Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.04.2026, 23:31:09
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit Intrebari despre inviere

Recitind cu atentie din catehism despre Inviere mi-am notat cateva intrebari.
Le redau mai jos asa cum mi-au venit

-Era viata după moarte și înainte de Iisus, chiar daca în iad, caci zice ca s-a coborât la iad si a propovaduit acelora.

- Daca iadul a existat inca de la inceput, de la Adam,pedeapsa morții totale in urma pacatului neascultarii , ar fi fost mai grea decât iadul?

-Ar putea Dumnezeu distruge complet creatia Sa?

-Exista rai și înainte de Iisus conform pildei saracului Lazar (sanul lui Avraam)?

-Învierea se refera la apariția raiului ,sau la învierea cu trupul?
Sau poate la o anumita dezvoltarea a ideii de rai care era si inainte.

-Dupa judecata particular oamenii pot merge în rai doar după venitrea lui Iisus?

-De ce e important învierea cu trupul,de ce nu ajunge viata vesnica cu sufletul ,mai ales daca ar fi în rai?

E mai mult o responsabilitate pt ca păcate și faptele bune au fost în trup? Sau e o stare siuperioara a fi in trup decat a fi doar suflet?

E pt ca omul asa a fost creat de la incweput , cu trup,si e ca si o continuare a vieții lui Adam ,implinite insa in vesnicie ?

Are nevoie sufletul, duhul de spațiu circumscris , de un trup?
Nu exista duhuri fara concentrare intrun loc numit trup.

Înțelegerea mea inainte când auzeam pasajul " cei morți din morminte vor auzi glasul Fiului și vor învia"era ca nu ar fi fost conștienți cei morti,ar fi fost intr-un fel de neant , si dupa Iisus apare constienta dupa moarte, dar care poate fi spre viata sau spre chin

Aceasta rimeaza cu necunoscuta zilei de azi daca urmează ceva dupa moarte sau sau e neant.
Ce ar fi mai rau, iad șau neant.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 06:14:15
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Orice creștin pe față sau în subconștient este în așteptare.

Ce fel de așteptare?

Well, așteptarea celui sau CELOR care vor veni în curând să ne lămurească, precum Iisus a lămurit-o pe femeia samarineancă, care vorba aia, era o goima( din rândul neamurilor), nici de neam iudeic nu era.

Îi așteptăm cu nerăbdare pe Ilie, Moise, Iisus, pe Apostolii care nu au murit “ unii dintre voi nu veți gusta moartea”,

“Adevărat vă spun că unii din cei ce stau aici nu vor gusta moartea până nu vor vedea pe Fiul omului venind în Împărăția Sa.” Citește Matei 16.

și cine o mai fi invitată la “ petrecerea finală” sau poate nu e finala, DOAR Dumnezeu știe.

Și da Iustin, plecarea pe alte tărâmuri conștient și în trup este într-adevăr cea mai înaltă formă de induhovnicire care apare mai în toate religiile lumești.

Restul …așa cum ziceam, urmează să le lămurim cu reprezentanții forumurilor superioare …când ne VOR ONORA CU PREZENTA.

Până atunci totul rămâne la nivel de păreri….parerea mea:)
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 08:41:10
Senior Member

Implicit

Te as contrazice aici, ca e un punct esentiial.

Unele din afirmatii de la care am plecat despre inviere si viata venica sunt certe si deja existente , caci de aceea avem o Biserica si de aceea ea e calauzita de Duhul Sfant ca sa ne dea adevarul.

Altfel de ce mai era nevoie de revarsarea Duhului, daca adevarul putea veni de la oameni, si puteau interpreta ei cum vroiau scripturile

Intrebarile care le pun, le pun in continuarea acelor adevaruri , pentru a intelege mai bine

Ce stim sigur:

Iisus a inviat cu trupul sau omenesc, dar care acum e transformat , nemaivand nevoi si neputinte si moarte.

In plus e total strabatut de dumnezeire acel trup si sade pe tronul slavei, alaturi de Tatal

Doar datorita acestei invieri in trup , oamenii vor primii si ei invierea in trup , dar la sfarsitul lumii

Pana atunci sufletul lor, care e vesnic, va astepta in rai sau iad , functie de o prima judecata care i se face , imediat dupa moarte

De mentionat ca in aceasta faza sufletele inca mai pot fi scoase din iad , prin rugaciunile celor in viata ,urmasii aceluia
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 21:50:54
Senior Member

Implicit

Citat:
Hristos a inviat din morti,
Cu moartea pe moarte calcand
Hristos a omorat moartea, prin moartea Sa.

