![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Mirean: Oare intreruperea postului (temporar, nu?), nu este mai mare jerta decat tinerea lui, pentru cei care se considera crestini?
Ai citit undeva acest lucru, Mirene? Mie imi suna a sminteala, stiut fiind ca in post sunt numeroase ispite, mai numeroase decat de obicei. Deci, unde putem citi despre superioritatea intreruperii postului? Pe mine la spovedanie ma intreaba preotul daca am tinut post, nu daca m-am jertfit, intrerupandu-l. |
|
|||
|
|||
![]()
Poi depinde ce faci in acel post, adica daca pe sotz il cuprinde ispita shi doreshte sa se impreuneze cu sotzia sa in post, atunci jertfa ei de a se impreuna cu sotzul ei este binecuvantata caci altfel sotzul ar putea cadea in adulter, asha imi pare, dar sigur ca ea ar trebui sa incerce sa-l convinga cu dragoste ca ar face ambii mai bine sa se infraneze in perioada randuita de post shi rugaciune... Dar in fiecare post ishi alege fiecare ce patimi shi pacte jertfeshte pentru Hristos in a nu le mai urma, unii taie din voiIre, altzii din alcool, altzii din ciocolata, altzii din cafea shi auto-barfa, altzii din curvie, altzii din lacomie, altzii din explicatzii, shi se straduie la a respecta cateceva shi a tzine postul de dulce, asha cum le cere conshtiintza intru Hristos, cum le cere Biserica.... Astfel ca uneori potzi manca in post shi sa nu greshesti, de exemplu atunci cand eshti invitat undeva shi in loc sa te batzi in piept shi sa cazi in laudaroshenia dietei, ca oricum ala nu e post ci e dieta daca nu suportzi ocara, deci in loc sa te lauzi, preferi sa gushti din bucatele puse inainte shi sa multzumeshti cuvincios pentru ele, iata ca atunci n-ai calcat postul ci l-ai incununat caci te-ai smerit ca sa nu sminteshti aproapele osandindu-l shi punandu-l la regimul mintzii tale slabe, dar apoi, dupa ce a trecut ispita, momentul, evenimentul, apoi se cuvine degraba sa-tzi reiei postul la care te-ai inhamat, in taina, ca doar nu posteshti de ochii lumii urmand shi pe maideparte dreapta socotintza din dragoste de Dumnezeu shi aproape, in fatza altor ispite shi evenimente ce sunt puse inaintea noastra in tot momentul... Astfel ca osindirea celui ce a ales sa faca dragoste in post de catre unul care a tzinut postul e mai mare pacat decat insashi netzinerea postului deoarece acesta a tzinut post la alimente dar a papat mandria de a osandi aproapele... care s-a pazit de adulter... de exemplu :)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Cei ce postesc de nevoie au vreo plata ? Dar cei care nu pot posti din cauza bolii, a muncilor grele sau a lipsei, ce trebuie sa faca ? Cei care postesc de nevoie, daca vor multumi lui Dumnezeu pentru aceasta si nu vor carti inaintea Lui, vor avea plata pentru rabdarea lor, intrucat este scris : " In lupta aceasta grea aveti nevoie de multa rabdare " ( I Timotei 6, 11 ) . Si iarasi : " intru rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre " si " cine va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui " ( Matei 10, 22; 24, 13; Marcu 13, 13 ) . Cei care nu pot posti din cauza bolii sunt dezlegati de Sfintele Canoane sa manance unele mancaruri de dulce de care au nevoie. ( Canoanele 8 si 10 ale Sfantului Timotei al Alexandriei; canonul 69 Apostolic, etc. ) . Pentru cei care nu pot posti din cauza muncilor grele, nu am gasit in canoane dezlegarea postului pentru ei, doar de vor fi ostasi sau detinuti. Acestia, prin cainta si alte fapte bune, vor completa datoria postului trupesc. Despre aceasta dezlegare, cel mai bine se cuvine a intreba pe episcopul locului si pe preotul respectiv care, de la caz la caz, pot randui alte fapte bune in locul postului." Oare daca o femeie face tratament pentru fertilitate, nu inseamna ca este bolnava? Si nu vorbim aici de post de mancare...si nici despre desfranare... Soro, ia seama, postul nu este numai trupesc, caci altfel se transforma in dieta ori cura de slabire... Si nu asta este scopul... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Ancah, citeste aici: http://www.crestinortodox.ro/Dezlegari_de_la_post_7294.html
|
|
|||
|
|||
![]()
Mirean: [i] Oare daca o femeie face tratament pentru fertilitate, nu inseamna ca este bolnava?
Si nu vorbim aici de post de mancare...si nici despre desfranare... Soro, ia seama, postul nu este numai trupesc, caci altfel se transforma in dieta ori cura de slabire... Si nu asta este scopul... " Mirean, nu acesta e raspunsul asteptat. Era vorba de superioritatea intreruperii postului, pe care tu, ca absolvent de teologie, o afirmi aici. Se stie ca cel bolnav, este exceptat de la post, si nu i se socoteste lui, ca nu il tine. Deasemeni stiut este ca postul nu e numai trupesc, ci si sufletesc. Asa, ca frate, ia si tu seama, si nu mai veni cu inovatii, ca smintesti oamenii. Pe "tianu" n-o poti sminti, caci sotul ei, preotul, stie foarte bine ce are de facut. Cred ca ea nu a fost intru totul de acord cu el, de a incercat marea cu sarea si pe forum, in speranta unui raspuns mai favorabil ei. Iar o femeie, care poate face copil e o femeie sanatoasa. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca absolvent de Teologie, la cursuri, intre care si cel de "Formare duhovniceasca", "Morala" sau "Drept canonic", inveti ca, in calitate de potential preot lucrezi cu oameni! Cum fiecare om este, evident, unic, iar generalizarile nu fac bine! Concret, bunul simt (inainte de legi si canoane) spune ca o femeia care urmeaza un tratament de fertilitate pentru a avea prunci este, printre altele (si) un caz medical, deci o persoana bolnava. Astfel ca i se aplica cele pentru bolnavi, de la caz. Aici intra si intreruperea postului, nu ca "superioritate" fata de tinerea lui, ci ca jertfa pentru atingerea scopului pentru care doi oameni se "aduna" intr-o familie, prin Taina casatoriei (printre altele facerea de prunci - "Cresteti si va inmultiti, umpleti pamantul si-l stapaniti" (Gen. 1, 28)). Revenind la "tehnica", subiect expus asiduu de tine o sa citez ceva scris de un pr. prof. de Morala din Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti: "Sfanta Scriptura numeste unirea conjugala a barbatului cu femeia cu termenul de "cunoastere". Despre Adam se spune ca "a cunoscut pe femeia sa si ea a zamislit si a nascut" (Gen. 4, 1). "Cain a cunoscut pe femeia sa, care a nascut" (Gen. 19, 6). Pentru a intelege mai bine de ce unirea dintre barbat si femeie este o cunoastere, trebuie sa privim spre Dumnezeu, nu spre animal. La acesta din urma imperecherea satisface exigentele naturii si nevoile biologice. Intre barbat si femeie in casatorie nu poate fi vorba de imperechere ca in lumea animala, ci de dar total. In masura in care, din Revelatie, mintea omeneasca intelege ceva din taina cea mare a lui Dumnezeu, ea afirma ca Persoanele Sfintei Treimi se intrepatrund, locuiesc una in alta, fiecare se comunica celeilalte in mod total, ramanand insa ceea ce ea este. Tatal se comunica in intregime Fiului ("Eu si Tatal una suntem" In. 10, 30) si Duhului, Fiu Care il descopera pe Tatal prin Duhul Sfant. http://www.crestinortodox.ro/Casatoria___Taina_a_daruirii_si_a_desavarsirii_per soanei_11749.html" Ai episcop nou, "uns" in saptamana care a trecut. Poate te lamureste el mai bine! |
|
|||
|
|||
![]()
Ancah, nu incerc sa te conving de ceva, este o opinie argimentata pe care am postat-o...
Incearca (daca poti) sa combati ideea, nu persoana care o expune. Cu bine! |
|
|||
|
|||
![]()
Ei,uite de-asta eu ma manifest ceva mai neutra din unele puncte de vedere ale relatiei religie-societate,sau mai bine spus religie-viata pamanteana,caci pana la urma suntem doar niste pamanteni care intretinem acest taram,daruit de Creatorul lui,oamenilor si vietuitoarelor.Omul insa,are ratiune si trebuie sa fie mai cu bagare de seama,nu sa traiasca doar instinctiv.
