![]() |
![]() |
|
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Depinde ce fel de credinta criticati. Tind sa cred din discurs ca e vorba de cea crestina asa cum este ea definita de crestinismul ortodox. Genul de credinta pe care incercati sa o treceti "adevarat crestina" nu are legatura cu crestinismul. Nu exista un dihotomism intre credinta crestina si Biserica Ortodoxa care o numiti "institutie". Exista aspecte mai mult sau mai putin obiective, criticabile, dar asta nu pune Biserica intr-un plan divergent fata de credinta. Citat:
Ca sunt infailibili. O pretentie papala extinsa la nivelul fiecarui individ. O trista si regretabila eroare de intelegere a Scripturii si ignoranta fata de istoria ei (PS. Nu e o carte coborata din cer). Citat:
Puteti detalia daca va este teama sa nu fiti inteles gresit. Citat:
Citat:
Schimbarea propriei persoane o definiti ca fiind o "gandire egoista" cand logica elementara spune ca lumea nu poate fi mai buna decat oamenii din care este compusa. Atunci cum ar trebui sa apara schimbarea? Nici un sistem social sau politic n-a reusit sa faca societatea mai buna decat suma binelui din indivizii care o compun. Atunci ce anume propuneti de fapt? Citat:
Puteti semnala acolo unde exista incoerenta si lipsa de bun-simt si am sa tin cont de aceste aspecte pe viitor. Eu cred in schimbarea personala, dvs.? Last edited by AlinB; 19.04.2010 at 18:13:42. |
|
||||
|
||||
![]()
"Nu exista un dihotomism intre credinta crestina si Biserica Ortodoxa care o numiti "institutie"." De acord. Nici nu am sustinut ca ar exista divergente intre cele doua. Daca a rezultat acest lucru din cuvintele mele, imi cer scuze. Intentia mea a fost sa ridic un semnal de alarma vizavi de tendinta Bisericii de a deveni irelevanta in lumea de azi. Aceasta intrucat oamenii au nevoie de Biserica si nu cred ca putem privi condescendent cum oamenii se departeaza de Dumnezeu si de Biserica. O serie de evenimente mai putin fericite m-au facut constient de importanta credintei in Dumnezeu si de functia de echilibru social pe care o joaca Biserica Ortodoxa. In acelasi timp, mi-am pus intrebarea cu are am deschis topicul. Semnalul de alarma de care vorbeam nu trebuie numai rostit, caci rostit a mai fost si inca este. Dar trebuie asumat. De catre cler si de catre credinciosi asemenea.
Nu ma voi pronunta asupra a ceea ce este Biblia sau asupra intinderii notiunii de "Biblie". Dupa cum am spus, cunostintele mele teologice sunt limitate. Ma rezum la a sustine inca o data mesajul pe care l-am primit din lectura Bibliei. Momentan, timpul nu imi permite sa caut cuvintele care mi-au inoculat o asemenea perceptie (de altfel, nici nu cred ca ar fi vorba de anumite cuvinte in sine si nici de anumite pasaje, este vorba despre un mesaj care transcende cuvintele), dar cand voi avea timp fagaduiesc sa ma aplec mai cu atentie asupra lor. Multumesc pentru sugestia (voita sau nu) de aprofundare. Este un exercitiu necesar. Nu mi-e teama sa fiu inteles gresit. Pentru ca nu am avut si nu am nicio clipa vreo intentie malitioasa sau distructiva. Orice interpretari de asemenea natura sunt din capul locului neavenite si incorecte. "Sau nu aveti un raspuns si ati gasit o scuza."Restul care v-a scapat il las bunei dumneavoastra judecati. Nu imi pot permite sa fac pedagogie cu dvs. Utilitarism social. Cred ca dvs. ati limitat drastic si nepermis iubirea de oameni rezumand-o la un concept filosofic. Poate fi mai mult decat atat, nu credeti? Ce propun de fapt? Ma feresc de la a face propuneri concrete inainte sa fiu pe deplin convins de natura si intinderea relatiei cauza-efect a problemei pe care o analizez. Este un principiu pe care incerc il aplic in viata. Dar voi risca un raspuns provocarii dvs.: sa fie urmat exemplul Maicii Tereza ca atitudine pro-activa a Bisericii (sa lasam diferentele dintre confesiuni la o parte). "Sau nu aveti un raspuns si ati gasit o scuza." Adevarul este ca nu am un raspuns concret, iar pentru aceasta apelez la buna dvs. intelegere pentru a inchide subiectul, intrucat nu aduce nimic constructiv discutiei. Da, cred in schimbarea personala, la care lucrez de foarte multa vreme. De asemenea, am devenit convins ca singura arma de care dispun concret pentru a lupta impotriva apatiei si delasarii pe care o constat in jurul meu este exemplul personal. Dar nu ma pot limita doar la atat. |
|
||||
|
||||
![]()
Garrett, mergi mai departe, nu ramane doar la citirea Scripturii, e bine sa te si impartasesti cu Trupul si Sangele Domnului si vei vedea multe lucruri cu alti ochi.
