Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.11.2006, 10:32:00
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

E super mesajul asta, pe bune Traditie2. E super super comic:))!

1. Nu te poti impotrivi cuiva daca ii cunosti punctul de vedere, este absolut logic. Sfintii Parintii cunoasteau extrem de bine filozofia timpului si toate ereziile. Le cunosteau in detaliu.

2. Te inseli, harul sufla unde vrea si da roada unde vrea el. Asa ca eu cred ca nu putem noi intui unde lucreaza si unde da roada, depinde de pamantul in care se arunca samanta, nu de pozitia geografica a pamantului.

3. Hristos vrea ca toti sa vina la El. Ortodoxia este calea sigura spre mantuire, spre Hristos. Dar de unde stii tu ca nu mai exista si alta cale?

4. Se vede treaba ca nu prea te ai cu dreptul canonic si nu cunosti cele doua principii de aplicare a canoanelor. Acrivia si pogoramantul sunt cele doua principii. Insisi Sfintii Parinti difera la aplicarea canoanelor. Doar nu s-o fi razgandit Duhul? Canoanele au rol pedagogic, de indreptare, de disciplina. Insa indreptarea omului este scopul esential, nu aplicarea stricta a canoanelor.

5. Martirii si Sfintii Bisericii pana la 1050 au fost comuni. Dupa schisma ne-am luat fiecare sfintii si ne-am indreptat in alte directii? Liturghie darurilor mai inainte Sfintite este facuta de Sf. Grigore Papa al Romei. Si este sarbatorit si in BO. Moastele mai multor sfinti pe care ii sarbatorim si noi se afla pe taram catolic. Avem inca multi sfinti comuni, asa ca marturia lor e valabila si pentur o biserica si pentru cealalta. Comparatia cu marxismul nu-si are locul aici.

6. Eu cred ca ar fi bine sa consultam deciziile oficiale ale mai marilor nostri in ceea ce priveste validitatea harului la celelalte Biserici, ca suntem sub ascultare, nu de capul nostru ca sectantii, cum bine ai spus.

7. Calugarilor le este specific un anumit tip de asceza. Mirenilor dupa putintele lor un alt tip de asceza, care in esenta ramane acelasi. Mirenii prin lupta cu problemele cotidieni, prin slujirea familiilor si prin multe alte suferinte compenseaza. Asceza inseamna eliberarea de patimi. Asta nu poate fi inlaturata de nimic. Ecumenismul nu propovaduieste lipsa ascezei. Ecumenimsul nu este o religie, nu propovaduieste. Ecumenismul este un dialog intre Biserici. BOR s-a angajat in acest dialog si numai BOR.

8. Imi pare rau, autosugestionarea nu este domeniul meu. Dar a fost un raspuns plin de umor. Mi-a placut foarte mult. Mi-ar fi placut de asemenea ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie asa de simplu.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2006, 10:33:03
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Rectific

1. Nu te poti impotrivi cuiva daca NU ii cunosti punctul de vedere.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2006, 13:27:10
Traditie2 Traditie2 is offline
Member

Data înregistrării: 05.11.2006
Implicit

Daca ai alte convingeri decât învatatura Ortodoxa atunci nu mai sustine ca esti ortodox.

Harul sufla unde omul a renuntat la toate, nu poate sufla la unul care traieste facânbdu-si voia proprie si umblând în ideile proprii, asa cum faci matale si ceilalti ecumenisti. Iar când sufla îi arata omului adevarul direct, nu prin intermediul ideilor. Asa ca toti cei care sunt atinsi de Duhul devin la fel, fiindca nu exista mai multe adevaruri. De aceea seamana atât de bine Sfintii între ei în vietuirea si scrierile lor. Si de aceea nici unul nu seamana la vorba cu ecumenistii, fiindca ecumenismul e o scorneala a mintii omenesti atâtate de diavoli.

Acrivia si pogoramantul sunt cele doua principii. Insisi Sfintii Parinti difera la aplicarea canoanelor. Doar nu s-o fi razgandit Duhul? Canoanele au rol pedagogic, de indreptare, de disciplina. Insa indreptarea omului este scopul esential, nu aplicarea stricta a canoanelor.

Sfintii mureau lumii în fiecare clipa, cum le-ar mai fi fost mintea la pogoramânt?

De fapt ce tot însiri vorbe fara sens, vrei sa promovezi un nou crestinism, neascetic, poate vei reusi ceva un timp dar va veni si ziua socotelii si vei primi ce meriti fiindca ai ratacit oamenii de la Hristos.

