![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Grasule,nu am nici o problema cu confesiunea ta,nu ma deranjeaza ce sustine nimeni cat timp nu imi impune mie.Fara a se distruge acesta limita si eu acord acelasi respect care imi este acordat,pot intelege ca exista conceptii diferite,pot intelege pasiunea in apararea/expunerea lor dar nu as accepta somatii sau alte aspecte de acest tip care,din fericire,intre noi nu au existat pana acum.Sper sa raminem in acesta relatie cordiala.
Cu privire la ce ti-am cerut din NT nu-i graba si daca doresti un hint&tips cu privire la obiectiile mele ele pot viza atat lipsa unei afirmari clare precum in VT(unde exista pasaje care ar sustine acesta posibilitate)-acesta fiind insa un aspect mai mult tehnic-dar mai ales efectele mortii si invierii Mantuitorului din perspectiva lucrarii Duhului Sfant in credincios,arvuna lui Pavel ca sa spun asa.Aceste doua elemente conexate,mai am si altele,ma fac sa cred ca starea de incostienta nu poate sa mai exista in parametrii VT dupa Inviere.Ea poate fi un somn(aici ar incepe o interminabila discutie cu privire la modul cum trebuie inteleasa acesta notiune-in cheia VT sau precum un simbol in NT)dar nu este inconstient ci l-as accepta,precum Cullman,ca fiind ,,in Hristos".Nu spun ca asta ar insemna ceva similar cu conceptiile de stare intermediara existenta ci ar fi mai apropiat de imaginea din Apocalipsa 6:9-11.Daca tu imi demonstrezi cum lucreaza in credincios arvuna Duhului Sfant mentionata de Pavel si cum poate ea disparea(biblic sustinut)dupa moarte atunci sa stii ca o sa devin de-a dreptul interesat :) Glumesc,sunt un amator,pacatos,care conversez si care momentan studiez Canonul Apostolic al primelor secole (Preotului Ica Jr),lucrare de exceptie,de care nu discuta nimeni si se pare ca nimeni nu este interesat.In fine,treaba fiecaruia,am decis sa nu mai ma amestec cu recomandari pt ca in definitiv fiecare doarme asa cum isi asterne insa cred ca sunt mai mari sanse sa ajung eu ortodox decat sa se discute despre acesta lucrare aici.Ti-am dat si cateva posibile argumente pe care am de gand sa le invoc,sa nu zici ca sunt baiat rau si tin doar pentru mine.Mi-a placut ca m-ai intrebat direct:) si apreciez asta :) Ne auzim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am citit versetele respective. Nu știu ce versiune a Bibliei folosești, însă eu am căutat în original (TM și LXX) să văd despre ce e vorba acolo. Atât în Lev. 19,31 (unde apare pentru prima dată expresia) cât și în textele următoare indicate de tine este vorba de cei ce cheamă morții (vrăjitoare) și pentru aceștia/acestea este folosită o sintagmă interesantă de care n-am știut pana acum. Atât în originalul ebraic, cât și in traducerea Septuaginta. Nu am timp acum să intru în subiectul acesta, poate cu altă ocazie. Ce pot însă să te asigur -pentru a nu rămâne în suspensie problema- e că în niciuna din versiunile originale (TM și LXX) nu apare expresia "spiritele morților", cu atât mai puțin "sufletele morților". Cred că aceasta era problema esențială vis a vis de topic... în rest poate vom aborda subiectul cu altă ocazie. Până atunci... noapte bună! |
|
|||
|
|||
![]()
That hath familiar spirits - Hebrew, אבות 'obôth. The word 'familiar,' applied to spirit, is supposed to have been used by our translators to imply that they were attended by an invisible spirit that was subject to their call, or that would inspire them when they sought his direction. The Hebrew word is used to denote a necromancer, a conjuror; particularly one who was supposed to have power to call up the dead, to learn Of them respecting future events; see 1 Samuel 28:7-19; Deuteronomy 18:11. The word is most commonly applied to women; as it was almost entirely confined to women to profess this power; Leviticus 19:31; Leviticus 20:6; 1 Samuel 28. The idea was, that they could call up the spirits of the dead who were supposed to have seen objects invisible to the living, and who could, therefore, inform them in regard to things which mortals on earth could not see. The Vulgate renders this by 'Pythons and diviners.' A Python, among the Greeks and Romans, denoted one that had the spirit of prophesying, and was particularly applied to the priestess of Apollo at Delphi. The Septuagint renders the place thus: 'And if they say to you, Seek the "ventriloquists," ἐγγαστριμύθους engastrimuthous, and those speaking from the earth, and speaking vain things, who speak from the belly,' οἵ ἐκ τῆς κοιλίας φωνοῦσιν hoi ek tēs koilias phōnousin. From this it is evident, that the art of the ventriloquist, so well known now, was known then; and it is highly probable that the secret of the art of soothsayers consisted very much in being able to throw the voice, with various modifications, into different places, so that it would seem to come from a grave, or from an image of a dead person, that was made to appear at the proper time.
