.2026 at 13:28:28. |
|
|