Imi pare rau, autosugestionarea nu este domeniul meu. Dar a fost un raspuns plin de umor. Mi-a placut foarte mult. Mi-ar fi placut de asemenea ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie asa de simplu.

Nu am glumit. Daca matale ai chef de glume si faci caraghioslâcuri ca acestea aici, probabil ca la fel traiesti si în viata de zi cu zi. Nici o problema, osânda ta nu doarme.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2006, 17:03:14
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Ce atitudine ferma!!!!..din pacate nu specifica spiritului ortodox. Iti spun si tie ca Biserica din care faci parte are deschidere ecumenica. Exclude din vocabularul tau, te rog, cuvinte "matale" si alte apelative de acest nivel subcultural. Si in acelasi timp, un sfat calduros, nu te apuca sa afirmi lucruri pe care nu le cunosti, informeaza-te, mai cauta, mai stai mai meditateaza si mia intelege Scripturile. Daca Hristos avea o astfel de atitudine ca dumitale, probabil ca nu se converteau asa de multi la crestinism. Propovaduind credinta cu aceasta atitudine, nu stiu pe cati i-ai piede si pe cati i-ai mantuit...de parca tu i-ai mantui.

" Numai că atât pravilele cât şi canoanele Sfinţilor Părinţi nu au fost date ca reţete exacte pentru fiecare persoană bolnavă sau doar rănită de păcat. Învăţătura Bisericii atrage atenţia asupra faptului că duhovnicul, ţinând seama de canoanele din pravile, trebuie să folosească reţetele lor cu cât mai multă înţelepciune, dând dovadă de acrivie sau făcând pogorământ, după situaţie. Rostul canonului este îndreptarea păcătosului, nu pedepsirea lui."

Si te rog sa renunti la astfel de exprimari de genul: "Daca matale ai chef de glume si faci caraghioslâcuri ca acestea aici, probabil ca la fel traiesti si în viata de zi cu zi. Nici o problema, osânda ta nu doarme." Nu cred ca esti in masura sa cunosti care mi-e osanda, nici macar nu ma cunosti si deja ma judeci. Viata mea de zi cu zi o stie Dumnezeu. Cred ca ti-ai depasit atributiile si principiile credintei pe care pari sa o propovaduiesti cu atata infocare. Spun ca pari, pentru ca acest punct de vedere nu este nici pe departe ortodox.

Poate inca nu ai observat, dar pe forumul acesta par sa fie doar oameni care stiu sa se exprime in spirit ortodox. Daca tot insisti atat pe asceza, ma gandesc ca o si practici. Sau esti doar la nivel de teorie? Sfintii care au practicat asceza se rugau pentru toata lumea si isi doreau din inima ca toti sa se mantuiasca. Dumneata vad ca deja imi vezi osanda si toate aceste grozavii, total neascetit frate.

Asa ca scuteste-ne de teorii si de cuvinte neacoperite. Hristos a propovaduit adevarul si iubirea in cuvant si fapta. Nu uita ca adevarul fara iubire este nimic, pentru ca iubirea este adevarul, caci Dumnezeu este Iubire. Adevarul si iubirea trebuie sa le facem transparente, acestea se propovaduiesc impreuna.

Sincer, ma doare foarte mult cand intalnesc astfel de atitudini. " Va rataciti, nestiind Scripturile", ii avertiza Mantuitorul pe contemporanii Sai. Cat de valabil a ramas cuvnatul acesta....

Dumnezeu sa ne ajute!
Reply With Quote
Vechi 05.11.2006, 17:34:18
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Dragilor, dragilor,

Ce-ar fi daca nu v-ati mai jigni? Umpleti forumul de cuvinte care nu va reprezinta (sper), pe care apoi le regretati (si asta o sper), dar altii le citesc si se infrupta din incarcatura negativa a lor. Mi-a placut ce spunea Pr. Arsenie Papacioc: "Stim din teorie ca trebuie sa iubim, dar in realitate ne uram vrajbit".