Adica in limba ebraica inseamna necromanti (persoane care cheama spiritele mortilor ) si in LXX inseamna ...ventriloci ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Să nu vă duceți la cei ce cheamă spiritele morților, nici la vrăjitori: să nu-i întrebați, ca să nu vă spurcați cu ei. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru." Scrie aici de spiritele mortilor? SCRIE! Este Dumnezeu cel ce vorbeste aici? ESTE! Spune undeva ca aceste spirite nu ar exista? NU! Zice Dumnezeu ca aceste spirite ar fi demoni? NU! Odata ce aceste spirite pot sa vorbeasca arata ca sunt constiente. Asa ca te intreb din nou: CE SUNT ACESTE SPIRITE ALE MORTILOR? ARATA CUMVA ACEST VERSET CA CEVA SUPRAVIETUIESTE MORTII SI ESTE CONSTIENT? Astept raspunsul tau! Doamne ajuta! Last edited by stefan florin; 06.01.2012 at 14:27:57. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Traducătorul român (Cornilescu) era ortodox și a folosit expresia cea mai la îndemână ("duhurile morților") conform credinței lui greșite în nemurirea morților. Termenul în ebraică este pluralul [הָאֹבֹת] însemnând textual "burdufuri [de piele]". Traducerea prin "spirite (duhuri)" se datorează pretinsei însușiri a glasului lor nedistinct și nenatural, așa cum putea să fie produs prin vorbirea într-un „burduf”, sau alt recipient. Cuvântul tradus în alt text postat de tine (Isaia 8,19) prin „murmur” înseamnă „a șopti”, „a vorbi încet”, „a bolborosi”. El mai înseamnă „a media (încet)”, ca și când o persoană se adresează sieși cu glas încet, care seamănă cu un oftat. Pe de altă parte, Septuaginta traduce [הָאֹבֹת] de obicei ca [έγγαστριμύθοι] „ventriloci” însemnând proiectarea glasului spre stomac în tonuri joase și guturale. Ventrilocismul potrivindu-se astfel ușor la scopurile magice. Despre un medium se spunea că „are” un „duh familiar”. Ea (vrăjitoarea) nu era posedată de un „duh familiar”, ci avea „duhul”. O traducere literală a textului așa cum apare în KJV (exemplificat de tine) ar fi „o femeie, stăpâna unui spirit familiar”. Folosit ca substantiv a cuvântului englezesc „familiar” înseamnă „un intim”, „un însoțitor”. „Spirit familiar” poate, deci, potrivit să fie ”spirit intim”, sau poate „însoțitor intim”, adică cineva care a însoțit cu mediumul, poate fi chemat de „stăpâna” lui și i se poate spune ce să facă. Posesorul, sau „stăpâna” lui, de obicei se apleacă în timp ce vorbește ca medium și conform cu Isaia 29,4 vorbește ca „din pământ”. Aceasta poate să explice faptul că atunci când Saul a consultat vrăjitoarea din Endor, ea a văzut „o ființă dumnezeiască sculându-se din pământ” (1 Samuel 28,13), și lămurește de ce Saul „s-a plecat cu fața la pământ” (v.14) pentru a conversa, cum credea el, cu Samuel (v.15-19). În realitate era o manifestare a diavolului prin intermediul vrăjitoarei-medium din Endor. Aceste așa-zise "spirite ale morților" nu sunt altceva decât manifestări