Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.11.2006, 00:42:26
Traditie2 Traditie2 is offline
Member

Data înregistrării: 05.11.2006
Implicit

Elena, ce face Iosif e simpla vorba si idei. Nu se poate construi edificiul duhovnicesc rasucind idei, e autosugestie. Lupta duhovniceasca consta dimpotriva, în respingerea gândurilor.

Exista o singura cale de dobândire a virtutilor: asceza.
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 06:22:52
maria55 maria55 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2006
Implicit

Acum cred ca fiecare citind cele scrise va fi un pic dezamagit , gindindu-se "in mine nu e nimic " , sau , "chiar asa de complicat e ?" . Nu va descurajati , dragii mei. In fiecare din noi sint "de toate ",ca sa zic asa . Numai intensitatea difera . Si apoi unii au chiar " multe " si nu-si dau seama . Ferice de ei . Mare este Dumnezeu ! Numai El cunoaste inima omului . Ce bine ca numai El are dreptul sa priveasca in ea !
Doamne ajuta !
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 07:42:45
Senior Member

Implicit

Si apoi Elena ,te-ai gindit vreodata ca unul care este toata ziua pe forum ,poate chiar se roaga ?
Cum ? Are castile la urechi si asculta slujbe ,cintece religioase , mai arunca din cind in cind o privire alaturi !
Ma rog la Dumnezeu sa-mi ia toate gindurile "straine " fata de aproapele meu .
Si mergind pe strada ,il vad dar nu stiu ce -i face mintea .
Si findca tot veni vorba te-asi ruga daca vrei sa-mi spui si mie doua cuvinte despre rugaciunea "Slava " ,din credo.ro , muzica si poezie . Nu inteleg primele rinduri .Primul ,nu pot sa-l descifrez iar mai departe nu inteleg cele doua rinduri "pomenirea innoirilor...." .Ce inseamna ? Si apoi la urma sint pomeniti purtatoroii de chinuri ( e extraordinara!) . Poate oricine sa-mi explice daca vrea .Nu pot decit sa ma bucur .Dar ma tem insa ca voi fi trecuta cu vederea .Cum vrea Domnul !
Binecuvintare !
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 16:47:26
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Ecumenismul este, la prima vedere, o idee foarte generoasa. La a doua vedere, insa ...

Tutea avea o vorba, pe care o amintesc doar pentru a face o analogie. El zicea ca in tinerete trebuie sa fii de stanga (pt. ca stanga pare foarte generoasa), dar la maturitate de dreapta.
Nu intentionez deloc sa initiez o dezbatere de politologie, dar cred ca analogia a fost destul de clara. Daca in perioadele noastre de crestere este firesc sa ne lasam cuceriti de ceea ce pare frumos si generos, la maturitate trebuie sa verificam daca este chiar asa.

Daca protestantii din miscarea ecumenica ("colegii" nostri) nu au taine si resping o multime din invataturile Bisericii, care este adevarata atitudine de iubire:
1) Ecumenismul (=relativismul religios), lasandu-i sa stea pe mai departe fara harul sfintelor taine, adormindu-le constiinta si justificandu-le oarecum pozitia
sau
2) Retragerea din miscarea ecumenica, atentionandu-i (macar atat) ca se afla in afara Bisericii?

Ecumenismul este miscarea la care adera cei care nu mai au constiinta ca se afla in Biserica, ca au plinatatea adevarului. De aceea cauta sa obtina in viitor ceea ce simt ca nu au in prezent. Privit din aceasta perspectiva, si-ar imagina cineva pe Sf. Parintii promovand ecumenismul cu ereticii din vremea lor? Raspunsul istoriei: nu. Slaba noastra credinta si traire crestina ne fac asa de ingaduitori cu greselile. Cu cat vom fi oameni mai duhovnicesti, vom fi mai "antiecumenisti", iar cu cat vom fi mai delasatori, cu atat vom accepta mai usor compromisurile. Conditiile mantuirii vor ajunge sa fie votate intr-un parlament ecumenist, ca si cum i-am putea impune noi lui Dumnezeu ceea ce este adevarat sau nu, ceea ce este curat si necurat. Numai ca "Dumnezeu nu se lasa batjocorit" (Gal. 6,7), noi trebuie sa ne supunem voii lui Dumnezeu, nu sa ne pacalim pe noi insine ca putem trisa.

