![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumneavoastră de unde aveți convingerea asta de neclintit că ați înțeles și că trăiți învățătura ortodoxă ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu pot spune ca traiesc invatatura ortodoxa sau ca as stii eu ceva in plus. Spun doar ceea ce trebuie sa stie un catehumen, inainte de a fi botezat, orice ortodox trebuie sa cunoasca mai intai invatatura ortodoxa si sa o creada. De aceea de obicei dau citate din catehism, sfinti, etc., pentru ca eu stiu doar de acolo, nu am inventat roata. Si din fericire multi stiu aceleasi lucruri, de exemplu acum pe forum majoritatea cunosc invatatura ortodoxa, cand am intrat pe forum erau ceva mai multe persoane care nu intelegeau sau credeau ceva diferit. Pe scurt, daca ma intrebati de unde stiu ca in ortodoxie e adevarul intreg, eu am devenit credincios citind Bilbia, pentru ca citisem inainte doua carti de Lazarev si acolo zicea cate ceva si am vrut sa vad daca e adevarat. Dupa ce am citit cateva capitole am devenit credincios, dar inca mai credeam in karma, reincarnare si alte invataturi propovaduite de new-age. Credeam ca toate cultele crestine sunt la fel de bune, si ascultam radio vocea sperantei si urmaream predicile unor neoprostanti, cred ca penticostali sau carismatici. Asta a fost un timp scurt, apoi am ajuns la concluzia ca neoprotestantii nu se compara cu ortodoxia si imi mai ramasese nelamurirea daca si catolicii sunt la fel ca ortodocsii. Mi-am dorit sa aflu adevarul intreg, pana la capat. Si m-am si rugat de cateva ori sa aflu raspunsul, l-am cautat un timp, am citit materiale si pana la urma l-am aflat. De aceea stiu cate ceva si despre catolicism. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu asta vă întreb. Vă întreb de unde aveți convingerea că ați înțeles cu adevărat ce învață Biserica Ortodoxă.
|
|
||||
|
||||
![]()
Catalin, tot ce ai scris e invatatura ortodoxa. Ca o sinteza spun: e adevarat ca noi ne impartasim de Domnul prin toate simturile (spre deosebire de altii), e adevarat ca in ambianta Bisericii la intalnirea a doua persoane deschise prin credinta Duhului Sfant lucrator se savarseste „taina” (transmiterea de putere spirituala) prin mijlocirea trupului sau a materiei dintre ele, suntem incredintati ca in Biserica ne situam pe calea mantuirii, suntem pe deplin in interiorul Adevarului lui Hristos, mergem pe Calea Adevarului, incercam sa traim intru Adevar si asteptam viata vesnica, tot in interiorul acestui Adevar, insa niciodata nu putem pierde din vedere puterea Lui Dumnezeu de a ajuta pe oricine, oricand si sub orice forma. Sa admiti ca Dumnezeu poate lucra si in afara Bisericii, daca voieste, nu inseamna „corectitudine politica”, ci inseamna a nu-i pune limita iubirii, bunatatii si milei Sale.
Last edited by ioanna; 08.05.2012 at 23:32:11. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Invatatura ortodoxa e un asingura, nu sunt mai multe, asa a fost din primul mileniu pana azi. Poate sunteti in cumpana pentru ca sunt si unii ortodocsi care spun si alte invataturi. Dar cel putin pe forumul acesta am vazut atat de multe invataturi diferite cum rar se poate intalni undeva, atat ortodocsi cat si eterodocsi. Dar nu inseamna ca toate sunt adevarate, ci ca unii nu stiu invatura Bisericii sau nu o accepta. Cred ca am vazut reprezentanti a aproape toate cultele din Romania, plus cateva mici grupari, gen Pucioasa, stilisti, etc. Iar dintre ortodocsi de la admiratori ai paranormalului si new-age, budismului, teoriilor gnostice, pana la simpatizanti ai unor conceptii ecumeniste, de la cel radical, pana la filocatolicism. Dar de multe ori am intrebat de exemplu pe cineva care enunta o conceptie ecumenista de unde e acea invatatura, unde intalnim aceste invataturi in ortodoxie, nimeni nu stia, am citit doar 2-3 citate din sfinti care nu aveau legatura cu asta. Pentru ca pur si simplu nu exisat aceste invataturi, sunt preluate din alte parti si transmise oral, nici macar site-uri ecumesnite ortodoxe nu am gasit. Chiar am cautat ieri pe google un site ecumenist, nu am gasit. Am auzit mai demult ca site-ul lacasuriortodoxe ar avea si ceva ecumenist, dar m-am uitat si e vorba de faptul ca da stiri si din afara ortodoxiei (e un site si de stiri). Asadar invatatura ortodoxa e in primul rand cea marturisita de toti, Crezul, care e invatatura condensata. Apoi e catehismul, o invatura mai pe larg explicata. Iar mai detaliat in scrierile sfintilor sau teologilor. Dar cred asta e valabil si pentru catolici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Prin abordarea cu constiinta critica si experimentare, atat individual, cat si colectiv :)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iată, Cătălin2 are convingerea fermă și de nezdruncinat că Dumnezeu nu lucrează, nu poate lucra, decât în Biserica Ortodoxă, înțeleasă în cel mai restrictiv mod. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domnul sa il binecuvinteze si pe el si pe noi. Amin. |
|
|||
|
|||
![]()
Revenind la învățăturile de credință, multe dintre ele trebuie acceptate prin credință, pentru că strict logic nu sunt inteligibile - de aceea se mai numesc și taine.
Deci nu putem vorbi despre o "înțelegere" globală, simplă, logică și finală a Catehismului. Acesta este substratul întrebărilor mele pentru domnul Cătălin2. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Biserica Catolica unica! | AlexandruC | Biserica Romano-Catolica | 92 | 16.07.2013 11:39:26 |
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica | legionar | Biserica Romano-Catolica | 133 | 16.07.2013 11:22:01 |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
|