spiritiste ale diavolului pentru a induce în eroare pe oameni. Cei care "pun botul" la așa ceva se află deja pe terenul magic al lui Satan și pot ajunge să se închine lui fără să-și dea seama. Așa cum apostaziatul rege al lui Israel s-a plecat înaintea acestui spirit demonic (aparent Samuel), oamenii amăgiți de diavol se pot ploconi înaintea arătărilor făcătoare de minuni ale pretinșilor sfinți. Scriptura avertizează că la sfârșitul veacului mulți se vor închina diavolului ce se va prezenta drept "înger de lumină". Credința în "sufletele morților", și apelarea la "sufletele sfinților" poate fi un prim pas către spiritism și închinarea la diavol. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Atunci ce este aceasta arvuna a Duhului? Apostolul Pavel ne spune ca aceasta arvuna a fost pusa in inima noastra (2 Corinteni 1:22). Aceasta arvuna a Duhului este nadejdea crestina: “Și voi n-ați primit un duh de robie, ca să mai aveți frică; ci ați primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: „Ava! adică: Tată!” Rom. 8:15 Și pentru că sunteți fii, Dumnezeu ne-a trimis în inimă Duhul Fiului Său, care strigă: „Ava” adică: „Tată!” Gal 4:6. asteptînd fericita noastră nădejde si arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mîntuitor Isus Hristos.(Tit 2:13) Ca o concluzie: Domnul Iisus Hristos ne-a adus iertarea si nadejdea biruintei asupra mortii si a mostenirii vietii vesnice, (ca o arvuna a Duhului - pusa in inima noastra). Dar, moartea ramane aceeasi moarte si pentru cei din VT si pentru cei din NT. "Atunci" (cand Domnul va reveni si va invia pentru totdeauna pe cei morti in credinta) "se va implini cuvantul care zice "moartea a fost inghitita de biruinta". Pana atunci, nu exista nici o forma de vietuire (nici macar intermediara) in moarte. Toti murim de-a binelea (de o moarte care este ca un somn fara constienta - adica, fara semne de viata - dar, din care vom fi inviati). P.S. Cat despre disparitia arvunei ... ; nu se va intampla asa ceva. Eu traiesc cu nadejdea si bucuria pusa de Tatal in inima mea, prin Duhul. Daca voi inchide ochii (voi muri) ii voi deschide in clipa urmartoare in prezenta Mantuitorului, care a revenit ca sa ma invie si sa ma ia cu El. Arvuna va fi continuata de adevarata rasplata, pe care o voi primi la revenirea Mantuitorului. Last edited by grasu77; 06.01.2012 at 16:56:29. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai Grasule,daca suflarea de viata se intoarce la Domnul si trupul se intoarce in tarina,cu tot cu inima lui fizica,unde anume se pastreaza arvuna Duhului pt ca spui ca nu dispare?Sau dispare la momentul mortii,adica are efect doar pe timpul vietii? In Filipeni 1:21-24 si 2 Corinteni 5:6-8 se poate vorbi de stare de inconstienta in expresiile ,,sa fiu impreuna cu Hristos" si ,,sa fim acasa la Domnul"?Pot sa fiu acolo,in acel fel,daca arvuna Duhului dispare la momentul mortii?
PS:lasa te rog opinia ca sa o vad si eu cand revin,am putina treaba.Toate cele bune. Last edited by Scotland The Brave; 06.01.2012 at 17:20:06. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu este nevoie ca arvuna Duhului sa se pastreze. Ea este continuata de adevarata rasplata. Citat:
Cred ca am lamurit cum vad problema mortii. Propria-mi moarte nu exista (pentru mine). Eu nu o voi constientiza. Pentru mine arvuna Duhului este urmata de rasplata vesnica. Last edited by grasu77; 06.01.2012 at 17:37:49. |
|
|||
|
|||
![]()
Prin ce spui limitezi actiunea Duhului doar pe timpul vietii,intrucat in urma anihilarii de dupa moarte(suflarea pleaca la Domnul si trupul se distruge)in lipsa sufletului normal ca nu mai are pe ce sa actioneze.In situatia trup+suflare(si atat)nu imi este clar pe ce actioneaza nici in timpul vietii in opinia voastra.Suflarea este a Domnului si trupul se distruge.Practic pe ce se exercita lucrarea Duhului?
Alte intrebare:tu introduci intre momentul mortii si cel de a fi in Hristos o perioada de timp inconstienta.Dar unde spune Pavel(de ex) ca exista o asemenea perioada fara nici un fel de constienta?Daca mergi pe ideea ca ,,asa spune in VT prin urmare asa trebuie inteles in NT(fara ca NT sa precizeze expres)atunci sunt probleme semnificative.De exemplu unde si in ce criterii trebuie sa inteleg metaforic si unde ad literam?De ce nu ar fi o vorbire metaforica,ce argumente considerati ca exista? Mie nu imi este clar pe ce sustineti(versete)starea acestea in NT.S-ar putea sa gresesc dar evreii,prin perioada tarzie,nu ajunsesera si ei sa creada in ceva similar cu constienta/nemurirea? PS:mai in gluma,mai in serios,eu as fi de acord ca fiecare dupa moarte sa aiba parte de ceea ce a crezut :) Eu mi-as dori precum Sproul(desi nu este preferatul meu): ,,Eu unul îmi planific să trăiesc pentru totdeauna. Nu-mi planific să mor niciodată. Îmi planific să trec printr-o stare de tranziție fiziologică și biologică în care acest trup este epuizat, după cum și în prezent se află în acest proces de epuizare. Dar starea neîntreruptă de conștiență a propriei persoane continuă, numai că trece într-o stare mult mai măreață, pentru că se află în prezența imediată a lui Cristos. Dilema lui Pavel a primit răspuns prin biruința asupra morții sale, datorită căreia putea să meargă Acasă și să experimenteze câștigul de-a fi împreună cu Cristos." Last edited by Scotland The Brave; 06.01.2012 at 17:56:50. |
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Eroare: nu eu introduc o perioada de timp. Dimpotriva. Am spus ca pentru mine nu exista aceasta "prioada de timp". Nu exista nici in Noul Testament. Nu este treba mea sa explic ceva total lipsit de importanta (pentru mine). Daca vrei sa trecem direct la inviere, atunci am ce sa-ti spun. Citat:
Din cat de "mult" au spus Sfintii Apostoli despre "acea perioada", ne dam seama de starea de constienta si importanta acestei perioade. Citat:
Cat despre intelegerea literara sau metaforica, putem spuna ca problema despre constienta pe timpul mortii este tratata limpede (literar) in VT. Se folosesc expresii de genul "mortii nu stiu nimic", "mortii nu Te lauda", "cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine", etc. Citat:
Nu cunosc bine subiectul. Stiu doar ca saducheii nu credeau in inviere. Dar, in ce credeau, nu stiu. Last edited by grasu77; 06.01.2012 at 18:38:48. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre moarte si pomenirea mortilor | AnnaEnache | Intrebari utilizatori | 42 | 13.06.2012 09:43:28 |
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. | bitza | Generalitati | 28 | 20.03.2011 02:05:27 |
Despre viata de dupa moarte | georgian_osa | Din Noul Testament | 30 | 14.03.2010 18:49:29 |
Marturii despre moarte | Iustin44 | Generalitati | 14 | 31.03.2009 23:59:56 |
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase | mara2008 | Generalitati | 1 | 20.05.2008 15:07:31 |
|