Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.08.2008, 20:39:58
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de toma_nec
Nu inteleg care e problema dintre faptul ca sunt necredincios si numele ales. Tocmai ca am ales Toma Necredinciosul ca sa fie lucrurile clare de la inceput :))

Nu voi putea intelege vreodata cum poate functiona un sistem de idei care nu se poate rationaliza sub forma de tentative de raspunsuri inteligente. Dar aici hai sa admit ca incerc eu sa simplific mai mult ceea ce arata mult mai convingator in forma superior-neexprimabila-in-cuvinte ...

Eu nu vreau sa-l inderpartez. El va putea decide sa se apropie de Dumnezeu daca va simti nevoia si interesul. Vreau doar sa ii dau sansa sa cunoasca o viata linistita fara caractere imaginare, o viata in care ratiunea poate oferi explicatiile de care un om echilibrat are nevoie.
Mi se pare ca ii ofer mai multa libertate in felul acesta.
Mi-am permis o gluma dar am scapat din vedere sa fac specificatia necesara.
A rationaliza ideile si, cu atat mai mult un sistem de idei, inseamna a le ciunti din rotunjimea lor. Orice idee, supusa mecanismelor ratiunii, seamana cu una dintre victimele lui Procust. Ideea este rezultatul prelucrarii elementelor de cunoastere acumulate la un moment dat si exprima, in principal, pareri, opinii, ipoteze, care se doresc a fi raspunsuri la unele intrebari. Cunoasterea rationala limiteaza relevarea raspunsului. Apropos, ordinea fireasca nu este intrebare - raspuns ci raspuns - intrebare, adica raspunsurile exista dintotdeauna, doar intrebarile se pun din cand in cand. Rspunsul, intr-o dimensiune mult mai apropiata de cea reala, se gaseste cu sufletul, pentru ca sufletul este scanteia de Dumnezeu care il tine pe om in viata si care contine toata informatia universului. Dumnezeu se dreseaza sufletului, nu ratiunii. Credinta este rezultatul hranirii ratiunii de catre suflet. Necredinta este rezultatul hranirii sufletului de catre ratiune. Credinta (ma refer exclusiv la credinta crestin-ortodoxa) inseamna viata. Necredinta inseamna moarte. Poate, cine stie, vei gasi cateva "secunde" sa meditezi. Nu-ti cer sa-mi dai dreptate si nu incerc sa te conving de ceva anume. Este datoria mea sa marturisesc Adevarul. Tu crezi ce vrei si faci ce vrei.
Ma bucur ca nu vrei sa-l indepartezi pe copil de la Dumnezeu dar ma intristez ca ai trecut ca fulgerul pe langa fatul ca, de mentinerea acestei legaturi tu esti responsabil ACUM. Mai tarziu, bineanteles, va alege singur, dar tu, ca parinte si mai ales ca tata, vei sti ca ti-ai fact datoria sau, in caz contrar, vei sti ca nu ti-ai facut-o. Of, of, of, sa stii ca la Dumnezeu nu vine nimeni din interes ci numai din nevoie pentru oamenii au nevoie de Dumnezeu, fiind ca El inseamna Calea, Adevarul si Viata, prin El gaseste omul libertatea si viata linistita pe care, de altfel, vad ca si tu o doresti copilului tau.
Intr-adevar "ti se pare" ca ii oferi mai multa libertate printr-o viata dominata de ratiune. Iarta-ma, m-am lansat intr-un discurs lung si, probabil, din punctul tau de vedere, plictisitor.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2008, 21:02:07
achimovjan
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de literaR
Eu cred ca prin apropierea copilului de Dumnezeu ii oferim protectie, o protectie care este mai presus de ceea ce putem oferii noi ca parinti. Mersul la biserica il va apropia incet cu incetul de Doamne Doamne, ii vom forma o credinta pt ca fiecare din noi avem nevoie sa credem in ceva. Si ce poate fi mai puternic si mai protector decat credinta in Dumnezeu?
Credinta este una dintre virtutile omului,deci fiecare ne nastem cu o credinta incipienta.Insa ca orice virtute,ea trebuie cultivata,altfel ramane doar la stadiul de samanta sadita de Creator in sufletul omului.Sunt nenumarate moduri de a creste credinta in Dumnezeu,insa cea mai eficace este |Biserica,pentru ca acolo Dumnezeu este prezent prin insusi Fiul Sau Intrupat,in Taina Euharistiei.Aceasta Sfanta Taina este prin excelenta Taina Credintei,pentru ca in contemplarea ei,noi intalnim toate elementele unei credinte autentice,sanatoase.Este prezenta materia,in foram painii si a vinului,este prezent Dumnezeu pri Harul Sau necreat,si tottodata materia insasi devine purtatoare de Har si Dumnezeu.Aceasta este esenta credintei aici pe pamant,a transfigura materia,a aumple de prezenta Harului Necreat.
Bineinteles,credinta o putem cultiva si in natura si societate,prin contemplarea creatiei,prin relatie cu semenii care sunt chipul lui Dumnezeu.Cand vedem un om,vebedm un prototip al divinitatii,un fiu al lui Dumnezeu.iarasi credinta autentica,in a descoperi in semenii nostri pe Hristos.
De fapt,toata creatia duce catre Hristos,este o plina de ratinalitatea logosului divin,cum s-ar fii exprimat Par Dumitru Staniloae.Asa ca noi traim aiaic prin credita,in absolut orice facem,punem credinta.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2008, 21:16:43
ancah
Guest