Ecumenismul este creatia masoneriei, dusmanul cel mai de temut al crestinismului, iar relativismul religios pe care il propaga se dovedeste a fi cea mai eficienta arma. Dumnezeu sa ne ajute sa ne dam seama. Sfantul Apostol Pavel ne spune: "Fratilor, nu fiti copii la minte. Fiti copii cand e vorba de rautate. La minte insa, fiti desavarsiti!" (I Cor. 14, 20).
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 19:06:58
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Daca asceza s-ar limita doar la post si rugaciune, cu siguranta nu am reusit sa ne despatimim! Asceza si ura fata de alte credinte nu se vor impaca niciodata....
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 19:56:17
Negroponte's Avatar
Negroponte Negroponte is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2006
Locație: Barlad
Implicit

:)Iosif, nu este vorba de ura.Este vorba despre adevar si minciuna si cum ne raportam noi la Adevar.In rest vorbe goale sau ecumenism.
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 20:13:53
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria55
Si apoi Elena ,te-ai gindit vreodata ca unul care este toata ziua pe forum ,poate chiar se roaga ?
Cum ? Are castile la urechi si asculta slujbe ,cintece religioase , mai arunca din cind in cind o privire alaturi !
Ma rog la Dumnezeu sa-mi ia toate gindurile "straine " fata de aproapele meu .
Si mergind pe strada ,il vad dar nu stiu ce -i face mintea .

Si findca tot veni vorba te-asi ruga daca vrei sa-mi spui si mie doua cuvinte despre rugaciunea "Slava ", din credo.ro, muzica si poezie. Nu inteleg primele rinduri. Primul, nu pot sa-l descifrez iar mai departe nu inteleg cele doua rinduri "pomenirea innoirilor....". Ce inseamna ? Si apoi la urma sint pomeniti purtatoroii de chinuri ( e extraordinara!). Poate oricine sa-mi explice daca vrea. Nu pot decit sa ma bucur .Dar ma tem insa ca voi fi trecuta cu vederea. Cum vrea Domnul !
Binecuvintare !
Maria draga, nu te trece nimeni cu vederea. Daca nu ti se raspunde e poate fiindca oamenii nu au avut timp sau n-au vazut mesajul tau. Asa cred.

"Si apoi Elena, te-ai gindit vreodata ca unul care este toata ziua pe forum ,poate chiar se roaga?
Cum ? Are castile la urechi si asculta slujbe, cintece religioase, mai arunca din cind in cind o privire alaturi!"

Problema noastra nu e ce face celalalt, ci ce fac eu. Eu privesc spre celalalt si iau numai ce vad bun si care merita urmat, restul nu-l iau in considerare. Aspectele negative le privesc numai la mine si sper ca Dumnezeu sa ma ajute sa le depasesc.
Legat de statul pe forum, fiecare trebuie sa vada ce-i aduce lui personal si de ce se afla aici. Daca simte ca internetul devine o necesitate si conduce la a-si pierde libertatea si timpul, atunci internetul a devenit un mic idol. Asa ca trebuie renuntat o perioada sau definitiv.

Ca si cu televizorul. Eu am renuntat total la televizor, fiindca nu eram in stare sa ma abtin, vedeam cum imi pierdeam timpul si linistea, cum nu mai citeam, cum Dumnezeu incepea sa treaca pe un loc secundar, deci am spus STOP si am dat afara ispita din casa. Ma uitam in general la documentare (de istorie, geografie, spirituale, culturale, arta, etc), adica nu era ceva chiar nociv, dar in ce este bun poate sa fie si ceva rau daca e folosit fara masura.

Sunt unii care pot avea televizor sau internet, fiindca stiu sa se metrizeze bine. Urmaresc programul si se uita o data, de doua ori pe saptamana o ora sau doua, deci un total de 4 ore. Nu e mult. Dar sunt putini care pot sa faca asta. Dar cand ajungi sa vii acasa si primul lucru pe care-l faci e sa dai drumul la televizor, cand mananci in familie in fata televizorului ajungandu-se sa se traiasca in familie ca intre straini, cand lasi totul ca e un meci sau o telenovela, acolo e o problema.

O sa va povestesc ceva din viata mea. Eram la un prieten in Grecia. Locuieste la ultimul etaj dintr-un bloc, in centrul Atenei, si are terasa in jurul apartamentului. Are 80 de ani si o viata spirituala de invidiat. Stateam intr-o seara pe terasa, in tacere si priveam la colinele din jur, la luna si la stele si imi spunea: "Priveste in jur." Nu-mi place sa ma uit prin casele oamenilor, dar atunci am fost atenta. In aproape toate apartamentele oamenii erau in fata televizorului, chiar mancau in fata televizorului, unii stateau pe terasa si se uitau de aici la un televizor gigant din casa. Continua "Singurul mod de a-ti pastra libertatea e sa te tii departe de tot ce ti se poate inocula in gandire prin intermediul televizorului. In rugaciunea inimii pe care o zic aici, Hristos nu poate sa-mi aduca nimic nociv, asa ca ma bucur si sunt liber impreuna cu EL." Mi-a aratat televizorul lui...un alb-negru lasat de cateva zeci de ani in debara. Am inteles ca asa se face cu ispita.

Mai am o prietena. Sora ei, dupa o vizita la Pr. Cleopa, cand s-a intors acasa, a scos televizorul in curte si la spart cu toporul. Eu, in spirit mai economist, l-am vandut. Vedeti si voi ce varianta alegeti.

Revenind la statul pe forum, eu am intrat prima data acum doua luni. Am discutat cu duhovnicul meu, care mi-a zis ca daca stau mai mult pe forum sa inmultesc si rugaciunea fata de Dumnezeu. Adica daca stau 2 ore pe forum, lui Dumnezeu sa-I dau mai mult de doua ore. Va dati seama ca nu pot sa stau 10 ore pe forum ca altfel trebuie sa priveghez toata noaptea... Asa ca incerc sa am masura. :)

Elena

PS: Nu stiu la ce rugaciune "Slava" te referi. Daca vrei sa o scrii ca sa intelegem mai bine.
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 20:47:43
Senior Member

Implicit

Elena ,
mi-ai tinut o prelegere despre televizor.
Ideea care n-am reusit sa o exprim ca lumea este ca ,eu personal , nu pot sa am o parere despre cineva indiferent cu se ocupa sau in ce pozitie este , pentru ca nu stiu cu ce este ocupata inima lui.
In rest nu vreau sa te contrazic .
Despre "Slava" iti spun ca se gaseste in Portal crestin ortodox/Director cr. ort./muzica si poezie/muzica religioasa bizantina/Stavropoleos .
Dar nu arde , nu vreau neaparat sa stiu ceva ,numai daca se poate (pomenirea innoirilor..ce o fi insemnind?).
Mereu datoare ,Maria

Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 23:22:53
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grigorie
Ecumenismul este, la prima vedere, o idee foarte generoasa. La a doua vedere, insa ...

Tutea avea o vorba, pe care o amintesc doar pentru a face o analogie. El zicea ca in tinerete trebuie sa fii de stanga (pt. ca stanga pare foarte generoasa), dar la maturitate de dreapta.
Nu intentionez deloc sa initiez o dezbatere de politologie, dar cred ca analogia a fost destul de clara. Daca in perioadele noastre de crestere este firesc sa ne lasam cuceriti de ceea ce pare frumos si generos, la maturitate trebuie sa verificam daca este chiar asa.

Daca protestantii din miscarea ecumenica ("colegii" nostri) nu au taine si resping o multime din invataturile Bisericii, care este adevarata atitudine de iubire:
1) Ecumenismul (=relativismul religios), lasandu-i sa stea pe mai departe fara harul sfintelor taine, adormindu-le constiinta si justificandu-le oarecum pozitia
sau
2) Retragerea din miscarea ecumenica, atentionandu-i (macar atat) ca se afla in afara Bisericii?

Ecumenismul este miscarea la care adera cei care nu mai au constiinta ca se afla in Biserica, ca au plinatatea adevarului. De aceea cauta sa obtina in viitor ceea ce simt ca nu au in prezent. Privit din aceasta perspectiva, si-ar imagina cineva pe Sf. Parintii promovand ecumenismul cu ereticii din vremea lor? Raspunsul istoriei: nu. Slaba noastra credinta si traire crestina ne fac asa de ingaduitori cu greselile. Cu cat vom fi oameni mai duhovnicesti, vom fi mai "antiecumenisti", iar cu cat vom fi mai delasatori, cu atat vom accepta mai usor compromisurile. Conditiile mantuirii vor ajunge sa fie votate intr-un parlament ecumenist, ca si cum i-am putea impune noi lui Dumnezeu ceea ce este adevarat sau nu, ceea ce este curat si necurat. Numai ca "Dumnezeu nu se lasa batjocorit" (Gal. 6,7), noi trebuie sa ne supunem voii lui Dumnezeu, nu sa ne pacalim pe noi insine ca putem trisa.

Ecumenismul este creatia masoneriei, dusmanul cel mai de temut al crestinismului, iar relativismul religios pe care il propaga se dovedeste a fi cea mai eficienta arma. Dumnezeu sa ne ajute sa ne dam seama. Sfantul Apostol Pavel ne spune: "Fratilor, nu fiti copii la minte. Fiti copii cand e vorba de rautate. La minte insa, fiti desavarsiti!" (I Cor. 14, 20).
Haideti sa nu mai vorbim despre ecumenismul oficial, despre dialogul ecumenic la nivel de institutii. Sa nu mai folosim termenul de ecumenism daca aduce atata sminteala. Haideti sa vorbim simplu despre atitudinea noastra fata de OAMENII din celelalte confesiuni.

"Ecumenismul este miscarea la care adera cei care nu mai au constiinta ca se afla in Biserica, ca au plinatatea adevarului. De aceea cauta sa obtina in viitor ceea ce simt ca nu au in prezent."

Este o afirmatie atat de grava si atat de nefondata. Te-as intreba daca tu cunosti cel putin majoritatea celor implicati in ecumenism ca sa poti face o asemenea afirmatii. Toti ortodocsii implicati in ecumenism spun clar si raspicat faptul ca Ortodoxia este dreapta credinta.

Probabil ca sunt implicate si alte forte decat cele religioase, poate o fi si ce spui tu, desi nu mi-ai dat niciun motiv, nicio dovada sa te cred!

Cum te comporti fata de oamenii care nu au aceeasi credinta cu tine??
Reply With Quote
Vechi 12.11.2006, 23:31:12
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Negroponte
:)Iosif, nu este vorba de ura.Este vorba despre adevar si minciuna si cum ne raportam noi la Adevar.In rest vorbe goale sau ecumenism.
Inteleg perfect. Asa ar fi trebuit sa fie, dar ma tem ca oamenii din dorinta de a apara adevarul cad si in mrejele urii si al dispretuirii celui care nu il poseda, in loc sa ii marturiseasca adevarul prin credinta si faptele sale ireprosabile. Ma tem ca aici ne impotmolim, ca nu stim sa facem cunoscut acest adevar al Ortodoxiei prin faptele noastre, nu doar prin spiritul critic, care isi are si el rostul, dar la care , din pacate, se rezuma atitudinea noastra ortodoxa.

Sunt satul de aceste atitudini alimentate de ura fata de aproapele. Si ca tot s-a citit pilda samariteanului celui milostiv, tot un exemplu ecumenic viu este si acesta. Cel ce are urechi de auzit sa auda! N-aveau adevarul samariteni, dar asta nu il impiedica pe Hristos sa le laude faptele lor cele bune. Si nici nu se apuca sa le spuna ca sunt exclusi de la mantuire, desi El era Domnul si Dumnezeul tuturor. Noi insa stim cine se mantuieste si cine nu! Mandrie pana la refuz!

Cu adevarul pe care il avem, ar trebui sa fim luminati si sa dam marturie unei lumi intregi despre Ortodoxiei. Ti se pare ca ortodocsii in general dau marturie despre adevar prin viata lor?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea lore86 Nunta 166 09.11.2009 13:59:12
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48