Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2010, 00:09:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, dar ca sa putem vorbi de cotraceptie trebuie sa vedem cum intelegem sexualitatea in cuplul crestin. Nu se poate una fara alta.
Aici nu-i problema, e teorie frumoasa.
Mai bine expune directiile contraceptiei ortodoxe, vedem pe urma cum le motivam
Sau o poti face in paralel..
Vechi 10.05.2010, 00:15:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Aici nu-i problema, e teorie frumoasa.
Mai bine expune directiile contraceptiei ortodoxe, vedem pe urma cum le motivam
Sau o poti face in paralel..
Atat de tare este infestata ortodoxia de scolastica occidentala, fara sa isi dea seama, incat cauta directive pentru orice.
Ei bine, in ortodoxie exista principii si nu directive si legi. La noi nu exista nici magisteriu care sa hotarasca toate amanuntele vietii crestine a fiecaruia fara drept de apel.
Daca am timp, o sa mai scriu maine despre asta.
De fapt, cu o discutie de acest gen am inceput participarea mea la acest forum. Cine vrea poate sa caute la primele mesaje...
Vechi 10.05.2010, 00:23:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Eu cred ca sunt niste directive destul de clare care rezulta din respectivele principii doar ca ne e cam jena sa vorbim de ele..

Si nu din pudicitate, ci din cauza ca e cam greu sa ni le asumam, preferam sa bagam capul in nisip.
Vechi 10.05.2010, 01:57:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
3. Din pacate ceea ce spuneti (se ia placerea, se refuza responsabilitatea) se intampla si cu metodele anticonceptionale "naturale".
Conform regulilor enuntate de dvs. ar trebui in egala masura condamnate.

Diferentele sunt doua si nu pledeaza in favoarea ideii dvs.:
a). gradul de certitudine, adica cu ele ramai un procent cu care poti gresi urat de tot cu sanatatea ta sau a potentialului tau copil, asta insemnand si moarte.
Daca vreti, ceea ce recomandati are in plus "avantajul" moral de a fi un soi de ruleta ruseasca.
b). perioada - teoretic sunt temporare, practic ne mintim si pot fi f. bine definitive, precizez ca vorbim in cazul enuntate de mine, de afectiuni medicale pe viata.
Diferența dintre metodele bazate pe abstinență periodică și metodele interzise prin natura lor:
-nu este de precizie. Așa cum am arătat, metoda simptotermică are o precizie de 96 %, aproape similară cu a steriletului (98-99 %), prezervativului (98 %) și net superioară spermicidelor (80 %)
-nu consta nici în caracterul natural vs artificial, deoarece există metode "naturale" instrinsec rele, așa cum este coitus interruptus.

ci constă în nondisocierea în cadrul unui act matrimonial între plăcere și deschiderea față de viață.

