Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.10.2008, 21:20:40
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Mare ispita este cantatul la strana! Poate nu aveai binecuvantarea preotului pentru aceasta.Mi s-a inamplat si mie dar... "ridicandu-ma eu m-ai surpat"cred ca nu aveam nevoie de aceasta pentru mantuirea mea era mandrie desarta.Citeam despre un sfant parinte nu-mi aduc aminte numele care spunea"nu ma duceam sa cant la strana gandeam ca acei care canta in strana se umplu de mandrie desarta.Cand simteam nevoia sa cant ma duceam noapte in codru si cantam acolo pentru vietuitoarele padurii care ma ascultau fara a putea sa ma laude pentru frumusetea glasului meu"(citat din memorie)
Sunt atatea daruri pe care ni le-a dat Dumnezeu!
Daca ne gandim numai la faptul ca putem vedea atatea minumi care sunt in jurul nostru!Sunt atatia oameni care nu vad,nu aud sau nu pot vorbi!Ce bogati suntem noi care le avem pe toate acestea.

Cum daca il cinti pe Dumnezeu e ispita? sau mindrie? asta no pricep.
Si eu ajut la stana nu cred ca sint mindra sau ispitita sint obosita as dori sa se mai ofere si altii mai ales dintre barbati sa mai stau si eu pe jos sa ma rog.
Toata suflarea sa cinte pe Domnul.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2008, 21:43:55
dorinastoica14
Guest

Implicit

Dar pe ei de ce nu-i intrebi de ce nu vin sa cante in strana? Este minunat sa canti cu ingerii in strana dar,poti canta si din biserica! Cred ca este o taina.Sunt persoane prin biserici care canta minunat si totusi.........nu merg la strana ,te rog sa ma ierti,sa-ti sporeasca Dumnezeu harul si darul cred ca locul tau este acolo dar ,spunea tot un sfant parinte sa ne departam de lucrurile care ne plac foarte mult.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 03:00:41
Hartford's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Dar pe ei de ce nu-i intrebi de ce nu vin sa cante in strana? Este minunat sa canti cu ingerii in strana dar,poti canta si din biserica! Cred ca este o taina.Sunt persoane prin biserici care canta minunat si totusi.........nu merg la strana ,te rog sa ma ierti,sa-ti sporeasca Dumnezeu harul si darul cred ca locul tau este acolo dar ,spunea tot un sfant parinte sa ne departam de lucrurile care ne plac foarte mult.
"Dar pe ei de ce nu-i intrebi de ce nu vin sa cante in strana? "

Fiecare au scuzele lor, sintem un grup mic,eu cu preoteasa si mai doua persoane asta e tot corul se mai alature niste fetite si cind se ajunge la Heruvic sau Axion iti dai seama ca trebuie sa cint mai tare si asta nu din mindrie cum se zicea pe aici, cineva trebuie sa ia un ton nu ?...........ca sa iasa ceva.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2008, 23:28:38
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Cum daca il cinti pe Dumnezeu e ispita? sau mindrie? asta no pricep.
Si eu ajut la stana nu cred ca sint mindra sau ispitita sint obosita as dori sa se mai ofere si altii mai ales dintre barbati sa mai stau si eu pe jos sa ma rog.
Toata suflarea sa cinte pe Domnul.
"sa te fereasca Dumnezeu de [COLOR=darkred]mandria psaltilor[/COLOR]" spuse Avva Arsenie Papacioc!!! Din experienta mea de peste 8 ani de strana, te rog crede-ma ca mare dreptate are Pr.Arsenie Papacioc! se vede pe fiecare dupa cum intoneaza, dupa cum ii priveste pe cei de langa el, sau vrea sa se arate ca stie o cantare si se "baga" sa o spuna el... sunt gesturi agitate, si cu privirea mereu catre oamenii din biserica... daca se baga cineva peste el, sau cantand in soapta, se incrunta si face semne disperate... cand canta isi inalta glasul si canta tare... s.m.a. Cel smerit si rugator in cantare, este mereu cu fata blanda si senina, se roaga stand atent la sf.slujba, are glas smerit si nu-si inalta glasul sau sa se uite spre popor... s.m.a.
Daca esti atenta vei vedea acestea si inca si mai multe... daca ii atragi atentia unuia mandru ca a gresit undeva, se indreptateste, incepe sa se scuze si bla bla...