Celor dinainte de El?
Da , pentru ca cei ce au facut binele dintre non-iudeii vor fi judecati dupa constiinta si faptele lor.
Iar cei ce au facut raul vor duferi si in trup ,nu doar cum suferisera pana atunci prin moarte

Celor de dupa El?
Da, pentru ca cei care vor crede in Hristos, vor lupta indoit impotriva pacatului:
Odata pentru ca aduce moarte , a 2-a oara pentru ca aduce cea mai mare pedeapsa de dupa inviere , si anume despartirea de Hristos.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 21:58:34
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Ne salvează doctor Emilian într-o discuție cu un puști de liceu animată cu grafică Chat GPT -AI în stilul graficii Trumpete alături de Iisus în luptă cu infidelii persani:

https://www.facebook.com/emilian.rem...ibWaMEUXpFp9rl

Fapt real (poza cu ChatGPT). Un elev de clasa a X-a îmi zice:
- Domnu’ da’ de ce noi spunem Hristos a înviat și cu moartea pe moarte călcând, că a învins moartea, dar noi totuși murim? De ce noi încă murim? Nu e normal.
- Dragă frate, din 3 mari motive:
1. Întâi, pentru că așa au ales Adam și Eva în Rai, să cunoască răul și deci sa cunoască și moartea, să moară. Le-a spus Dumnezeu, că dacă vor mânca din fructul oprit, vor muri.
2. Apoi pentru că și Hristos a gustat moartea, ca prin El, firea umană să învingă moartea, cine crede în El va trece de la moarte la viață, spune Evanghelia, de aceea și noi trebuie să gustăm moartea.
3. Și apoi, cel mai important, pentru ca să se deosebească răul de bine, fiecare să aleagă și apoi răul/răutatea, să nu fie veșnic, să nu mai facă rău veșnic celor buni. Viața aceasta e de testare, să alegem cum vrem să fim, răi sau buni, e de triere, de cernere, apoi în Viața adevărată, veșnică, cei buni cu cei buni, cei răi cu cei răi, ca cei buni să nu mai sufere răul, de la nici o formă de răutate. De aceea e bine să murim, e normal să murim. Fiindcă nu asta e adevărata viață, ci Aceea, Veșnică, în care nu vom mai pătimi dureri și suferințe, „Hristos va șterge toată lacrima de pe fața tuturor“ și nici un rău nu va mai fi.
- Aha! Bine. Cred că înțeleg. Mulțumesc.
- Mă bucur. Să-ți fie de folos spre mântuire. Mulțumim lui Dumnezeu.

________-

Mulțumim doctor Emilian, ne faci ziua mai bună!
Chapeau bas!
Vechi 18.04.2026, 22:06:23
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Te as contrazice aici, ca e un punct esentiial.

Unele din afirmatii de la care am plecat despre inviere si viata venica sunt certe si deja existente , caci de aceea avem o Biserica si de aceea ea e calauzita de Duhul Sfant ca sa ne dea adevarul.

Altfel de ce mai era nevoie de revarsarea Duhului, daca adevarul putea veni de la oameni, si puteau interpreta ei cum vroiau scripturile

Intrebarile care le pun, le pun in continuarea acelor adevaruri , pentru a intelege mai bine

Ce stim sigur:

Iisus a inviat cu trupul sau omenesc, dar care acum e transformat , nemaivand nevoi si neputinte si moarte.

In plus e total strabatut de dumnezeire acel trup si sade pe tronul slavei, alaturi de Tatal

Doar datorita acestei invieri in trup , oamenii vor primii si ei invierea in trup , dar la sfarsitul lumii

Pana atunci sufletul lor, care e vesnic, va astepta in rai sau iad , functie de o prima judecata care i se face , imediat dupa moarte

De mentionat ca in aceasta faza sufletele inca mai pot fi scoase din iad , prin rugaciunile celor in viata ,urmasii aceluia
Nu, nici nu punem in discuție Adevărul și veridicitatea minunilor, inclusiv coborârea în Iad, totul a fost ȘI ESTE cât se poate de real.

Ce menționăm mai sus, referitor la așteptare, la ce facem acum, este dorința de a repeta ceea ce ne a dat exemplu Hristos prin diversele prezente stări și mod de viață care au condus la MODELAREA PENTRU NOI a tuturor acestor MINUNI, care țin de lumea și realitatea IRAȚIONALĂ.
ACOLO Iisus ne a recomandat să ajungem prin acel îndemn de neuitat:

“ Îndrăzniți, Eu am biruit”

“ V-am spus aceste lucruri ca să aveți pace în Mine. În lume veți avea necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea.” Citește Ioan 16 · Ascultă Ioan 16.

