Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2013, 02:02:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Nu era, oare, mai bine sa le ...descopere?
Zic si eu, nu te supara te rog!...:)
Ce nu pricepusi? :)
Vechi 22.01.2013, 02:25:53
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Obisnuinta devine o a doua natura. Mai ales o data cu trecerea timpului.
Nu neaparat. Dumnezeu a binecuvantat femeia cu menopauza, care, prin modificarile pe care le aduce, are darul de a o trezi la realitate. Desigur ca exista si exceptii.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 03:00:13
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
Ce nu pricepusi? :)
Ioanna zicea ca Parintele Bastavoi a "acoperit" motivele psihologiei feminine... Ceva de genul asta... A acoperit in sensul, am inteles eu, ca a putut sa cuprinda. Sa inteleaga. A avut, adica, Parintele, empatie si deschidere si putere blanda si buna de ...comprehensiune...:) nu stiu cum sa zic sa nu rada fratii si surorile de mine...:)

Asta e limpede, nu contest. (desi, fie vorba intre noi, ii cam arogant si oleaca iresponsabil omul care se crede in stare sa cuprinda itzele femeii, sa avem pardon!)

Dar eu voiam mai mult, nehalitul: nu doar sa cuprinda ci si, daca se poate, sa dezveleasca ape noi, in constiinta noastra. Daca tot se pricepe la cuprins, de ce n-ar da o raita si prin ...necuprins?

Intelegerea are ceva static pentru mine.
Act retrospectiv, pas in urma. Un soi aparte de moarte, daca ma ... intelege careva.

Prefer sa nu pricep si sa zic! Sa fac! Sa traiesc!
Sunt, categoric, impotriva-ntelepciunii omului! Dusman declarat si incurabil, mereu. Fan al nebuniei ne-intelegatoare. (De-aici, desigur, nesfarsitele, zilnicele mele belele...)

Voi intelege mai apoi (cand altceva mai bun NU VOI PUTEA SA MAI FAC), fie si cu pumnu-n gura, plangind, bocind, icnind...

Cam asa.
Ma iarta pentru incurabila mea pohta de zbor deasupra cuibului de cuci ai vietii mele, mai intai...
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 07:59:03
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Ioanna zicea ca Parintele Bastavoi a "acoperit" motivele psihologiei feminine... Ceva de genul asta... A acoperit in sensul, am inteles eu, ca a putut sa cuprinda. Sa inteleaga. A avut, adica, Parintele, empatie si deschidere si putere blanda si buna de ...comprehensiune...:) nu stiu cum sa zic sa nu rada fratii si surorile de mine...:)
Fara a avea perspectiva comprehensiunii nu ar putea vindeca teama de deschidere spre viata duhovniceasca a celor care duc o viata sufleteasca.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 11:49:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Nu neaparat. Dumnezeu a binecuvantat femeia cu menopauza, care, prin modificarile pe care le aduce, are darul de a o trezi la realitate. Desigur ca exista si exceptii.
Problema de care vorbeam e mai degraba un proces psihic decat unul hormonal..
Vechi 22.01.2013, 12:50:55
alecsandra_ldc
Guest

Implicit

Citat:
Sa zicem o fustita de doua palme?
Nu e o supozitie abstacta, mai ales cand circumstantele scot si mai mult in evidenta penibilul.
Pai o fustita de doua palme e inadecvata si pt 15 ani..ce circumstante,ce penibil? de pe forum, de pe strada?
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 13:25:37
alecsandra_ldc
Guest

Implicit

Citat:
Daca te straduiesti putin sa vezi problema in profunzime, ai sa vezi ca "impacarea" de care vorbesti este legata tot de elementul "atractie".

Orgoliul multor femei (nu as putea spune ca am cunoscut multe la care nu este asa) este legat in mod fatidic (cum zice si profetia de la alungarea din Rai) de cantiatea de atentie pe care o poate dobandi sau macar sustrage, fie cat si o privire admiratoare de o secunda, din partea barbatului.

Si da, nu e vorba de sotul ei, nu e vorba de un sentment fraternal, ci e vorba de orice barbat iar sentimentul trebuie sa se invarta in jurul fatadicei dorinte..

