![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
https://www.facebook.com/mihaela.bil...7344588321182/
Uleiul de palmier - o escrocherie la scara planetera Timp de secole grasimea din farfuriile noastre a provenit de la animale: unt, branza, untura, carne, oua. Semintele si fructele bogate in ulei (floarea soarelui, masline, rapitza, nuci) completau acest aport. De cateva decenii insa, uleiul de palmier a luat locul fruntas pe masa noastra.De ce? Pentru ca este cel mai ieftin si mai productiv din lume! Pentru a obtine 10 tone de grasime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Daca ar trebui sa asiguram ratia calorica a 100 persoane timp de un an, am avea nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de grau, 6 de rapita sau si mai rau, 8 hectare de iarba pe care sa o pasca vacutele.Oricum am calcula, palmierul e "castigator"detasat Ca sa nu mai vorbim de caloriile din palmier care nu au valoarea/savoarea celor din grau sau lapte. Plantatiile intensive de palmieri au inlocuit rapid padurea tropicala,fapt ce constituie o adevarata catastrofa ecologica. Uleiul de palmier este lider mondial la consum,chiar daca voi nu l vedeti ca atare pe raftul supermarketului. Margarina, semipreparatele, biscuitii sau cerealele de mic dejun, toate contin ulei de palmier. Termenul sub care se ascunde pe orice eticheta este acela de "ulei vegetal",deci fugiti de orice produs unde nu este precizat tipul de grasime folosit, daca e vegetal inseamna ca e palmier ![]() Catastrofa ecologica este dublata si de una nutritionala pentru ca, dragii mei, daca e vegetal nu inseamna ca e si sanatos. Am sa va povestesc in curand si despre relatia reala dintre grasimile alimentare si colesterol, insa acum vreau sa stiti ca intalnirea dintre plantatorii malaezieni de palmieri si chimistii occidentali a deschis era margarinei. La mijlocul secolului trecut industria sapunului si a detergentilor s a reconvertit in industrie alimentara iar produsul creat a fost margarina, din simplu motiv ca tehnologia de fabricatie este aceeasi!!