Cu alte cuvinte …oameni buni, stați calmi și fără teamă, cu pace, ce am făcut Eu, puteți reproduce și voi…indiferent de câte obstacole și suferințe veți întâmpina. Asta vrem!

Cu alte cuvinte eu îmi doresc în prezent, nu trecut, PRIN CUNOAȘTERE DIRECTĂ, nu prin intermediari, să biruiesc ceea ce a biruit Iisus, să răspund ÎNCURAJĂRII LUI, de a experimenta aici și acum emoția minunilor.

Nu am nevoie să mă înconjor de forțe și oameni care să mă descurajeze, și să-mi povestească basme cum ca nu se poate de cat de păcătos sunt, mai ales ca vin vremuri interesante, absolut fenomenale ale revărsării duhului peste noi toți, energie din plin pentru perceperi noi, iraționale ale universului.
Tu realizezi chestia asta Iustin?

Îți dai tu seama ca Hristos, PRIN EXEMPLU PROPRIU, dar denaturat mai târziu de învățăturile CROITE FIX pentru bogații lumii, ne învață cum să biruim sclavageala la corporații și societăți, pentru stapani, cum să nu mai fim robii banului.

Last edited by cozia; 18.04.2026 at 22:16:28.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 22:23:29
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Nu, nici nu punem in discuție Adevărul și veridicitatea minunilor, inclusiv coborârea în Iad, totul a fost ȘI ESTE cât se poate de real.

Cu alte cuvinte eu îmi doresc în prezent, nu trecut, PRIN CUNOAȘTERE DIRECTĂ, nu prin intermediari, să biruiesc ceea ce a biruit Iisus, să răspund ÎNCURAJĂRII LUI, de a experimenta aici și acum emoția minunilor.

Nu am nevoie să mă înconjor de forțe și oameni care să mă descurajeze, și să-mi povestească basme cum ca nu se poate de cat de păcătos sunt, mai ales ca vin vremuri interesante, absolut fenomenale ale revărsării duhului peste noi toți, energie din plin pentru perceperi noi, iraționale ale universului.
Tu realizezi chestia asta Iustin?
Cea mai mare minune care ne-a dat-o Iisus pare a fi exact asta Invierea Sa.
Nu o spun eu ci El :
"Un neam viclean si poreacurvar cere un semn , dar nu i se va da alt semn decat semnul prorocului Iona. caci asa cum Iona a stat 3 zile in chit...."

La fel si Biserica, prin alegerea acestui evenimnent ca sarbatoare a sarbatorilor arata ca prin inviere am fost dezlegati de pacatul originar, pentru care am primit moartea ,care pana atunci nu era in planul creatiei.

Aplicand putin la cazul tau ,cu dorinta de a vedea minuni directe , oare nu ai vrea sa analizam putin aceasta Inviere? Caci teoretic asta ar fi raspunsul dorintei tale care o spui de atata timp pe forum, ca ai dori ca Dumnezeu sa ni se adreseze cu minuni directe.

Minune mai mare ca asta nu a existat si nu va exista , a fost atat de puternica semnificatia ei , incat de aceea de la inviere incoace Hristos nu a mai fost nevoie sa se arate celor multi si sa faca alte minuni ( cu mici exceptii), desi pana atunci o facuse si facuse sute de minuni asa cum ai dori tu ,pentru iudei.

Gandeste te in sinea ta, "Oare Invierea nu este aceea minune asteptata?" , si spune ne apoi raspunsul
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 22:28:20
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Ne salvează doctor Emilian
Da sunt lucrurile din dogmatica doar punctul 3 e putin mai original si pedagogic explicat. Caci trebuie sa separam pe cei buni de cei rai, dar asta nu inseamna automat ca noi suntem printre cei buni asa cum se exprima acolo. A constientiza raul si a face binele este adevarata lupta, nu e de la sine inteleasa.

Dar Invierea ne trezeste exact la aceasta lupta.

Tu ai vreo opinie sau nelamurire legata de viata de dincolo in afara de textul postat, sau cum vezi moartea ,eventual cea dinainte de Hristos ?
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 22:45:12
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Cea mai mare minune care ne-a dat-o Iisus pare a fi exact asta Invierea Sa.
Nu o spun eu ci El :
"Un neam viclean si poreacurvar cere un semn , dar nu i se va da alt semn decat semnul prorocului Iona. caci asa cum Iona a stat 3 zile in chit...."

La fel si Biserica, prin alegerea acestui evenimnent ca sarbatoare a sarbatorilor arata ca prin inviere am fost dezlegati de pacatul originar, pentru care am primit moartea ,care pana atunci nu era in planul creatiei.