Desigur, e un proces, un gand, un element, de care aceasta majoritate de femei de care vorbeam, nu e constienta, intotdeuna va zice ceva de genul "o fac pentru mine", insa nu va fi interesata sa anaizeze care este legatura intre machiaj si propriul orgoliu, si anume ca toata povestea trece prin atentia (neaparat pofticioasa, nu altfel) a barbatului.
Am incercat sa gasesc contraexemple dar nu gasesc, pt "impacarea cu sine". Cred ca pt asta s-ar putea folosi demachiantul (care contine ceva ce hidrateaza pielea fara sa o ingrase) sau creme,ma rog...Motive pt machiaj nelegate de atractie: cred ca un exemplu ar fi cel al rockerilor care se machiaza cu negru nu pt a atrage sexul opus ci pt a-si arata apartenente la un gen muzical..dar cred ca in locul lor prefer femeile care se machiaza pt barbati :D ar mai fi actorii de la teatru si opera care se machiaza pt a intra in rol......cei care apar la televiziune (inclusiv la trinitas tv unde pe generic apare cuvantul machiaj..) pentru a da mai bine in fata camerelor...
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 17:05:42
maria-15
Guest

Implicit

citind primul mesaj al topicului mi-am adus aminte de un articol minunat(SFINTII,PRIETENII PROSTITUATELOR) pe care l-am citit demult pe un alt site.
acesta este articolul:http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iub...prostituatelor

daca il veti citi pe tot,veti descoperi ce fapte minunate si nebunesti au facut acesti Sfinti,acesti nebuni pentru Hristos.cu adevarat,cine,daca ar vedea un calugar iesind dintr-un bordel,s-ar gandi ca a fost acolo pentru a le citit prostituatelor din Psaltire?cel mai probabil nimeni,toti am spune,ca si cei de atunci,"uite ce face popa!"

stiu,nu putem sa spunem ca toti cei care privesc la fetele imbracate sumar se gandesc,asa cum faceau acei sfinti,la maretia Domnului care frumoase le-a creat pe femei,majoritatea sunt patimasi...si totusi,cand ne gandim ca poate macar unul dintre ei ar fi SFANT,NEBUN PENTRU HRISTOS si noi l-am judeca,atunci mare osanda am avea(oricum am fi osanditi,chiar daca el ar fi intradevar pacatos,dar sa mai fie si sfant).

acum,din cate am trait eu (nu multe,oricum) mi-am dat seama ca ispita vine de foarte multe ori din lucrurile pe care le vedem.cu cat ne ferim mai mult,cu atat mai bine.stiu,nu putem sa ne ferim de toate relele din jur,dar daca Domnul vede stradania noastra,cu siguranta ne va ajuta.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 18:01:24
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-15 Vezi mesajul
citind primul mesaj al topicului mi-am adus aminte de un articol minunat(SFINTII,PRIETENII PROSTITUATELOR) pe care l-am citit demult pe un alt site.
acesta este articolul:http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iub...prostituatelor

daca il veti citi pe tot,veti descoperi ce fapte minunate si nebunesti au facut acesti Sfinti,acesti nebuni pentru Hristos.cu adevarat,cine,daca ar vedea un calugar iesind dintr-un bordel,s-ar gandi ca a fost acolo pentru a le citit prostituatelor din Psaltire?cel mai probabil nimeni,toti am spune,ca si cei de atunci,"uite ce face popa!"

stiu,nu putem sa spunem ca toti cei care privesc la fetele imbracate sumar se gandesc,asa cum faceau acei sfinti,la maretia Domnului care frumoase le-a creat pe femei,majoritatea sunt patimasi...si totusi,cand ne gandim ca poate macar unul dintre ei ar fi SFANT,NEBUN PENTRU HRISTOS si noi l-am judeca,atunci mare osanda am avea(oricum am fi osanditi,chiar daca el ar fi intradevar pacatos,dar sa mai fie si sfant).

acum,din cate am trait eu (nu multe,oricum) mi-am dat seama ca ispita vine de foarte multe ori din lucrurile pe care le vedem.cu cat ne ferim mai mult,cu atat mai bine.stiu,nu putem sa ne ferim de toate relele din jur,dar daca Domnul vede stradania noastra,cu siguranta ne va ajuta.
Desi tema threadului este doar o felie din marea paleta a ispitirii feminine in lume totusi adaug la aspectul trecut in revista mai sus urmatoarea consideratie si realitate :