Implicit

As zice ca inainte de a clarifica situatia copilului, parintii lui ar trebui sa-si clarifice relatia LOR cu Dumnezeu. Si poate ca atunci, cand nu se vor mai numi "Toma_ nec", ci doar "Toma", vor gasi ce e bine de facut cu copilasul lor.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2008, 21:28:08
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Citat:
Are rost sa fie adus copilasul in fiecare duminica la biserica ?
Oricum nu intelege nimic si toate de acolo au doar rolul sa il indoctrineze cu frica si cu atmosfera artificial sumbra din biserica, pentru ca mai tarziu sa fie mai usor umplerea capului cu tot felul de povesti imaginare care au singurul rol de al face sa nu aiba incredere in responsabilitatea fata de sine.

Inteleg ca un tanar sa incerce experienta religioasa atunci cand e la o varsta la care are sanse sa priceapa ceva. Dar cand e mic de tot mi se pare un abuz sa fie carat in atmosfera de biserica.

Am pus acest mesaj pe forumul vostru pentru ca sa vad daca pot sa primesc un raspuns convingator si cat de cat inteligent.

Sunt jumateatea liber ganditoarea a unui cuplu proaspat binecuvantat cu un copilas.

Astept comentariile voastre.
Nici nu-ti poti imagina cat conteaza atmosefera, presupunand ca pentru copil cuvnatul inca nu rodeste. Ma folosesc de un exemplu, asa cum in viata intrauterina intre fat si mama se realizeaza o comuniuner mai presus de cuvant, asa se poate spune ca prin prezenta copilului la slujbe se realizeaza o comuniune intre el si Dumnezeu mai presus de cuvant. Nu putem lua acest drept: "Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti"(Matei 19,14)

Nu sunt de acord cu ce spuneti. Cuvantul are puterea de care ziceti doar pentru cel ce crede acest lucru. Nu vreau sa intru mai adanc in polemica, dar e destul de simplu de priceput ca un necredincios nu e de convins cu versuri de credinta profunda. Probabil ca si viceversa e adevarat, ceea ce eu gasesc trist .. pentru ca daca v-ati fi nascut in alta tara fara o traditie ortodoxa asa de puternica poate ca ati fi gandit ca mine, sau poate at fi crezut in ceva total diferit. Pentru mine inclinatiile religioase ale indivizilor mi se par mult prea circumstantiale si controlate de mediul social din jur astfel incat totul pare sa se indeparteze si de ideea centrala de existenta a unu Dumnezeu (vezi miile de biserici si bisericute care racnesc tare si indesat ca ele fiecare sunt adevaratele si singurele ) ...
Prea multa slabiciune omeneasca intr-un domeniu ce se vrea .. divin.
Imi pare rau ca ideologizezi. Cu siguranta pentru tine religia este o ideologie. Pentru mine este un mod de viata, un mod de "a fi" in sens crestin. Constat ca traiesti intr-o lume plina de egoism, pentru ca folosesti cuvantul individ, cred ca daca faceai parte dintr-o comunitate crestina (adaug si ortodoxa)foloseai cuvantul persoana. Intr-o comunitate, cat de mica ar fi ea, persoanele se deschid dialogului. Esti cu siguranta la varsta intrebarilor si a cautarilor. Apropopo, necredinta lui Toma a fost numita de Sfintii Parinti ca fiind necredinta cea buna, care nu este sinonima cu necredinta ateului. Sa dea Dumnezeu ca sa gasesti raspuns.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2008, 01:28:43
petrurar
Guest