Aplicand putin la cazul tau ,cu dorinta de a vedea minuni directe , oare nu ai vrea sa analizam putin aceasta Inviere? Caci teoretic asta ar fi raspunsul dorintei tale care o spui de atata timp pe forum, ca ai dori ca Dumnezeu sa ni se adreseze cu minuni directe.

Minune mai mare ca asta nu a existat si nu va exista , a fost atat de puternica semnificatia ei , incat de aceea de la inviere incoace Hristos nu a mai fost nevoie sa se arate celor multi si sa faca alte minuni ( cu mici exceptii), desi pana atunci o facuse si facuse sute de minuni asa cum ai dori tu ,pentru iudei.

Gandeste te in sinea ta, "Oare Invierea nu este aceea minune asteptata?" , si spune ne apoi raspunsul
Mereu revenim la : “ Ferice de cei ce au crezut și nu au cercetat”

Este adevărat, însă aici completarea care se înțelege și este de bun simț, este ca cei care au crezut, deja învinsese-ra lumea, nu aveau nevoie de nu știu ce cercetări redundante pentru ei, nu?!

Adică aveau putere sau urmau să o primească la 50cime, puteau face minuni, puteau vindeca, învia pe alții din morți, și câte și mai câte de care nu știm dintre care unii nici nu au cunoscut moartea, adică SE ALFLA PRINTRE NOI.

Da învierea este cea mai de seamă minune, dar tot adevărat este ca vrei să știi și să vezi detalii, să poți retrăi și tu.
Omul lui Dumnezeu nu trăi numai din descrieri de la alții.
Vrea să simtă și el pe pielea lui, nu?
Ca altfel ce fel de viață este aia?

Cum ar fi fost ca Hristos să stea și NUMAI sa ne povestească despre pățania lui Iona, care a fost înghițit de Kit timp de 3 zile, după care a înviat, și nimic altceva, nimic REZERVAT NOUĂ ca intelegere prin cunoaștere directă, așa în ideea întăririi credinței în irațional….ca nu totul trece prin Mamona, ci

Există și o alternativă lumii taxelor și a impozitelor, a muncii pe plantație, lume Mamonei.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 22:59:39
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Mereu revenim la : “ Ferice de cei ce au crezut și nu au cercetat”

Da învierea este cea mai de seamă minune, dar tot adevărat este ca vrei să știi și să vezi detalii, să poți retrăi și tu.
Omul lui Dumnezeu nu trăi numai din descrieri de la alții.
Vrea să simtă și el pe pielea lui, nu?
Ca altfel ce fel de viață este aia?

Cum ar fi fost ca Hristos să stea și NUMAI sa ne povestească despre pățania lui Iona, care a fost înghițit de Kit timp de 3 zile, după care a înviat, și nimic altceva, nimic REZERVAT NOUĂ ca intelegere prin cunoaștere directă...
Poate ca invierea cuprinde in ea si experimentarea de care zici.

Caci invierea nu foloseste la nimic daca nu inviem de la pacat la viata.

Fara lupta cu pacatul si iesirea din moartea care este viata noastra , invierea este doar osanda pentru noi

Deci iata ,ca si cea mai mare minune e inutila , daca nu ne schimba atitudinea .

Daca maine vei vedea un om vindecat de un sfant poate fiind chiar din familia ta sau tu, ca sa nu te poti indoi, tu zici ca vei crede, si ca e semnul de care aveai nevoie.

Dar acest semn tot la aia ar trebui sa te ajute, sa scapi de pacate. Degeaba vezi o minune cu ochii tai , daca nu idnetifici si lupti cu pacatul din viata ta,nu te va ajuta la nimic.

Si atunci vii si spui: Da, dar daca as vedea o minune as fi mai intarit in lupta cu pacatul, l-as birui ,ca as stii pentru ce lupt.

O vindecare miraculoasa, da ,te poate ajuta in lupta de schimbare a vietii.
Dar dupa vindecare cat mai tine viata ta ? 50 maxim 100 de ani?

Nu e mai simplu sa te bucuri de minunea care ne-a deschis portile vesniciei, si a omorat moartea , intai din constiinta noastra moartea care ne-o aduce pacatul , si apoi moartea fizica?

Nu e aceasta cea mai mare minune sa simti ca iti poti invinge pacatele prin calauza care ti-o da simpla credinta in Inviere?

Nu e credinta mai tare ca vederea?

Nu e vesnicia mai tare ca lumea simturilor?

Nu e Hristos in toate si in cei orbi si in cei ageri la vedere?
Reply With Quote
Răspunde