Cu mult mai inainte ca noi oamenii sa cadem de acord sau nu (fie chair si numai aici, pe forum) daca prin femeie vine sau nu ispita , cu mult timp inaintea noastra si prin cunoastere deplina , lipsita evident de mindrie, a firii umana si a tesaturii sale , cu mult inainte ca noi oamenii s a cadem sau nu de acord daca femeia poate avea sau nu vreo intinare, si cu alte mult si multe inaintea noastra din toate punctele de vedere , insasi Maica Domnului a interzis patrunderea femeilor in Sf. Munte Athos tocmai pt. a nu tulbura viata si activitatea parintilor .
Nu le-a interzis monahilor sa iasa din munte , dar femeilor le-a interzis categoric sa puna piciorul pe Athos indiferent cit de serioase sau smerite ar fi , deoarece ispitirea din partea femeii nu vine doar prin tinuta sau machiaj ci si prin multe alte si alte lucruri .
Iar aceste femei nu puteau, ipotetic, sa ispiteasca niste pusti impiedicati in pubertate ci chiar si batrini tare imbunatatiti .
Asadar , cunoscind puterea si viclesugul ispitei venite prin femeie Preacurata a hotarit sa protejeze monahii .
Exemple de sminteli ale monahilor (ca la asta face atingere postul de mai sus) sunt destule in patericul egiptean si in proloage . Nu au fost si nu sunt chiar o raritate .
Exista "isvoarele de mindrie" care afirma raspicat ca nu se smintesc decit acei barbati care vor sa se sminteasca , dar acestia au ochii legati pt. a vedea si a intelege ca exemplele petrecute cu calugari batrini , ca si cu tineri , ca si cu ierarhi , cu patriarhi chiar romani (am recomandat de mai multe ori lucrarea "Cal troian intra muros" al parintelui I. D. Borsa) si cu toata pleiada de mireni a tuturor veacurilor ii contrazic cu prisos !
Deci, sofismul ca se smintesc doar cei care vor sa se sminteasca nu este tratat corespunzator decit de cunoscatori , restul .... precum vedem fiecare !

Dar revenind , locuri protejate de insasi Preacurata impotriva smintelii venite prin femeie nu este numai Athosul . Mai sunt si alte multe locuri din Grecia (minastiri din Meteora) , Rusia , Romania(Min. Frasinei si nu numai ) si probabil ca si in alte locuri ale ortodocsiei .

Daca articolul pe care il reliefati (eu nu l-am citit) vorbeste despre calugari care au mers in lupanare ca sa intoarca din drum inselate (chiar in patericul egiptean este un asmenea caz istorisit ) sa stiti ca cel putin la fel de mareata , insemnata si pilduitoare este voia si hotarirea Maicii Domnului de a proteja de ispita feminina (care evident exista ca ispita !) cu atit mai mult in locuri insemnate ca sfinte !
Este de retinut exemplul doar ca exotic pe cita vreme rinduiala Athonita este de retinut ca fiind fireasca , cu buna rinduiala si dreapta socoteala .

Dar ispitirea feminina nu este numai voita, ci si fara de voie , nu este numai prin ceva , ci prin orice, nu numai asupra barbatilor slabi sau seriosi , ci asupra orisicui, nu numai in anumite zile sau circumstante , ci intotdeauna, numai ca rindul celor prin care vine ispita ca si a celor ce se lovesc de ea este mereu altul , in continua miscare si incercare .
Dar daca unii dintre actori ramin prinsi mai multa vreme in mrejele impardonabilului si consimt sa raspunda adecvat transformind un accident intro stare de fapt , atunci se merge din treapta in ptreapta pina la patima unde este cu totul altceva !

Deci, exista ispita permanenta , exista rare situatii de monahi eroi , dar exista buna rinduiala pt a evita loviturile de moarte .
Daca ispita este blonda sau bruneta , machiata sau nu , in blugi sau in fusta pina la glezne, indrazneata in priviri sau numai mieroasa, care are puterea ca doar cu citeva cuvinte bine alese sa te tinteasca direct in inima , sau nu , este altceva . Vai de cea/cel prin care vine ispita , spune Scriptura, mai bine si-ar lega o piatra de moara de git si s-ar arunca in mare .
Dar barbati care sa cada in aceasta ispita sunt toti de pe fata pamintului . Cei care cred ca nu se pot ispiti in acest fel doar daca vor ei , este bine sa stie ca ceasul in care ei cred ca rezista ispitei nu este decit ceasul in care defapt nu sunt inca ispititi . Dar va veni si pt. ei rindul .
Desigur, dupa confruntarea cu ispita urmeaza lupta cu ea , sau uneori nu (care este cu totul si cu totul altceva , alt subiect interesant, consimtirea si lasarea de buna voie in pacat !), si de aici dam deja in alt subiect !

Last edited by zaharia_2009; 22.01.2013 at 18:29:33.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 18:11:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Dar revenind , locuri protejate de insasi Preacurata impotriva smintelii venite prin femeie nu este numai Athosul . Mai sunt si alte multe locuri din Grecia (minastiri din Meteora)...
Meteora este deschisă pelerinajului femeilor. Ce se poate remarca este faptul că ziua în programul de vizitare a mănăstirlor nu vezi călugări (la mănăstirile de călugări).

Last edited by ovidiu b.; 22.01.2013 at 18:14:38.
Reply With Quote
Răspunde