![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
-tu nu vezi ca scrie ca :"Hristos a devenit o persoană omenească" ?
--a deveni inseamna schimbare ori persoana/ipostasul dumnezeiesc Dumnezeu Fiul necreat mai inainte de toti vecii fiind,nu e schimbator,persoana Lui a ramas aceeasi, nu a devenit...nu S-a schimbat in ceva "Ceea ce face ca ereticii să rătăcească este faptul că ei identifică noțiunea de fire si ipostasă. Cuvântul Hristos spunem că este numele ipostasei; acest cuvânt nu indică numai o singură natură, pe cea omenească sau pe cea dumnezeiască, ci arată că este din două naturi." Sf.Ioan Damaschin -deci Hristos nu a devenit si nu e o persoana omeneasca ci este o persoana divino-umana. Last edited by cristirg; 05.03.2015 at 21:58:44. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Kyrie ekekraxa! |
|
||||
|
||||
![]()
Exact, foarte bine punctat, Cristirg.
Hristos a fost dintotdeauna persoană omenească și dumnezeiască în același timp. Îmi aduc aminte, că spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, că Hristos, tot s-ar fi întrupat, și dacă Adam nu cădea din Rai, tocmai ca să confirme creația. Dar așa, a venit să o mântuie. Minunați sunt Sfinții Părinți.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia |
|
||||
|
||||
![]()
pai, Lucian si altii si eu, tot asta ii spunem lui Capy si el nu e de acord. subliniem raspicat ca e DOAR UNA SINGURA, O PERSOANA, NU DOUA!
Nu-mi explic de ce il acuza pe Lucian de asa ceva. Nu a zis asa ceva si nici n-a lasat sa se deduca din subsidiar ca se refera la asa ceva. Insinuarile lui Capy la adresa lui si a altora sunt paralele si halucinante. Last edited by delia31; 05.03.2015 at 23:46:43. |
|
|||
|
|||
![]()
dar in pastorala scrie clar :"Hristos a devenit o persoană omenească"
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Prin Intrupare, Persoana divina a Logosului, existenta din veac si-a luat firea umana cu tot ce inseamna asta, cu toate trasaturile si insusirile umane. De aceea spunem ca e Persoana divino-umana (una singura, nu doua), spre deosebire de Tatal si de Sf. Duh, despre care spunem ca sunt persoane divine, nu divino-umane. Dupa Intrupare, nu ne mai putem referi la Cea de-a doua Persoana a Treimii ca ipostas simplu, ci ca ipostas compus, compus nu din doua persoane, ci din doua firi cu insusiri specifice atat firii dumnezeiesti cat si firii omenesti. Nici Lucian, nici eu, nici altii nu am lasat sa se inteleaga altceva. Doar ca Capy nu accepta afirmatia ca Acela care are insusiri specifice omenesti, pe langa cele dumnezeiesti, ar fi Persoana (una singura, nu doua) divino-umana. Last edited by delia31; 05.03.2015 at 23:50:25. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate să citească toți cine și ce a scris. Lucrurile sunt clare ca lumina soarelui. Dacă Hristos este O Singură Persoană în două firi - nu este permis nimănui să vorbească despre două persoane când se referă la Hristos - în cazul în care se consideră ortodox. Last edited by Capy; 06.03.2015 at 00:24:41. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am citit ce a scris Lucian si pur si simplu, eu ,una nu deduc absolut deloc ca ar face referire la doua persoane. Cand s-a zis de persoana dumnezeiasca si omeneasca, a fost clar vorba DOAR DE UNA SINGURA. De Ipostasul simplu devenit compus prin Intrupare. Ipostas divin devenit ipostas divino-uman. Si nu, nu scriu de pe contul lui, dar e total aiurea sa insinuezi ca ar fi facut referire la doua persoane cand vorbea de persoana divino-umana. Citat:
Sau Ipostas simplu divin devenit prin Intrupare Ipostas compus divino-uman? too much ado about nothing! Last edited by delia31; 06.03.2015 at 00:42:47. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
![]() Din Hotărârile celui de-al V-lea Sinod Ecumenic: Citat:
Last edited by Capy; 26.12.2016 at 01:52:30. |
|
|||||||||
|
|||||||||
![]()
Capy, ai dedus tu singur ceea ce ti-ai propus sa deduci. Eu am inteles altceva din tot ce a zis Lucian si nu contrazice cu nimic dogma ortodoxa.
vezi mai jos firul rosu al tuturor postarilor lui de pe acest topic. Nu e nevoie sa ma angajeze ca avocat, dar e strigator la cer sa acuzi un om ca ar fi zis sau insinuat, explicit sau implicit, pe fata sau in subtext, exact contrariul a ceea ce a afirmat de n ori. Deci, unde vorbeste Lucian de doua persoane in Hristos? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|