"inima infranta si smerita Dumnezeu nu va urgisi"

Fii Binecuvantata!!!
Reply With Quote
Vechi 29.10.2008, 23:36:35
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
"sa te fereasca Dumnezeu de [COLOR=darkred]mandria psaltilor[/COLOR]" spuse Avva Arsenie Papacioc!!! Din experienta mea de peste 8 ani de strana, te rog crede-ma ca mare dreptate are Pr.Arsenie Papacioc! se vede pe fiecare dupa cum intoneaza, dupa cum ii priveste pe cei de langa el, sau vrea sa se arate ca stie o cantare si se "baga" sa o spuna el... sunt gesturi agitate, si cu privirea mereu catre oamenii din biserica... daca se baga cineva peste el, sau cantand in soapta, se incrunta si face semne disperate... cand canta isi inalta glasul si canta tare... s.m.a. Cel smerit si rugator in cantare, este mereu cu fata blanda si senina, se roaga stand atent la sf.slujba, are glas smerit si nu-si inalta glasul sau sa se uite spre popor... s.m.a.
Daca esti atenta vei vedea acestea si inca si mai multe... daca ii atragi atentia unuia mandru ca a gresit undeva, se indreptateste, incepe sa se scuze si bla bla...

"inima infranta si smerita Dumnezeu nu va urgisi"

Fii Binecuvantata!!!
Cele descrise de tine, pot fi cumva expresia nesigurantei cantaretului, caruia ii e teama sa nu se incurce, sa nu uite cuvintele si sa faca si alte greseli?
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 00:31:07
geo.nektarios's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Cele descrise de tine, pot fi cumva expresia nesigurantei cantaretului, caruia ii e teama sa nu se incurce, sa nu uite cuvintele si sa faca si alte greseli?
...confunzi! Cel mandru mereu vrea sa fie in evidenta tutror, prin ridicarea glasului, prin dirijat, prin observatii. etc, acum intelegi? cel smerit, e invers, canta lin, este mereu supus si atent, nu se supara, mereu cu privirea spre Sf.Altar!!!
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 01:02:29
petrurar
Guest

Implicit

[quote=geo.nektarios;98362] "sa te fereasca Dumnezeu de [COLOR=darkred]mandria psaltilor[/COLOR]" spuse Avva Arsenie Papacioc!!! Din experienta mea de peste 8 ani de strana, te rog crede-ma ca mare dreptate are Pr.Arsenie Papacioc! se vede pe fiecare dupa cum intoneaza, dupa cum ii priveste pe cei de langa el, sau vrea sa se arate ca stie o cantare si se "baga" sa o spuna el... sunt gesturi agitate, si cu privirea mereu catre oamenii din biserica... daca se baga cineva peste el, sau cantand in soapta, se incrunta si face semne disperate... cand canta isi inalta glasul si canta tare... s.m.a. Cel smerit si rugator in cantare, este mereu cu fata blanda si senina, se roaga stand atent la sf.slujba, are glas smerit si nu-si inalta glasul sau sa se uite spre popor... s.m.a.

ai dreptate frate.
am observat , ascultind Sfinta Liturghie la o manastire, comportamentul unor frati care cintau la strana.
si unul dintre ei mi s-a parut smerit: niciodata mindru, mereu cu privirea doar la carte.
si in alta biserica, de data asta la o manastire de maici, o maica de la strana a facut observatie unui preot de mir, care cinta si el impreuna cu ele, ca a gresit ceva la un imn.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 02:32:35
Hartford's Avatar
Senior Member

Implicit

[quote=petrurar;98368]
Citat:

ai dreptate frate.
am observat , ascultind Sfinta Liturghie la o manastire, comportamentul unor frati care cintau la strana.
si unul dintre ei mi s-a parut smerit: niciodata mindru, mereu cu privirea doar la carte.
si in alta biserica, de data asta la o manastire de maici, o maica de la strana a facut observatie unui preot de mir, care cinta si el impreuna cu ele, ca a gresit ceva la un imn.
Vedeti voi ce usor e sa judeci sa stai asa la distanta si sa observi, e mai greu sa te duci(voluntar) si sa te bati cu capul acolo de carte sa pricepi cintecele mai ales cind ajungi la Axion sau la Heruvic si cind unul o ia razna ce ai face tu?
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 14:44:57
geo.nektarios's Avatar
Senior Member

Implicit

[quote=Hartford;98371]
Citat:
În prealabil postat de petrurar Vezi mesajul

Vedeti voi ce usor e sa judeci sa stai asa la distanta si sa observi, e mai greu sa te duci(voluntar) si sa te bati cu capul acolo de carte sa pricepi cintecele mai ales cind ajungi la Axion sau la Heruvic si cind unul o ia razna ce ai face tu?
Frate, ti-am spus "din experienta mea de aproape 8 ani de activitate la strana" = asta inseamna ca si eu am trecut prin astfel de stari, nu ca nu mai am, departe de mine, dar se simte la fiecare cum canta! In jurul lui, a celui mandru, nu provoaca altceva decat mahnire in sufletele celor de langa el! pt ca el "se afirma" mereu, vezi ca celor din jur le face mereu observatie, nu ii accepta asa cum sunt fiecare, vrea sa fie tot el in evidenta! Mai ales daca nu stie tipic, si vrei sa ii spui, greu te asculta si se incrunta, si nu iti mai da si tie sa canti, e o "razbunare" a "protosului" de la strana! Acest "protos" dintre cantareti daca e mandru, mereu se uita catre publicul din Biserica, face gesturi de iti vine sa zici ca este oleaca bolnav... El dirijeaza, el face tot.. ori cantaretii de la strana trebuie sa fie o singura voce!!! Nu protosu mai tare, si restu abia se aud! Sau canta ceva sa se auda singur sa nu mai cante si lumea in Biserica!
Toate acestea se intampla mai ales la Seminaristi, ca de aici pleaca mandria de strana, apoi se "intinde" si la studentii teologi! Fiecare "isi da aere", fiecare este "impresar"!!!

In cantarea smerita este COMUNIUNE, nu diferentiere si evidentiere!!! este rugaciune si pace si liniste, te odihneste sufleteste!!! chiar te face sa versi lacrimi! si pleci de la acea slujba ZURAND de bucurie si pace sufleteasca!!!

Cine nu recunoaste acestea, va dati seama ca este...

Va rog sa ma iertati de cuvintele dure si realiste, si sa "cantam Domnului cu inima smerita si in duh de rugaciune"!!!
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 10:30:40
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

[quote=petrurar;98368]
Citat:

ai dreptate frate.

domnule, numai Domnul shtie inima omului, shi cel care il iubeshte cu adevarat pe acela, restul sunt pareri, "au doara" nu are omul capacitatea sa faca sa para exact asha cum atzi vrea voi sa arate? shi aia sa vezi ce o sa va inshele ca voi o sa-i consideratzi smeritzi shi cand colo o fac doar ca sa inshele, ca ei inshishi sunt deja inshelatzi cu parerea de sine pentru slava de la oameni... deci daca n-avetzi ochiul foarte curatzit degeaba va uitatzi la vre-un cantaretz shi il judecatzi ca nu-i vedetzi adevarat fatza... decat daca din intamplare, unul dintre noi l-am iubi cu adevarat... dar shi cu multa curatzie.... ca pe Domnul daca-l intrebam cum e fratele acela sau acela, nu-L credem, shi atunci de ce sa ne arate? Daca nu foloseshti alifie/ungvent/pomada pentru ochi de la Hristos, atunci pentru ce te mai uitzi in stanga shi in dreapta? Ce crezi dumneata ca o sa vezi?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sola Scriptura,daruri. tigerAvalo9 Generalitati 70 09.05.2020 14:24:21
Cele 7 daruri ale Duhului Sfant Laurentiu Generalitati 52 28.03.2016 12:29:30
Pustnici, asceti, cu daruri deosebite sunsray Mari Duhovnici si predicile lor 5 02.06.2013 17:24:47
Necazuri si daruri ionut12 Generalitati 16 18.06.2012 22:13:26
Daruri si talanti NECTARIE Generalitati 1 27.01.2011 00:23:02