Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.04.2026, 05:56:33
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul

Eu m-aș bucura să găsesc scris la alții un jurnal de post, încercări reușite, poticniri, retrageri, abateri, răzbateri etc.

Singurul de la care m-am putut inspira era Remus Emilian, am zis că dacă el poate, poate oricine și a fost și el ca un imbold.

Sunt atâtea informații ascunse despre Post de zici că e ceva secret, nu găsești o carte despre post scrisă de călugări, episcopi, lucruri practice de la A-Z pe zile, luni, ani, anotimpuri, genetic, constituție biologică, zonă geografică, nu mă refer la cărți de bucate.

Am înțeles de la Cezar Elisei că prin fosta zonă sovietică și Germania erau tabere de post cu apă și oamenii împărtășeau impresii, efecte șamd.
Acele tabere de post (despre care am auzit și eu) mi se pare că au fost demarate mai mult din spirit comercial, cu scopul de a mai umple o mică nișă aducătoare de profit, în speranța creșterii interesului mulțimii în urma obținerii de vindecări/însănătoșiri în afara sistemului de sănătate, speculând oarecum o calitate a organismului omenesc, autofagia, adică consumarea de către organismul omenesc ”înfometat” (în post) a propriului țesut biologic ca hrană începând cu celulele cele mai nesănătoase, astfel purificându-se.

Cred că se poate înțelege destul de bine, citind Romani14, de ce nimeni nu a scris deja un ghid despre post, pentru același motiv pentru care nimeni nu a desenat până acum un chip al lui Dumnezeu, fiindcă omul este subiectiv și comentează la orice, astfel că desăvârșirea e dincolo de orice chip.

Dacă postul ar fi instituit pentru a obține beneficii, ghidul ar trebui să conducă irevocabil la rezultate garantate, altfel urmând a aduna mai mult blesteme. Postul deci, nu promite nimic, un contra-argument solid fiind orice opinie medicală.

3. Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.(Rom14,3)

Mă bucur că ai găsit în Remus Emilian un ajutor care te susține.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote

Tags
ajunare, dezlegarelaulei, fasting, manastire, post