Si eu am trecut prin diferite cautari si ma bucur ca nu am ajuns sa confund lumina data de luna cu cea data de soare. E bine ca esti prezent aici, cu ajutorul lui Dumnezeu ne putem lumina unii pe altii. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Biserica nu aproba citirea cartilor din afara bisericii ca sa nu te duca in pierzare sau poti sa le citesti sub indrumare duhovniceasca adica sa iti spuna preotul sau biserica ce vrea de fapt sa spuna acel om care a scris cartea.De aici deducem ca noi nar trebui sa gindim prea mult ca doar au gindit altii pentru noi asa ca hai sa renuntam la a mai gindi.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa odata ajuns la maturitate duhovniceasca,in afara de cartile Sfintilor Parinti nu mai ai nevoie de altceva(nu voie!),restul poti sa le privesti ca niste resturi. O carte care nu vorbeste despre Adevar te poate duce pe nesimtite pe alte teritorii ,unde te poti pierde.Nimeni nu iti impune nimic,omul are libertate absoluta,insa cand nu asculta glasul constiintei si sfaturile Bisericii ,se pierde... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este porunca a 7 si spune asa. Sa nu citim cartile ereticilor. Aceasta porunca ne invata ca orice crestin ,dar mai ales acela care nu este destul de intarit in credinta Sfintei Biserici,sa se fereasca de a citi carti scrise de cei care s au abatut de la dreapta credinta si vor sa amageasca si pe altii pe cai straine de acelea ale Legii noastre ortodoxe. Bisericile nu au voie sa impuna ci doar sa avertizeze ce este rau si ce este bun pentru om aici e posibil sa greseasca biserica . |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Din acest punct de vedere, problema pe care ati semnalat-o dumnevoastra s-ar traduce prin faptul ca multi oameni - desi isi doresc sa se apropie de Biserica - nu o pot face intrucat nu pot sau nu doresc (din nou diferenta fina de nuanta) sa consimta la anumite reguli pe care aceasta le impune (interzicerea anumitor lecturi etc.) - corectati-ma daca gresesc. Este interesant ceea ce semnalati. M-am gandit si eu de multe ori in sensul acesta. Apoi m-am intrebat: oare sunt oamenii capabili sa adere prin liber consimtamant la un anumit mod de viata, la o anumita atitudine spirituala, la respectarea anumitor norme de conduita? Istoria - cel putin - a dovedit ca nu. Prin urmare, ar fi imposibil Bisericii sa renunte la caracterul imperativ (impus) al anumitor norme, reguli. O imbunatatire, insa, in sensul a ceea ce ati spus initial (sa avertizeze, nu sa impuna) nu se poate face decat la nivel de comunicare. Nu o spun in deradere, dar se pare ca ar fi vorba de o problema de PR. In opinia mea, dogma a fost construita pe premisa imposibilitatii omului de a intelege multe dintre fenomenele din jurul sau, fapt ce ii inocula acestuia o spaima, sa-i spunem, existentiala. Omul isi gasea refugiul in Dumnezeu si in Biserica Lui, singurul loc de la care putea spera raspunsuri si indrumare. Secolul nostru a oferit si continua sa ofere foarte multe raspunsuri acelor probleme care inspaimantau Omul in trecut. Prin urmare, psihologia acestuia s-a schimbat. Dar abordarea Bisericii se bazeaza tot pe aceeasi dogma. Atentie, dogma este ceea ce a fost creat in timp, de oameni, de teologi (de filosofi chiar), ca reprezentand liantul - de factura laica - dintre Om si Divinitate, prin urmare, nu are caracter divin. TOtusi, nu ii neg caracterul necesar. Indraznesc insa sa spun ca poate fi adaptata. |
|
||||
|
||||
![]()
Garrett, Biserica nu are nevoie de PR pentru a-i impartasi omului Trupul si Sangele Domnului.
Iar dogma nu este o creatie umana, ci un adevar descoperit de Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poti sa fii liber in Biserica Ortodoxa,care are planul ei de mantuire,sau poti sa fii liber in alta biserica,mai modernista,care te lasa sa faci ce vrei... Tu alegi.....Dar ,degeaba bati la poarta Bisericii Ortodoxe ,cerand reforma ,pentru ca a este asa de 2000 de ani,Adevarul nu se schimba.Oamenii ortodocsi nu te vor asculta..Asa ca bate la alte porti,si citeste ce vrei si cand vrei.. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ascultarea de Biserica - pana unde ? | Erethorn | Biserica Ortodoxa Romana | 30 | 03.08.2012 14:14:51 |
O biserica unde se fac cateheze | Elenis | Generalitati | 18 | 14.04.2011 22:32:33 |
Despre ura.. Cum iertam celui ce ne uraste si e greseste | ionut12 | Generalitati | 0 | 28.09.2010 23:46:17 |
Pana unde poate patrunde biserica in viata noastra privata? | sophia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 54 | 12.11.2009 13:54:22 |
|