Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.07.2006, 13:30:30
eremieb eremieb is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Implicit

Am o intrebare. Psalmi se pot citi(in loc sa-i invatam?)
Acatistele se pot citi acasa?
Reply With Quote
Vechi 04.07.2006, 16:49:10
phradmon phradmon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.12.2005
Implicit

Psalmii se citesc in orice zi a anului, dar mai ales la vreme de necaz si de suparari si, intotdeauna, credinciosul simte ajutorul lui Dumnezeu dupa citirea lor. In Psaltire, psalmii sunt grupati in catisme, care se citesc dupa o anumita randuiala, in functie de perioada anului bisericesc. Randuiala citirii psalmilor o gasesti in orice Psaltire.
Acatistele se pot citi si acasa, individual, mai ales pentru ca la biserica nu pot fi citite toate acatistele si paraclisele existente.
Reply With Quote
Vechi 20.04.2008, 22:33:01
BotosRemusEmilian BotosRemusEmilian is offline
Banned

Data înregistrării: 02.02.2008
Implicit

Frate Eremieb, citeste cate o catisma cand vei dori, dar ia aminte. Sigur daca doresti, ii poti invata, dupa putere. Psalmi au fost compusi in catisme de catre monahii rusi, pentru monahi. Sunt sabia de foc a Duhului Sfant, pentru alungarea continua a vrajmasilor, cum spre exemplu se facea la Optina (citirea catismelor zi si noapte). Multe ispite si incercari vei mai avea dupa ce vei deschide razboi diavolului, prin citirea de catisme. De obicei ele, catismele, sunt citite dupa sfatul sau canonul duhovnicului. Nadajduieste insa, Hristos a inviat !
Reply With Quote
Vechi 21.04.2008, 19:38:57
paraschiva paraschiva is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eremieb
Am o intrebare. Psalmi se pot citi(in loc sa-i invatam?)
Acatistele se pot citi acasa?
Psalmi si acatistele sunt foarte folositoare daca le citesti , de exemplu eu imi aleg un Sfant si citesc acasa 40 de zile acatistul sfantului respectiv si pe urma incep altul , pentru ca avem nevoie de multa rugaciune , Doamne-ajuta .
Reply With Quote
Vechi 21.04.2008, 19:51:04
razvan_m
Guest

Implicit

Citand BotosRemusEmilian
Citat:
Frate Eremieb, citeste cate o catisma cand vei dori, dar ia aminte. Sigur daca doresti, ii poti invata, dupa putere. Psalmi au fost compusi in catisme de catre monahii rusi, pentru monahi. Sunt sabia de foc a Duhului Sfant, pentru alungarea continua a vrajmasilor, cum spre exemplu se facea la Optina (citirea catismelor zi si noapte). Multe ispite si incercari vei mai avea dupa ce vei deschide razboi diavolului, prin citirea de catisme. De obicei ele, catismele, sunt citite dupa sfatul sau canonul duhovnicului. Nadajduieste insa, Hristos a inviat !
Gresesti frate Remus,

Psalmii au fost inspirati regelui David (sec. X i. Hr) de catre Duhul Sfant, o perioada s-au transmis numai pe cale orala si abia dupa aceea asternuti pe hartie, cand in Israel s-a invata a scrie. Nu au fost scrisi de monahii rusi.

Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri.
---------------------------------------------------------------------------------------
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
Reply With Quote
Vechi 21.04.2008, 20:46:09
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

razvane, Remus s-a referit ca monahii rusi au facut o gruparea a psalmilor in catisme, nu ca i-ar fi creat ei :D
Reply With Quote
Vechi 22.04.2008, 00:26:26
alin.laurentiu alin.laurentiu is offline
Member

Data înregistrării: 15.04.2008
Implicit

totusi pun o intrebare. Un monah mi-a spus odata ca trebuie avut grija cu cititul psalmilor. Una la mana, dupa cum s-a si spus, ca trebuie citite catismele in functie de randuiala lor pe perioade. Apoi stiu ca sunt si surse de ispitire, versurile lor fiind si acuze aduse diavolului, care pp se crede ca incearca sa ne ispiteasca si mai tare. Cu toate acestea mi-a dat voie sa citesc si sa ma rog impreuna cu asta pentru a nu avea probleme! Este, deci, ok sa le citim asa oricand, oricum, oriunde?
Reply With Quote
Vechi 22.04.2008, 02:15:04
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Nu stiu cum este pentru calugari dar pentru mireni s-a incheiat deocamdata citirea Psalmilor.

Saptamina asta trebuie sa ne concentram numai pe Patimile Domnului. Noi si problemele noastre de tot felul trebuie lasate deoparte... asa ne-a spus simbata la vecernie IPS C.
Reply With Quote
Răspunde