![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aș scoate-o la iveală, în legătură cu parabolele, dar mă tem că pică prost acum. Inima îmi șopti să îți spun doar atât, deocamdată: când vei epuiza toate hârtiuțele și vei rămâne tot necăjit, dă un semn și, cine știe, precum de la crăiasa albinelor/furnicilor s-ar putea să ai o mică și transparentă aripioară care să te treacă iazul. P.S. Toate dicționarele sunt înlăuntrul nostru. Dar am uitat cheița și drumul spre bibliotecă, cuprinși de alte chei și biblioteci. Parabola este una din modalitățile de acces la dicționarul lăuntric, cel uitat și mult disprețuit de către oameni. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu stii pe cine tocmai ti-ai bagat in casa Ioane,sa nu spui ca nu ti-am zis.Sa nu ramin dator,poate la anul,daca ingaduie Dumnezeu,sa mergi alaturi de noi in Tara Sfanta,sa nu crezi ca sunt singurul nebun :) Ai grija de tine prietene!
|
|
||||
|
||||
![]()
Pelerinule, permite-mi te rog o sugestie: mergi la Inviere!..daca ai unde...
|
|
||||
|
||||
![]()
Pelerinule, eu ma simt cam prost, nu am vrut sa te supar si nu eram deloc ironica atunci cand ziceam ca ai preocupari duhovnicesti in aceasta zi, cum se cuvine sa avem toti, chiar daca unii erau printre oale.
![]() Arwen ti-a dat un sfat foarte bun: mergi la Inviere! S-ar putea sa gasesti chiar acolo veriga care iti lipseste din cercetarea ta.
|
|||
|
|||
![]()
Iartă-mă, Pelerinule că nu îți pot întări sugestia. Am vrut să îți scriu câteva vorbe și m-am rușinat să recunosc că mai degrabă aveam eu nevoie de cuvântul tău.
Last edited by cezar_ioan; 05.05.2013 at 05:57:30. |
|
|||
|
|||
![]()
O, Pelerinule, Țara Sfântă este înlăuntrul nostru!
Nu dealuri de pământ, nici câmpii înverzite, nici munți de piatră nici ape, nici coloane de aer nu ne despart de Ea, ci numai lenevirea, moartea noastră. Cândva, o, Pelerinule, eu am văzut aievea Cerul Ei! Și cărțile Ei erau mari, aurite... Nesfârșite... Și Focul care Se renaște din El Însuși, păzindu-i Poarta și Meterezele... Iar imprejur era întuneric. Când mă voi întoarce, pentru totdeauna, la Ea, mi-aș dori să vă iau și pe voi. Și vei vedea că nebunia, da, a fost aici. Last edited by cezar_ioan; 05.05.2013 at 14:52:32. |
|
|||
|
|||
![]()
Foarte bine atunci Ioane,cu atat mai mult vino cu noi,ti-o aratam pe cea de pe pamant si tu ne inveti sa-o gasim pe cea din noi.Daca ingaduie Domnul sa mai apucam acele clipe atunci ar fi frumos sa gasim Imparatia precum in cer asa si pe pamant.Iti las si eu o urare in aceste clipe de bucurie,cand stati alaturi de cei dragi.Asa cum spicele de grau,oriunde ar fi fost ele, se strang intr-o paine asa sa va stranga Domnul pe toti in Imparatia Lui.
