Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.03.2017, 22:33:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Cum să fie inventate argumentele dacă au fost lăsate canoane în acest sens? Tocmai, plecatul genunchilor (când nu e cazul) poate fi o formă a duhului protestant ascuns sub o mască de falsă evlavie. Bineînțeles, îndemnul se adresează și duhului, nu doar trupului.
Eu am spus de argumentul dat de diac. Ica. Pietismul inseamna traire fara invatatura, poate fi si in picioare si in genunchi.
Citat:
Smerit înseamnă a ști să stai acolo unde îți este locul, să ții cont de prezența celor jurul tău cărora le-ai putea distrage atenția prin gesturile tale.
Asta explica IPS Bartolomeu Anania, de acolo am luat ideea aceea. Daca cineva e singurul din Biserica in picioare si se gandeste cat de nestiutori sunt cei ce stau in genunchi nu e deloc smerenie, iti dai seama.
Citat:
Canonul 90 al Sinodului Trulan precizează: "Am primit în mod canonic, de la de Dumnezeu purtătorii Părinții nostri, să nu plecăm genunchii în dumineci, cinstind Invierea lui Hristos..."

Sfântul Petru al Alexandriei (sec. al IV-lea) ne spune în canonul 15: iar duminica o ținem zi de bucurie pentru Cel ce a înviat în ea, întru care am primit să nu plecăm nici genunchii.
Le stiu pe acestea, mai este un canon, dar inainte de a scrie acel mesaj am citit si unele lamuriri: https://doxologia.ro/intreaba-preotu...impul-crezului
Aceste canoane nu tin de dogma, la fel ca alte canoane. Cum spune si parintele, tin de randuiala in Biserica. Unul din cei mai mari canonisti romani spune ca aceasta randuiala nu are o importanta deosebita.
Apoi trebuie sa ne gandim care erau conditiile de atunci si ce spune exact canonul. Spune ca in celelalte zile se poate ingenunchea. Deci cad toate argumentele folosite de reformisti (de genul "drepti"), pentru ca in alte zile cand se tine Liturghia se putea ingenunchea. Deci se poate ingenunchea daca este un sfant in timpul saptamanii. Atunci toate explicatiile folosite de diac. Ica sia ltii sunt fara valoare.
Mai e un aspect, unii stau in genunchi si ca sa se odihneasca. Poate in acea epoca era un semn de mai mare evlavie sa reziste cineva sa stea in picioare, slujbele fiind mai indelungate. Azi evlavia mai mare ste sa stie cineva in genunchi, cel putin la noi.
Citat:
Așa este, ce mai contează încă un lucru mic pe lângă multe altele. Aparent pare doar o problemă de formă (eu zic și cu implicații de fond dacă ții cont de ce spun canoanele). Ca la noi, la nimeni, fiecare cu regula lui, iar Biserica cu regulile sale.
Dar cei ce vor sa se ocupe de lucrurile acestea mici am observat ca sunt cei ce au conceptii sau gandire modernista (diac. Ica este unul din propovaduitorii conceptiilor ecumeniste la noi). Ei nu vad sau nu vor sa vada lucrurile importante, ce tin de dogma, dar se ocupa doar de lucrurile marunte. Asta e problema, pentru ca aceasta intoarcere la inceputuri este tot o conceptie protestanta. In ortodoxie Biserica este perfecta (in inavatatura sa) in fiecare moment din istorie. In protestantism se spune ca a deviat o perioada, de aceea ei spun ca a fost nevoie de reintoarcere la origini.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2017, 22:43:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nu stiu cum ti-a trecut asa ceva prin cap. Am vrut sa spun ca daca exista un asemenea canon ( si se pare ca exista ) atunci ar fi bine ca preotii sa afle ei si sa spuna si celorlalti despre asta si sa-l respectam. Ca uite, toti ne uitam la canonul 15 dar cati dintre noi am stiut ca ar exista un asemenea canon ?
Preotii invata aceste lucruri la seminar, in link-ul meu sunt citate din manuale. Dar canoanele nu pot fi interpretate de fiecare cum vrea, de exemplu tot in aceasta miscare de reformare face parte si impartasirea fara spovedanie. Pentru ca au observat unii ca in primele secole nu se spovedeau oamenii si trebuie sa ne reintoarcem la origini. Dar aceia omit sa spuna ca atunci se tinea post negru sau doar cu paine o data pe zi. Un post din acela de 40 de ani cred ca face mai mult decat o spovedanie. Biserica a dat un post mai usor, dar a introdus spovedania inaintea impartasirii.
In concluzie, eu cred ca preotii si sfintii au stiut ce fac atatea sute de ani, cat s-a ingenuncheat.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2017, 22:51:38
antoniap
Guest

Implicit

Brosura apologetica pentru poporul roman ortodox

https://www.youtube.com/watch?v=17w_6ZyFHm8
Reply With Quote
Vechi 01.03.2017, 23:31:43
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu am spus de argumentul dat de diac. Ica. Pietismul inseamna traire fara invatatura, poate fi si in picioare si in genunchi.
Cei care își fac regulile lor în Biserică demonstrează că sunt fără învățătură.

Citat:
Asta explica IPS Bartolomeu Anania, de acolo am luat ideea aceea. Daca cineva e singurul din Biserica in picioare si se gandeste cat de nestiutori sunt cei ce stau in genunchi nu e deloc smerenie, iti dai seama.
Inversează rolurile, nu este același lucru?

