Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.02.2019, 10:40:35
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Vezi cam ce aiureli ai in cap?
Si ai venit aici sa dai lectii.

Pentru tine, deci, Dumnezeu Tatal nu este Dumnezeu adevarat.
Unde vrei sa ajungi cu astfel de erezii nemaiauzite nici macar la iehovisti, ereticii ereticilor?

Baga la cap, sa stii pe viitor:
- Dumnezeu Tatal este Dumnezeu adevarat
- Dumnezeu Fiul este Dumnezeu adevarat
- Dumnezeu Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat.

Asta cred crestinii.
asa cum am mai spus pe un alt topic, fiecare cu pasarica lui, numai ca la unii, pasarica "evolueaza"
Vechi 20.03.2019, 21:23:17
Andrei50 Andrei50 is offline
Member

Data înregistrării: 14.03.2018
Smile

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Ca tot vorbeam eu despre reforme si abordări mai directe si concrete ale spiritualității uite ca am găsit ceva..https://youtu.be/zka4DUYeJ5g
Si ca sa nu se lase mai prejos nici romanul nostru...https://youtu.be/oNgU2NyUwd8.....Plus o ieșire "apostolica" in lume...[url]https://youtu.be/y8-GuyWwDfE..... deci asa in mare par niste descendenți ai penticostalilor cu apucături de martorii lui iehova sub bagheta regizorală a lui Dynamo sau chris angel...Însă poate nu e doar atat...

Hai ca pun linkurile aici.... https://youtu.be/y8-GuyWwDfE

https://youtu.be/oNgU2NyUwd8

Mda...tot aiurea le-am pus:))
Sa vedeti daca vreti pe youtube un clip ,,Semnificatia duhului sfant,, este prezentarea la o carte a lui Isidor Martinca , unde se explica semnificatia duhului sfant atat in Vechiul Testament cat si in Noul Testament.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2019, 17:35:48
Andrei50 Andrei50 is offline
Member

Data înregistrării: 14.03.2018
Smile

Citat:
Ca tot vorbeam eu despre reforme si abordări mai directe si concrete ale spiritualității uite ca am găsit ceva..https://youtu.be/zka4DUYeJ5g
Si ca sa nu se lase mai prejos nici romanul nostru...https://youtu.be/oNgU2NyUwd8.....Plus o ieșire "apostolica" in lume...[url]https://youtu.be/y8-GuyWwDfE..... deci asa in mare par niste descendenți ai penticostalilor cu apucături de martorii lui iehova sub bagheta regizorală a lui Dynamo sau chris angel...Însă poate nu e doar atat...

Hai ca pun linkurile aici.... https://youtu.be/y8-GuyWwDfE

https://youtu.be/oNgU2NyUwd8

Mda...tot aiurea le-am pus:))
Dar uita-te pe youtube la clipul ,,Semnificatia duhului sfant,, este un argument sau citate dintr-o carte de cultura generala despre semnificatia duhului sfant atat in Vechiul Testament cat si in Noul Testament. Isidor Martinca , se poate gasi cartea dansului,,,
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 15:45:34
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

https://youtu.be/har4itYxlBg?is=7e_GfPPD2s-TaO0R

Am lăsat un link cu cea mai ....

Nici nu știu cum să o numesc...

Cred că așa arată Biserica lui Iisus Hristos unde se coboară Duhul Sfânt.

Dintr-o adunare de acest gen as vrea să fac parte și as vrea sa particip la așa ceva.

Cred că este singură dată de multi ani,unde o mișcare carismatică,practic un stadion întreg este umplut de Sfântul Duh și îi cântă toți lui Dumnezeu.

Despre asta ar trebui să fie vorba în Biserica lui Iisus.

Fiindcă trecând peste toate dogmele, doctrinele, canoanele, până la urmă

MANIFESTAREA

Asta contează!

Și cred că aceasta va fi viitorul Creștinismului!

Sincer cel mai puternic material de pe YouTube văzut de mine,cel puțin în privința Creștinismului....

Și nu sunt genul ușor impresionabil său ușor de păcălit..

Chiar cred că arată manifestarea Sfântului Duh,dar de Iisus peste Biserica Sa...

Dincolo de religie, cult, confesiune.... Biserica este formată din oameni...

Până în prezent videoclipul de mai jos era reperul meu de manifestare a masă Sfântului Duh.

https://youtu.be/XMvLgr9U3c8?is=uh0dWN_oyRHM8b8T

Last edited by Seraphim7; 18.04.2026 at 16:15:48.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 19:38:40
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
https://youtu.be/har4itYxlBg?is=7e_GfPPD2s-TaO0R

Am lăsat un link cu cea mai ....