Implicit

Citat:
Are rinost sa fie adus copilasul in fiecare duminica la biserica ?
Oricum nu intelege nimic si toate de acolo au doar rolul sa il indoctrineze cu frica si cu atmosfera artificial sumbra din biserica, pentru ca mai tarziu sa fie mai usor umplerea capului cu tot felul de povesti imaginare care au singurul rol de al face sa nu aiba incredere in responsabilitatea fata de sine.

Inteleg ca un tanar sa incerce experienta religioasa atunci cand e la o varsta la care are sanse sa priceapa ceva. Dar cand e mic de tot mi se pare un abuz sa fie carat in atmosfera de biserica.

Am pus acest mesaj pe forumul vostru pentru ca sa vad daca pot sa primesc un raspuns convingator si cat de cat inteligent.

Sunt jumateatea liber ganditoarea a unui cuplu proaspat binecuvantat cu un copilas.

intrebarea este tendentioasa. atit timp cit nu esti crestin-ortodox, de ce iti pui o intrebare ilogica?
Reply With Quote
Vechi 26.08.2008, 01:29:44
petrurar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de petrurar
Citat:

intrebarea este tendentioasa. atit timp cit nu esti crestin-ortodox, de ce iti pui o intrebare ilogica?
:dozingoff:
de ce te intrebi ce sa faci cu copilasul tau duminica, atita timp cit tu nu recunosti insemnatatea acestei zile si Biserica in intregul ei?
Reply With Quote
Vechi 26.08.2008, 12:21:35
toma_nec toma_nec is offline
Member

Data înregistrării: 24.08.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adrian010155
Mi-am permis o gluma dar am scapat din vedere sa fac specificatia necesara.
A rationaliza ideile si, cu atat mai mult un sistem de idei, inseamna a le ciunti din rotunjimea lor. Orice idee, supusa mecanismelor ratiunii, seamana cu una dintre victimele lui Procust. Ideea este rezultatul prelucrarii elementelor de cunoastere acumulate la un moment dat si exprima, in principal, pareri, opinii, ipoteze, care se doresc a fi raspunsuri la unele intrebari. Cunoasterea rationala limiteaza relevarea raspunsului. Apropos, ordinea fireasca nu este intrebare - raspuns ci raspuns - intrebare, adica raspunsurile exista dintotdeauna, doar intrebarile se pun din cand in cand. Rspunsul, intr-o dimensiune mult mai apropiata de cea reala, se gaseste cu sufletul, pentru ca sufletul este scanteia de Dumnezeu care il tine pe om in viata si care contine toata informatia universului. Dumnezeu se dreseaza sufletului, nu ratiunii. Credinta este rezultatul hranirii ratiunii de catre suflet. Necredinta este rezultatul hranirii sufletului de catre ratiune. Credinta (ma refer exclusiv la credinta crestin-ortodoxa) inseamna viata. Necredinta inseamna moarte. Poate, cine stie, vei gasi cateva "secunde" sa meditezi. Nu-ti cer sa-mi dai dreptate si nu incerc sa te conving de ceva anume. Este datoria mea sa marturisesc Adevarul. Tu crezi ce vrei si faci ce vrei.
Ma bucur ca nu vrei sa-l indepartezi pe copil de la Dumnezeu dar ma intristez ca ai trecut ca fulgerul pe langa fatul ca, de mentinerea acestei legaturi tu esti responsabil ACUM. Mai tarziu, bineanteles, va alege singur, dar tu, ca parinte si mai ales ca tata, vei sti ca ti-ai fact datoria sau, in caz contrar, vei sti ca nu ti-ai facut-o. Of, of, of, sa stii ca la Dumnezeu nu vine nimeni din interes ci numai din nevoie pentru oamenii au nevoie de Dumnezeu, fiind ca El inseamna Calea, Adevarul si Viata, prin El gaseste omul libertatea si viata linistita pe care, de altfel, vad ca si tu o doresti copilului tau.
Intr-adevar "ti se pare" ca ii oferi mai multa libertate printr-o viata dominata de ratiune. Iarta-ma, m-am lansat intr-un discurs lung si, probabil, din punctul tau de vedere, plictisitor.
De ce ma acuzi din oficiu ca m-as plictisi de discursul tau ? Apreciez ca incerci sa explici lucrurile intr-un mod care cuprinde cat mai multe sensuri. Hm, mi se pare interesant conceptul ca rationalizarea ideilor inseamna ciuntirea rontunjimii lor. Nu pot sa spun ca sunt intrutotul de acord. Ma gandesc ca e valabila ideea daca ne gandim ca exista multe cazuri in care nu putem prinde cu ratiunea adevaratul sens al ideilor, mai ales cele ce tin de subconstient, de domeniul sentimentelor. Dar in rest nu prea vad aceasta fobie de rational... Imi poti spune tu ce intelegi totusi prin rontunjimea unei idei ?

