Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Mari Duhovnici si predicile lor
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #2  
Vechi 15.10.2008, 11:03:48
eduardd
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Șapte ani. Am fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării. Am întâlnit multă „lume bună” în închisoare: la Jilava pe Nicolae Stein*hardt, Constantin Noica, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, iar la Gherla pe Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc și Vasile Vasilache. Mi‑au mai dat apoi și cinci ani de domiciliu forțat. Și trebuia să vin de două ori pe lună la Huși, treizeci de kilometri pe jos. Prima dată m‑au închis aproape un an – 11 luni – în ’48 pentru că am protestat împotriva scoaterii învățământului religios din școli. În ’59 m‑au condamnat din nou cu Decretul 410/1959 și am ieșit abia în 1964. Eram în anul II la Teologie în București... Făcusem seminarul cinci ani, la Neamț și înainte de asta, timp de patru ani am urmat cursurile Școlii de Cântăreți la Constanța. În 1946 am fost tuns în monahism la Schitul Brădicești, în Episcopia Hușilor și ierodiacon în 1948. Preot am fost uns în 1955 și am slujit cinci ani în Ardeal, la mănăstirea Nicula și în parohia Jimbor – Cluj. Cel mai mult însă am slujit ca preot la Schitul Brădicești. Din 1969 slujesc la biserica mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, în catedrala episcopală. Facultatea de Teologie pe care am întrerupt‑o în ’59, când m‑au închis, am terminat‑o abia în 1971, iar timp de zece ani (1978‑1988) am fost starețul acestei mănăstiri. Ultima dată m‑au închis opt luni de zile, înainte de Revoluție, pentru cele 7 scrisori pe care i le‑am trimis lui Nicolae Ceaușescu, adică pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”.
G.C.: De loc, de unde sunteți?
– Din Basarabia. De peste Prut, de la Grozăști, din ținutul Lăpușnei. Am fost trei băieți și patru fete acasă. Eu de la 13 ani am intrat ca frate la mănăstirea Hâncu. Asta era în 1934, că sunt născut pe 5 noiembrie 1921. Am stat patru ani acolo și doi la mănăstirea Căldărușanu, ca să învăț sculptura bisericească. În ’40, când m‑am întors acasă, am găsit doar pustiul lăsat de bolșevici. Am luptat pe front apoi, în Banat și Ungaria și sunt veteran al Armatei Române...
G.C.: Și acum, la căruntețe, cum trăiți, părinte?
– Păi de vreo doi ani încoace am fost cu ologii șchiop, cu leproșii bubos, cu slăbănogii neputincios, ba chiar și cu orbii orb – că până nu demultă vreme eram orb! Eu însă ziceam cu mulțumire Doamne mi‑e bine așa, că mă simțeam lipit de Dumnezeu, cu toate că universul meu se redusese doar în jurul patului! Dar răspunsul a fost altul, fiindcă El m‑a cercetat și nu demult mi‑a revenit vederea parțial, destul însă cât să pot sluji zilnic! Mare bucurie mi‑a făcut mie Domnul! Aceasta este cea mai mare mângâiere a vieții mele de acum: că pot sluji și mă pot împărtăși în fiecare zi!
I.A.: Se tot vorbește de sărăcia din Huși. Se spune că sărăcia e o *virtute...
Când e vorba de sărăcia la monahi, e o virtute că ei au deja votul sărăciei, dar la familiști, la omul care se gospodărește în casa lui, hărnicia și buna gospodărire sunt virtuți care aduc foloase și abundență de bunuri. Sărăcia venită din diferite nenorociri, sau din reaua administrare a bunurilor, sau din folosirea lor necumpătată, nu mai e o virtute! Dumnezeu de la început a binecuvântat pe om să muncească, să își câștige prin osteneală pâinea. E bine și frumos când copiii în familie sunt învățați de mici cu munca, pentru că învățându‑i cu munca îi înveți să asculte. ”Copile, ia îndreaptă așternutul cela!”, „Copile, du o cană de apă la câine, la purcel”, „Du gunoiul afară” și învățându‑l astfel, el va asculta și în cele morale și ascultă și când se face mare. Dacă nu l‑ai învățat de mic să asculte, apoi când e mare nu te mai înțelegi cu el. E un lucru foarte important pentru că părinții ajung cu copiii la o vârstă poate încă nu majoră, la pubertate, și spun că nu‑i ascultă, că nu se duc la școală, că nu‑și fac lecțiile, că umblă după lucruri slabe. Dacă părinții dau o educație proastă, sau dacă sunt ei înșiși prost educați, îi învață pe copii că ce‑i normal e anormal. Că și noi, duhovnicii, ce îi învățăm pe credincioși? Îi învățăm să se conducă după rațiunea sănătoasă, luminată de învățătura de credință. De aceea copii trebuie învățați cele ale religiei. Micul catehism! Să cunoască religia în care sunt botezați, să citească cărți de învățătură duhovnicească, să aibă carte de rugăciuni, să fie îndrumați duminica și de sărbători să meargă la Biserică, să nu spună vorbe necuviincioase și murdare. Iată, vezi câteodată părinți cu copii în brațe înjurând și primele cuvinte ale copilului sunt cele pe care le‑au auzit de la ei, în loc să învețe niște cuvinte frumoase și lucrurile simple, de la Doamne‑Doamne și în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Sau să‑i vadă pe mama și pe tata cum se închină, să învețe și ei să se închine, să învețe o mică rugăciune, la icoană, la sfânta cruce, cum e obiceiul la bunii creștini, să meargă la biserică împreună cu mama, să se apropie de preotul care îl împărtășește.
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Racla Sfantul Mina andreea9 Stiri, actualitati, anunturi 8 04.05.2011 06:56:48
Moastele Sf Mina C.tin Stiri, actualitati, anunturi 5 11.11.2008 20:48:52
ANUNȚ UMANITAR pentru părintele Mina Dobzeu fllorina Umanitare 27 31.10.2008 19:11:48
Biserica Sf Mina Iohan Generalitati 2 14.07.2008 19:14:39
Cleopa Paraschiv Mina Dobzeu Rugaciunea lui Iisus mihailt Rugaciuni 1 18.05.2008 13:06:37