Citat:
Le stiu pe acestea, mai este un canon, dar inainte de a scrie acel mesaj am citit si unele lamuriri: https://doxologia.ro/intreaba-preotu...impul-crezului
Răspuns de doi bani. Păi de ce mai sunt canoanele alea? Se spune în articol că în timpul epiclezei se stă în genunchi, dar fără să argumenteze. În timpul Evagheliei justifică statul în genunchi apelând la "evlavia populară", deși precizează că mai potrivit ar fi să se stea în picioare.

Citat:
Aceste canoane nu tin de dogma, la fel ca alte canoane. Cum spune si parintele, tin de randuiala in Biserica. Unul din cei mai mari canonisti romani spune ca aceasta randuiala nu are o importanta deosebita.
Și au fost lăsate doar pentru nepoții noștri, nu?

Citat:
Apoi trebuie sa ne gandim care erau conditiile de atunci si ce spune exact canonul. Spune ca in celelalte zile se poate ingenunchea. Deci cad toate argumentele folosite de reformisti (de genul "drepti"), pentru ca in alte zile cand se tine Liturghia se putea ingenunchea. Deci se poate ingenunchea daca este un sfant in timpul saptamanii. Atunci toate explicatiile folosite de diac. Ica sia ltii sunt fara valoare.
Păi tu poți să te dai în spectacol în timpul săptămânii dacă canonul nu cere. :))
Diac. Ică nu explică mare lucru, ci doar amintește în trecăt de asemenea practici nepotrivite.

Citat:
Mai e un aspect, unii stau in genunchi si ca sa se odihneasca. Poate in acea epoca era un semn de mai mare evlavie sa reziste cineva sa stea in picioare, slujbele fiind mai indelungate. Azi evlavia mai mare ste sa stie cineva in genunchi, cel putin la noi.
A avea evlavie înseamnă să te interseze și să ții cont de ce spun Părinții Bisercii, nu să-ți faci propiile reguli în Biserică.

Citat:
Dar cei ce vor sa se ocupe de lucrurile acestea mici am observat ca sunt cei ce au conceptii sau gandire modernista (diac. Ica este unul din propovaduitorii conceptiilor ecumeniste la noi). Ei nu vad sau nu vor sa vada lucrurile importante, ce tin de dogma, dar se ocupa doar de lucrurile marunte. Asta e problema, pentru ca aceasta intoarcere la inceputuri este tot o conceptie protestanta. In ortodoxie Biserica este perfecta (in inavatatura sa) in fiecare moment din istorie. In protestantism se spune ca a deviat o perioada, de aceea ei spun ca a fost nevoie de reintoarcere la origini.
Tocmai că este preocupat de lucuri importante. Și nu este singurul!

Last edited by simpllu; 02.03.2017 at 02:06:19.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2017, 23:37:59
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Nici nu avem ce discuta, daca exista un asemenea canon ar trebui ca preotii sa-si faca treaba si sa le spuna credinciosilor ca nu e voie si gata. Tocmai faptul ca nu se face suna a protestantism - face fiecare cum vrea, din "evlavie". :)

Daca sunt reguli vechi, le aplicam pe alea ca de aia le-au dat oamenii aia. De aia Biserica e ceea ce au invatat toti intotdeauna si nu fiecare cum vrea dupa cata evlavie are. Poate daca s-ar face catehizare ca lumea, nu ar mai aparea nici atati "marturisitori". Si ei plini de evlavie, bineinteles. :)
Reply With Quote
Vechi 01.03.2017, 23:48:31
Senior Member

Implicit

Te doare mintea, citesti acolo la comentarii ce "considera" fiecare. Pai tocmai de asta exista canoane, ca sa nu mai "consideram". Eu cred ca nu e greu ca fiecare preot sa le citeasca vechile canoane credinciosilor cateva saptamani si inteleg toti, nu o sa mai "considere" nimeni de capul lui. :)
Reply With Quote
Vechi 01.03.2017, 23:54:40
Senior Member

Implicit

...:)) Cum spuneam, unuia căruia i-a intrat "evlavia" în minte, greu i-o mai scoți. Și dacă îi spui niște principii sănătoase, ar fi în stare să te scoată afară din biserică, considerându-te ecumenist. :)

Last edited by simpllu; 01.03.2017 at 23:58:09.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2017, 00:02:35
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Poate daca s-ar face catehizare ca lumea, nu ar mai aparea nici atati "marturisitori". :)
Aci, pe forum, lucrurile sunt evidente. :)
Reply With Quote
Vechi 02.03.2017, 00:08:20
Senior Member

Implicit

Dar nu am inteles cum ajunge protestant unul care cere respectarea unui canon vechi si cum ajunge ortodox unul care sustine ca trebuie sa ne comportam cum ne spune "evlavia".

E adevarat ca unii se folosesc de trucul asta - ii acuza pe cei de astazi ca-s filocatolici sau filoprotestanti si cer revenirea la "vechile practici" ortodoxe care nici macar nu stim daca au existat. Sau ii acuza pe anumiti sfinti ca ar fi fost influentati din directia aia pentru a le nega invatatura.

Dar uite eu care privesc cu suspiciune initiative de felul asta ( cum sunt cele ale Pr. Pruteanu ), cred ca macar aici nu e nici vorba despre asa ceva. Daca avem o regula clara lasata din vechime sa o respectam pe aia. Daca o schimbam sa ni se spuna de ce o schimbam. Dar e mult mai bine sa urmam toti aceeasi regula in fiecare biserica decat sa facem valuri prin biserica dupa cum ne indeamna evlavia. :)
Reply With Quote
Vechi 02.03.2017, 00:39:39
Senior Member

Implicit

Noi trecem printr-o perioadă a pogorământului în Biserică. :)

Last edited by simpllu; 02.03.2017 at 02:03:46.
Reply With Quote
Răspunde