Incerc sa inteleg si restul cuvintelor tale. Am sa iti scriu inca un raspuns mai incolo.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2008, 12:29:53
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
As zice ca inainte de a clarifica situatia copilului, parintii lui ar trebui sa-si clarifice relatia LOR cu Dumnezeu. Si poate ca atunci, cand nu se vor mai numi "Toma_ nec", ci doar "Toma", vor gasi ce e bine de facut cu copilasul lor.
Din tot ce se discuta aici tu ai gasit util sa ma ataci pe mine. Si te legi chiar de nickname .. mai ancah. Chiar vezi utila abordarea ta ?
De unde ai tras tu ca nu ne e foarte clara relatia noastra cu Dumnezeu ? Eu singurul lucru in care nu cred e in biserica. Consider ca e o inventie a omului nascuta din trufie. Daca Dumnezeu e intradevar ce se crede ca e atunci el mai mult ca sigur ca nu are nevoie de industria care sa nascut pe urma credintei, care colcaie de politica si de nedreptati, si care are singurul rol de a tine sub control oamenii si de a le oferi un fals sentiment de speranta. Sper sa nu se supere careva pe mine dar asta e ceea ce cred eu. Nu pot vorbi in numele sotiei mele. De fapt scopul discutiei e sa inteleg eu anumite lucruri de la voi. Daca nu vreti sa incercati sa ma faceti sa inteleg atunci nu e nici o problema, dar chiar sa te legi nick-name mi se pare de 2 lei.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2008, 12:33:38
Member

Implicit

Citat:
Citat:
Citat:

:dozingoff:
de ce te intrebi ce sa faci cu copilasul tau duminica, atita timp cit tu nu recunosti insemnatatea acestei zile si Biserica in intregul ei?
pentru simplul motiv ca ma consider o persoana rationala, Si din cauza asta admit ca poate gresesc in felul in care gandesc. Vad ca voi credinciosii le ziceti cu foarte mult foc si din cand in cand incerc sa vad daca aveti mai multa dreptate. Cu alte cuvinte incerc sa vad daca cealalta tabara are ceva util de zis. Acest lucru nu-l pot spune si despre cealalta tabara, care nu isi pune nici o secunda sa asculte sau sa accepte o alta idee. Ironic mi se pare faptul ca nu e posibil ca ambele tabere sa aiba dreptate, asta e clar ... :)
Reply With Quote
Vechi 26.08.2008, 12:36:35
Member

Implicit

Citat:
Citat:

Daca era tendentioasa credeai ca ma oboseam cu raspunsuri ? Sunt crestin-ortodox prin locul unde m-am nascut, nu prin optiune, probabil ca majoritatea dintre voi. Nu cred ca poti sa pui in discutie logica unei intrebari care nu o accepti.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Infertilitatea in cuplu si dorinta neimplinita de a avea copii sophia Nunta 227 26.01.2013 21:01:59
Un copilas are nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a fi sanatos! cosminelu2006 Umanitare 2 11.06.2009 13:37:54
Ne dorim un copilas felixlivadaru Botezul 32 06.05.2009 09:50:20
Cum vede un cuplu lucrurile "duhovniceste" ? nicolae.lucian Nunta 6 22.12.2007 16:40:13
Dragostea in viata de cuplu eugen_gh Nunta 38 03.09.2007 21:28:50