Nici nu știu cum să o numesc...

Cred că așa arată Biserica lui Iisus Hristos unde se coboară Duhul Sfânt.

Dintr-o adunare de acest gen as vrea să fac parte și as vrea sa particip la așa ceva.

Cred că este singură dată de multi ani,unde o mișcare carismatică,practic un stadion întreg este umplut de Sfântul Duh și îi cântă toți lui Dumnezeu.

Despre asta ar trebui să fie vorba în Biserica lui Iisus
Boss e doar un concert religios.

Citat:
Fiindcă trecând peste toate dogmele, doctrinele, canoanele, până la urmă

MANIFESTAREA
Unde scrie așa ceva, cred că manifestarea e cel mai mic criteriu, crezi că e mare lucru să stai cu mânuțele pe sus contorsionându-ți grimasele faciale ca și cum sorbi fiecare cuvințel ?
Eventual pentru notă artistică și o plecăciune în cap în mijlocul scenei, cu o muzică tot mai în surdină.

Nici nu cred că e canonic să cânți religios cu mâinile pe sus, îți dai seama cum ar fi un cor religios dând din mâini ca un dispecer de trafic.

Adică nu e același lucru cu patriarhii care se rugau cu mâinile în sus.
Vechi 18.04.2026, 20:05:25
Senior Member

Implicit

Nu-i vorba despre ce este,ci despre ce transmite,că produce și mai ales CINE.

Așa cum am zis in ultima vreme,și în "retractările" mele privind rătăcirile doctrinare.

Pur și simplu nu mă mai interesează momentan Dogma.

Adevărul de credință,sau alte forme de genul.

Din acest punct de vedere sunt "ateu", adică am renunțat la "dumnzeul" religiei,al Dogmei.

Mă interesează DUMNEZEUL VIU,al experienței,al MANIFESTĂRII,cel care Lucrează etc.

Iisus era teolog?

Iisus era preot?

Iisus era filosof?

A învățat el vreun sistem de dogme,canoane etc?

NU!

Lumea nu s-a convertit la un sistem de credințe,la o religie,la chestii de acest gen!

Chiar și acum cei care se convertesc la o religie,nu o fac pentru Dumnezeu sau pentru Iisus,ci o fac pentru ei.

N-ai nevoie de religie,de biblie,de clădiri sau alte asemenea.

Practic Biserica, Iisus, Sfântul Duh sunt elemente dinamice, vii,care se manifestă.

Celelalte despre care am spus sunt doar accesorii.

Așa că, momentan mai degrabă investighez acest aspect al spiritualității.

Și cu siguranță, l-am și experimentat de-a lungul vieții,și cu cât își face loc în mine,cu atât dispar celelalte elemente care mă "tulbură".

Vreau să-i mulțumesc colegului de forum Iustin, pentru fervoarea,ardoarea și intensitatea cu care a mărturisit pe Iisus,pe forum!

Am în lucru un articol întitulat simplu YESHUA,în care incerc să vorbesc despre Iisus, așa cum l-am simțit de-a lungul vieții,dincolo de doctrine, religii, biblie etc....Pur și simplu... Până la urmă despre asta este vorba, să-L lași, să te predai...

Așa cum mulți dintre colegii de forum și alte persoane ortodoxe sugerează să mă predau in mâinile preoților sau bisericii ortodoxe...

Am ales mai degrabă să o fac lui YESHUA...

Desigur, mă voi întoarce și la exegeza biblică, însă după ce se așează mai stabil in mine un duh de credință,de pace,de înțelepciune,și după de STABILITATE...

Scopul meu final cel puțin din punct de vedere DOCTRINAR,că fi unificarea Revelației de la Început și până la Sfârșit... Deasemenea adaptarea Religiei Instituționalizate la cerințele prezentului,mai ales în Biserica Ortodoxă....

Însă momentan,las acestea deoparte....

Problema Bisericilor Istorice Catolică și Ortodoxă este că ele înloc să pregătească Lumea pentru o Împărăție ce va sa vină au construit ele Împărații pe Pământ substituindu-se acestei Împărații ce va sa vină.

Problema Protestantismului este că se concentrează exclusiv pe Biblie și a simplificat totul, raționalizând pe Dumnezeu unei singure Cărți.

Soluția vine din mișcările carismatice,sau focare de spiritualitate care apar inclusiv în Bisericile Tradiționale, fiindcă acolo se trăiește efectiv Totul.

Acestea au menținut Duhul de-a lungul istoriei, și îl duc mai departe și acum.

Indiferent dacă sunt dintr-o mânăstire sau un "concert" modern.