Vad ca trianul nu am mai dat pe-aici,ori s-a speriat,ori nu a mai prezentat interes acest subiect,fata de opiniile ce le-a vrut a le achizitiona pentru o mai buna intelegere a situatiei pe care o detinea. Este evident ca biserica se va afla in opozitie fata de acest subiect,insa intensitatea lui este mult mai complexa,tocmai pentru faptul ca se dovedeste a fi putin neconventionala.Pana la urma,cand s-au dat legile si canoanele bisericesti,nu se lua in consideratie si acest aspect al fertilitatii in vitro,al diferitelor tratamente de fertilizare,al metodelor artificiale de a concepe prunci,si deci rezolvarea in sine,pe plan spiritual,ramane la latitudinea partilor implicate,dar si a superiorilor acestora,superiori sub a carui ascultare se afla. Tratamentele de acest fel sunt destul de costisitoare,tocmai de aceia preoteasa respectiva a luat in consideratie respectarea cu strictete a normelor medicale in acest sens,fiindca poate fi considerat ca in orice boala,ori respecti tratamentul si recomandarile doctorului,ori nu te mai apuci de nici un tratament.Si cum spunea cineva pe-aici,sunt si cazuri speciale in care unii oameni prezinta unele neputinte fata de post,neputinte reale,si astfel li se dezleaga acestora pentru o buna functionare a organismului,relativ buna.Ei bine,religia mai poate interpreta astfel de situatii,ca neputinta se poate datora necredintei,sau ca necredinta in sine fac pe unii sa se abata de la regulile crestinesti...care ar cam trebui batute in cuie,indiferent de situatie,daca te iei dupa severitatea unor canoane. Si aceasta situatie reprezinta o neputinta si trebuie tratata ca atare,in nici un caz pe un forum,unde multi dintre cei care-si dau cu parerea sunt neavizati,opiniile reprezentand simple conceptii,deseori pur individuale.Este o situatie mai delicata in acest sens,si ea trebuie rezolvata in caminul familie respective,cu duhovnicul familiei respective,si de ce nu a se apela si la parerea altui duhovnic,fiindca poate fi mai constructiv,uneori.Oamenii,de fapt isi cunosc situatia foarte bine,analizand posibilitatile la fel de bine,si deci eventualele rezolvari decente si favorabile. Exact cum spunea cineva pe-aici,cine a stat sa analizeze si sa numere perioadele fiecaruia de conceptie,sa vedem daca acestea se afla in post sau nu,si cred ca fiecare este copilul Lui Dumnezeu,si peste fiecare straluceste soarele,si apune cu aceiasi naturalete.Nu cred ca,conteaza atat de mult perioada in care un copil este conceput,mai ales in situatii de genul acesta,destul de dificile,conteaza sufletul pe care il dobandim,si cu care mergem dincolo de viata aceasta efemera.Excat cum dupa acceptiunea mea,adevaratele pacate salasluiesc in rautate,care este foarte diversa si periculoasa,si nu in lucruri fizice,inofensive uneori,acestea nu lasa sechele atat de vizibile,ca ura si reutatea care poate capata uneori,forme incredibil de hidoase. Cred ca pana la urma s-a rezolvat situatia respectivei preotese,uite am depasit deja acest post,si speram ca s-a rezolvat intr-un mod benefic,si pentru ea si pentru multumirea interioara.Sa le dea Bunul Dumnezeu sanatate si biruinta in lupta cu viata si cu uneltirile din aceasta,si sa stiti oameni buni ca Dumnezeu nu este atat de RADICAL cum este deseori perceput de oamenii credinciosi. |
|
|||
|
|||
![]()
Citat Mirean: Oare intreruperea postului (temporar, nu?), nu este mai mare jertfa decat tinerea lui, pentru cei care se considera crestini?
Citat Mirean: Nu am vorbit niciunde de "superioritatea intreruperii postului", ci numai despre motivele intreruperii lui. Fara cuvinte... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 13:34:53 |
Copil dat spre adoptie | armanda | Generalitati | 5 | 29.02.2012 09:36:04 |
Voi ati adopta un copil? | sophia | Generalitati | 47 | 17.03.2011 16:16:54 |
Povestea unui copil | RaduIoan | Intamplari adevarate | 5 | 22.05.2009 14:28:02 |
copil luat de suflet | clementia | Preotul | 21 | 07.02.2009 14:48:20 |
|