Legat de acrivie si pogoramant. In Pidalion, chiar Sf. Vasile cel Mare spune ca se poate face pogoramant. Ce sa faca Preotii cu femeia care a pierdut sarcina fara voia ei? Canonul e de 8 ani (mi se pare). Nu mai spun ca la avort e de vreo 20. O sa fac o paranteza, ca tot e subiectul asta in voga, va dati seama, atatia ani despartita de Biserica. Daca se urmeaza litera canoanelor inseamna 5 ani sa stea la poarta, 5 ani la usa Bisericii, 5 ani in pridvor, iesind cu catehumenii si de abia dupa 15 ani intra in Biserica. Daca se repeta, mi se pare ca nu mai poate sa se impartaseasca pana la moarte. Ce fac Preotii cu cei care au facut un accident de circulatie soldat cu morti? Daca e strict dupa canoane, e jale. Ce fac Preotii cu cei care cad in desfranare? Ce fac cu cei care au patima betiei? Ii tin zeci de ani departe de Biserica? Era posibil cand societatea era profund cresina, dar acum nu se mai poate. Acum, daca te opresti la litera legii, l-ai pierdut pe bolnav. De aceea mai toti duhovnicii fac apel la pogoramant.

Dar asta era o paranteza. Doream sa va rog ca daca sunteti suparati de ce a scris cineva pe forum, mai intai stati putin pana va reveniti la normal, pana va analizati putin gandurile, pana mai faceti o rugaciune pt cel care va supara si apoi apucati-va de scris. Nu va descarcati nervii si mania pe noi toti. Va rugam!!! In scurt timp o sa avem toti vanatai. :D

In speranta ca nu o sa ne dezamagiti,
Elena
Reply With Quote
Vechi 05.11.2006, 18:44:45
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Aha...deci rugaciunea lui Hristos pentru iertarea celor care L-au rastignit este " unîmpaciuitorism daunator", dupa parerea ta de "ascet". Si Sfintii care se rugau pentru demoni?? Se incadreaza si ei in acelasi "împaciuitorism daunator"?

Cred ca inca nu iti dai seama cate implicatii au afirmatiile tale. Doamne ajuta sa realizezi cat mai curand!
Reply With Quote
Vechi 05.11.2006, 20:23:08
Member

Implicit

Eu te banuiesc de darul inainte vederii,pentru ca altfel nu imi explic exactitatea evaluarilor tale, ca sa nu spun a judecatilor tale vizavi de oameni

Ironii lipsite de minte.

Nu numai catolicii, ci si multimi de ortodocsi considera asceza ceva optional.

Asta e ceva rau.

Crucea are ambele dimensiuni si cea orizontala si cea verticala. Nu te poti ridica spre Dumnezeu, daca in plan orizontal, adica in relatiile cu aproapele tau, nu reusesti sa te desavarsesti.

Nu te poti desavârsi în iubire altfel decât prin asceza. Lasa imaginile acestea emotionante si apuca-te de fapte.

Adeptii ecumenismului...cati dintre ei ai cunoscut? Multi dintre acesti adepti au ajutat la ridicarea de lacasuri ortodoxe pentru diaspora si multi dintre acestia sunt chiar cei de alta confesiune. In locul tau, nu mi-as etala lipsa de cunostinte si ignoranta asta cu tendinte "ascetice".

Ce faci tu pe acest forum pe lânga ca e anti-ortodox, este în spirit de cearta. Ce urmaresti tu?

Reply With Quote
Vechi 06.11.2006, 00:47:50
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Frate, tu esti cel care ai aparut cu acest spirit. Imagini emotionale...daca inimile nu sunt atinse, n-au cum sa lucreze. Si mintea si inima trebuie sa fie in armonie, ca atlfel e vai si amar de noi.

Tu ai fost cumva crescut in spiritul groazei? :dozingoff: Ca vad ca tu preferi imaginile socante, apocaliptice...

N-ai spus nimic despre bisericile ortodoxe din diaspora ridicate cu ajutorul ecumenistilor. Nu mai ai ce zice?

Ce urmaresc eu?? Eu nu urmaresc altceva decat sa discut civilizat, dar vad ca ma cam impiedici cu viziunile tale anti-ortodoxe, prin spiritul intolerant si prin propovaduirea apocaliptica a propriului meu destin!
Reply With Quote
Vechi 06.11.2006, 10:34:53
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Te felicit pentru aceasta actiune de demascare.
Si te sfatuiesc sa te gandesti daca nu cumva dragostea in sine nu este supraconfesionala! Dar am mai subliniat dragostea si adevarul merg impreuna, din iubire nu se renunta la adevar. Ok?
Reply With Quote
Vechi 06.11.2006, 19:07:43
Member

Implicit

Nici un ok. Uita-te la Sfinti cum scriau, ca nu vorbeau de adevar si iubire ci de asceza si smerenie.

Daca nu vorbesti ca ei, atunci propovaduiesti alt duh.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea lore86 Nunta 166 09.11.2009 13:59:12
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48