Last edited by Seraphim7; 18.04.2026 at 20:52:29.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 20:54:05
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
Mă interesează DUMNEZEUL VIU,al experienței,al MANIFESTĂRII,cel care Lucrează etc.
Intradevar Dumnezeu este viu, de multe ori apare in Biblie mesajul asta , in VT chiar, ca El este o prezenta vie ,acum si aici.

Oricine pune altceva mai presus de Dumnezeul cel viu , traieste in lumea moarta a formelor fara fond , sau mai exact, a propriilor idei si limitari.

Sa ne scuturam de tot ce pare ca ne tine departe de comunicarea directa cu Dumnezeu, de tot ce vine din reguli, cuvinte, si conditionari pe care nu le-am inteles pe deplin, dar care nj le auto-fixam in biserica noastra interioara ca regula salvatoare, in afara singurei reguli care ne-a fost data :

"Iubeste pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima tot sufletul si tot cugetul tau, si pe aproapele tau ca pe tine insuti"

Doar cand simti ca toate puterile tale sufletesti enumerate mai sus se aprind pentru ceva, atunci l-ai intalnit cu adevarat pe Dumnezeu.

Si de abia apoi vine si regula ,cum zice psalmistul la sfarsit "Atunci vor pune pe altarul tai viteii "

Daca ai dogma tine-te de ea, ca negresit te va duce la adevar. Dar fa-o cu tot sufletul si dragostea.

Daca nu ai dogma ,tine-te de Dumnezeul cel viu, caci negresit te va duce la dogma adevarului Sau in tine , singura dogma lucratoare.

Nu oamenii sunt pentru dogma, ci dogma e pentru oameni, vine din plinatatea lor, din echilibrul lor, altfel e litera moarta.

Litera e nimic, doar unirea Duhului cu sinele tau da viata omului si literei.

Eu sunt un om al dogmei ,pentru ca am constatat pe pielea mea ca e adevarata, nu pentru ca ea ar fi fost scopul meu.

Cunoasterea e doar un ajutor,un mijloc care te poate duce la Hristos,si te poate feri de capcanele proprii, daca pui tot sufletul pentru a o intelege.

Dar scanteia divina e in tine , nu in dogma, si ea e ca vantul "sufla unde vrea" dar nimeni nu stie de unde vine.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 21:38:11
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
Nu-i vorba despre ce este,ci despre ce transmite,că produce și mai ales CINE.

Așa cum am zis in ultima vreme,și în "retractările" mele privind rătăcirile doctrinare.

Pur și simplu nu mă mai interesează momentan Dogma.
Seraphim7 în 2030,,,, haideți totuși să discutăm învățătura de credință a Bisericii.

Citat:
Deci te interesează Emoționalul, Impresionismul, niște stigmate din care țâșnește sânge, niște oameni care se perpelesc de mama focului și rup cămașa de pe ei, niște grimase acolo, niște mânuțe care țin aerul într-o mișcare ritmică.

Niște tipi care fac un break dance scenic cu fruntea în pământ în timp ce etalează ceasul de mii de oiro.

Citat:
Iisus era teolog?

Iisus era preot?
Bineînțeles că da, El e Marele Preot, El e cunoașterea cea de Sus a sensurilor cele înalte ale teologiei.

Citat:
Chiar și acum cei care se convertesc la o religie,nu o fac pentru Dumnezeu sau pentru Iisus,ci o fac pentru ei.
Păi da, dacă nu dai un zvîc emoțional acolo în sesiuni prelungite de kickstartăreală se mai adună parnosul din donație ?
Adio ceas, adio freze cu gel.

Citat:
N-ai nevoie de religie,de biblie,de clădiri sau alte asemenea.
Nu sigur că nu, ai nevoie de stadioane, clape, boxe, efecte artistice, emoționale, sentimentaliste, lacrimogene.

Citat:
Am în lucru un articol întitulat simplu YESHUA,în care incerc să vorbesc despre Iisus, așa cum l-am simțit de-a lungul vieții,dincolo de doctrine, religii, biblie etc....Pur și simplu... Până la urmă despre asta este vorba, să-L lași, să te predai...
Unde scrie să te Predai Lui în Biblie ?
Vezi ăsta e un nou termen din fenomenologia neoprotestantă și din cântecele lor, dar care nu scrie expres și a intrat în mentalul colectiv al unora.
Vechi 18.04.2026, 21:53:26
Senior Member

Implicit

Iorest,Marele Inchizitor al Ortodoxiei:))

Înțeleg să anulezi experientele mele,dar n-ai cum să anulezi experiențe colective și personale ale milioane de oameni.