De exemplu, dacă eu în seara asta am un act sexual în care folosesc prezervativul, se cheamă că am disociat în seara asta plăcerea de deschiderea față de viață. Prin urmare, mâine am să fiu în stare căzută.
Dacă, dimpotrivă, în seara asta nu voi avea nici un act sexual, în schimb mâine voi avea un act sexual normal și fără prezervativ, atunci nu voi fi în stare căzută nici astăzi (fiind abstinent), nici mâine ori poimâine (având un act sexual normal). Acum este mai limpede ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 10.05.2010, 02:15:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Atat de tare este infestata ortodoxia de scolastica occidentala, fara sa isi dea seama, incat cauta directive pentru orice.
Ei bine, in ortodoxie exista principii si nu directive si legi. La noi nu exista nici magisteriu care sa hotarasca toate amanuntele vietii crestine a fiecaruia fara drept de apel.
Biserica are competență în materie de morală, ca și în materie dogmatică. Argumentul de tip "Biserica trebuie să se oprească la ușa dormitorului", pe care l-am auzit adesea, este invalid. Vedem în destule pasaje biblice cât de serios vede Dumnezeu viața sexuală. Episodul cu Onan este doar un exemplu. Prin urmare, într-un iatac se pot petrece lucruri morale sau imorale, Dumnezeu lăsând pe pământ o instituție specializată pentru acest domeniu care e morala. Viața creștinului trebuie să se conformeze acestor "directive" cum le numiți, la fel de mult ca viață publică precum și ca viață privată, deoarece nimic nu este așa de ascuns încât să nu fie văzut de Dumnezeu și nimic nu este "privat" în raport cu El. Biserica este maică și învățătoare (mater et magistra) și nimeni nu Îl poate avea ca tată pe Dumnezeu dacă nu are ca mamă Biserica. Când avem dificultăți de înțelegere asupra unui aspect sau altul din cele prescrise de maica și învățătoarea noastră, trebuie să ne acordăm viața la cea a Bisericii și nu invers, încercând a spune că magisteriul greșește, ori că nici nu prea există. Poate că în lumea ortodoxă nu există sub această denumire, de magisteriu, dar episcopat există și canoane elaborate de acest episcopat există. Ceea ce e același lucru, singura deosebire fiind semantică.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 10.05.2010 at 02:18:14.
Vechi 10.05.2010, 03:20:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Daca am timp, o sa mai scriu maine despre asta.
De fapt, cu o discutie de acest gen am inceput participarea mea la acest forum. Cine vrea poate sa caute la primele mesaje...
Nu ortodoxia este infestata, ci mai degraba gandirea unor oameni...

Fani, chiar asa sa fie, cum scrie in articol: "Nu trebuie sa uitam ca demonii traiesc in abstinenta..."? Adica ei doar ispitesc, fara a simti ei insisi ispita?
Din cate imi amintesc sa fi citit, acestia, dupa ce au cazut din cer, au fost cuceritit de frumusetea pamantencelor si au facut copii cu ele, rezultand gigantii. Asa e?

Imi pare rau sa-ti spun, dar pe mine nu m-a convins articolul de pe acel blog. Si apoi sa nu uitam ca curvia se face in cadrul familiei, iar precurvia in afara ei. As zice sa nu ne consideram sfinti, fara sa fim.

Sa nu uitam nici faptul ca Dumnezeu are íntelegere pentru tineretea noastra. Spune acest lucru intr-unul din psalmi. Dar cu toate astea, vom plati ceea ce ne luam de la viata...
Vechi 10.05.2010, 03:26:04
Miha-anca
Guest

Implicit

Draga Fani, te rog nu te mai enerva. Tu te afli intr-o perioada binecuvantata, in care in curand vei da nastere unui copilas.
Sa dea Domnul sa fie sanatos; iar tie, nastere usoara iti doresc.
Vechi 10.05.2010, 09:10:36
eodor nastasa's Avatar
eodor nastasa eodor nastasa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.03.2010
Locație: ...
Implicit

Spritu' si mantuirea.
Drogu' si mantuirea.
Tutunu' si mantuirea.
...
Palavrageala si mantuirea.
...
Noi si mantuirea ?
si, intr-un final,
Mantuirea si...mantuirea ?...
Vechi 10.05.2010, 09:15:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eodor nastasa Vezi mesajul
Spritu' si mantuirea.
Drogu' si mantuirea.
Tutunu' si mantuirea.
...
...
Noi si mantuirea ?
si, intr-un final,
Durerea cea mai mare este că le știm, le conștientizăm , dar nu le punem în aplicare, și mult mai grav mai toate le facem cu bună ștință , cu un cinism greu de descris în cuvinte. Suntem experți în a ne tăia craca de sub picior . . . !
Vechi 10.05.2010, 09:58:48
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eodor nastasa Vezi mesajul
Spritu' si mantuirea.
Drogu' si mantuirea.
Tutunu' si mantuirea.
...
...
Noi si mantuirea ?
si, intr-un final,
Ai văzut conferința lui Dan Puric,unde se făcea distincție între umor și bășcălie? Tu unde te situezi?că eu personal nu îmi dau seama ce vrei să spui în postările tale...
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Sexul fara casatorie filipstefan Intrebari utilizatori 1 19.08.2011 22:13:55
Sexul dupa casatorie Florin-Ionut Generalitati 85 01.08.2008 14:43:05