|
|
|||
|
|||
![]()
.............:)
Slavă lui Dumnezeu! |
|
|||
|
|||
![]()
Un nou pasaj îmi reține atenția și țin să vi-l împărtășesc, pentru a discuta, eventual, pe marginea lui. Este un comentariu la pilda talanților:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Problema aceasta se poate vedea foarte bine,sunt multe studii pe aceasta tema,intr-o anumita fateta a iudaismului.Intreaga lor istorie este relatata precum o poveste:a exodului,a judecatorilor,a lui David,a lui Ilie,a exilului,samd.Mergand mai in trecut povestea genezei si a patriarhilor,etc.Povestea aceasta era inteleasa intr-un anumit fel,incerc sa simplific cat pot de mult,precum la masa de Sederului,in cadrul Pesach-ului,unde fiecare actiune era o rememorare a povestii cu speranta retrairii ei in prezent,fiecare familie reunita la aceea masa intruchipand speranta israelita colectiva.Aceasta poveste formata din mai multe povesti era inteleasa in cheie fixa,cu o semnificatie strica,considerandu-se in acest fel ca este ferita de inovatii si influente pagane.Intr-un anumit sens era o paralizie spirituala pt ca nu vedeau profunzimea ei,reducand-o la nivelul lor ingust de intelegere,ca fiind singurul valid.Si erau extrem de inclinati spre furie fara retineri fata de oricine le modifica povestea,simbolul lor dorit a fi unul iarasi viu.Manifestarea exterioara a acestei inchistari,poate de inteles intr-o anumita masura cand esti inconjurat de pagani si te consideri (inca) intr-un exil dpdv al implinirii sperantelor religioase,a fost sintetizarea in reguli(cu privire la Templu,Sabat,mancare kosher,etc)fixe si obsedante a ceea ce s-a considerat a fi miezul intangibil al credintei care putea asigura,in intelegerea lor,implinirea promisiunilor legamantului.Exista printre farisei un curent in care se credea ca daca intr-o singura zi toti evreii ar implini regulile si Legea atunci totul s-ar implini pentru ei,o asemenea jertfa colectiva curata garantand implinirea voii lui Dumnezeu.
Mai mult decat atat,dupa arata studii pe aceasta tema,targumurile,care traduceau din ebraica veche in aramaica timpului textele adaugau note explicative care la randul lor din texte explicative au devenit,fara ca toti sa le impartaseasca viziunea reguli normative ale traditiei,dovada a obsedantei lor frici de a nu scapa ceva nereglementat si controlabil in felul lor.Fata de aceste aspecte predicile lui Isus pur si simplu le-au pulverizat si dupa cum spunea un analist militar,,Poti sa spui unuia orice dar sa nu-i dai foc la drapel".Oamenii isi iubesc simbolurile,mai ales cele atasate de sperante nationale si le iubesc fix in forma care ar implini fix doar voia lor.Ceea ce le-a aratat Mantuitorul le-a pus sub semnul intrebarii nu doar unul ci toate simbolurile in care credeau in cheia lor de interpretare.Reactia lor a fost pe masura (Luca 23:21-23).Creativitatea,eliberatoare in adevarata ei profunzime mantuitoare,a Fiului Omului a primit raspunsul traditiei lor. Ulterior apare un fost fariseu,Pavel,care,cum spunea cineva,reunea in el tot geniul Mediteranei si spune aceiasi poveste,a lui Dumnezeu,a adevaratului Israel,insa intr-o noua interpretare,reunita si implinita in Hristos.In acest mod,dupa cum arata un analist,mare apostol a folosit VT nu numai pt a-si intemeia rationamentul pe Scriptura (cand spun ,,Scriptura"in acest context ma refer la VT,NT fiind la acel moment inca in forma embrionara din punct de vedere al scrierii textelor)ci pentru a arata ca acelsi text se eliberase cumva de traditia statica de interpretare iudaica gasindu-si implinirea in acelasi mod in care Hristos nu a anulat Legea ci a implinit-o.Aceasta creativitate in Duh apostolului,alaturi de aratarea trairii si intelegerii corecte de catre Hristos,au fost de fapt loviturile de ciocan pentru orice tentativa reductionista care desi pare a conserva de fapt mumifica si goleste de viata povestea,facand-o un interesant exponat mort. Last edited by Pelerin spre Rasarit; 29.05.2013 at 23:43:03. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce se scrie iisus cu 2 i si nu cu un i | annajanette | Generalitati | 234 | 12.08.2017 16:49:47 |
Iisus si femeile | tara tara vrem ostas | Generalitati | 67 | 12.08.2011 20:31:41 |
Rugaciunea lui Iisus | MadalinS | Rugaciuni | 8 | 10.04.2011 19:11:36 |
Minunile lui Iisus | Florin Liviu | Generalitati | 24 | 21.01.2011 21:47:33 |
Iisus Hristos | ancah | Biserica Ortodoxa Romana | 10 | 09.05.2008 21:30:22 |
|