Iisus nu a fost preot levit, Bisericile Tradiționale au preluat elemente ale preoției levite, inclus ritualuri ale preoției levite.

Iisus este Preot al ordinului lui Melchisedec,care nu era preot levit, nici nu slujea pe YHWH,ci pe El Elyion.

Dar,nu mă "ispiti" cu asemenea aspecte fiindcă nu vreau să intrăm în așa ceva deocamdată.

Unde scrie să te "predai" lui YESHUA?

Serios....

Iacov 4:7 VDC
[7] Supuneți-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi.

Last edited by Seraphim7; 18.04.2026 at 22:09:46.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 22:21:52
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit Între dogmă și tărire

Aș spune că Biserica nu accentuează atât de mult dogma, cât rugăciunea, slăvirea lui Dumnezeu, mulțumirea, cântarea, comuniunea în har. Practic, singurul moment în care exprimăm dogma este rostirea Crezului.

Slujbele Bisericii, însă, cuprind toată învățătura de care avem nevoie, într-o formă artistică, plină de simțire, lipsită de ariditatea tratatelor teologice ori a catehismului. Acolo se învață pe viu, trăind. Trebuie, însă, o încordare a atenției, iar citirea prealabilă a Bibliei este de mare folos, pentru că te ajută să recunoști ce se citește. Spre exemplu, la Utrenie se citește de la Facere, din Pilde, Psalmi, Apostol, Evanghelie; La Maslu –*evanghelii cu diverse vindecări și nu numai; rugăciunile dinainte de Împărtășanie sunt pline de referințe biblice, alcătuitorii lor fiind buni cunoscători ai Scripturii. Acatistele –*rugăciuni pentru fiecare timp al Bisericii, respirând, și ele, teologie.

Deniile au fost o ocazie unică în an de a parcurge pasajele esențiale din jurul patimilor, a răstignirii și învierii Domnului, de a le aprofunda și a le pune la inimă. Mai ales în Joia Mare, reușind să fiu ceva mai atent decât în alți ani, am observat că fiecare Evanghelie este urmată de interpretarea duhovnicească a însemnătății faptelor descrise, sub forma antifoanelor.

Biserica este plină de Viața, de Duhul lui Hristos și pe măsură ce guști din ea, dorești tot mai mult. Este, dacă vreți, izvorul la care ne adăpăm cu regularitate – ori când însetăm –, dar nu se limitează totul la ea, căci cea mai mare parte a timpului o petrecem în lume, între semenii noștri. Însă de acolo ne adăpăm, ne hrănim duhovnicește, ne luminăm și căpătăm putere să-L mărturisim pe Hristos cu viața noastră între ceilalți

Spunea Seraphim despre Iorest că trăiește în trecut – și lucrul ăsta este oarecum valabil pentru orice creștin ortodox, pentru că specificul Ortodoxiei este să meargă la izvor, la sursă (alt nume pentru izvor), acolo unde apa este cea mai limpede, curată și răcoritoare. Învățăm de la cei de demult, dar nu este arheologie, pentru că duhul acela în care au trăit strămoșii, creștinii din primele veacuri, nu este mort și îngropat, ci a fost mereu viu în tainele, rugăciunile, slujbele și toată practica Bisericii. Dar suntem în același timp oameni ai timpului nostru, unii foarte ancorați în realitate, căutând să nu trăim disonant, schizoid, ci ducând în lume ceva din Duhul în care respirăm în Biserică.

Sunt și destule pricini de poticnire, mai ales pentru începători (iar eu mă simt un permanent începător, căci știu că am cunoscut și experimentat foarte puțin), legate mai ales de forma în care sunt îmbrăcate toate comorile astea, ca într-o scoarță veche, prăfuită. Poate să fie greu să ajungi la miez, limbajul este arhaic, nefamiliar, iar tipicul poate uneori părea că este respectat formal, lipsit de conținut.

Nu de puține ori am gândit că Ortodoxia a ajuns să fie o religie pentru inițiați, în timp ce mesajul Mântuitorului ar fi fost clar, accesibil tuturor – după cum afirmă neoprotestanții.

Și totuși, să ne amintim de câte ori nu doar mulțimile nu pricepeau, ci nici măcar ucenicii, pe care i-a pregătit trei ani și jumătate. Abia când au primit Duhul Sfânt credința lor s-a desăvârșit și a căpătat putere. Deci fără pregătire nu se poate, nu primim Duhul nici noi; și fără a-L experimenta, nu vom înțelege, căci în materie de credință, înțelegerea este viață, nu teorie.

Last edited by CristianR; 18.04.2026 at 22:23:56.
Reply With Quote
Răspunde