![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O data ce um om a trecut de o anumita varsta, e foarte greu sa-l mai schimbi! Începând de la lucrurile marunte din viata (macaruri preferate, sporturi, muzica, filme, etc), pana la comportamentul in societate, felul de a fi al omului, relatiile cu prietenii, vecinii, cunostiintele, rudele, etc, de la o anumita varsta, omul nu se mai schimba sau se schimba foarte greu. |
|
|||
|
|||
![]()
Si eu vorbeam despre aceleasi lucruri: mancaruri, pasiuni, hobby, tabieturi etc. Toate se schimba, se arunca uneori ca o carpa murdara - atunci cand are loc prefacerea vietii, a mintii, curatirea inimii.
Dar daca nu vrei sa fii de acord ca omul poate trai o intoarcere la Dumnezeu, o preschimbare completa prin nevointa si har, atunci... Asta e. |
|
|||
|
|||
![]()
Bun, ca sa luam exemple concrete.
De exemplul, unui om care de 30- 35 ani, care i place sa joace fotbal sau o tabla din când in când, care este o fire mai vesela, sociabila, care la o petrecere i place sa danseze o hora sau o sarba asa ca la Moldova, care nu se ia dupa tot felul de sfaturi sau retete asa-zis miraculoase de prin mass-media cu privire la regimul alimentar (si mananca si paine, si o pastrama, si cartofi, si fasole, etc), care i place un anumit gen de filme sau muzica, care, atunci când are ocazia, i place sa ajute pe alt om, etc, asa va ramane toata viata! Ori lucrurile mai sus enumerate nu cred ca ar reprezenta un mod de viata pacatos. |
|
|||
|
|||
![]()
Si totusi se schimba Florine. Se schimba oamenii si imprejurarile.
Asculta pe cei care au o anumita experienta de viata. Exista oameni care au dus o anumita viata si au avut o profesie, chiar familie si brusc, dintr-o situatie speciala au schimbat macazul radical. Uite exemplul lui Dragos Paslaru si inca vreo 2-3 fosti actori care au devenit calugari brusc, chiar in Athos (cea mai aspra calugarie). Exista oameni care isi schimba profesia radical, altii care pleaca in alta tara si o iau de la capat in cu totul alt mod. Unii se distreaza si joaca fotbal si fac nu stiu ce sport pana la o varsta, apoi renunta. Isi fac familie, copil. Exista oameni care tarziu in viata incep ceva cu totul nou: un sport, un instrument, una sau mai multe limbi straine. Exista oameni care brusc se dedica mult credintei si bisericii, asa cum nu au facut-o pana atunci, iar altii dimpotriva renunta. Exista motive si motive. Nu mai spun de motive medicale care schimba complet viata unui om. Exista si oameni care trec prin situatii grele si necazuri si din neputinta, nestiinta, slabiciune, etc. o iau pe cai gresite, desi fusesera oameni de treaba pana atunci. Sau altii care nu o iau pe cai gresite dar se schimba totusi enorm: nu mai socializeaza, nu mai ies, nu se mai distreaza, nu mai pot fi ca inainte. Si legat de casatorie: stiu oameni care au divortat dupa 20-30 de ani de casnicie frumoasa. Ceva n-a mai functionat. Ma gandesc si eu de multe ori la ceea ce scrie acolo la Corinteni despre iubire (cel mai frumos citat al ortodoxieie!). Da, asa ar trebui sa fie. Si totusi uneori te trezesti ca nici cea mai grozava iubire nu este perfecta si sigura. Si exista oameni care iti arata brusc alta fata, pe care n-o stiai si te dezamagesc cumplit. Dupa ani de iubire, sau de prietenie stransa, sau chiar rude, de sacrificii. Si relatii pe care le considerai de piatra, se sfarama intr-o clipa. Sigur, multi gresesc la alegere si sigur, multe lucruri nu se schimba sau nu ar trebui sa se schimbe. si totusi te trezesti cu surprize. Totul este o loterie in viata. Cei la care rezista casnicia 20, 30, 50, 60 de ani si fac ceva pentru asta. Fac un efort s-o mentina. Singura nu se mentine. Si mai ales fac compromisuri, renunta in favoarea celuilalt, a copiilor. Fericire suprema nu exista. Nu rezista casnicia numai cu iubire. De aceea eu (si altii vad) isi pun mereu problema cum sa-si imparta viata si sufletul - sa mearga si la biserica si sa-si vada de credinta asa cum trebuie si sa-si pastreze si casnicia si copii si serviciul. Vad exemple pe alt fir: oameni care sunt si medici si preoti si au si familie, in acelasi timp. Dar nimeni nu spune cum reuseste asta si ce procente dau fiecarei parti. Concret. Cum reusesc si cand. Cand au ore la spital, sau cabinet, cand slujesc la biserica, cand sunt duhovnici, cand se ocupa de familie si de ei insisi (ca si asta mai trebuie).
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 28.01.2016 at 11:58:40. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar de unde stii ca "asa va ramane toata viata"? Him.... Bag seama ca ghicesti viitorul, nu?...:) De fapt ai vrut sa spui ca asa iti doresti. OK, Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Acum este adevarat ca unii oameni poate pe parcursul vietii se mai schimba! Nu contest faptul ca dumneavoastra aveti o experienta de viata mai mare ca a mea- probabil ati intalnit mai multi oameni, in situatii mai diverse!
Pana la urma- ca sa nu lungim prea mult topicul- ceea ce conteaza in plan general-uman si social pentru un om ar fi in primul rand credinta in Dumnezeu si mântuirea sa, apoi a fi sanatos fizic si psihic, a fi alaturi si a aveea o familie cu persoana iubita, a practica o meserie cinstita, utila societatii si care sa-i placa, si a aveea cat mai multi prieteni adevarati, cu care sa socializeze (si in general sa fie sociabil si sa aibă un comportament civilizat si demn in societate). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A, pai e simplu: 18,3% la spital, 36% la biserica, 22,222% cu sotia si 55,5% cu copiii. Total 172,685%. Ca nu e doar omul, mai lucreaza si Domnul.... Haide, Sophia, de procente e vorba aici?... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stiu ce zic, deoarece ma aflu intr-o astfel de situatie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat: